Eski Türk Filmleri

Eski dediklerim o kadar da eskiler degil.Kemal Sunal,Adile Nasit,Münir Özkul,Sener Sen daha bir sürü oyuncunun filmleri.Aklima Cöpcüler Krali geliyor Sonra aile filmelri vardi Adile Nasitle Münir Özkulun,Sener senin filmleri bankaci mi muhasebecimi öyle biseyler vardi.

Ben sahsen bu filmlerden aldigim zevki baska hicbir filmden alamiyorum(Avrupasi olsun Hollywoodu olsun bagimsiz amatör kisa falan filan).Bu nasil oyunculuktur nasil senaryodur.?Ben hababam sinifini film oldugunu hala kavrayabilmis degilim kamera yok sanki adamlar gercegi oynuyorlar.

Ama elimizdekinin kiymeitini biliyormuyuz? Pek sanmam.
 
Neşeli Günler,Gülen Gözler,Bizim Aile..aile filmi dediklerin bunlar galiba.Özellikle Neşeli Günlerdeki,turşu yüzünden ayrımış abisi ve yengesini birbirlerinden habersiz idare eden Şener Şen tiplemesi Ziya ve replikleri süperdir.

-Şeytan görsün yüzünü
-Bakın çocuklar ben Amerikadayken :)
 
Eski Türk filmlerinin tadı tabi ki bambaşkaydı...Cüneyt Arkın'ın kale surlarında uçuşları, Kemal Sunal'ın bir sürü komedi filmi -özellikle Süt Kardeşler çok iyiydi.- Saymakla bitmez tabi...Yeşilçam'ı unutmamak gerek zaten çoğu kanalımız hala yayınlar bu filmleri ;)
 
Neşeli Günler, İnter Star döneminden beri abartısız 300 kere falan oynamış bir filmdir herhalde :D Severdim...

Bir de milyoner vardı, Şener Şen'in... Orda "Bu Parayla 100 tane Dombili satın alırım" repliği beni bitirmişti... O kadar çok gülmüştüm ki... :LOL:
 
Dünya da hint liler kadar değeri olmayan yeşilçam diye bişey yaratmışız.Yetmediği gibi kızlı-erkekli o filmlere tapıp repliklere kadar ezberlemişiz.Hala Kadir İnanır ya da Türkan Şoray a oyuncu diyenler war(Bunlar örneklerden sadece 2si).Son 2 senedir yaptıkları ortada.Gevrun oyuncusu yıllar geçtikçe adam olurken bizimkiler daha da bi komik oluyorlar.
 
Türkiye'de sinemanın sadece eğlence amaçlı sanılmasının tek suçlusudur yeşilçam, dünya sinema tarihine geçecek filmler yapılmış olsada seri üretim sanat ne kadar doğrudur bilinmez, şu an televizyonlarımızdaki dizilerden çokta farklı değillerdi, o zaman televizyon yoktu sinema vardı, köy ağaları yoktu zengin kız fakir oğlan vardı vs. bu arada Metin Erksan, Yılmaz Güney vb yönetmenleri konunun dışında tutuyorum...
 
Eski filmlerin alayını çok severim. Tüm klişelerinin fanıyımdır :)

Ben çok farklı bi tad alıyorum o filmlerden, bilemiyorum. Bana çok samimi geliyor.
 
Samimiyetleri zaten önemli birde oyunculuk ve bu ikisi o kadar kaliteliki ben o filmlerin gerçek olduğunu düşünmeye başladım.
 
Muhsin Bey (1987); oyn: Şener Şen,Uğur Yücel, Osman Cavcı
Belki bu kadar etkilendiğim çok az film vardır arkadaşlar! Şu ikilinin güzelliğine bakarmısınız! Şener Şen ve Uğur yücel mükemmel bir ikili! Bunlara Osman Cavcı (bknz.. Acıbademli ZONTA) eklenince ortaya karışık mükemmel bişey çıkmış 87 yılında! Kesinlikle arşivcilerin edinmesi gereken bir film! (Evlerinin önü boyalı direk.. Yerden yere vurdun sen beni felek)
 
copadam demiş ki:
Ben en çok uyarlamaları merak ediyorum. Mesela Kara Maske gibi, bir çok fantastik konulu film çekilmiş.
Bilgi: Dünyadaki ilk Batman filmi Türkiye'de çekilmiştir(hafızam beni kasıtlı olarak feci bir şekilde yanıltmıyorsa), 1973 yapımı filmin tam adı "Bedmen - Yarasa Adam"dır...

