Kanal Kayıt Yardımı

arkadaşlar daha önce hücum kayıt tecrübem oldu stüdyoda ancak şu an ki grubumla kanal kayda gireceğiz 1 hafta içerisinde. eski grubumla girdiğimde hücum kayıtın kalitesini ve mentalitesini biliyorsunuz. herkes aynı anda çalıyor yanlış çalsan bile bir şekilde diğer enstrümanlar tarafından örtürlüyor. Ancak kanal kayıtta öyle bir durum olmayacak. olabildiği kadar temiz pürüzsüz çalmamız gerek.

Grup arkadaşlarım daha önceden bir şarkıya kanal kayıta girmişler biraz tecrübeliler. Ben kanal kayıta hiç girmedim. Çok sıradışı bir bas yazdım ve onu çalacağım bu şarkıda ama tek bir çalımda pürüzsüz-temiz-hatasız çıkarabileceğimi sanmıyorum. Arkadaşlarım benim sıram geldiğinde tek seferde baştan sona kadar çalmalısın diyorlar soluksuz. Sizce bu doğru mudur ? Kanal kayıt demek bu olmamalı. Benim parçayı kısımlara bölüp parça parça kayıt almam gerekmiyor mu ? tek seferde çalacaksak ne anlamı kaldı ki bu kaydın. ya da stüdyoda adam uğraşmamak için böyle mi demiş arkadaşlarıma onlar da mı yanlış biliyorlar böyle :/

Yani kafam karışmış durumda. şu yazdığım komplike bas'ı şarkıya çok yakıştırıyorum ve tek seferde çalınmalık basit birşeyle değiştirmek istemiyorum. Sizde benim dediğim gibi, yani benim sıram geldiğinde parçanın intro, dize, ön koro, koro, outro gibi kısımlarını ayrı ayrı kaydedip benim kanalımda birleştirme gibi bir durum söz konusu olamaz mı ? lütfen yardımlarınızı bekliyorum en kısa zamanda. eğer dediğim mümkün değilse malesef basit bir bas yazıp öyle kayda gireceğim başka yolu yok...
 
Dostum elbette parça parça çalabilirsin. Stüdyoda kayıt işiyle ilgilenecek arkadaş olmaz öyle şey kanal kayıtta derse ki demez bu sayfayı göster, sordum biliyorum de. Parçanın bahsettiğin bölümlerini parça parça çalmanda hiç bir sakınca yok kanal kayıt işinde. Nedenine girecek olursak; sen parçayı bir programa kayıt edeceksin çalarken. Çaldığın kısımlar programda görülebilinecek dalga olarak ve bütün kayıt programlarının da bu dalgayı editleme işlevi mevcut (kesme, kopyalama, silme vb.) Senin yanlış çaldığın kısım gayet rahat silinebilir yani hatta metronomu kaçırdıysan mesela dalga biraz öne biraz arkaya alınarak doğru yere bile oturtulabilir ama buna gerek yok tabi, doğru çalarak kaydetmek hissiyat açısından daha mühim diye düşünüyorum ben. Sen metronomla temiz bir şekilde çalmaya bak yazdığın kısımları, kayda kadar iyice hazırla kendini bu konuda gerisi hallolacaktır.
 
Hem doğru hem yanlış. Kanal kayıtta istediğin kadar dur kalk yapabilirsin. Kanal kayıtta amaç da budur biraz. Fakat şöyle ki, 15 yıl içerisinde onlarca grubun 2500'den fazla şarkısını kaydettim ve bir çok güzel şarkının, her zaman olması gerekenden fazla komplike ve normalde çalınamayan partisyonlar yüzünden berbat oluğuna tanık oldum. Bir çok defa dur kalk yapılarak kaydedilmiş bir partisyon, en sonunda hiç bir şeye benzemeyebiliyor. Bu yüzden tavsiyem, şarkıyı baştan sona kadar çalabilecek durumda olman ama kayıtta yine de bölüm bölüm çalmayı tercih etmendir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
bilgileriniz için çok teşekkürler arkadaşlar. bayram sonrası kaydım var ve bu meseleyi kara kara düşünüyordum. yani elbette canlıda çalamayacağım birşeyi yazıp, kayıtta onu kaydetmek anlamsız ama partisyon biraz komplike olduğundan arada milisaniyelik geçiş aksamaları oluyor. canlı çalarken bir sıkıntı olmaz ama kanal kayıtta çok sırıtır diye bu meseleyi merak ediyordum ki beni rahatlattınız cevaplarınızla :)

zaten yazdığım üzere şarkıyı 4-5 parçaya ayırdım. bu şekilde stüdyoda çok rahat sorunsuz çalarım ve kaydederiz. umarım stüdyodaki arkadaş öyle şey olmaz diyip işin kolayına kaçmaz da sıkıntı çıkarmaz :) çok teşekkürler tekrardan :)

bu arada ortalama bir şarkının bas kaydı ne kadar sürer sizce ? 1 saat içinde bitirebilirmiyiz ki ? ücret açısından sormuyorum hani uzakdıkça stres yapmasın :)
 
