Film Noir

Film Noir, yani kara film; disavurumcu isiklar, gölgeler, film teknikleri, kamera hareketleri, açilar ve karanlik konular amerikan sinemasindaki yerini 1930larda sesinde gelisiyle garantilemisti. 1950lerden sonra Amerika n1n savas sonrasi karamsarligiyla sekillenmistir. Kumar, fuhus, uyusturucu, ölüm, suç, toplumsal kaos...
Bu karisiklik ve acimasizligin sinemasi; Etienne Chaumenton ve Raymond Borde diye iki fransiz arastirmaci tarafindan film noir- kara film olarak adlandirildi.
Don Siegel in Dirty Harry si(1971), Polanski nin Chinatown i(1974), Martin Scorsese nin Taxi Driver i(1976) Film Noir in rönesansi kabul edilir.

Daha fazla bilgi için; Selda Tan Özdemir in altikirkbes yayinlarindan çikan KARA FILMLER adli kitabini öneririm.
bu denli karanlikken hersey, beyaz bir sinemadan söz edilemez ki!
 
Futurist nerelerde ya film-noir konusunda bilgisi karsinda saygi gösterip o mukemmel bilgilerini dinleyecegim tek insandir tanidigim :)

Drama benim icin bir film-noir ise ikinci sirada gelir ama genelde az izlemeye calisirim cunku insani baya etkileyen bir tur bu. Cok guzel örnekler vermissin ve benim vermek istedigim bir tane daha var. O da Sunset Blvd. 1950 yapimi super bir film kara film konusuna gelirsek. Film-noir genellikle film turleri arasinda en gercekci olandir bana göre. Biraz eger abartmaya gitmezsen eger yasadigimiz dunyanin kötu yönlerini cok guzel anlatir. Daha anlatmak isterim ama yorgunum sonra yazana kadar görusmek uzere...
 
film noır tarzı fimler bana daha gerçekçi geliyor..zaten genelde film noır tarzı filmler beğenirim....bi ara kafaya çok takmıştım bu mevzuyu..davıd lynch-(kayıp otoban)-lost hıghway fılm noır ın son yıllardaki en iyi örneğidir..auroboros un verdiği film örnekleri biraz eski kült filmler..yeni olarak aklıma ilk kayıp otoban geliyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Verdiim örnekler Kara filmlerin kendini tam olarak kendini göstermeye baslaigi zamanlardan. Lost Highway neo-noir film oluyo sanirim çünkü 1992 den sonraki kara filmlere neo noir filmler denio.
O zaman onlarca örnek verebiliriz:
Reservoir Dogs (1992) => neo noir filmlerin baslama sebebi
Pulp Fiction (1994)
The Usual Suspects (1995)
Mulholland Falls (1996)
Hard Eight
L.A. Confidential (1997)
Lost Highway (1997)
Insomnia (1997)
Memento (2000)
Sin City (2005)

http://www.allmovie.com/cg/avg.dll?p=avg&sql=24:D|||560
 
CedriX demiş ki:
Futurist nerelerde ya film-noir konusunda bilgisi karsinda saygi gösterip o mukemmel bilgilerini dinleyecegim tek insandir tanidigim :)

Drama benim icin bir film-noir ise ikinci sirada gelir ama genelde az izlemeye calisirim cunku insani baya etkileyen bir tur bu. Cok guzel örnekler vermissin ve benim vermek istedigim bir tane daha var. O da Sunset Blvd. 1950 yapimi super bir film kara film konusuna gelirsek. Film-noir genellikle film turleri arasinda en gercekci olandir bana göre. Biraz eger abartmaya gitmezsen eger yasadigimiz dunyanin kötu yönlerini cok guzel anlatir. Daha anlatmak isterim ama yorgunum sonra yazana kadar görusmek uzere...

:) Nereden başlayayım nasıl anlatayım şimdi CedriX. Başlığı görünce yine heyecanlandım ama en iyisi hiç yazmayayım dedim. Bir başlıkta yazılabilecek şudur denebilecek bir konu değildir benim için. Detaylıca sitemde yazıyor zaten tüm bildiklerim. Kasım 2005'te çıkacak bir kitap için nacizane yazdıklarımdan alıntı yapılacak ve benim sitem kaynak gösterilecek Kara Film bölümde ;) 7 senelik çabanın sonucunda son günlerde aldığım en güzel haberdi.

