Fareler ve İnsanlar

herkes bu kitabı okumuştur ve çocukken aşırı etkileyici bir kitap çok hoş dikkatimi çeken kitabın ismini hatırlamasada bi çok kişi konuyu duyunca aaa okumuştum diyor gerçektende bilinçaltında yaşayan en büyük eser bence.filmini seyretmek ne güzel bişiy miş ya hem kitabı tekrar aldım kaç sene sonra hemde filmini kaçırılmayacak bişey bu
 
Kitap harikadır, zaten kısa olduğu için bir günde de okuyabilirsiniz. Steinbeck'in Gazap Üzümleri kitabını daha çok beğenirim. Bazı yerlerde çok tasvire kaçmış, mesela unutmadığım bölümü; bir kaplumbağanın karşıdan karşıya geçişini anlatmasıydı.
 
Gerçekten okunması gereken bir klasik. Filme de çok iyi uyarlanmış. Gary Sinise ve John Malkovich gerçekten mükemmel bir performans sergilemiş
 
Bu kadar sade bir anlatımla böyle bir şaheser!! Steinbeck manyak bir adam.

Gazap Üzümleri de tek kelimeyle bir başyapıt.

Özellikle bu iki kitabı okumayanlar kitap okuruyum diye boşuna gezinmesinler bence...
 
Ağdasız bir üslupla yazılmış harika bir eser. Kitapta o kadar detaylı ve ekileyici semboller var ki, insan hayran oluyor.

Ana temalardan biri, dış dünyanın ve insan doğasının acımasızlığıdır, insanların diğerlerini aşağıladıklarında ve onların üzerine bastıklarında aldıkları hazzı çok iyi örneklendirmiş Steinbeck. Baş karakterler Lenny ve George (inşallah doğru hatırlamışımdır isimleri) çok büyük bir hayal kurarlar ve bunun sonucunda sonsuz mutluluğa ulaşacaklarını, kimse tarafından rahatsız edilmeyeceklerini umarlar. (çiftlik olayı)Tıpkı, bir zamanların Amerikan rüyası gibi. Ama , dünyanın şartları her zaman acımasızdır, ve hayallerin yıkılması temasını çok iyi işlemiştir Steinbeck.

Burası spoiler olabilir, gerçi arka sayfada da biri söylemiş, uyarayım yine de







Bu kitabı okuduktan sonra şöyle birşey aklıma gelmişti. Sonuçta eserinde bu kadar sembol kullanan Steinbeck Lenny ve George ı aynı kişi olarak mı düşünmüştür? Yani Lenny, bir insanın duygusal, saf, acımasız yaşam koşullarına karşı savunmasız, iyi niyetli tarafını; George ise aynı insanın mantıklı, dış tehditlerden korunmasını becerebilen, aklını kullanabilen, gerektiğinde acımasız da olabilen tarafını sembolize ediyor olabilir mi? Sonunda George'nın Lenny'i öldürmesi de, bu sembol insanın hayatta yaşadığı acı tecrübeler yüzünden; kurduğu duygusal, saf hayallerin yıkılmasını, masumiyetinin kaybolduğunu, duygusal ve saf tarafının dış etkenlere daha fazla dayanamadığını, ve tüm bunların öldüğünü sembolize ediyor olabilir mi? Yani modern insanın acımasız toplum içerisindeki acınası durumuna bir gönderme olabilir mi bu?


Ya yine duygulandım, insanın içini acıtan bir hikaye...
 
o kitabı çok sewmiştim hem inceydi hem de gerçek bi kitapla ilk tanışmamdı.. ilk defa bi kitap beni alıp peşinde götürmüştü..hala inanamıyorum bu kadar ince bi kitap nasıl olur da bu kadar çok şeyi barındırır içinde diye... kitabın sonunda hüzne boğulmuştum...kitap bittiğinde böyle bi kitap okumanın misket oynamaktan daha zevkli olduuna karar vermiştim..
 
lise 1de ders kitabi olarak okutulmustu bize. ilk zamanlar pek umursamasam da, sonra ne kadar degerli bir kitap oldugunu farkederek okulda bitirmeden evde okuyarak bitirmistim kitabi. harika bir kitap ve cok etkileyici bence. okudugum en guzel kitaplardan biriydi diyebilirim. george'un lenny'i oldurmek zorunda kalmasi beni aglatmisti. okumayanlarin kesinlikle okumasi lazim.
 
Geri
Üst