Floyd Rose'da tel kopması problemi

Topların kesilmesinin nedeni anlatılmış, zaten başka türlü omazdı. Kesmek lazım.

Asıl sorun, sen eminim ki mute gitar çalarken tellere avucunun çok bastırarak tellere dayıyorsun. O yüzden teller geriliyor ve çabuk metal yorgunluğuna ulaşıyor. Sarımlı teller bundan dolayı tremolo dibinden koparlar.Sarımsız tellere birşey olmuyor çünkü elinin kenarı oraya değmiyor mute çalarken. :) Biraz daha hafif bir el ile mute yaparsan teller çok uzun süre gidecektir.
 
Dostum dediğin durum aslında yaygın bir problem, tel kopmuyor ama sarımlı olanların sarımı çözülüyor.Bunun sebebi genellikle teller ile alakalı., teller ash ağaçları gibi aynı marka ve kalınlıkta olsalar bile birbirlerinden farklı olabiliyorlar bir takım tel daha fazla dayanırken diğeri dayanamayabiliyor.Bunun başlıca sebeplerinden biri (sarımların çözülmesinin) tremolo koluyla ilgili teknikleri kullanıyor olman olabilir doğaldır.Tremolo koluyla serbest bırakıp geri yerine oturan teller sabit eşikli gitarların üzerinde bulunan tellerden çok daha fazla baskıya maruz kalırlar.Bence gitarında bir problem yoktur.3 hafta kısa bir süre değil bence bir takım tel için. Buna ek olarak gitarının floyd rose'unu kasaya bağlayan ve gitarın akasında dikdörtgen kapagın altında bulunan yayların sayısı nedir acaba?eğer 10 numara tel yada daha ince kullanıyorsan ve arkada ki yay sayısı 5 gibi bir rakam ise ki hiç zannetmiyorum buda etkili olabilir.
 
Edge Pro kullananlar yardım rica ediyorum,
Telleri degistirirken, teli yerlestirdigim yerdeki ufak yaylardan (saddle icindeki) 2 tanesi cıktı yerine takamadım. (arkadaki yaylar degil, ufacık olan, telleri sıkıstırdıgımız yerdeki yaylar. Onlar olmadan telleri sıkıstırırsam bi sorun olur mu? Yanlıssam duzeltin, o yaylar anladıgım kadarıyla sıkıstırmaya degil de, mekanizmanın daha kolay acılıp kapanmasını saglıyor. Neyse insallah derdimi anlatabilmisimdir. Yardımlarınızı rica ediyorum.
 
arkadaslar selam..benimde floyd rosela alakali bir sorunum..ibanez 1675 prestige sahibiyim..uzunca ancak gitarim bir türlü akord tutmuyor..mesela üst 3 teli akord ediyorum,alt telleri akord edince üstler bozuluyor veya tam tersi..kilitliyince ztn hic akord tutmuyor..naptiysam akord edemedim..lo pro edge sanirim benim köprü ama yanlis biliyor olabilirim..yardimci olursaniz cok sevinirim..ustaya goturiyim diycem..hem istanbulda doru duzgun usta yok(yada ben bilmiyorum) hemde cok masrafli..simdiden tesekkurler
 
Ya nedir bu ibanezlerin floyd sorunu.Zaten floyd akoru öyle yapılır.Üstü yaparsın alt taraf gevşer altı yaparsın üst gevşer sonra gene üstü yaparsın sonra gene altı taki hepsi bi uyum içine girene kadar bu arada floyd yataymı diye bakarsın kalkarsa yayların bağlı olduğu metal parçadaki vidaları sıkarsın.Yatıyor ise gevşetirsin.Her yaptığın harekette tellerin akortu bozulur tekrar yaparsın.Bela aslında ilk yaptığında.Sonra her tel değiştirişte 1 teli söker takar akort eder sonra diğer teli söker takar akort edersin. -İlk yapışında kesin tel koparırsın yanına 2 takım 1 ince mi teli al 1 tornavida 1 tuner tamamdır.Umarım anlamışsındır. :)
 
