Yeni gitar ses sorunu. Yarım lütfen

Selam arkadaşlar,
oneryavuz.com'dan ibanez rga42 gitar aldım.Gitar kutusunda,koruyucu poşeti ve üzerinde etiketleriyle geldi.Sap ve gövdesi tertemiz sorun yok.Ancak köprü manyetiği sap manyetiğine göre bayağı bir dışarda.Tam ölçmedim ama,örnek olarak sap manyetiği 0,5 cm gövdeden yüksek ise köprü manyetiği 1 cm yüksekte.İki katı fark var.Birde her iki manyetikte elle oynatınca sağa sola oynuyor.Benim merak ettiğim yeni ibanez gitarlarda manyetikler bu şekilde mi geliyor veya fabrika çıkışı herhangi bir ayar,entonasyon vs.mi yapılıyor.Yoksa benim aldığım gitar daha önce kullanılmış mı?

Başta test etmeden önce bu durumu önemsememiştim.Yeni detaylı deneme fırstım oldu.Amplitube ve Roland 4UX Ses kartıyla kullanıyorum.Distortionda sustainde seste dalgalanma oluyor ve sesler birbirine karışıyor.Örn 6.tele tek vuruyorum sorun yok fakat 6. ve 5. tellere aynı anda vurunca sesler birbirine giriyor ve dalgalanma oluyor.Yeni aldığım gitarda sorun ne olabilir?
 
O manyetiklerin sallanmasi normaldir. Yüksekligine gelince, o çok rahat ayarlanabiliyor. Birazcık da kişinin isteğine bağlı, ama genelde aynı seviyede olmazlar zaten. Dalgalanmaya gelecek olursak, farkli frekanslarda çıkan iki ses dalgalanma yaratır zaten. Akordunu doğru yaptığına emin olduysan, iki telde de aynı notayı çaldığında böyle bir dalgalanma olmaması gerekir. Si telinde 5. Perdeye basıp mi teli ile birlikte çalıp dene bir mesela.
 
Gitarda sorun yok bence, sadece entonasyon ayarı yapman gerek. Manyetik yükseklikleri farklı olur tabi, o da keyfe göre değişir. Teknik açılımı da var ama çok dert değil şu an. Bazı notalarda entonasyon ayarına rağmen ufak vibratolar olabilir, o da düşündüğün gibi bir dert değlildir.
 
güzelim sen gitara yeni başlamışsın :D ilk aldığımda ben de aynı sorunlardan dolayı servise gönrmeyi düşünmüştüm. bir tel titreşirken diğerini de titreştirmeye kalkarsan seste dalgalanma tabiki olur. o yüzden akustik gibi çalamazsın elektroyu. diğer parmaklarınla sesi susturacaksın. sweet child o mine introsunu çalarken mesela ben bozuk bu gitar sanmıştım :D :D meğer parmakları tekte kaldırıp tellerin susmasını beklemeden diğer tele geçiyomuşum :D ayrıca fabrikadan çıkan telleri kullanma. telden o dalgalanmalar. elixir al 40 liraya ama bi daha 6 ay tel almazsın. ton kaybı da yaşamaz kral gibi çalarsın. köprü manyetiği hep daha dışarda olur ve oynarlar. sorun yok yani rahadol.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Daha önce akustik ve klasik gitar çalmıştım.Ama elektroda çok acemiyim.
Entonasyon ayarlarını forumlardan okudum.Örn. mi teline boş vuruyorsun, daha sonra aynı telin 12.perdesinde de aynı frekansı elde etmen gerekiyormuş.Bu şekilde değil mi?
Bu ayarı yapınca dalgalanma düzelir mi?

Bir de telleri değiştirmemi önermişsiniz,elixir veya benzeri marka tellere baktım 0.9 0.10 gibi kalınlıklar mevcut.Bunlardar hangisini almalıyım? Metallica ve Iron Maiden tarzı çalmaya çalışıyorum.
Örn. benim rga42'de default kaç mm olarak geliyor. O kadar hassasiyeti ölçmem münkün değil:)

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
 
Elektro gitarlarda standart olarak 0.9 kullanılır. 0.10, 0.11 gibi kalınlıklara geçmeden önce gitar bir luthiere abiye götürülmelidir yoksa sap Cağaloğlu yokuşu gibi olur. Yeni de almış olsan kullanmaya başlamadan önce gitarı bir luthiere götür bakım yaptır. Her mevsim dönüşümünde de (en azından kışa ve yaza girerken) bunu ihmal etme. Entonasyon ayarı işine kendin girişme. Bunlar hassas aletler, bir hata olur da ağaç oynar ve bir süre bu durumda kalırsa geri dönüşü zor hasarlar oluşabilir veya fazla masraf çıkaracak işlemler gerekebilir. Onun için bu tür işlerde müraacat daima luthier abiye.
 
