Cubase de bateri yazılabilir mi?

Selam ,
Ben çok amatör bi cubase kullanıcısıyım başlıkta da belirttiğim gibi; Cubase Sx v1.01 de midi klavyem olmadan bir şarkının baterisini yazabilir miyim?
Yazabilirsem nasıl mesela, DrumMap nedir?
Ayrıca Native instrument batery kiti ve buna benzer kitleri nasıl kullanabilirim?
Çok sordum galiba :)
Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
 
Davula ayirmak istedigin MIDI kanalinda bir bolgeyi secip, tepedeki menude MIDI > Open Drum Editor secenegini tiklayacaksin. Drum editor acilinca drumstick tool'u secip (baget resmi olan dugme), nerede hangi davulun/zilin calmasini istiyorsan oraya mouse ile tiklayacaksin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Selam tekrar ,

Malesef ne kadar uğraşyısam da (mıdı ile olan bi problem galiba) mıdı/open drum editor parametresini aktif hale getiremedim sürekli silik bi şekilde oracıkta öle duruyo...

Acaba input ve output değerlerimde mi yanlışlık var onada karar veremedim aşağı yukarı hepsini denedim yine de bi değişiklik yok...
 
Sorun sende degil arkadasim, Cubase'te. O programa bir turlu isinamamamin nedenlerinden biri de bu tur tuhafliklari zaten.

Soldan saga dogru uzanan ve muzigin olcu numaralarini gosteren siyah bir "cetvel" var. Menunun hemen altinda. O cetvelde ismini simdi hatirlamadigim iki tane minicik mavi ok var. Bu oklari cekistirerek aralarinda kalan alani taramis veya secmis oluyorsun.

Bu secme islemini yaptiktan sonra, ilgili MIDI kanalinda o sectigin bolgeyi iki defa tiklarsan o tikladigin yer bir kutucuga donusecek ve ismi "MIDI 01" gibi birsey olacak. O kutucugu sectikten sonra drum editor'u acabilmen lazim.

Almanlar yazilim gelistirdikleri gibi otomobil tasarimi yapsalardi, Mercedes kullanirken fren yapabilmen icin inip bagaji acman gerekirdi ;)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
8) Hakikaten bi enterasan program , ama benim gibi ev kullanıcıları için bir takım hoş özellikleri ve kapsamlı oluşu programı can simidi haline getiriyor.

Ayrıca çok şükür yapabildim, merge etmek zannedersem o alanı seçili hale getirmek, yada ben öle attım ve tuttu... oldu ama bu sefer de mükemmel davul kit leri sayesinde :LOL: heavy metal parçam resmen hiphop la funk arası bişey oldu (nasıl oluyorsa ikisinin arası) birde doğru ölçüyü yakalıyıpta doğru tuşeyle vurmak bir ömür gerektiriyor, tamamen vazgeçtim , akustik çalınan hiçbir enstrümanın yerini bilgisayarın tutamayacağı tezi benim için artık bir kanun halini almış oldu.
 
Cubase'e dışarıdan bir VSTi ile takviye'de bulunarak istediğin davul şeklini elde edebilirsin sanırım.. Ben davulları FruityLoops (yeni hali FL Studio) ile hallediyorum mesela.. Bir de midi üzerinden soundfont v.s. gibi şekillerde halletmek söz konusu ama ben ondan anlamadığım için herhangi bir kıyaslama yapamayacağım.. (Bu şekilde sanırım sırf Cubase ile olayı halletmek mümkün olabiliyor..Ama tamamen atıyor da olabilirim.. Midi işlerinden pek anlamam.. :) )

Sampler mantığında işleyen bir ek VSTi istediğin anda, istediğin sample'ı tetiklemeni sağlayacağından "bence" davulları bilgisayarda halletmek için ideal.. Veya çok daha fazla kasarak, sampler özellikli fakat stand-alone olan bir programda davulları yazıp wave halinde export edip, cubase'e import edebilirsin... Veya bir üçüncü yöntem ise midi uyumlu bir sampler ile cubase'i midi senkronuna oturtup wave v.s. ile uğraşmamak..Ama ben bu üçüncü yöntemi başaramadım henüz.. İyi donanım ve uyumlu yazılım/OS istemekte...

Sample konusuna gelince, hiç bir software drum machine veya sampler ile birlikte gelen sample'ları beğenmediğimi söylemeliyim.. Müziğine uygun sample'ları uzuuuuun araştırmalarla, ayrıca bulmalısın..

Ha akustik davulun yerini tutacak mı? Aslında çok uğraşsan, tutabilir.Ama ben tutacağına da, o kadar uğraşa değeceğine de inanmıyorum...
 
