Analog Pedalmı? Processormu?

Herkese Merhaba,

Bu muhabbetler ya da daha doğrusu Gerçekler ;) yüzünden 1 aydır kafayı yemek üzereyim...Özel derslerden vs. olsun elime biraz para geçti ve elimdeki bir kaç ekipmanı satılığa çıkardım, yani 15 gün içerisinde daha bir fazla param olacak...Sonuç olarak param var diyelim :D yaklaşık 700 ytl civarı.

Param var ama lanet olsun arada kaldım şimdi de..Kafamda 50 tane fikir değişti.

En önce yola bir Boss GT6 alma fikriyle çıktım.Sonra bi amfi alim dedim, sonra yine Boss'a döndüm....Döndüm durdum ... :roll: Sonra elimdeki digitech rp 300ü tonlayıp konsere çıktım(heavy metal - rock çalıyoruz bu arada)ve tamam beklediğimden iyi konserdi ve tonu herkes çok beğendi benim dışımda...

Herneyse şimdi bana kesinlikle kızacaksınız,bunlar tercih meselesi şu forumda 10 kere yazıldı bu forumda 5 kere yazıldı diye ama soracağım soru için yalnızca görüşlerinizi istiyorum çünkü inanın diğer forumlarda derin araştırma yapacak kadar fazla vaktim yok,(finallerime 2 hafta kaldı)..

Soru:
Can'ın 700ytl parası var.Umarım artar.Elindeki parasının kaç bölü kaçıyla ne yapsın??:

Seçenekler:Boss GT6,alsın, oturup iyi bir amfide tonlasın ya da çıkma ihtimali olan bir barın vs. ses sisteminde...

Line 6 spider 75w 1*12 işte kendinden efektli vs.li...amfi alsın,yanına da bir cry wah alsın,elindeki rp300ü de satmayıp amfiyi clean kanalında kullanadığında rp300ü de by - pass modundan çıkartsın

Şimdiden çok teşekkürler.
Görüşlerinizi bekliyorum
Bol müzikli günler hepinize 8)
 
Daha dün itibari ile gördüğüm ve canlı canlı işitip şahit olduğum ve dumurlardan dumur beğendiğim bir olayı anlatayım.

Dün akşam Saklıkent'te Pain Of Salvation konseri vardır. Sahnede hiç bir amfi yoktu.

Gitaristlerin önünde birer PODxt Live vardı ve kesinlikle abartısız söylüyorum albüm kaydı gibi konser verdiler, hem sound olarak hem performans olarak.

Kullandıkları gitarlar da ahım aşhım şeyler değildi. Daniel'de Ibanez rg7321, line6 variax, ve parker fly vardı (tamam bu gitar biraz pahalı olabilir). Resmen önceki düşüncelerim tamamen sabitleşti, ne gitarın ne manyetiğin ne de amfinin önemi var. Özellikle bu devirde Analog mu dijital tartışmasının hiç yeri yok. Dijitalin analogu geçeli yıllar oldu müzik dışındaki diğer sektörlerde, son yıllarda da müzikte de dijital önde kanımca.

Buna dün şahit oldum, artık hiç bir güç beni analog pedal dizmeye zorlayamaz.
 
Evet POS konserine ben de istanbulda gittim. daniel ve johanın altında sadece pod xt live var idi. Variax bile kullandılar, ve emin olun seste hiç bir tuhaflık yoktu. Koskoca pain of salvation bu yola gidiyorsa ve bir sorun yaşamıyorsa tartışılacak pek bir şey kalmamış aslında. Bir gt8 veya xt live edinmek lazım. Ben gt8imle çok mutluyum. :)
 
Bu tamamen kişisel tarz meselesi sanırım: eğer barda her şarkıyı üç aşağı beş yukarı plak'taki sound ile çalmak istiyorsanız tabii ki processor, ama eğer kendi sound'unuzun peşindeyseniz, tüp ampli ve analog setup...

Ben GT8 kullanıyorum ama JCM 900'üme 4 Kablo metodu ile bağlı, yani yine anfi'nin pre-amp'ini kullanıyorum.
 
