Zil Temizliği

bu kimyasal şeyden hiç kalmasın zilin üzerinde iice durula bide sonradan elin değdikçe leke yapıyo bide ben bi sabian pro ya denemiştim ilk önce bi kaç damla bıraktım zilin üzerine sonrada hafiften ovdum ama damla koyduğum yerler biraz bekledi bi 30 saniye falan üzerinde kaldı o damlayerleri şu anda belli oluyor bu belli olan yerlerde sarı diil ama beyaz gene parlak hepsini o renge dönüştürsemmi diye düşünüyorm esasında orjinalinden daha güzel bi renk çıktı bu hhx evo. gibi bi rengi oldu o noktaların bu pro zillere uygulaması biraz tehlikeli gibi ama kekinallahide demiş zaten gözden çıkardığını ziliniz varsa bi deneyim bi kaç ay deneyin uzun vadede problem çıkmazsa zilinizde devam türk zillerinde bişey olmuyo diğerleri kadar parlatmıyo ama genede parlak bi problemde çıkmıyo benim kullandığım kadarıyla fazla bekletmeyin zilin üzerinde ovun sonrada durulayın bu şekil daha sağlıklı gibi geldi bana
 
merhaba arkadaşlar.
ziller bildiğiniz gibi bakır ve kalay alaşımlı bir madde olan pirinçten imal edilir. ustalarının formüllerine göre de içine gümüş ve altın işave edilen değerli ziller vardır.
zillerinizi firmalardan aldığınızda, satıştan önceki son katman belirli aletler ( spiral polis ve torna gibi ) sayesinde sağlanır. ayrıca parlatmak için çoğu firma, benzin-tiner karışınmı kullanmakradır.
elimizle zillere dokunduğumuzda korezyon denilen yeşil küf rengi paslar oluşabilir. bunların sebebi elimizde bulunan bakterilerin ve asitlerin pirinç üzerine geçmesinden ve nemden olusur. tabii ki oksijen ve nem seviyesi de bunların gelişmesine etkendir.
ilk olarak zillerinizin ilk gün ki gibi kalmasını istiyorsanız basit bir kaç önlem almakta yarar var:
1) zillerinizi mutlaka hava ve nem geçirmeyen kaliteli zil çantalarında saklayınız.
2) kullandıktan sonra ufak bir havlu veya mikro fiber gibi bir yapısı olan bezle kurulayıp yerlerine kaldırın.
3) mümkün ise harcase kullanın. ( bütçeye bağlı )
4) zillerin biribirlerine temas edip, yüzeyinde yaralanmalar veya tahrişler yaratmasından kaçının. ( bu ufak tramvalar bakterilerin ve korezyonun yerleşeceği yeni yerler yaratır.)
5) zillerinizi muhafazalarınadan çıkartıp sehpya yerleştirirken veya çantaya koyarken; avuçlarınızın ayasını kullanarak tam olarak yan kesitlerinden tutmaya çalışın. ( parmaklarda daha fazla bakteri ve nem birikir)
6) zillerinizi mümkünse eldivenle yerleştirin, kaldırın. bunun için beyaz basit bir bez eldiven yeterlidir. dikkatinizi çektiyse satılan mağazalarda standların yanında bulunur. beyaz basit bir bandocu eldiveni 5TL kadardır.

tabii ki ne kadar temiz tutmaya çalışsak da bazen koşullar buna el vermez. özellikle enstrumanlarını aktif kullanan müzisyenler için çok zor koşullar. bu gibi durumlarda da temizleme sorunları karşımıza çıkar.
pek çok madde önerilir; limon ve portakal gibi asit içeren gıdalarki bizim asıl derdimiz asit yanlış seçimlerdir. 1-2 kulnımlık işe yarar. kavil vb. maddeler yağ içerikli olduğundan katman oluşturarak asit ve baterilerin fazladan tutunmasın a yol açar. bazılarımız cillut bang gibi deterjanlar kullanır ki bunlar da katman yaratır.
"bu durumda ne kullananıcaz ?" sorusunu duyuyorum gibi.
arkadaşlar. öncelikle zilinizi iyi tanımanız şart. ihtiva ettiği maddeleri bilmelisiniz ki ona göre kimyasal çözümler üretin.
buna çözüm olacak şey biraz malzeme bilgisinden ve tecrübeli müzisyen olmakdan geçer.
türk zilleri yarı fabrikasyon olduğundan ( %60-70 el yapımı bir zil mağazada satılmaz, üretici tarafından kullanıcının istekleri doğrultusunda özel dövülür ki bir 16" crash 1000$ değerinde olabilir) çeşitli kimyasallara maruz kalsa da o muhteşem özelliğini kaybetmez. her zilin tınızı %50 farklıdır.
şöyle anlatayım. her zil bir master zil baz alınarak üretilir ve an yakın ses doğru kabul edilir.
dediğim gibi işin içine fabrikasyon girince alet edevat da girmek zorunda. en başta yazdığım gibi spiral polisher ve ince torna gibi.
he ben alırım polisher koçtaştan dalarım derseniz. elinizde yanmış bir pirinç tekeri kalır ki anca üzerinde midye yaparsınız yazın.
bu durumda doğru kimyasalar ve usta bir el olmadan bunlar çok zor. yani sıfır gibi kalması zor.
bunlar haricinde üst temizlikler için profesyonel kullanımda olan metal parlatıcılar seçilmelidir. özellilkle pirinç üzerinde etkili. asla derine inmeden sabırla temizlemek gerekir.
ben çalmaya ilk başladığımda sadece bir ride zili 1 gün gibi bir sürede temizlerdim. hala da öyle. amaç maddeyi çok derine gömmek değil, tam tersine zil üzerinde kimyasal bırakmamak.
çok kafanızı şişirmek istemem ama davul aksam ve shell içinde temizlik soruları vardı sanırım.
arkadaşlar; parlak cilalı davullarınızın dış yüzeylerini çbs marka mavi oto cilası ile temizleyebilirsiniz. yine mutlaka kimyasalı çok iyi temizlemek kaydıyla. eliniz yatkın değilse alet edavat kullanmayın. penye bir bez yeterli ( tişört - kurulamak ve cila için 2 tane)
aslında ve doğrusu, davulun tüm aksamının sökülmesi ve sadece shell kalacak şekilde temizlenmesidir. el yatkınlığınız ve tecrübeniz yoksa üstten temizleyin her şeyi sökmeyin. milimetrik hatalar ciddi sorun yaratır.
Çbs Belco Silikonlu LİKİT CİLA 095606 Fiyatı - Taksit Seçenekleri
bashi geçen polish bu.
ayrıca ahşabın kendisine asla ve asla boya, cila, tel fırça vb aletlerle dokunmayın bir bezle hafifce silin.
ağaç kesilse de halen büyümesini sürdüren şekilm değiştiren bir materyaldir.
umarım işe yarar bi kaç şey yazablimişimdir. biraz klavyam çok yazsa da :)
harika ve müzik dolu kalın :)
 
Geri
Üst