Ton vb. gibi konuları hallettikten sonra 1 saat kayıt için normaldir. İşin uzayıp 1 saati de geçebilir, fakat kaydı yapan kişi stres yapmayacak, onun işi zaten o. Strese girmeye hakkı olan kişi sensin. Fakat aşırı tekrarlar ve olmayacak hatalar, tabi ki, kaydı yapan kişinin de kaydı alan kişinin de insan olduğu göz önünde bulundurursak, yorgunluk ve motivasyon kaybına yol açar.
 
Dostum uzunluğu çalacağın parçanın zorluğuna göre değişir tabi ki. Yani kanal kayıtta yapabildiğin dur-yeniden başlalar da süreyi uzatacaktır; fakat tek atımda çalman da mümkün tabi ama ton ayarlamalarını vs. eklersek minimum yarım saat sürer diyebilirim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
yardımlar için çok teşekkürler arkadaşlar, hem motive oldum hem de kendime güvenim geldi :) umarım güzel bir iş çıkarırız kayıtta, parçayı paylaşacağım bitince ve yapıcı yorumlarınızı eleştirilerinizi alacağım :)
 
Arkadaşlar tam doğru bilgi vermemiş. kanal kayıttan kanal kayıta fark vardır. Anladığım kadarıyla sizin yapacağınız kanal kayıt, multi-track hücum kayıt. Diğer tipte sırayla alınan kanal kayıtlarda ücret çok yüksek olur. Bahsettiğim kayıt tipinde, herkes özel mikrofonlanıp, ayrı kanallarla kayıt edilir ama sonuçta bir kerede grupça kayıt edilmiş olursunuz. Genelde halk dilinde bilinen hücum kayıtlar tek line-in girişinden siz çalmadan önce mixlenerek alınan kayıtlardır ve rezalettirler. Üstüne müdahale edilemez, çünkü ortada tek bir kayıt olur fakat multi-track hücum kayıtta herkesin kanalı farklı olduğu için mixleme de büyük avantaj sağlar, duruma göre hatalar giderilebilir.
 
Arkadaşlar tam doğru bilgi vermemiş. kanal kayıttan kanal kayıta fark vardır. Anladığım kadarıyla sizin yapacağınız kanal kayıt, multi-track hücum kayıt. Diğer tipte sırayla alınan kanal kayıtlarda ücret çok yüksek olur. Bahsettiğim kayıt tipinde, herkes özel mikrofonlanıp, ayrı kanallarla kayıt edilir ama sonuçta bir kerede grupça kayıt edilmiş olursunuz.


Arkadaş mesajında demişki: "Arkadaşlarım benim sıram geldiğinde tek seferde baştan sona kadar çalmalısın diyorlar soluksuz".
 
Tamam ben de onu dedim zaten, arkadaşları tam doğru bilgi vermemiş olabilir. Eğer hakiki tosun kanal kayıtsa zaten böyle bir şey söylememeleri gerekir. Belki onların da bilgisi yoktur, bilemiyorum.
 
sen rahat ol ve partisyonunu çal, hatalar olacaktır , çok ciddi stüdyo müzisyenleri bile dura kalka alıyorlar kayıtları.. bir tek yavuz çetin deniz arcak ın bırakın beni adlı şarkısının solo, riffler, gitarlarını bir kere de çalmış, o da fuat güneri tarafından kayıt sonrası ver bir elini öpeyim denilmiş. Yavuz Çetin in naısl bir gitarist olduğu da hepimizce bilinir az çok.. İlla ki tek seferde de alan müzisyenler tabi ki vardır ama bu dur kalk olayı kayıt olayının mayası.. metallica nin some kind of monster belgeselinde görüldüğü üzere kirk kazmasının kaç kere dur kalk yaptiği izleyenlerce malum.
 
Geri
Üst