Programlanan ritme, kullanılan seslere, müziğin türüne ve programlayanın kâbiliyetine göre değişir.

Benim davulcumun programladığı bazı ritimler var, prodüksiyonun arasında dinleyenler uyanamıyor, zira çocuk davulu nasıl çalıyorsa vuruşları da ona göre programlıyor, vuruş seviyelerini değiştiriyor, bütün vuruşları aynı kuvvette yapmıyor, mesela ardışık kiklerin ilkini biraz zayıflatıyor, ikincisini kuvvetlendiriyor, sample'larda trampet ve tomlardan birkaç kopya çıkarıp her birinin parametreleri ile oynayıp tonlarını değiştiriyor, çünkü hiçbir davulcu çalarken derinin aynı noktasına aynı açıdan aynı şiddetle vuramaz, dolayısı ile normalde o vuruşların hiçbiri tıpatıp aynı tınlamaz.

Ama programlarken Mike birbirlerinden çok az farklılaştırılmış aynı köklü sesleri karıştırıp bir çeşitlilik oluşturarak o tekdüzeliği kırıyor. Bir de üzerine akustik perküsyon kaydederek dinleyicinin dikkatini iyice dağıtınca davulların program olduğuna kimse uyanmıyor. Aslında müzisyen olmayan sıradan dinleyicilerin umurunda bile değil bu detaylar, bunlar sadece müzisyen kulağı olup da ince eleyip sık dokuyan tiplerin farkedeceği birşey, çok bariz olmadıkça tabii.
 
Dark-Saga demiş ki:
... oldu ama bu sefer de mükemmel davul kit leri sayesinde :LOL: heavy metal parçam resmen hiphop la funk arası bişey oldu (nasıl oluyorsa ikisinin arası) birde doğru ölçüyü yakalıyıpta doğru tuşeyle vurmak bir ömür gerektiriyor, tamamen vazgeçtim , akustik çalınan hiçbir enstrümanın yerini bilgisayarın tutamayacağı tezi benim için artık bir kanun halini almış oldu.

MIDI ile davul simulasyonu yapmak benim de yillardir yaptigim halde cok iyi beceremedigim birsey. Akustik davul kaydi yapacak veya Mahcem'inki gibi mukemmel bir davulcuyla calisacak kadar sansli degilsen, yine de alternatifleri tuketmis sayilmazsin.

Oncelikle davul loop'lari var. Bunlar kanli, canli davulcular tarafindan calinmis gercek, akustik davullarin kayitlari. Nu Metal'den samba'ya kadar her turde davul loop'lari bulmak mumkun. Ustelik bunlar birkac varyasyon ve davul atagi da iceriyor. Uzerinde calistigin parcaya uygun bir loop buldun mu Cubase'te istedigin gibi oradan oraya kopyalayip, cekistirip duzenleme yapabiliyorsun. MIDI'den cok daha az cabayla cok daha gercekci sonuclar elde edilebiliyor. Ustelik internette beles loop'lar da var (beles, ve yasal... dikkatinizi cekerim). Gecen hafta bu tur bir parca yaptim, bu konuda daha ayrtintili birseyler yazacagim yakinda.

Ikinci olarak Steinberg'in Groove Agent diye bir programi var, tam da senin Cubase'e mukemmel uyar. Kullanimi cok kolay, hangi tarzda ne tur bir davul kitiyle calinmis ritm istedigini seciyorsun, o sana caliyor, istedigin kadar basit veya karmasik yapabiliyorsun falan. Bu program da gercek davul kayitlari kullandigi icin sonuclar gayet guzel.

Ucuncu secenek Spectrasonics Stylus, ki bu benim hayran oldugum bir program oldugu halde sana onermiyorum, cunku basli basina zaman ayrilip ogrenilmesi gereken bir program ve isletebilmen icin bilgisayarinin cok iyi optimize edilmesi lazim. Ayrica metal tarzi muzik yapiyorsan aradigini bulamayabilirsin.

Ben loop'larima doneyim :D
 
ben soundfont kullanıyorum internetten buldugum bateri sample larını ses kartımla gelen Vienna soundfont editor ile düzenledim.Aslında midi baterilerinin yapay görünmesinin sebebi

1. Tom seslerinin bir kopya üzerinden pitch leriyle oynanarak 5 tomada uygulanması
2. yazım sırasında velocity lere dikkat edilmemesi
3. Zamanlamaların fazla mükemmel olması

ben 8 mb lık sound fontumu düzenledim ve 16 mb lık bir hale soktum (bateri samplelarıyla)

Davul yazarlen mahcemin kullandıgı teknigin aynısını kullanıyorum alıyorum elime iki baget başlıyorum parçaya surda nasıl nereye vururum ne yaparım diye düşünmeye sonra emektar cakewalk pro audio da başlıyorum yazmaya!!!