Valla hocam isterse Satriani veya Steve Vai çıkıp ben XT Live veya Gt-8 kullanıyorum desin bazı insanlarda analog sevdası hastalık haline gelmiş. Analog sistemlerin tonlarını ve kendilerini ayrıcalıklı kılacağına inanıyorlar. Oysa kişiyi ayrıcalıklı kılan yaptığı müziğidir. Senin bir ayrıcalığın yoksa analog pedal ne yapsın. İstenildiği kadar teknik açıklama yapılsın yok analog da sesler daha sıcak yok içindeki devreler bilmem ne... Sonuçta gidiyor işte processor olayı almış başını. Bir arkadaşımız dijital zamanla çabuk eskiyen bir olgu demiş. Ancak ben tersini düşünüyorum bugün analog olan kaç elektronik cihaz kaldı. Buzdolapları bile internete girer bir dijital teknolojiyle üretilmeye başladı. Bence dijitalden bu kadar korkmamak lazım. Sonuçta bilimadamları bizim için çalışıyor daha kolay, daha ucuz daha kaliteliyi sunmak için icatlar yapıyor. Herşey bizim için.
Biraz daha açık olmak lazım.

Pain Of Salvation kendini bilen müziğiyle farklı bir grup kendiyle barışık bu insanlar XT Live kullanırlar tabi. Zira tonalite kaygıları yok. Onları ayrıcalıklı kılan yetenekleri ve müzikleri. Eğer öyle olmasaydı belki onlarda analog setup ları sahneye dizmeye çalışırdı. Ama Jeff de söylemiş adamlar gelmiş amfisiz XT Live ile çalıp gitmişler işte bu kadar.

Bu konu daha çok konuşulur elbet. Bir sürü teknik açıklamalar yapılır benim kulağım o farkı anlıyor ben analogdan vazgeçmem gibi. Elbet saygı duyuyorum herkes farklı düşünecek. Ama yeni nesilin dijital sistemelere eskilere göre daha sıcak baktığını ve geleceğin yeni nesile ait olması sebebiyle dijitalin geleceğinin çok parlak olacağı açık. Bu arada sanırım bu konunun başlığı "analog pedalmı?processormü" Yani burda analog deyince lambalı amfilerin üstünlüğünden bahsetmek faydasız bence çünkü adam pedalları sormuş amfileri değilki. Elbette lambalı amfi nin tadı başka bende katılıyorum size.
 
ya aslinda herkes bu konuda bi suru laf soyluyor. ben de soyleyecegim bi kac birsey. bi kere gercekten processorler yeterince ilerlemis durumda. sesler konusunda analoglarla yarasir, kullanim rahatligi acisindan da analoglari katlar bile. bu konuda bence kimsenin karsi duracagi bir sey yok.

ama su var ki, bi processor alinca, hangimiz o aletin nesini kullaniyoruz ki? 20 tane overdrive distortion efekti, 30 tane amfi, 15 çeşit delay, 10 çeşit chorus. bissuru abuk subuk efekt. tabi aslinda o kadar ekipmanin icerisinden istedigini secebilmek guzel birsey, ama sonunda ayarlarini yaptiktan sonra kullanmadigin bi ton opsiyonu kaliyor o aletin. sadece kullanacaklarini belirleyip onlara para yatirmak daha mantikli geliyor bana o yuzden.

bir de insan kendini o kadar çok bu efekt, processor, setup, hangi processoru alsam derdine kaptiriyor ki, olayin muzik tarafi kalmiyor, teknik bilgi yaristirimasina donuyor is. en rahati, gidip ihtiyacin oldugun malzemeyi alip kullanmak o yuzden, kafana takmadan..

bilmiyorum, bir de processorlerle tamam herkes istedigi tonu, o hayrani oldugu grubun tonunu yakaliyor yakalamasina, aynen de caliyor, da bu cover gruplarinin daha basarili cover yapmasina yarar sagliyor o kadar, bu aletleri kullanip da ozgun ozgun besteler yapan da oyle ortaya cikan az.