benim gibi sürekli tuning değiştiren biri için floydrose çok berbat bişey ama drop tuning yaptığında (örn. drop-b) tellerin sarkmasını engelleyen de floyd rose. arkada sadece iki yay bırakınca bi de floyd rose'u paralel ayarlayınca çok iyi ses alınabiliyo. Bu arada katilinek eğer tel değiştirirken gerilimi sarımlı tellere bırakırsan, yani onları daha çok sıkarsan ince mi leri koparmamış olursun. Gerçi ben hala dalgınlıkla onu yapmayı unutuyorum bazen :).
 
akortlarken telleri tek tek hiç bir zaman tam akortlamayın öncelikle tüm tellere bakıp hangi telin ne kadar gergin veya gevşek olduğunu bakın
örneğin tüm teller gerekenden gevşek biri gerginse ince o teli biraz gevşetin

sonra tek tek kalın miden başlayarak yapın ama durum şöyle
eğer akort genel olarak gevşekse kalın mi yi biraz tize ayarlayın mi diyez falan
la ve re yi de aynı şekilde biraz tiz ayarlayın zaten bunları tiz yapınca kalın mi de gevşemiş olacak

her defasında sıra ile tüm telleri azar azar gerin veya gevşetin eninde sonunda tutacaktır..
zamanla el alışıyor zaten


akordu yapınca köprü açısını kontrol edin edge prolarda (muhtemelen diğerlerinde de olabilir) köprünün yan tarafında 1cm genişliğinde bir yarık var işte bu yarığı gövdenin üst kısmına paralel olması lazım eğer köprü arkaya doğru (fine tunerlar gövde içine girmişse yani) eğimli ise yayların gerilimi fazla geliyor demektir 2 yayı da az ve eşit miktarda gevşetin (tam paralel olacak şekilde gevşetmeyin çünkü telleri de tekrar gevşetince körpü biraz daha öne gelecek
 
bu arada toplara laf atılmış niye kesiliyor diye, 2 türlü floyd rose var arkadaşlar, 1 türde topları kesmek zorundasınız mengene gibi sıkıştırıyosunuz çünkü. diğerinde toplarla kullanıyorsunuz . .
 
alpburak12 demiş ki:
Beyler ben İbanez Rg350dx-wh almayı düşünüyorum ama floyd rose hakkında ( gitara verdiği zararlar , vs.. ) bilgi almak istiyorum..

Floyd rose gitara herhangi bir zarar vermez, niye versin ki?

Bildiğim kadarıyla rg350'lerde rg370lerde kullanılan köprü (edge pro III ?) kullanılıyor köprü olarak ve bence pek iyi bir köprü değil, akord kaçırma sorunu yaşayabilirsin mesela :)
 
Megadeth79 demiş ki:
Edge Pro kullananlar yardım rica ediyorum,
Telleri degistirirken, teli yerlestirdigim yerdeki ufak yaylardan (saddle icindeki) 2 tanesi cıktı yerine takamadım. (arkadaki yaylar degil, ufacık olan, telleri sıkıstırdıgımız yerdeki yaylar. Onlar olmadan telleri sıkıstırırsam bi sorun olur mu? Yanlıssam duzeltin, o yaylar anladıgım kadarıyla sıkıstırmaya degil de, mekanizmanın daha kolay acılıp kapanmasını saglıyor. Neyse insallah derdimi anlatabilmisimdir. Yardımlarınızı rica ediyorum.

Bir sorun yaratmaz. O yayların amacı telleri değiştirirken küpleri iten vidayı gevşettiğinde küplerin otomatik olarak arkaya kaymasını sağlamak ve gergin tutmak. Yine de oluşabilecek bir sorundan ötürü sorumlu olmayacağımı belirteyim :p

Ancak biraz uğraşırsan çözersin yolunu, ufak bir numarası var işin. Diğer saddle'ları inceleyerek bulmaya çalış takma yöntemini bence.
 
