Basit Bir Attenuator Çözümü? Acaba?

Attenuator lerin amacı power lambalarını kırıp güzel ton almak tamam zaten amfinin çıkış trafosundan sonra bağlıyoruz ama birisi bana fx loop katından volume pedalı kullanılarak da attenuator gibi olabileceğiniz söyledi.

Ancak kafama takılan bir konu var fx loop zaten preamp ı defeat edip direk power lambalarına giden kısım değil mi ? eğer power lambalarından önce direnç koyarsak (volume pedalı) power lambalarını nasıl kıracağız...

anlaşılamayan bir biçimde yazdıysam affola düzeltiriz..

teşekkürler
 
Master volume den pek bir farkı olmaz ama ayağını altında olması avantajı olur. Attenuator güç katından sonra olmadıkça güç lambalarını kırma amacıyla kullanman pek mümkün değil.
 
Power amp cikisi ile hoparlor arasina baglanan bildigimiz attenuatorleri arastirirken, benim de gozume effect loopa baglanabilen volume box isimli pedallar gozume carpti. Sanki basit bir ayarli direncten ibaret gibi gorunuyor. Asagidaki videoyu bir inceler misiniz? Sizce performansi nasil?
 
Dikkat ederseniz videonun başlığı ''tube amp master volume control'' aynen izzzyy'nin dediği gibi:) amaç power katı lambalarını kırmaksa fx loop'a bir şeyler girerek bunu çözmek teknik olarak mümkün değil.
 
Amac sadece evde calinabilecek bir volume elde etmek ise sizce hangisini tercih etmeliyiz? Sahsen standart attenuatorun performansini bilmiyorum acikcasi. Dusuk maliyet ve hatta mumkunse kendi yapabilecegim bir alet olsun istiyorum. 30 watt full tube bir amp aldim ve malesef evde master volume u hic acamiyorum :)
 
Orda işler biraz göreceli, bazı bazı soundlar için power katının çok kırılmasına ihtiyaç yokken tam tersi bazı soundlar power katının ciddi şekilde zorlanmasıyla elde edilebiliyor, burda kullanılan amfi de çok önemli. Kullandığın veya kullanmayı düşündüğün amfiyi ve elde etmek istediğin karakteri yazarsan izzzyy bu konuda teknik bilgisi oldukça geniş bir arkadaş (yazdıklarını okuduğum kadarıyla) o daha ayrıntılı bir cevap verecektir diye düşünüyorum
 
izzzyy ve programci_84 un bu konulardaki yorumlari dikkatimi cekiyor zaten. Kulaktan dolma bilgilerden cok olaya teknik olarak yaklasiyorlar. Programci_84 un yapmis oldugu attenuatorleri baska bir forumda inceleme firsatim oldu. Power amp cikisina baglanan attenuatorun maliyeti kendiniz de yapsaniz yanilmiyorsam 100 TL yi bulur gibi. 3 tane 50 Watt direnc kullansak sadece direnc maliyeti 20-35 TL falan tutacaktir. sogutucu switch gibi bir kac komponent daha lazim. Aslinda arkadaslarin yardimiyla dogru hesaplarla amfiye ozel dahili bir cozum de dusunulebilir.
izzzyy nin bahsetmis oldugu guc lambalari kirilimina ihtiyacim olup olmadigini bilmiyorum. Ancak baska bir yazisinda okuduguma gore benim icin sart degil sanirim.
Ampliye gelirsek Ashton viper 30 aldim. Bugun test ettigim kadariyla gaini sonuna kadar kokleyerek kullanabilecegim bir ampli. Sevdigim tonlar 80's - 90's thrash tarzi diyebilirim.
Bu bilgiler arkadaslar icin yeterli olur umarim. izzzyy nin diger paylasimlarini yanlis anlamadiysam preamp sonrasi cozum de benim isimi gorebilir. Zaten volume box denen alet tahmin ettigim kadar basitse ilk once onu denemekte fayda var. Bunlarla ilgili sema bulabilirsem paylasirim.
volbox_mkii.gif
Buldum bile :) Tahmin ettigim gibi alt tarafi bir potansiyometre. Adamlar iki tane potu janjanli bir kutuya koyup 15-20$ dan baslayan fiyatlara satiyorlar.
 