valla bu tartisma bitmez, ama ben de bi kac senede bunu ogrendim ki, en iyisi en basit olani, 10 tane analog pedal da dizmek sacma, en son cikan processorleri takip edip, yenisini almak da.

bar programlari icin processorler buyuk rahatlik, ben de dusunmuyor degilim bi xt live almak, ama o kadar param olana kadar, uc-dort analog pedal ve yeterli bi amfiyle yetinmek, o processorleri arastirmaya verilecek vakti muzik yapmaya vermek daha mantikli sanki :p
 
bence en iyisi, iyi bir processor (boss gt.ler gibi) ve de gitar amfisi ( 30 40 wattlık marshal ,fender, behringer)
ben böyle yapıcam yani ilerde :)
 
Maersk, farkındasındır umarım 3-4 tane analog dizeceğin parayla PODxt live alabilirsin. Para konusunda her zaman prosesörler daha avantajlıdır emin ol.

Galthor, aynen katılıyorum, ton karakterini en az etkileyen bir amfi ve güzel bir prosesör herkese hayde hayde yeter.

Önemli olan prosesörleri kullanmayı bilmek. O aletlerle yapılamayacak iş yok. Sonuçta sana onlarca parametre sunuyor ayrı ayrı, birleşince milyon tane kombinasyon çıkıyor. Tabiki aradığın soundu bulmak kolay değil, ama bulunabilir. Hiç yabana atılacak göz ardı edilecek şeyler değil Line6 ve boss'un prosesörleri. Oyuncak hiç değil.

Bu arada eminim DrB, skatheist fln burayı okuyordur ve biz dijitalci gençliğe artık cevap yetiştirmek istemiyordur. Onların bilgilerinden hiç şüphem yok ama bence biraz şans tanınmalı bu aletlere, özellikle bizden daha tecrübeli ve daha profesyonel insanlar tarafından.

Bir de geçenlerde bir arkadaşımdan duydum, biriyle konuşuyormuş netten, pod'u falan beğenir misin demiş adama, adam da direk "turkrock metalci tayfasından mısın?" demiş. Çok üzüldüm hala bu zihniyetlerin olmasına...
 
Analogların daha güzel saundlarının olup olmaması ayrı bir tartışma konusu ve kişisel zevk meselesi belki ama bir gerçekte varki alışkanlıklar...

Yıllardır analog pedal kullanan insanlarda artık alışkanlık yapıyor...

Processor kullanmak Boeing yolcu uçağı kullanmak gibi geliyor (şahsen banada öyle geliyor)...

Benim şahsi fikrim,halen processorler analoglardan daha kalite sesler veremiyor...

Ama gelişmelere baktığım zaman dahada umutlanıyorum processorler için...

Bu gelişmelerle Processor ler pedalları geçecektir,gelişmeler onu gösteriyor...
 
ikisinide yapın..
analog + prosesör

analog setup kurun kendinize sonra yanınada bi tane gt8.. tamamdır :)

şaka bir yana, prosesör şart çünkü analog olarak bulunmayan bir çok tonu prosesörden elde edebiliyoruz

yanlış mı
:?:
 
Ben analog, processor olayını birazda Pentium-Amd savaşına benzetiyorum. Pentium yıllarca evimizde ofisimizde oldu. Güvenilir güçlü kimliğiyle bizleri etkiledi. Sonra AMD çıktı piyasaya çoğu kişi güvenmedi bu marka güvensiz, zayıf ve performansı düşük denilerek aşağılandı. İlk yıllarda da gerçekten AMD pek iyi değildi.

AMD bugün dünyanın en iyi işlemcisi olma yolunda Pentiumun tahtını sallamaya başladı. AMD ev kullanıcılarının çoğunu ele geçirdi ama işyerleri ve profesyonel bilgisayar mühendisleri hala Pentiumcu. Özellikle yaşı ilerlemiş olanlar Pentium alışkanlığından hala vazgeçemedi. AMD onlar için hala kötü bir sistem. Bugün işi bilen kaç tane genç görsem evi AMD sistem ile dolu. Ne kadar bilgisayar mühendisi da tanıdıysam çoğu Pentium dan vazgeçemediler. Bende bilgisayar yazılımcısıym yıllarca AMD cilere karşı Pentiumu savundum en sonunda dayanamadım aldım AMD yi denedim. Şimdi AMD nin baş savunucusu benim. :LOL: AMD süper...