Neden Kara Film benim için? Ortaya çıkışı çok acıklı da ondan. Maddi yetersizlikler yüzünden sahnelerin bir bölümü mecburen ışıksız bırakılıyor, ışık kullanacağımıza yoğun gölge etkisi yaratacak dumanlı ortamlar yaratalım deniyor. Yönetmen kamera arkasında " acaba çok mu karanlık oldu izleyen görebiliyormuki " diye düşünürken Film Noir doğuyor ;)
 
şu neo kavramına bayılıyom ya..neo-noır den sonra ne olacak acaba..postmodern neo noır olabilir..bu da çok kullanılıyor..auroboros lafım sana değil..üstüne alınma sakın.. :? fılm noır doğuşu çok iyiymiş ya..tamaman doğal..anti-estetik bi hava..fılm noır dememin sebebi bikaç kitapta film noır olarak bahsedilmiş o yüzden fılm noır demiştim.. :cry: futurist seni kutlarım..kaynakçı oldun artık yani :LOL: futurist fılm noır hakkında çok şey biliyorsun belli ki..bana en baba on tane fılm noır söylesene..tavsiye olarak..çok eskilerden de olabilir..bi de çıkacak kitabın ismini de söylersen iyi olur..
 
Neo kavramı benim de hoşuma gitmiyor. ;) Yeni Dönemde çekilen bir Kara Film olduğunu düşünmüyorum ben sadece filmde kullanılan minik bir efekt tadında oluyor artık. (Gaspar Noê'yu ayrı tutuyorum bir anlamda) auroboros'un da dediği gibi tarih bakımından yeni olan filmler Film Noir değil aslında ki 1992 bile çok yakın bir tarih, yeni dönem Film Noir çok daha eskilere dayanır. Yeni dönem kara filmler, filmin ruhu ya da arada kullanılan teknikler bakımından kara filmi yansıtır sadece.
Tavsiye konusunda; Eski dönem tavsiyesi ilk 10
1-SCARFACE (1932) - Howard Hawks
2-STRANGER ON THE THIRD FLOOR (1940) - Boris Ingster
3-CITIZEN KANE (1941) - Orson Welles
4-THE MALTESE FALCON (1941) - John Huston
5-HIGH SIERRA (1941) Raoul Walsh
6-SUSPICION (1941) - Alfred Hitchcock
7-THE SHANGHAI GESTURE (1941) - Josef von Sternberg
8-CASABLANCA (1942) - Micheal Curtiz
9-THE GLASS KEY (1942) - Stuart Heisler
10-SHADOW OF DOUBT (1943) - ALFRED HITCHCOCK

(3-4-5-10 benim favorim)

Yeni dönem tavsiyesi ilk 10;

1-MADIGAN (1968)
2-KLUTE (1971)
3-THE LONG GOODBYE (1973)
4-SERPICO (1973)
5-DEATH WISH (1974)
6-FAREWELL, MY LOVELY (1975)
7-NIGHT MOVES (1975)
8-THREE DAYS OF THE CONDOR (1975)
9-THE LATE SHOW (1977)
10-THE POSTMAN ALWAYS RING TWICE (1981)

Böyle sıralanabilir. Liste genel anlamda otoritelerin çıkarmış olduğu liste. (Liste, En kara 40 ve 30 olarak benim sitemde de mevcut, Mehmet Karal'a teşekkür ederim) Kişisel olarak sevdiğim ya da benim oluşturduğum liste değil.

*Çıkacak kitabın ismi konusunda farklı alternatifler düşünülüyor sanırım yakında kapak tasarımına da ben başlayacağım inşallah ;) Gelişmelerden haberdar ederim.
 
Futurist kitap ne zaman cikiyor? Yani bir tane alip okumak isterim cunku söyle bir bakiyorum da film konusunda en az bilgim oldugu turdur film-noir olayi...
 
Biz de okulda Film Noir'ı işlerken (konu bazında) hocanın ilk örnek verdiği film; Maltese Falcon olmuştu ve izlemiştik.. Hakikaten, o günün şartlarıyla çekilen o filmler (çok da görselliğe hitap etmiyo ama konu, ve -altını çizerek söylüyorum- şartlar göz önüne alındığında) takdire şayandır.. Ve sahneler (akılda kalanları) hep karanlık, duman altı, iç sıkıcı, depresif ve ufak alanlardır.. Bunun nedeni futurist in de belirttiği gibi imkan eksikliği.. Erkek karakterler genelde uzun pardesülü, şapkalı, alkolik ve sanki yenilmeyi doğuştan kaybetmiş tiplerdir.. Gülerken ya da mutluyken görülmezler.. Hep acı çeken, hayatın yükü altında terlemiş tiplerdir.. Hatun kişiler ise tabiri caizse "fettan" hatunlardır.. Upuzuuun sigaralıklar, baygın bakışlar ve gösterişli topuzlarla ortalıkta salınıp zaten başı dertte olan erkek karakteri iyice bitirirler.. Ben severim bu janrayı, ama son zamanlarda eski film noir filmlerine en yakın bulduğum film Sin City oldu..
 