havkeiommi abinin dediklerine a dan z ye katılmakla beraber eklemek istediğim ayrı bilgiler var. 9 luk solocuklar atıyorsan idealdir. aksi taktirde bend yapamazsın. ilk günler yaparsın sonra parmakların parçalanır ve hiç iyileşmez çalmaya devam ettikçe :D ben 10 luklarla metin türkcan gibi çalmaya çalıştım bilirisn bendleri çok geniştir. parmaklarım adam olmadı. 9luklarla tanıştıktan sonra boşa amelelik çekmişim dedim. 11likler ise ileri seviye ritim gitarlar için. power akordların sesini en güzel ve gaza getirici şekilde 11 liklerde alırsın bide d akorduna akort ettikten sonra en sert sensin. 9 lukta bu konuda eskik işte. ama sen solo çalıyom dersen sana tavsiye benm 6. telin 11 numara. diğerleri 9 numara. hem ritim hem de solo süper çıkıyor okeyto ? :D ve sonuna kadar elixir. 15 ,liralık tellerle çalma. adamı gitardan soğutur. ton kayebeder. elixire bi para verirsin 6 7 ay kullanırsın. süper de verim alırsın.
 
0.9 ile ilgili bazı efsanelere aldırmayın. Black Sabbath'tan Pink Floyd'a her türlü ton yakalanır 0.9 ile. Standart E çaldığım için D akordda verim durumlarını bilemem ama, 0.9 ile D akord çalan tanıdığım var.
0.10 ise alışma meselesi. Ben 0.10'u ince klavyeli (normal stratlara göre bile slim tapered sayılır) stratla kullanmaya başladım. Alıştıktan sonra sonra ana gitarım olan SG'ye 0.10 taktım. Yoksa yerdik barnakları belkim de. Hoş sol el orta parmağın ucu zaten azcık uçuk :)

nazlıbabal, farklı tansiyonlarda telleri bir arada kullanmak sorun oluşturmuyor mu? Hani hepsi standart 0.9, 0.10, 0.11 olunca luthierler işi kolayca hallederler kesinlikle de, biri 0.11 diğerleri de 0.9 olunca işler karışmıyor mu?
 
belki ediyordur da ben farketmemişimdir :D iyi bir gitar ve amfide dediğiniz uyumsuzluk ortaya çıkabilir. ama amfim 120 liralık gitarım da 480 liralık olunca heralde ben anlamadım :D
 
sg de 10 kullanmanız çok ilginç ama. ben 10 ile yapamazdım adını bile anmıyorum hatta. siz bendlerde sorun yaşamıyormusunuz ? yani parmaklar parçalanmadı mı ?
 
Yıllarca 0.9 kullandım. Eskiden işlerine yardım ettiğim bir arkadaşımın zorlamasıyla 0.10'a geçtim. 0.10'a da incecik klavyeli strat tipi gitarda başlayınca alışmak beş haftamı falan aldı. Arada ağrı sızı oldu tabii. Beş hafta sonra SG'ye de 0.10 taktığımda biraz sorun yaşadım sonra alıştım.
 
Tabii tabii. Onun için bir sürü kız grubu var değil mi? :)
"Kızlar evde otursun hamur açıp zeytinyağlı yaprağı sarsın" devri biteli çok oldu. İleri, daima ve inatla ileri!
 
var ama bi jimmy page slash yada zakk wylde çıkmadı hiç aralarından :D basit riffler yazmaktan öte gidemediler :D
 
Sorununuz entonasyon ayarından kaynaklanmakta, tel kalınlığını değiştirmediğiniz sürece çok basit bir şekilde kendiniz yapabilirsiniz. Doğru ayarı bulana kadar köprünün arkasındaki vidaları çevirmeniz yeterli.
115.jpg



Bunun dışında kesinlikle elixir kullanmayın, kimseye önermiyorum, zamanla fretlerinizi herhangi bir telden daha fazla aşındıracaktır, ernie ball slinky ya da dean markley blue steel öneririm.

Tel sertliği konusuna gelirsek, gitarın skalası ne kadar uzarsa tellerin gerginliği o kadar artacaktır, örneğin 25.5" skalalı bir Fender Stratocaster'a 9'luk tel takarsanız, teller aynı akort düzeninde 24.75" skalalı bir Gibson SG'den daha sert olur, 28" skalalı bariton bir gitara 11'lik tel takıp e standarta akortlarsanız siz tellere değil, teller size bend yapar. Bu yüzden Fenderler'de 9'luk, Gibsonlar'da 10'luk tel kullanıyorum, yaklaşık aynı sertlikte oluyor.
 
Geri
Üst