İşte yukardaki örneğe referans olarak processorleri AMD ye benzetiyorum, analog ve compact pedalları da Pentiuma. Elbet gidin o yıllanmış bilgisayar mühendislerine, boş konuzmazlar dolu adamlardır. Teknik olarak Pentiumun avantajlarını size öyle bir anlatırlarki siz bile inanırsınız Pentiumun iyi olduğuna. (Aslında kötü de değil zaten de) Yok hypertreading derler, ofis uygulamalarında daha iyi derler. Derlerde derler.

Şu unutulmamalı asla unutulmamalı bence. Tüketiciler aptal değildir işe yaramayan bir ürünü binlerce insan sırf başkasından etkilendiği için almaz. Her zaman en efektif ürün (yani fiyat, kalite, güvenirlik puanı ortalaması en iyi olan) en çok tüketilir. Bugün processorler binlerce eve girdiyse bunca insan yanlış karar vermiş olamaz. Bu processorun efektif ürün olduğunu gösterir. Ses kalitesi tek başına avantaj değildir, fiyat, performans ve kullanım rahatlığı gibi unsurlarla birleşince ürünün satış potansiyeli oluşur.

Bir ürünün diğer ürün kadar tercih edilmemesi için kendisinden iyi olan üründen en az % 30-40 kalite farkı olması lazım. Yani dünyadaki processor sahipleri processorlerinin analogtan % 30 veya % 40 daha kötü ses verdiğine inansaydı emin olun kimse bu cihazları almaz gider analog sistem kurardı. Demekki çoğunluk böyle bir fark olduğuna inanmıyorsa bu fark yok demektir istenildiği kadar yazılıp çizilsin. Aksinin ispatı tüketicininde bilinçsiz ve bilgisiz olduğunun ispatı olurdu. Bence analog ile processor arasındaki ses kalitesi farkı şu an % 20 civarlarında analog sistem lehine. Yani tüketicinin fiyat performansı için processoru tercih etmesi için kabullenebileceği bir ses kalitesi bir fark. Tüketici % 20 ses kalitesi analogtan kötü olsun ama daha hesaplı olsun daha kolay kullanılabilsin kalabalık yapmasın, dayanıklı olsun diyerek processoru tercih eder hale geliyor. Elbet bu farkın da kapanmasına az kaldı.

Zaten bu konuda ne olurki analog daha iyi olsa processor daha iyi olsa. Fanatikliğin ne alemi var. Hangisi en efektifse onu kullanalım. Benim içimde analog veya processor taraftarlığı yok. Yukarda processorleri savunmuş gibi oldum ama eskiden de analogu savunurdum. Şimdi eski bir Boss me-6 ile analog sistemi yanyana koysam elbetteki analogu tek geçerim. Olaya realist bakıyorum o kadar. Yani yiğidi öldür hakkını yeme misali..
 
Syrunner gayet güzel açıklamış. Benim anladığım da net olarak şu: analog sistem hala daha iyi. Bu kesin. Ama bu fark, artık uçurum değil. Yani analog seçenler % 20 daha kaliteli ses alıyorlar ama daha pahalı sistem, daha uğraştırıcı, zahmetli sistem, processor de ise % 20 daha kötü ses kalitesi ama daha ucuz daha kullanışlı. % 20 elbetteki skyrunner ın tanımlaması. Kişiden kişiye değişir, kimi % 10 der kimisi % 30. Tabi kimsenin % 40, % 50 diyeceğini sanmıyorum bende.