Re: floyd rose tellerimi koparıyor

KaRaBaSH demiş ki:
ibanez rg 350dx gitarım var. sorunum şu, tellerin takılmasından 2-3 hafta sonra tellerimden biri -genellikle sarımlı tellerimden biri- floyd rose'e girdiği yerden ya sarımı çözülerek ya da direk koparak kullanılmaz hale geliyor. ne yapacağımı bilmiyorum. kopartacak bir şey yapmıyorum çünkü, örneğin 2 saat bol taramalı bi metal parçası çalıştım. 2 saatin sonunda yaptığım bir bend'le tel kopuyor, şaştım kaldım.

bir de floyd rose'lu gitara tel takarken telin ucundaki renkli "top" ları neden kesiyoruz?

Öcelikle eşiğin edge-pro ise o topları kesmeyebilirsin, genelde onların oturacağı yuvaları oluyor, gitarın arkasına doğru uzanan. Ancak o topların floyd rose gitarlarda pek bir önemi yok, çünkü telleri eşikteki ileri geri hareket edebilen, vidayla sıktığın küpler tutar.

Anladığım kadarıyla sorunun sap ayarı ve eşik ayarının düzgün ayarlanmamasından kaynaklanıyor.

Sap ayarın düzgün değilse eşik yüksekliğini de olması gerektiği gibi ayarlayamazsın demektir, rahat bir kullanım için olması gerekenden yüksek veya alçak olacaktır eşiğin, sap ayarının tel yüksekliğine etkisini önlemek için. Büyük ihtimalle klavyen öne doğru fazla eğiktir. Eşiğin tam paralel de değilse ikisi birleşerek tel uzunluğunu olması gerekenden kısa tutacaktır. Bu da aynı notayı tutturman için tele fazladan gerginlik binmesi anlamına geliyor, tel ömrünü ciddi şekilde kısaltacaktır, hatta entonasyon bozuklukları yaşıyor olman da muhtemel. Tavsiyem tüm bakımını düzgün bir şekilde yapıp denemen.

Bu arada tüm eşiklerde önemli olan eşik bıçaklarının vidalara dik açıyla oturmasıdır, edge-pro'da bu bıçaklar eşiğe paralel durduğu için ideal konumunda eşik gövdeyle tam paralel durur. Lo-pro'da ise biraz arkaya eğiktir. Bu sebepten lo-pro eşikler biraz öne doğru eğik durur. Eşiğe yandan bakarsan siyah bir dikdörtgen olarak bıçakları yandan görebilirsin.

Ayrıca saddle'ların tele en son değen kısımlarını (tellerin küplerden çıktıktan sonra içine oturduğu yuvalar) önce temizleyip sonra makina yağıyla çok az yağlaman tellerin ömrünü inanılmaz uzatacaktır.
 
MortalMan demiş ki:
Bi de arkadan yayları biraz gevsetmeyi dene. Tellerin haddinden fazla gerilmesinden kaynaklanabilir. Köprü yüksekliğini kontrol et. rg350dx in floyd rose u hakkında pek bilgm yok ama topları kesme mantigini anlamadm. Eger teli rose üstünde metal parcalarla sıkıstiriyosan teli kes. Dediğim gibi değilse hiç gerek yok. Tellerin ucunu pense ya da benzeri bir aletle kesebilirsin.

Şunu da hatırlatayım stabil halde tellerin gerginliğinin, yaylarla pek bir alakası yoktur.

Ben 5 yay da taksam, tek yay da taksam o teller iki durumda da aynı gerginlikte duracaktır, aynı uzunlukta aynı tonu verecekler çünkü sonuçta.