Eger soundfont kullanacaksan sana yardımcı olabilirim..

frutty loops kullanmayı sevmiyorum çünkü;
1. uzun patternler yazarken sorun çıkartıyor
2. Loop kullanmayı sevmiyorum
3. Nota tarzı olmadığı için
4. Ben 120 bpm de bir partisyon yazmışşsam
ona hızlı bir bateri yazmam için frutty de bir saat bpm hesabı yapmak zorundayım ayrieten ku llandıgın squencer ile frutty nin mmc ve diger timing ayarlarını birbirine uygun yapmak lazım.

fruttyde örnek olarak açık ve kapalı hihat seslerini aynı anda çaldırabilirsin bunun gibi aslında olamayacak seylerde doğallıgı bozuyor

Soundfont editing ile sormak istediğin birşey varsa ben hazırım ...
 
Cubase beni sinir eden bir program. Satın aldığım MIDI kontrol klavyesi Roland PC300 ile beraber gelen Cubasis AV vardı, onunla bir çalışayım dedim ilk başlarda, sıtkım sıyrıldı attım kenara, okuyup edip varlığını ne olduğunu öğrenip Sonar'a başladığımdan bu yana geri bakmadım. 3'üncü versiyonu sonunda burada da çıktı, önümüzdeki hafta Producer edisyonundan bir upgrade satın alacağım gibi görünüyor. Okuduğum ve duyduğum kadarıyla muhteşem ilerlemeler varmış üçüncü vesiyonda.

Ayrıca Battery gibi ritim sampler programları kullanmak da kolay Sonar'da. Zaten eğer 2XL versiyonun varsa Battery'e gerek yok, Sonar'ın kendi içinde DR-008 var, aynı işi görüyor. Bütün yapman gereken Insert menüsünden Insert DXi kısmında DR-008'i seçmek. Zınk diye aşağıya MIDI ve ilgili Audio kanalını açıyor sana, kenara da pad konsolunu açıyor. Konsoldan al istediğin davul kitini yükle, sample'ların yerini değiştir, her bir sesin volümüyle panıyla oyna, üzerine iki tık yap, EQ/VCA/VCO paneli açılsın, oradan sesin akordunu tonunu neyini istersen değiştir, kendi setin olarak kaydet ne istersen yap.

DR-008 MIDI kanalına da Piano Roll ekranından seslerin sampler panelindeki yerine göre kalemle tık tık vuruşları gir, uzunluklarını ayarla, al sana ritim programlanmaya başladı bile.

Eğer Sonar'da gelen sesleri beğenmezsen git başka sample library'lerden sesleri al, bir dosyaya kaydet, onları sampler panelinden tek tek çağır, boş kutucukların (tuşların) altına yerleştir, profili de özel bir isimle kaydet, oldu bitti. Kendi ritim sampler profilini oluşturdun işte.

Cubase'de de böyle kolay olması lazım ama benim hiç rahat edemediğim bir program olduğu için şu an hiç aklımda Cubase'de bu işler nasıl oluyordu bir fikir yok.
 
Fruity Loops çok beğendiğim bir yazılım olmamasına rağmen, CrazyLead'in bazı gözden kaçırdığı noktalar var.. Kısmen eksik olan o bilgileri kendi bildiğimce aktarayım...

Öncelikle 64'lük patternlerde bile bir sorununa raslamadım (gerek VSTi , gerek DXi olarak).. Midi senkronunda uzun patternlerin sorun çıkarabildiği gibi bir şeyler okumuştum yine de yanlış hatırlamıyorsam...

DXi (Örneğin Sonar içinden) olarak kullanıldığında otomatik olarak ana programla tempo senkronu sağlandığından herhangi bir sorun çıktığına şahit olmadım.. Sabit tempolu parçalar için VSTi (Örneğin Cubase içinden) kullanımı da sorunsuz.. Fakat VSTi plugin değişen tempoya sahip parçalarda ciddi bir karın ağrısı.. Hatta bunun bir çözümü ben bulamadım...

Ayrıca çıkış kanalları düzgün ayarlandığında, open hihat ile closed hihat'in aynı anda çalamaması sağlanabilir (hatta sağlanmalı).. Benzer şekilde bir crash'e iki kez üst üste release anından evvel vurulduğunda, sesin kesilmesi de sağlanabilir...Midi üzerinden yapılan velocity, pan, time shift gibi hadiseler birebir gerçeklenebilir.. (Hatta gerçeklenmelidir..).. Özellikle altoların ilginç kullanımlarında altoyu bir enstrümanmışçasına piano roll ile düzenleyerek, 64'lük pattern sınırlamasından kurtulunabilir, istenilen zamanda istenilen değerlere sahip bir vuruş, istenen uzunlukta alınabilir.. (hatta alınmalıdır..)