Son düzenleme:
Bu şekilde kullanım aslında master volume ile aynı mantık, eğer amplinde master volume varsa bu cihazı kullanmana hiç gerek yok. Attenuator yapılabilir dirençlerle lakin amplinin tepkisi kesinlikle değişir, çünkü hoparlörün empedansı, frekansa göre 8-40 ohm arası değişkendir ama direnç koyunca çıkış bu şekilde değişmeyecek ve alt frekansta güç aktarımı artacak, sonuç olarak frekans cevabı değişecek.
 
Tesekkurler. Amplinin clean ve drive kanalinin bagimsiz level potlari var. Ayrica master volume da var. Dolayisi ile fx loop ikinci bir master volume vazifesi gorecek. Bu sebeple volume box gereksiz gorunuyor. Ben baslangic olarak buradaki power attenuatoru yapmayi dusunuyorum.
Adam's Amplifiers: Attenuation
Daha sonra sonuca gore modifiye edilebilir belki. Komponent seciminde ya da montajda dikkat edecegim bir detay var mi?
 
Rica ederim, eğer MV varsa aynen dediğin gibi işine yaramayacak. Burdaki Attenuator da dediğim gibi ampli karakterini değiştirecektir çünkü gitar amplileri maksimum güç noktasında çalıştığından yük degisimlerinden çok etkilenir ve aktarılan güç değiştiği için karakter değişir. Yinede dene belki çıkan sonuç daha çok hoşuna gider. Komponent seçerken wattajlara dikkat etmen gerekiyor, montajda ise komponentlerin sogutucularının gövdeye temasını sağlamaya çalış. Bunun dışında pek dikkat edilecek birşey yok.
 
Üstadlar konu çılmışken buraya sorayım. Üzerinde hali hazırda güç düşürücü bulunan bir amfiyle güç düşürücü kullanılabilir mi? Örneğin Engl Ironball amfim var bildiğiniz gibi üzerinde 20-5-1 wattlık seçenekleri olan dahili güç düşürücüsü var. Ama bana 1 watt da fazla geliyor ben buna başka bir atteunator bağlayıp (mesela alen geere 50 wat) 1 watt olan gücü de daha da düşürebilir miyim, böyle bir şey mümkün mü?
 
Üstadlar konu çılmışken buraya sorayım. Üzerinde hali hazırda güç düşürücü bulunan bir amfiyle güç düşürücü kullanılabilir mi? Örneğin Engl Ironball amfim var bildiğiniz gibi üzerinde 20-5-1 wattlık seçenekleri olan dahili güç düşürücüsü var. Ama bana 1 watt da fazla geliyor ben buna başka bir atteunator bağlayıp (mesela alen geere 50 wat) 1 watt olan gücü de daha da düşürebilir miyim, böyle bir şey mümkün mü?
Elbette mümkün lakin bu durumda 50 wattlık bir attenuator almana lüzum yok.
 
Ben işe duyumdan ziyade biraz daha teknik taraftan yaklaşmak istiyorum:

High gain tonlardan bahsediyorsak eğer, pre katından yeterli drive alınabildiği müddetçe power katını kırmaya/zorlamaya gerek yok. Kulağınız bunu ayırt edemeyecek çünkü. Ha, eğer "tüplü amplide ses açınca ton güzelleşiyor" diyecekseniz, bunun high gain tonlarda power katını kırmayla alakası yok zaten. O nedenle, bence, attenuator denen aletler high gain tonlar için çok gereksiz.

Daha teknik bir detay vereyim: Power katını kırarak elde edeceğiniz harmonik distorsiyon, aslında pre katındaki son blokta (katot izleyici) elde edilebiliyor. Yani, aslında amacınız power katını zorlamak değil, hoparlörleri zorlamak ve biraz EQ ile oynamak olmalı. Hoparlörleri zorlayamayacaksanız, amplinizdeki PRESENCE ayarını kullanın. Biraz fark edecektir.
 
Geri
Üst