Bencede bu işe fanatikçe bakmamak lazım. Görünen o ki tüketici karar verirken oldukça zorlanacak bir hale gelmiş processor, analog arası fark açısından. Nitekim görüyoruz herkes kararsızlığa düşmüş analogmu alsam, processormu alsam diye. Demekki arada çok fazla fark kalmamış. Eh ben öğreneceğimi öğrendim çok sağolun. Yorum yapan herkese teşekkürler.
 
sadece prosesör alınacak ya da analog setup kurulacak diye birşey yok bence
ikisini karışık yapın :) mesela Pod 2.0 + 535q crybaby.. bunun yanına isterseniz boss mt-2 falan ekleyin.. sonra bi iki tane analog daha..
tamam işte.. :)
 
Ama unutmayın, dijital teknoloji alındığında ucuzdur. Ama uzun vadede hep daha pahalıdır :) 2 sene evvel 500 dolar verdikleri podları 250 dolara satan arkadaşlar ne dediğimi rahat anlarlar :)
 
Daha önce hep iyiler ile çalıştığım için, herkez becerebilir zannediyordum. Ama daha amfisini ayarlayamayan çok insan varmış, equalizer deyince direk v yada u şeklinde "ayar :) " yapan çok adam varmış. İyi kötü parmak teknikleri olduğu için "gitarist" olmuş oluyorlar :) O yüzden artık herkese processor önermiyorum artık.

Sakın yanlış anlaşılmasın processor deyince pod ve gt serisi haricindekilerden bahsetmiyorum bile. Özellikle yeni başlayanlara hiç önermiyorum. Yeni başlayanların, önce biraz amfi ayarlarıyla, basit bir drive tonuyla oynayarak önce onları kavramaları gerek. Daha 3 parametreyi ayarlayamadan 40 parametreli bir cihaz almayın, paranıza yazık edersiniz.

Ustalara gelince, ton olarak pod de gt serisi de gerçekten tatmin edici, ayarlamayı bildikten sonra ben bunları anolog tonlardan ayırd ederim diyenin anlını karışlarım. Çok denemesini yaptık; arkasını döndükten sonra ayırt etmek benim diyen adamı kasar. :) Analog, analog diye sayıklayanarın bir çoğu cesaret bile edemez. Edemedi nitekim. Şimdi onların kimler olduklarını açıklamak bana yakışmaz. Kimler rezil oldu... Onları da bende kalsın.

Dinamikler bakımından; pod'de, ben de gerçekten bir dinamik sorunu olduğunu düşünüyorum. GT serisi özellikle de yeni işlemcisi GT8 ile tam biçilmiş kaftan. Hem öyle bir dinamik sorunu yok, hem efekt kalitesi pod'e basar. Processorlerin ikisinde de iyi bişeyler yapmak istiyorsanız, ikisinin parametrelerine hakim olmalısınız.

Kullanım kolaylığı bakımından özerindeki knoblar sayesinde, ve kurulum bakımından mukayese bile edilmezler anolog sistemle gt6-8 serisi... İstediğiniz tona geçiş bir pedal... Herzamanki tonlarınızda değişiklik mi istediniz sadece birkaç knobu çevireceksiniz, anolog sistemcilerin gaha iyi bir teknikleri varsa bilemem :)

Processorlerde hep aynı soundu alıyorum, ben varyasyon istiyorum diyenlerin, bir müddet sonra eğilip ton ayarlamak zorlarına gittiği için konserin başından sonuna kadar aynı tonda gittiklerini çok gördüm.

Sonuç olarak, kendinizi psikolojik etkilerden kurtarın. Dünya bu hızda değişirken saplantılara kapılırsanız, çağdışı kalırsınız haberiniz olmaz.
 
Ndman çok haklı bence.

Yalnız şöyle bir handikap var burda : hep Gt-8 ve XT Live diyoruz. Yani 100-USD lik processorleri de analoglarla mukayese edemeyiz bence. Yani burda konuşulurken processor diye herkesin bahsettiği GT serisi ve XT Live falandır herhalde. Yoksa analoglara haksızlık yapmış oluruz. Ben bir ara Rp100 kullandım 4-5 ay. Bir kaç ton haricinde üzücü sonuçlar vermişti.
 
Geri
Üst