Bence ne ile başladğından çok nasıl ve ne kadar çabuk başladığı daha önemli. Mesela benim ilk enstrumanım Medeli mc-3a orgdu.(hala durur 15 yaşına geldi 😀 ) 6 yaşımdayken almıştım ( o zaman düğünlerde görüp ilgimi çekmiş . 😀 ) ortaokulda müzik dersi görene kadar kulaktan çıkarmaya çalışarak geçti zaman. Asıl olarak ufak tefekte olsa nota okumayı öğrenip basit şeyler çalmaya başlayınca gelişmeler olmaya başladı. Akorları öğrenip sol elle eşlik etmeye başlamak gibi. Liseye başladığımda gitara geçince hiç yardım almadan bu sayede gitar üzerindeki notaları, akorları (tabiki akort düzenini öğrendikten sonra) kendim çıkarabilmiştim. O yüzden o yaşta hazır birşeyler öğrenmeye en müsayit olunan yaşlar olduğu için ne ile başlarsa başlasın (vurmalı çalgıları hariç olarak yazıyorum) ilerde diğer bir enstruman çalmaya karar verirse, sıfırdan başlayan birisine göre çok çok daha ileri seviyede olacak. Tabiki azda olsa mantığıyla öğrenirse. Armoniye giriş gerçekten ilerisi için çok faydalı olur. O yüzden bence hevesini kırmadan yavaştan çok gözünü korkutmadan başlanmalı. İlk enstruman olarak fiziksel olarak bence org, piano, keman türevi şeyler uygun gibi ama bence biraz ilgisini çeken bulmaya çalışmak daha faydalı olur. Hatırlıyorum çünkü amcamın bağlaması vardı hiç hoşuma gitmezdi o zamanlar. Bu arada kesinlikle gitar türevi bir şey çalacaksa da solak başlatmayın. Genelde ilk nasıl tutulursa öyle çalınır diye duymuştum enstrumanlar için, o yüzden sağlak olarak başlaması ya da yönlendirilmesi gitar konusunda daha rahatlık sağlar. (malum yüzde olarak sağlakların durumu ortada.) Ama sonuç olarak benimde önerim org/piano yönünde olur seçim size kalacaksa.