Fruity Loops'un bu şekil, sampler mahiyetinde kullanımı soundfont ile yapılan her türlü güzelliği karşılamakta.. Ayrıca benim soundfont'a tercih etmemin bir önemli sebebi de, çıkışlara dilediğim gibi vst efekt uygulayabiliyor olmam.. Özellikle Multi-channel VSTi plugin hali, davuldaki her bir parçayı ayrı ayrı kontrol etmemi, parçanın akışına göre istediğim şeyi yapmamı sağladığından, kendimi daha hür hissediyorum...

Yine de ek bir yazılımdır, orta dereceli bir sistem kaynağı bedeli vardır, yanında gelen davul sample'ları (benim müzik tarzıma göre) berbattır.. Midi senkronizasyonu ve VSTi senkronizasyonu çok saçma sınırlamalara sahiptir...İnsanı çileden çıkarabilir...Bu nedenle çok sempati de beslemem fruity loops'a.. Fakat soundfont kullanımı da daha iyi bir alternatif gibi görünmüyor.. İkisi de denenmeli, hangisi rahat geliyorsa o tercih edilmeli derim..
 
Bu arada müsadenizle bütün bu yazdıklarınıza bi alt başlık açarak;

Native Instruments ın Battery adındaki programının ismini sürekli duyardım kendisiyle de tanışma şerefine nail oldum ama malesef daha samimiyeti ilerletemedik galiba , hiç ses çikartamıyorum 8)
 
Battery'de ses çıkartmak için oradaki bank'lere ses yüklemelisiniz... Ses yüklemeyi bir türlü beceremezseniz (orada minik kutucuklar olmalı) istediğiniz sesi sürükleyip ilgili kutucuğun üzerine bırakabilirsiniz... :) Battery güzeldir...

Eğer gecenin bir körü (bugün benim yaptığım gibi) aklınıza gelen bir şarkıyı üstünkörü kaydediyorsanız... Çok uğraşmayacaksanız ve dipte herhangi bir ritmin olması sizin için yeterliyse... Cubase SX'in içinde yüklü olarak gelen (umarım yanılmıyorumdur) LM-7 diye ufak bir drum modülü var... Yeri gelince çok iş görebiliyor...

Bu vsti'ı Instruments rack'ten yükleyip, kullanmak istediğiniz midi channel'in çıkışını LM-7 ye yönlendirdikten sonra... Klavyeden davullarınızı çalabilirsiniz... Size GM formatında bir drum kit verecektir. Kısa vadede cici bir çözüm olabiliyor... Cpu ve ram'e pek yüklenmediğinden, zayıf sistemlerle çalışan arkadaşlara da faydası olabileceği inancındayım...

Midi klavyeniz yoksa, aynı şeyi drummap'ten de yapabilirsiniz. Bunu bir arkadaşımız açık bir biçimde anlatmış zaten.

Sevgiler...
 
Arkadaşlar kayıt olaylarında yeniyim biraz onda kusuruma bakmayın yukarıdaki çevaplar fazla tatminkar olmadı (Yada ben fazla anlamadım neyse )

Şİmdi elimizde guitar pro ile yazılmış davullar war bunları nasıl biraz daha gerçeğe yakın tonlara getirebiliriz acep ???

Bu işe uygun programlar nelerdir acaba ...
Cubase e alternatif olsa ii olur ...
Saygılar ..
 
Cubase'de davul yazarken ara sıra tempo değişikliği yapmak istiyorum. Tempoyu fixede getirince sürekli o değerde sabitleniyor metronom. Fixedde değilken de Cubase otomatik olarak 120 veriyor değeri. Bunu kendi kafama göre şarkı içerisinde nasıl değiştirebilirim?
 
En son cubase sürümlerini bilmiyorum fakat, Cubase Sx 1 sürümünde, VSTi olarak kullanığın sampler aygıtlar (Örneğin FruityLoops'un VSTi plugin'i) tempo değişikliklerini doğru algılamıyorlardı.. Wave içeren track'ler ayrı telden, midi içeren track'ler ayrı telden çalıyordu.. Bu sorun daha sonra düzeltilmiş olabilir...Yine de eğer buna benzer bir durumla karşılaşırsan pek şaşırma derim...
 
Geri
Üst