Gotik Edebiyat

Eyvallah Barracuda :) Gotik seven arkadaşlara iki film tavsiyesi:

Gothic : Ken Russel babadan Frankenstein romanının yazılış öyküsüne farklı bir bakış.Özellikle sinemada izlenince bi tuhaf halde çıkıyorsunuz dışarı.Oyuncuları falan hiç hatırlamıyorum.Yakın zamanda cnbc-e'de kırpıla kırpıla kuşa dönmüş hali yayınlandı,berbattı.Sanırım piyasada DVD'si var.

In The Mouth Of Madness : John Carpenter imzalı,başrolünde Sam Neill'ın olduğu müthiş bir film.Fazlaca Lovecraft esinli olduğu adından da anlaşılıyor zaten.Filmdeki yazar Suther Cane karakteri neredeyse Lovecraft'in ta kendisi denilebilir.

Her iki film de 90ların başlarında çevrilmişti.Bir yerlerde gözünüze çarparsa kaçırmayın
 
Gotik edebiyatta doğa üstü varlıklar ve korku unsuru geniş yer tutar ve fakat bunlar zorunludur/ tür bunlar üzerine kuruludur diyemeyiz. Bkz. Uğultulu Tepeler, Çatı vs.

İngilizce bilen ve kitabı aramak istemeyen arkadaşlar Otranto Şatosu'nu burda okuyabilirler:

http://en.wikisource.org/wiki/The_Castle_of_Otranto

Lovecraft'ın eserlerinin de oldukça küçük bir bölümü Türkiye'de yayınlandı bildiğim kadarıyla. Onun da tüm öyküleri:

http://en.wikisource.org/wiki/Author:H._P._Lovecraft

Bunların dışında Algernon Blackwood'u tavsiye ederim. Öykülerini İthaki yayınlamıştı sanırsam.

Bu arada Uğultulu Tepeler'i ve Poe'nun öykülerini okulda okumuş bir insan olarak toplum tarafından pek de marjinal bulunmadıklarını belirtir, "dikkat çekeyim, farklılığımı kanıtlayayım" diye bunalrı okumaya çalışan tipleri uyarırım. :D
 
Neden kimse Bram Stoker ve Dracula'sından bahsetmemiş ki? Ben mi yanlış biliyorum bu kitap Gotik Edebiyatın baba kitaplarından değil miydi? Halbüse pek bi ünlüdür kendisi vampirik takılan bütün "gotik" abilerimizin ablalarımızın ağzında...Güzel kitap,okuyun demem çok saçma olacak çünkü herkes bi kaç şey biliyodur heralde Holywood filmlerinden ama ben gene de diyorum:) hiç değilse bugün bu kadar konuşulan konuların özünün nerden geldiğini bilelim.
 
Uhm.. Çok güzel mimarisi vardır, bana göre felsefesi elbetteki sıkıcıdır bir blues sever olarak.Uhm..
Efendim gençlerimiz bilmedikleri şeylerin peşinde koşmak yerine bkz ( sürü psikolojisi )
Bu tür yazıları okuyup neyin ne olduğunu öğrenseler çok güzel olur.
yazık efendim yazık.
 
gotik -aşırılık.dehşet,kötülük ve yıkımın 400 yılı Richard Davenport-Hines
gotik nedir ne degildir nasıl olusmustur gotik sinema gotik müzik kısacası gotik akımı ıle ilgili cok ıyı bır kaynak okumanızı önerırım..
 
Geri
Üst