İlk kayıt

Merhabalar.
Şarkılarımı kayıt almaya başladım. Tutoriallardan öğrendiğim kadarıyla bir şeyler yapmaya çalıştığım ilk kaydımda, Cubase+M-audio+Guitar Rig kombinasyonunu kullandım. Bu kayıtla ilgili nelere dikkat etmeliyim, neler önerirsiniz? Kayıtla ilgili anlamadığım kısımlar da var, yardımcı olursanız çok memnun olurum :)
Not: Kayıtta hiç miks yoktur sadece mikserden ses yüksekliklerini ayarlamaya çalıştım.
Buradan kayıta ulaşabilirsiniz:



1- Kayıt ederken vst olarak seçtiğim distortion ve solo olan kısımları, kayıt bittikten sonra playback yaparken bir sorun yok ama proje dosyasını kapatıp tekrar açtığımda distortion olan kısımlar clean bir tonda geliyor.
2- Proje dosyasını kapatıp tekrar açtığımda tüm inputların ses seviyesi düşüyor.
3-Export yaparken mp3 olarak bu ayarda yapıyorum (128kBits/s 44.100kHz Mono). En kalitelisi bu mudur?
 
İlk 2 sorunun cevabını bilmiyorum
ama export yaparken "320kbit/s 44.1 khz" yapabilirsin eğer daha kaliteli bir çözünürlük istiyorsan.
Ayrıca proje dosyanı stereo olarak ayarlayıp kaydettigin trackları sağa ve sola yerleştirmeyi deneyebilrsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Cubase SX kullanıyorum export yaparken öyle bir seçenek çıkmıyor. Üst sürümlerine ait bir durum sanırsam. Gitarları hep mono kaydettim ben. Sağa sola yerleştirme olayı tam olarak nedir?
 
ilk sorunun cevabını bende bilmiyorum belki kullandığın vst ile alakalı bir durum olabilir, stereo olarak export için mono seçili tik'i kaldırman yeterlidir, gitar sağ sol pan ayarlamarı için genellikle ritim/dist. gitarlarda iki kanala mono olarak kaydedip 1. kanalı %100 sağ 2. kanalı %100 sol yaparlar buda gitara daha derinlik daha hoş bi sound yaratır manuel bir stereo ortam yaratır aslına bakılırsa fakat kopyala yapıstır yaparsan etkileyici olmaz ayrı ayrı çalman daha iyi sonuç verir.
 
Ben export yaparken bir cızırtı sorunu yaşıyorum, proje halindeyken hiç bir sorun yok, ancak export ettiğimde distortionlı kısımlarda bir çatırtı-cızırtı oluyor, bir türlü kaliteli kayıt yapamadım.( ses kartım line 6 ux2, pod farm 2.5 ve reaper kullanıyorum.) hazır böyle bir konu açılmışken benim gibi bir kayıt özürlüye de yardımcı olabilecek birileri çıkar belki.
 
ilk sorunun cevabı parçayı çalarken kullandığın ton ve ayarlamaları guitar rigte kaydedip tekrar açtığında savelediğin adı seçmen gerek. export ederkende 320de edersen çok daha iyi olur cubase 5 veya sonar 8 producer öneririm...




bu da benim ilk kayıt denemem aceleyle yapıldı mixing pek bilmediğimden sadece ses seviyeleriyle oynandı o kadar başka bir editleme yoktur. davullar çok mu önde sizce?
 
Geri
Üst