Once Upon A Time İn America

Bir Zamanlar Amerika

yönetmen:Sergio Leone
oyuncular:Robert De Niro,James Woods,Jennifer Connelly,Joe Pesci...
yapım yılı:1984

Benim Godfather serisi,Scarface ve Goodfellas'la birlikte en sevdiğim mafya içerikli filmlerden biri.Aslında tüm diğer filmlerden farklı olarak,şaşırtıcı,sonunu kolaylıkla tahmin edemediğiniz bir senaryoya sahip.Ve sanırım bu filmler içinde en uzun olanı da bu film.Robert De Niro da Noodles karakterini en az Godfather-2 deki Vito Carleone nın gençliği performansı kadar başarılı canlandırıyor.Filmdeki karakterlerin çocukluk dönemlerini canlandıran oyuncular da çok iyi seçilmiş.İzlenmesi gereken bir film.Yukarıdaki bahsettiğim filmler dışında Sleepers,Dokunulmazlar gibi filmleri kendilerine yakın bulanlar bu filmi de mutlaka severler.Ki bana göre son yazdığım filmlerden -özellikle Dokunulmazlardan-çok daha güzel ve farklı bir film.İzlemiş olanlarınızın da düşüncelerini merak ediyorum bu film hakkında.
 
Bence tek kelimeyle muhteşem bir film. Bu mafya filmleri arasında nedense çok es geçilen bir film. Dokunulmazlar da güzel bir film ama bazı klişeler var ve Kevin Costner çok ezik kalmış, başrolün altından kalkamamış gibi geldi bana.
Ayrıca Robert DeNiro, Sharon Stone, Joe Pesci ve Martin Scorsese'den bir de Casino var, onu da çok severim ben.
 
Sergio Leone`a The Godfather`i yapmasi teklif edilmis yapimcilar tarafindan ama özel nedenlerden dolayi kabul edememis yapmayi. Mafya filmi yapmak o kadar westernden sonra en cok istedigi seylerden biriymis ve 1983 yili gelince kendi sahaserini yapmis. Senaryo zaten cok hosuma gitti benim ve böyle bir senaryo eger Sergio Leone gibi bir yönetmenin elinden de gecerse zaten ayri bir guzellisiyor. Robert ve James yine rollerinde iyiler ve Jennifer`i ise ilk filminde görmek cok hos. Kurgu guzel yapilmis ve cok iyi bir film. Sava dedigin gibi kliseler olabilir ama o kadar buyuk gelmedi bana ya da ben Sergio Leone filmi diye agzimin sulari akarak izledim dikkat etmedim o yuzden :) Bu arada Kevin Costner nerden cikti abi ben onu anlayamadim :) Yoksa o adami da mi kacirdim filmi izlerken :)
 
Bana pek mafya filmi gibi gelmedi aslında daha çok dramatik bir filmdi. Adamlar mafyaya bulaşıyorlar ama isterik bir durum yoktu hani Donnie Brasco filminde olduğu gibi ;)
Kevin Costner filmde var mıydı ben de hatırlayamadım?
Jennifer Connelly zaten çocuk oyuncuydu o filmde Robert De Niro'nun ne kadar deniz derya bir oyuncu olduğu görülüyor.

Filmin müziklerine de değinmeden geçemeyeceğim.
Ennio Morricone... (Leone in diğer filmlerinde olduğu gibi ;) )
Ki en son Kill Bill katkısından sonra bir kez daha sevdim saydım Ennio Morricone üstadı.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
CedriX demiş ki:
Sava dedigin gibi kliseler olabilir ama o kadar buyuk gelmedi bana ya da ben Sergio Leone filmi diye agzimin sulari akarak izledim dikkat etmedim o yuzden :) Bu arada Kevin Costner nerden cikti abi ben onu anlayamadim :) Yoksa o adami da mi kacirdim filmi izlerken :)

Sava,klişeler ve Kevın Costner'ın ezik kalması yorumunu Dokunulmazlar için yapıyor.Kevın Costner'ı kaçırma gibi bir durumun yok yani :)

Bu arada Dokunulmazlar'da bilmem de Kevın Costner genelde iyidir..
 
