Nasıl Manyetik Yapılır ?

En eski çok kötü bir manyetiğimi attım geçen gün ve bugün kendime küfür ediyorum bu yüzden .. Onun içini açıp fikir alabilir malzeme çalabilirdim :) ..

Bir arkadaş sözlükte
"Manyetik ise etrafına binlerce tur tel sarılmış bir metal levhadır.
Aslında mıknatıstır. Gitar teli bu manyetiklerin üstünde salınıma
başladığında manyetiğin etrafında sarılı olan ince teller, bu
salınıma tepki olarak indüksiyon akımı oluşturur. bu akım da aslında
telin çıkardığı sestir. Manyetiğin etrafında sarılmış olan tellerin
iki ucu arasında bir potansiyel fark oluşur, bir uçtan diğer uca
akım gitmeye başlar. Bu akım çok düşüktür, bu yüzden bir ampli
yardımıyla bu akım şiddetlendirilip duyulabilir bir seviyeye
çıkarılır. Bunlar pasif manyetiklerdir."
demiş. Mantığı anladım , fizik öğrencisi olduğumdan indüksiyon akımı vs. terimleri biliyorum yani olayı kavradım..
Ama ne kullanmam gerek acaba ? Ankarada nerden temin edebilirim ?
Yani bu tanıma göre herhangi bir metal levhanın etrafına binlerce tur kapalı bir döngü oluşturacak şekilde tel sararsam buna bir manyetik diyebilirmiyiz ? Yoksa bu sistemin üzerini kapatmak gerekirmi ? Birde bizim manyetiklerin üzerinde metal noktalar veya çift çizgi falan var yine metal bunlar tamam gitar tellerinin titreşimini algılıyor olabilir peki içerideki sistemde nereye bağlılar ? Sarılmış olan binlerce tele mi bağlılar veya deyiyorlar ? Birkaç resimle gösterebilirseniz çok sevinirim ..
Birde bir manyetiğin kaliteli olması için ne özelliklere sahip olması gerekir ? Alacağım ses tonunu ayarlayan nedir tabii ki kullanılan metallerin cinsi falan dışında .. Birde etrafına teller sardığım metal levhanın amacı nedir onun yerine tahta parçası koysaydım ne olurdu ? Muhtemelen bu akımı jaka falan iletmek için bi şey gibi geldi bana ama ..

Baya çok soru sordum ama çok istiyorum birşeyler yapabilmek zaten mesleğimdede bu yönde ilerleyeceğim bu sene 2. sınıfa geçtim daha ama baya anlıyorum yine terimleri falan çok mutlu oldum ...
Teşekkürler
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Baya bilgi alabildim bu dosyadan , nasıl bir devre kurmam gerektiği falan.. Şimdi bir RLC devresi kuruluyor anladığım kadarıyla R ve L seri C ye paralel olacak şekilde .. Peki bu devreyi sonra ne yapacağım .. Bu devreyi neyin içine koyup da etrafına binlerce sarım yapıcam onu anlamadım .. Bunları da çözebilirsem bi kaç hesap ve sonra bölüme gidip biraz malzeme yürüttükten sonra manyetik yapabilirim :)
 
RLC circuit yazısını görünce tüylerim ürperdi. Geçtiğimiz mayıs ayında kabusum olmuştu benim. PHYSICS 102 finallerinde ana konuydu. Tam "ulan ben bilgisayarcı olacam ne işime yarayacak bu" derken Serwayde bunların Elektrogitar manyetiklerinde kullanıldığını (Resim koymuşlar SKYBLue Fender Strat vardı içim gitti gitara :D) gördüm ve gaza gelip çalışmıştım :)

Pardon konu dışına çıktım da; bende bişeyi merak ediyorum. Teli binlerce sarımı el ile yaptırmak ne kadar mümkün? İnsan kafayı yer be... Bir de Amrakh dosyayı bana da yollayabilirmisin bende merak ettim bi göz atmak istiyorum...

