elektro gitar tel yükseklik sorunu

merhaba arkadaşlar. az önce gitarımın tel yüksekliğini şurada ki bilgiye göre ayarlamak istedim; http://gitarturk.com/ftopic2426.html ancak verilen ölçüye göre ayarladağım da tüm tellerdeki perdeler cızlıyordu. sap ayarı yaptım ancak hiç bir işe yaramadı. bunun sebebi ne olabilir sizce?? gitar ibanez grx-40 bu arada
 
her gitarın fret yüksekliği farklıdır, oradaki ölçüleri baz almayın, ideal tel yüksekliği fret buzz olmadan alçaltabildiğiniz kadardır.
 
Amfiyle çalındığı için, sap ayarı doğru olduğunda, her frette hafif cızırdama olacak kadar, ve sustaini kesmeyecek kadar olmalı, indirmek en doğrusudur. Amfiden cızırdama sesi gelmez ve tel yüksekliği en alçak noktada olur.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
anladım arkadaşlar teşekkürler. şimdi telleri biraz daha yükselttim 12. perde ve sonrasında ki perdelerde ses yok bu kez :D cızlamalar gitsin diye biraz daha yükseltince de 12. perde de 3mm e çıkıyor tel yüksekliği normal midir bu durum?
 
Fender'e göre normal, bana göre yüksek. Birkaç gitarımda başıma geldi bu durum, yaz geldi ondan oluyor. Sapı gitar çalar pozisyonda gitara bakarken sap ayar vidasıyla 90-120 derece kadar (3te1 tur) kendine doğru (kalın mi teline doğru) çevir ( teller biraz boştayken). birkaç dakika bekle ve telleri akort et. Klavye çok az konkavlaşır. Yeniden tel yüksekliğine bak. Büyük ihtimalle 12. fretten sonra yükseklik azalacaktır. 12. fret öncesinde de cızlama olmayacaktır.
 
Tel yüksekliği çok kişisel bir konu. Tel kalınlığı, fretlerin yıpranmışlık durumu, çalış sertliği gibi bir çok faktör etkileyebilir. Bence bu tür ölçülendirme tablolarına fazla itimat etmeyiniz..

Ben herhangi bir telde (genelde bend yaparken) akustik olarak en ufak cızırdama/bızırdama duyduğum zaman o teli yükseltiyorum. Kimi de düşük aksiyon için biraz cızırdamaya göz yumar..
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
yardımlarınız için çok teşekkürler arkadaşlar. minik cızırtılar olacak şekilde ayarladım tel yüksekliğini ve 14. perde de 2mm oldu. daha da aşağı çekemiyorum zaten.. şimdi kafamı kurcalayan bir şey var o da şöyle; kimi gitarlarda tel yüksekliği 1-1.5mm ye kadar iniyor ve cızlama olmuyor. ancak benim gitarımda 2mm den aşağı inemiyorum. buna sebep olan şey nedir???
 
Sap ayarı ve fretlerin eskime durumu yüksekliğe direkt etki eder. Eğer 1.den 12. frete kadar cızlama 12 den sonrasına göre duysal olarak çok daha az ise sapın orta kısmı yukarı şişecek şekilde sap ayarı yap.
 
fretlerde hafif aşınmalar var 0.5-1mm civarında diyebilirim aşınmalar için sorun çıkartacağını sanmıyorum. perdelerde ise durum şöyle; 1 den 12 ye kadar hiç cızırdama yok. 12 den sonra tüm perdelerde sadece cızlama var hocam. yine de bahsettiğin şekilde sap ayarı yapmam gerekiyor mu?
 
Evet iyi olur, sapı biraz ortası kalkacak-şişecek şekilde olursa tüm klavyede aynı tel yüksekliğine ene yakına getirirsin. böylece en elçak tel yüksekliğine kavuşursun. 80-90 ( 1/4 tur) derece kadar kendine çek sap ayar kolunu (alyanı), daha gerekmez. Yalnız unutma, hangi tel kalınlığındaysan daha incesini ya da kalınını takarsan ileride, ayar değişir. Tel gergi oranı sapını hareketini etkiler. Kolay gelsin.
 
Geri
Üst