Vamp2 ile kayıt..

Merhabalar arkadaşlar..bi kaç sorum olacak bu işten anlayan arkadaşlar yardımcı olurlarsa cok sevinicem..


Vamp2 ile kayda girerken reverb seviyesini hangi seviyede tutucam bilemıyorum..tiny room mu small room mu veya medium room mu yani kısaca aslında
kayıtta gitar için az da olsa reverb olmasımı gerekiyor ?
gitarlar reverb + davul reverbsiz ?
gitarlar reverbsüz + davul reverblu (Trampet ve crosslar) ?

Kayda giricezde bildiğiniz bi kaç şey varsa lütfen esirgemeyin cunku bu olay bambaşka birşey..
 
Biz prodüktörlerin "on your face" dediğimiz etkiyi yok eder reverb :) Şaka tabi...

Rtim gitarların reverblü olması ritimlerin tokat gibi yapışmasını engelleyebilir. Bu yüzden sert şeylerde reverb kullanmayın demiştir arkadaş. Haksız değil ama genel geçer bi kural da değil yani.

Bana göre genel bir reverb olmalı ev kayıtlarında. Kaydın akustik bir ortamda alınmadığını saklamak için çok ufak reverbsel etkiler kullanılabilir. Yoksa kayıt çok kuru olur. Ama mesela davula reverb konacaksa genel davul toplamına birden aynı reverb uygulanmalı bence. Yoksa trampet ayrı altolar ayrı tınlar bu da gerçekçiliği azaltır.

Gitardaki reverb ise "room" tarzı birşey olabilir. Ritim gitarlar için "hall" tipi reverbler aşırıya kaçar. Bu tür reverbleri sololar için kullanmak daha verimli olur.

Kolay gelsin...
 
Ayrıca ham sesleri mümkün olduğu kadar temiz ve efektsiz almaya çalışın.
Başta tek enstrümanda iyi tınlayan bir trampet ya da gitar reverbi sonradan diğer aletlerle fazla ya da çirkin gelebilir. Ek olarak beğenmediğinizde geri dönme ve başka şeyler deneme şansı da olur :D

Bugün profesyonel stüdyolarda genel uygulama kaynağın mümkün olan en temiz haliyle kayda alınması, tüm efektlerin sonradan verilmesi şeklinde.
 
Geri
Üst