Yaylar'ın sayısı, uzunluğu ve takılma pozisyonu bend'lerin zorluk derecesini, tremolo sertliğini, eşiğin stabilizasyonunu değiştirir, 3 uzun yay takarsan daha kolay bend yaparsın, tremolo koluyla daha kolay oynarsın, ama daha az stabil bir eşiğe sahip olursun. 5 kısa yay takarsan daha zor bend yapar, tremolo koluyla daha zor oynarsın, ama daha stabil bir eşiğe sahip olursun.
 
ya şu topların kesilmesi ile ilgili bikaç resim koyarmısınız mesela hangi gtarlarda topların mutlaka kesilmesi gerekir.. bikaç resim göderirseniz benim gibi anlamayanlara yardımcı olursunuz
 
Standart trs floyd rose eşik; topları keseriz, tellerin arkaya sarkacak yeri yoktur.

dsc00058go1.jpg

dsc00059sl0.jpg


Edge-pro floyd rose eşik; toplar kesilmeyebilir, topların arkada oturabileceği bölmeler vardır. (Burada kırmızı renkli)

dsc00060uc5.jpg

dsc00061ps3.jpg
 
DaveMustaine_64 demiş ki:
alpburak12 demiş ki:
Beyler ben İbanez Rg350dx-wh almayı düşünüyorum ama floyd rose hakkında ( gitara verdiği zararlar , vs.. ) bilgi almak istiyorum..

Floyd rose gitara herhangi bir zarar vermez, niye versin ki?

Bildiğim kadarıyla rg350'lerde rg370lerde kullanılan köprü (edge pro III ?) kullanılıyor köprü olarak ve bence pek iyi bir köprü değil, akord kaçırma sorunu yaşayabilirsin mesela :)

Yok floyd rose köprü var .. ama bi fikir sahibi olamadım gitar alacağım yeni 700 ytl filan var ne önerirsin benim için ??
 
alpburak12 demiş ki:
DaveMustaine_64 demiş ki:
alpburak12 demiş ki:
Beyler ben İbanez Rg350dx-wh almayı düşünüyorum ama floyd rose hakkında ( gitara verdiği zararlar , vs.. ) bilgi almak istiyorum..

Floyd rose gitara herhangi bir zarar vermez, niye versin ki?

Bildiğim kadarıyla rg350'lerde rg370lerde kullanılan köprü (edge pro III ?) kullanılıyor köprü olarak ve bence pek iyi bir köprü değil, akord kaçırma sorunu yaşayabilirsin mesela :)

Yok floyd rose köprü var .. ama bi fikir sahibi olamadım gitar alacağım yeni 700 ytl filan var ne önerirsin benim için ??

Pek dikakt etmemişim evet .. Egde III
Ibanez RG350DX Elektro gitar

Gövde : Ihlamur Ağacı (Basswood)
Sap : 3 parça "Wizard II" sap
Klavye : Gülağacı (Rosewood)
Köprü : Edge III (Floyd Rose) *****
Perde Sayısı : 24 Perde Jumbo Fret
Manyetikler ;
Sap : IBZ INF3 (H)
Orta : IBZ INFS3 (S)
Köprü : IBZ INF4 (H)
Pozisyon İşaretleri : Shark Toot
Donanım : Krom
5 Yollu Manyetik Seçme Anahtarı
1 Tone, 1 Volume Potu
Pickguard
 
başlığı ben açmıştım bayağı önce, zamanında floyd rose ayarımın kötü olmasından kaynaklanan -fazla kalkıkmış kendisi- bir sorundu. normal ayarla düzeldi. ve edge 3 eğer bendeki gitarın üstünde varsa gayet iyi bir köprü kilitlerini sıkıştırdınızmı bariz hissedilecek akort kaçırmalarını kolay kolay yaşatmıyor.
 
başlığı ben açmıştım bayağı önce, zamanında floyd rose ayarımın kötü olmasından kaynaklanan -fazla kalkıkmış kendisi- bir sorundu. normal ayarla düzeldi. ve edge 3 eğer bendeki gitarın üstünde varsa gayet iyi bir köprü kilitlerini sıkıştırdınızmı bariz hissedilecek akort kaçırmalarını kolay kolay yaşatmıyor.
İyi gunler 15 yılın ardindan size bir sorum olacaktı konuda bahsettiginiz sorunların aynılarını yasiyorum fakat nasil cozebilecegimi halen anlamis degilim yardimci olma sansiniz var mı
 
Geri
Üst