Kolay gelsin...
 
onlar sadece birer sembol. bu işin uzmanı değilim :roll: ama okulda öğrettikleri kadarıyla anlatayım:
mesela basit bir r-c devresi kurdun. bu devrede eğer direncin üzerinden çıkış alırsan bu sana 1. derece bir high-pass filter olur, yani yüksek frekansları geçirir, düşükleri engeller, bassları duyman güçleşir. eğer C üzerinden çıkış alırsan da tam tersi (bu kısmı ters hatırlıyor olabilirim). yani basit bir R-C devresi aslında "ilkel" bir ekolayzırdır. -bunu niye söylediysem :?:

manyetiğe gelince;
"By far the most important quantity is the inductance, it depends on the number of windings, the magnetic material in the coil, and the geometry of the coil. The resistance and the capacitance don't have much influence and can be neglected. When the strings are moving, an AC voltage is induced in the coil. So the pickup acts like an AC source with some attached electric components"

yani burda sen mıknatısın etrafına sardığın telle o devrede gördüğün bobini oluşturmuş oluyorsun aslında. metinde de söylediği gibi ordaki R ve C yi ihmal edebilirsin, daha doğrusu hesaplarken çok fazla üstünde durma bunlar çok basit ve ilkel olduğu için, R zaten telin kendi direnci olarak da işin içine giriyor, hatta bu direnç manyetiğin çıkış gücüne etki ediyor diye biliyorum :roll: C de, manyetik devresine bağladığın kapasitör olabilir ama bundan emin değilim. ;)

yanlız manyetik yapabilmen için önce düzgün bir mıknatıs da bulman gerekecek. ayrıca kullanılan tel nasıldır bilemeyeceğim. bir de bildiğim kadarıyla anlatmaya çalıştım. yanlışlar vardır içlerinde mutlaka, kusura bakma. umarım yardımcı olabilmişimdir. ;)
 
Arkadaslar ,gu guzel bir ugras tamam da 1 cm boyundaki ufak metal bir silindire nasil 1000 defa saracaksiniz teli? 1000 i birakin duzgun bir sekilde 70 defa bile saramayiz.Cok ince bir tel bulunmali once(baska ozelliklei de vardir ama su an icin inceligi onemli) ve de o kadar ince bir tel kopartmadan nasil sarilir?
 
elde yapılmaz onun sarım aletleri var sarımın çok dengeli olması falan lazım mesela yanlış hatırlamıyosam gibsonlarda 10000 fenderlerde 7000 sarımlı manyetikler kullanılmış
 
ya zaten benim yukarda anlattıklarım işin temeli. tabi ki elle 1000lerce kez sarılamaz. bu da bir manyetik olur mesela, ama nasıl ki hamuru pastaya çevirmek için 1354654 çeşit şey gerekse, bundan da ses almak için o kadar çok yapılacak var. bu sadece işin "temeli", nasıl olduğunu anlatıyor yani
 
ilteris demiş ki:
RLC circuit yazısını görünce tüylerim ürperdi. Geçtiğimiz mayıs ayında kabusum olmuştu benim. PHYSICS 102 finallerinde ana konuydu. Tam "ulan ben bilgisayarcı olacam ne işime yarayacak bu" derken Serwayde bunların Elektrogitar manyetiklerinde kullanıldığını (Resim koymuşlar SKYBLue Fender Strat vardı içim gitti gitara :D) gördüm ve gaza gelip çalışmıştım :)

Pardon konu dışına çıktım da; bende bişeyi merak ediyorum. Teli binlerce sarımı el ile yaptırmak ne kadar mümkün? İnsan kafayı yer be... Bir de Amrakh dosyayı bana da yollayabilirmisin bende merak ettim bi göz atmak istiyorum...

Kolay gelsin...

Ben de aynı gitarı Fundamentals Of Physics'te gördüm vallaha. Konu kapak resminde ise Jimi Hendrix in o ünlü stratı var. Tabi gaza gelip çalışmadım nedense. :D
 
bende fizik öörencisiyim.düşün bi eğer bir turunu bile kaçırırsan sarımın ya da tel kıvrılırsa manyetik alanın ordaki yön değişimini...

manyetik yapmak o kadar kolay olsaydı her yer manyetik üreticisiyle dolar taşardı bu kadar gitarist varken piyasada...

illa deniicem dersen en azından denyip görmüş olcam dersen ben mani olmiim tabi
 
Geri
Üst