Pardon ben yanlis anlamisim. Aslinda iki defa okudum Kevin Costner nerden cikti diye ama "Dokunulmazlar" ismi biraz yabanci geldigi icn dikkatimi cekmedi herhalde :)
 
şimdi yabancı mafyaya karşı nedense bi ilgim var, yani kitap ve film olarak :) godfather, goodfellas ile birlikte favori filmlerimin başında gelir once upon a time in america. gerek oyunculuk, gerek yönetmenlik ayrı bir artı zaten ama senaryosu da gerçekten harika ki ben filmi ilk izledikten sonra etkisinden kurtulamamıştım hani, dokunaklı bi yanı da var filmin. özellikle filmin müzikleri çok hoş olmuş. herneyse işte güzel filmdir, iyi filmdir, herkesin izlemesi gerekir :p
 
Bu filmin Leone icin ayri bi yeri vardir. CedriX'in de dedigi gibi adam hep bir mafya filmi yapmayi istemis. Bu filmin de uzerine titremis o yuzden... Cekimlerden sonra kurgu odasinda Leone'nin elinde tam 10 saatlik goruntu varmis... Hicbir sahneye de kiyamiyormus Leone... Uzuuuunn bir sureden sonra adamcagiz filmi anca 6 saate indirebilmis ve film sirketine filmin 3'er saatten iki bolum olarak gostrerime sokulmasi onerisiyle gitmis... Yoneticiler kabul etmemis ve filmi 3 saat civarina indirmesini istemisler... Leone yapamamis bunu, kiyamamis filme... Film sirketi de en son Matrix filminin editorlugunu yapmis olan Zach Staenberg'i tutmus... Bu arkadas da filmi 3 saat civarina cekmis...
 
Yaklaşık 4 saatlik bir Sergio Leone şaheseri... Özellikle James Woods'un filmin sonlarına doğru De Niro ile geçen diyaloğu inanılmaz dramatiktir.

Bir de Noodles'ın 30 küsür yıl sonra aynı otogara geri döndüğünde çalan şarkı, Yesterday, sanki o sahne kadar hiçbir yere uyamazdı gibi geliyor.

Şimdi aklıma geldi. Bu filmin, meşhur o flütle çalınmış müziği yıllar yılı hep TRT belgesellerinin fon müziği oldu. Bu yüzden filmi izlerken aklıma hep soyu tükenmekte olan kuş cinsleri gelir. :D
 
Bir sergio leone klasiği once upon a time in america birde westi vardil henry fondalı charles bronsonlu onuda her sinema severe tavsiye ederim filme gelince her sahnesinden inanılmaz zevk aldım her izlediğimde sinemaya hayranlığımı bir derece daha artırdı oyunculuklar jhakıındaki fikrim ise sanırım boyle filmlerin çok az geleceği yonunde leone çok başarılı bir mafia westeni çekmiş adeta.
 
bazı arkadaşların da dediği gibi Godfather serisi,goodfellas,...in america benimde en sevdiğim mafya filmleri üçlemesidir...

Sergio Leone sanki şu mesajı veriyo...sanat - sanat için yapılmalı,piyasa için değil...:)) bu da şimdiki piyasa ve kopya yönetmenlere kapak olsun...
 
bu filmi anlamak için zamana -ki director's cut 3 küsür saat- ve konsantrasyona çok ihtiyaç var.ama tabii ki gerek oyunculuk gerekse hikaye olarak başyapıtlardan biri. de niro'yu kimselere değişmem dedirtiyor.
 
bi film, 3.5 saatten fazla uzunluğa sahip olmasına karşın, beni koltuktan kaldırmıyorsa, acaba ne olacak düşüncesini kafamın içinden çıkarmıyorsa, o filme nice 3.5 saatlerim helal olsun... jennifer conolly'nin çocukluğuna dikkat! :ask
 
mafya filmi diye tanımlamak çok doğru değil. bence suç filmi demek daha yerinde olur. benim listem şöyle:

godfather 2

godfather

heat

once upon a time in america

good fellas

untouchables

bu arada ennio moriconne olmasaydı, sergio leone'nin bu kadar başarılı olamayacağını düşünüyorum. ya da nino rota olmasaydı coppola da başarılı olamazdı. john williams olmasa george lucas... neyse ben gideyim...
 
Geri
Üst