Ayrıca bu başlıkta bahsi geçen dönemin benim bir önceki yazımda bahsi geçen dönemden sonraki ve biraz daha yaratıcı öğelere sahip bir dönem olduğunu belirtmek isterim, bu dönem ve öncesi ve sonrası ve günümüz Türk sinemasının en büyük hatası daha öncede belirttiğim gibi sadece eğlenceye yönelik olmasıdır, bahsi geçen dönem harici çoğu taklit filmler (ki The Kid gibi kısa bir filmden 100 civarı film çıkarmakta herkesin harcı değildir tabii) ve şu anki televizyonlarımızın mantığı gibi gülelim, ağlayalım, vakit geçirelim, aman sakın düşünmeyelim, öğrenmeyelim, aklımızı kullanmayalım mantığıyla yapılan filmlerdir, benimde hoşuma gidenler olmasına rağmen bu sinema sanatının ufak bir parçasında takılıp kalmaktan ibarettir ki bence o dönem istisnalar dışında çok kötü filmler yapılmıştır, günümüzde bu filmleri hala izliyor ve seviyor olmamızın nedeniyse filmlerin güzelliğinden çok o dönemi veya bu filmleri izlediğimiz dönemleri çağrıştırmasıyla ilgili olduğunu düşünüyorum şahsen...
Dip Not: Her şey mutlaka düşündürüp, öğretecek, mesaj verecek diye birşey yok tabii ki, kimi zaman boş şeylerde izlemek, yapmak gerek ama bazen, her zaman değil...
 
Şener Şen in o dönemki bütün filmleri içerik olarak hiç boş olmadı mesela.Sadece içerik olarak değil bence dikkatli izlenmesi gereken filmler sırf eğlence sanmam yani.
 
Eski Türk komedilerinin tadı başkadır.

Ama dram ve macera filmleri biraz yetersiz gelmiştir bana hep.
Örneğin birkaç gün önce izlediğim Ayhan Işık filminde Arsen Lüpen benzeri Cingöz Recai tiplemesi ve filmin konusu çok fenaydı.

Yine de komediler ölümsüzdür.
O efsane kadro; Adile Naşit, Münir Özkul, Şener Şen, Ayşen Guruda, Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Hulusi Kentmen ve daha ismi aklıma gelmeyen birçoklarını hala beğeniyle izlediğimi belirtmek isterim.
Gerçekten çok üstün, samimi ve içten bir oyunculuk serfilemişler o dönemde.
:taptim
 
çiçek abbas ta ilyas salmanın(abbas) kızı istemeye gittiğinde kızın babasının "ne iş tutarsın" sorusuna
abbasın verdiği "MÜNÜBÜS SAHABIYIM" cevabı beni yıllar yılı gülmekten gebertmiştir :D :D
 
50-60 lardan kalma siyah beyaz filmler çok ilginç oluyor.Aslı Amerikan yapımı Killing olan bizimkilerin "Klink İstanbulda(1967)" diye yaptığı bir film vardı.Abzürt film olarak Dünyayı Kurtaran Adam'dan sonra gelir bence,denk gelirseniz muhakkak izleyin.Şöyle bir replik vardı:
Sözde Klink adlı karakter İnterpol tarafından aranmakta fakat bir türlü yakalanamamaktadır,bu sahne filmin sonlarında oluyordu:
-Beni İnterpol bile yakalayamadı,ama büyük Türk polis teşkilatı sonunda yakalamıştır..... :LOL:

Bu tür siyah beyaz filmler hep Amerikan taklidi olan filmler tabi ama seyrederken tatlı bir keyif veriyor bana.Konusu saçma olsun olmasın hoşuma gidiyor.Mesela Cilalı İbo serileri,Turist Ömer serileri veya C.Arkın,T.Şoray,Ayhan Işık gibi oyucuların gençlik halli filmleri...Fantom,Dracula,Görünmez Adam İstanbulda serileri vs..

Bu arada "Turist Ömer Uzay Yolunda"da bayağı bir geyiktir,severim.
 
Geri
Üst