Gabbiano, doğru söylüyorsun teknik bakımdan Dr. Strangelove da bir kara film aslında. 1964 yapımı olduğundan zaten o dönemin çekim tekniklerini fazlasıyla taşıyor. Atmosfer anlamında da Film Noir olduğunu söylemek yanlış olmaz. Belki tek ayrım, konusundan ve oyuncularından kaynaklanabilir. Film Noir deki kadın karakteri Dr. Strangelove'da ortalığı karıştıran fettan kadın değil daha çok hoş ve boş bir renk olmuş. Film Noir'in esas belirleyicilerinden "anti-kahraman" özelliği, Dr. Strangelove filminde oldukça doyurucu olsa da, bu film için Kara Komedi demek daha doğru olacaktır.
 
Evet haklısın karamizah diye adlandırmak daha doğru olur..Çok ince espriler var filmde..çoğunu 2. 3. izleyişimde yakalım..Lakin Film Noir desek de çok yanlış olmaz:)
Kubrick ustayı da saygıyla analım burdan tekrar..
 
sevgılı arkadasım futurıst yazmıs lısteyı :D ama hakkaten bılgısıne guvenmek konusunda tereddut yaşayacağım artık her halde cunkı fılm noır ın yaratıcısı ustadı. bay kasvet her kederı yazmayı unutmuş Howard Hawks ın SCARFACE (1932) inden önce muhtesem ınsan ve akım öncusu ve yaratıcısı kabul edilen frizith lang ın metropolisi var kı femme fatal olayının da aslında ilk yaratımcısıdır. futurist listeyi yaparkenki yorgunluguna verıyor ve sende dahil olmak uzere tum arkadaslarımı hatırlatıyorum. bir alman ekolu olan film noir frizith lang la başlar ve devam eder.
 
Fritz Lang konusunda haklısın goremaster ;) Alman dışavurumcu erken dönem isimlerinden biridir o da. Metropolis'in tarihine bakılırsa Scarface filmini 5 yıl geride bırakmıştır. Listeyi yorgunlukla çıkarmadım, yazdığım gibi kişisel olarak sevdiğim ya da benim oluşturduğum liste değil. Örnekleri herkes kendine göre de oluşturabilir. Benim yazdığım sıralama bir anlamda üstadların oluşturduğu listedir.

Fritz Lang diyince hep aklıma eski dönem bilim kurgu şaheseri bir adam geliyor. Liste hiç birimizi yanıltmasın. Hani korku filmi izlemek isteyenlerin imdb sitesini açıp listeye bakması gibi bir şey o liste. Birileri çıkarmış, film noir nedir ne değildir bakmak isteyene bir fikir olur. Ama benim kendi fikrim ve listem değil ;) John Huston ismini 4. sıraya koymuş o liste. Ben oluştursaydım 1. sıra onundu ;)
 
ya banada kalsa welles amca olurdu. ama illede metropolis. bir replik peki bu inancın yıkımı olan insanlar nerde. kız konusur bakın bunlar sizin kardeşleriniz.
 
Kara Film'ler düzenin saklı gerçeklerini ortaya çıkaran, geleceğin ve geçmişin düzenini sorgulayan, kendi içinde bunu her yönüyle(senaryo, çekim teknikleri, ışık, müzik vs.) başaran filmlerdir. Anlatımı ve seyirciye aktarımı kolay olmayan bu filmler, dahice kurgulanmış sahnelere sahiptir. Stanley Kubrick, David Lynch, Oliver Stone, David Fincher, Quentin Tarantino ve daha birçok yönetmen bu türün yaratıcılarıdır. Ve tabiki türk yönetmenler de bu türe katkı sağlamışlardır.
Aslında izlediğimiz ve hayranı olduğumuz birçok film, "Kara Film" çatısı altında toplanabilir. Aklıma ilk gelenler:
• Eraserhead
• Blue Velvet
• A Clockwork Orange
• Natural Born Killers
• Trainspotting
• Fight Club
• Gemide
• Dokuz
• Pulp Fiction
• Matrix
• Cube
• Dark City
• Lost Highway
 
Geri
Üst