Atlas Silkindi - Ayn Rand

AYN RAND'ın " ATLAS SİLKİNDİ " adlı romanından kısa notlar.KAYNAK:bencil.org

"...Hayata ulaşmakla ölümden kaçınmak aynı şey değildir. Neşe, acının - zeka, aptallığın - ışık, karanlığın -kişilik de kişiliksizliğin yokluğu değildir. Çünkü: İnşa etmek, yıkımdan uzak durmakla sağlanamaz...."

"...Yüzyıllar boyunca ahlak savaşı hep, hayatınızın "Tanrı'ya" ait olduğunu söyleyenlerle, hayatınızın" Komşularınıza" ait olduğunu söyleyenler arasında yer aldı. Bir kesim size kendinizi cennetteki hayaletler için feda etmenin iyi olduğunu söylerken, diğer kesim de size, kendinizi dünyadaki beceriksizler için feda etmenizin iyi olduğunu söyledi:Hiç kimse size hayatınızın kendinize ait olduğunu,iyinin de onu yaşamak olduğunu söylemedi...."

"...Sizin ahlak düzeniniz, bir"Ölüm Ahlakı" düzenidir..."

"Ben yaşamak isteyenlere, ruhlarının onurunu geri kazanmak isteyenlere sesleniyorum.
Şimdi dünyanız hakkındaki gerçekleri öğrendiğinize göre, sizi mahvedenleri desteklemekten vazgeçin. Dünyanın kötülüğünü mümkün kılan yalnızca sizin onlara verdiğiniz onay olmuştur. O desteği çekin. Düşmanlarınızın koşullarına göre yaşamaya, kuralları onların koyduğu bir oyunu oynamaya razı olmayın. Sizi köleleştiren iyilik dilemeyin, sizi soyanlardan sadaka istemeyin...ne sübvansiyon, ne kredi, ne iş, ne de çetelerine katılıp komşuları soyarak kaybettiğinizi geri almak isteyin. İnsan rüşvet alarak ve kendi mahvına oy vererek hayatını sürdürmeyi umamaz. Kar, başarı ya da güven kazanmak için varoluşunuza haciz koydurmayın. Böyle bir haciz'in bedeli asla ödenemez. Ne kadar ödeseniz fazlasını isteyeceklerdir. Aradığınız ya da ulaştığınız değerler ne kadar büyükse, o kadar daha tehlikede sayılırsınız. Onlarınki sizi kanata kanata öldürecek bir beyaz santaj sistemidir. Günahlarınıza karşılık değil, varoluş sevginize karşılık cezalandırmaktadırlar sizi."

"Yağmacıların şartlarıyla yükselmeye çalışmayın,iplerini onların tuttuğu bir merdivene asla tırmanmayın. Ellerinin onları iktidarda tutan tek kaynağa, sizin yaşama ihtirasınıza değmesine izin vermeyin....Aklınızı ve becerilerinizi kendi kendinize kullanın, bilginizi genişletin, yeteneklerinizi geliştirin, ama başarılarınızı başkalarıyla paylaşmayın. Sırtınıza bir yağmacı binmişken servet yapmaya kalkmayın. Onların merdiveninin en alt basamağında kalın, ancak karnınızı doyurmaya yetecek kadar para kazanın, yağmacılar devletini destekleyecek bir kuruş fazla kazanmayın. Madem tutsaksınız, tutsak gibi davranın, özgürmüşsünüz gibi numara yapmalarına izin vermeyin. Onların çok korktuğu o sessiz, yıkılmaz düşman olun."

"Her insani değer bir mücadeleyi gerektirir. Hayatın tümü amaçlı bir mücadeledir, sizin tek seçiminiz de amacınızdır. Şimdiki savaşınızı sürdürmek mi istiyorsunuz, yoksa benim dünyam için mücadele etmek mi?...Önünüzdeki seçim budur. Buna aklınız ve varoluş aşkınız karar versin."

"Hayatım ve hayatıma olan sevgim adına yemin ederim ki, hiçbir zaman bir başka insan için yaşamayacağım
ve hiç kimseden benim için yaşamasını istemeyeceğim."

Kaynak: ATLAS SİLKİNDİ - AYN RAND
 
Atlas silkindi henüz okumadıgım ama okumayı dusundugum kıtaplar arasında şuan Ayn randin Yaşamak istıyorum kıtabını okuyorum,Atlas sılkındıde merak ettıgım kıtaplardan bıryerlerde onun İncilden sonra en çok satılan kıtap oldugnu okumustum.hayatın kaynagıda okumayı dusunduklerım arasında;)
 
kitaptan vurucu yerleri,önemli sözleri not ediyorum okurken.Henüz ilk kitabın sonunda 17 sayfa not tuttuğumu görünce kitabın değerini bir kez daha anladım.
Atlas Vazgeçti'de Ayn Rand ' ın ortaya koyduğu bizleri hayatta sürekli zor durumda bırakan bir gerçek var ; aklın ve rasyonalizmin halkın karşısında nasıl çaresiz olduğu.Çare olarak da "onları kandırmalıyız" diyor aynen kitapta.Haklı da..
Kitabın tek eksi yönü ana karakterlerin gerçekten uzak karakterler olmaları sanırım.Alınıp Okunması gereken bir üçleme.Her ne kadar ikinci kitabın sonunda sıkıldığınızı fark etseniz de sabredip bitirdiğinizde size çok şey kattığını göreceksiniz..
 
Ayn Rand, fikirlerini gerçekten çok beğendiğim bir yazar. "Bir Pınar'ki" adlı kitabına dair çok fazla şey duydum ve insanları gerçekten değiştirdiğine şahit oldum. Bi de ben okuyayım bu kitabı.. :)
 
insanı altüst eden fikirleri var.. hepimizde olan ama hep bastırılqn kendi varlığını bağımsız olarak oluşturmak gerekliliği üstüne basa basa söyleniyor atlas vazgeçtide (bence vazgeçti daha doğru bir çeviri).. dünyanın yarattığı en kötü karakterin Robin HOOD olduğunu söyleyen başka bir kitap var mı?

Ama Ayn Raynd'da maalesef diğer idealistler gibi aynı şeyi yapıyor ki bu da inandırıcılığını azaltıp olayı biraz itici hale getiriyor...kitabındaki fikrinin karşıtı olan tüm karakterler zavallış güçsüzş aptal, cahil ve beceriksizler..oysa gerçek dünyada bu böyle değil..bu açıdan sır kapısı dizisinde karikatürize edilmiş anlatıma dönüşüyor ve gözümüze gözümüze sokuyor... Burda yazar biraz kolaya kaçmış ve duygularına fazlasıyla kapılmış..Keşke böle yapmasaymış..
 
Geri
Üst