Arkadaslar daha once hic bir studyoyu yalıtmıslıgım yok. aslına bakarsanız hic bir yeri yalıtmıslıgım yok. bu durumda tecrubelerimden bahsetmiyecegim ama bir fizikci olarak teorik olarak bu isi nası en ucuza getirebiliriz bunun zihin antremanını yapıcam.
su fizik kuralını herkes bilir tahminim; ses ortam yogunlugu azaldıkca hızını ve dolayısıyla ulasabilecegi mesafeyi kaybeder. ornegin yogunlugu 1 olan suyun icin ses 4x hızıyla ilerlerken yogunluk 0.5 e dustugunde hız x e duser. (yaklasık olarak) simdi bu durumda komsulara temas eden satıhlardan mumkun oldugunca uzak durucaz.
oncelikle alt katınızda yasayan birileri varsa orda studyo kurmak gercekten zor olacaktır. cunku butun agırlıklar tabana etki edicek ve tabanda fazlaca hava boslugu bulundurmak zor olacaktır. bu yuzden ben yerle direk temas eden mustakil evleri ve bodrum katlarını tavsiye ederim. (komurluk depo vs. haric.) odanın tabanını sunta+halıfleksle kaplarsanız bu hem sesin gereksiz yankılanmasını hemde tabandan yatay dagılmayı onlemeye yetecektir tahminim.(buyuk olcude)
gelelim kalan 5 duvara. buralarda ustteki arkadasın yaptıgı gibi hava boslugu bırakmak mantıklı. ama bunları buyuk ve kalın parcalarla yapılmaması kanatindeyim. bunların su borusu kalınlıgında (tesisatta kullanılan döküm borulardan bahsediyorum) demirlerle (direk su borusuda olur) tavana ve duvarlara sabitlenmesi daha akıllıca. (kullanacagınız sabitleyicilerin demir olması lazım. zira celik kullanırsanız tavan ve duvarlar ustunuze cökebilir. (celik ve cimentonun (tuglanın) genlesme katsayıları farklıdır. demirle ise birbirine yakındır.) zamanla celikler yuvalarından kurtulabilir. bu yuzden studyonun icine bakan alcıpanların ustune bi kat daha sunta veya daha yuksek yogunluklu agac kaplanması mantıklı olabilir. en azından sabitleyicilerin temas ettigi yerlere) ayrıca duvarın ve alcıpanın hava bosluguna bakan kısımlarıda halıfleks ve/veya sungerle kaplanması gerek. (biri yeter 2 si birden ekstra butce yaratır.) zira ic yalıtımdan gecen sesler o baslukta yankılanabilir. istedigimiz bu degil.
ic duvarların ici: cam yunu guzel bi secim. mumkun oldugunca dusuk yogunluklu alın. cunku hicbir katı madde hava gibi yalıtım yapamaz.
studyoya bakan kısımlara geldik. bu kadar yalıtım yapıp oda icinde oda yaratıp hala ses geciyosa kutlarım o sesi

(baslar gecer buna eminim) neyse. ic duvarlarda amacımız sesi dagıtmak. bunun icin mumkun oldugunca sert girintili cıkıntılı sungerler yerine yumusak girintili cıkıntılıları tercih etmek yegdir. (cok hafif gir. cık. olursa duz sungerden bi farkı kalmaz.) bunun icinde bu islerle ugrasmadıgım icin bulunurmu bilmiyorum ama konik veya altıgen piramit cıkıntıları olan sungerler kullanın (varsa konik) ve altına 5 cm kalınlıgında duz sunger koyun (yalıtımı arttırıyoruz.)
ve son rotuslar: egerki hala elinizde butce veya annenizin eski, atmak isteyipte kıyamadıgı, (mor

) kadife gunes perdelerinden varsa; cıkıntılı (veya girintili) sungerin onlerine 1 veya 2 parmak bosluk bırakıp asın (hem akustiginizi super yapacak hemde yalıtımda ise yarayacaktır. inanmayan bos bi evde bi perde takıp bide takmayıp gitar calabilir. denemesi bedava)
Benim mantıksal yaklasımım bunlar. Fiyat olarak birsey diyemeyecegim buna ticaretle ugrasan arkadaslar bi hesaplama yapsın. sabitleyicilerden kac tane gerektigini nası yapılacagını falan filanıda insaat muhendizi arkadaslara bırakıyorum. ama benim tahminim bu yolla tas catlasa 2 milyara en kral studyoyu yaparsınız (iscilik dahil. ayrıca esas parayı iscilik, alcıpan ve cam yunu tutacaktır.)
Ayrıca Dreamkiller cam yunu direk duvara uygulanmaz yakar adamı demis ama nedenini acıklamamıs. adı ustunde cam yunu camdan yapılıyo. camı un ufak edip yapıyolar. dokundugunuz anda elinize ayagınıza binlerce ufak cam parcası giriyo. canınız bundan yanar.
Neyse cok yazdım gene acıkcası benim mantıksal sonuclarım bunlar. Hepside bana mantıklı geliyo

bu yolla studyo yapıp guzel sonuc alan olursa bana ulassın hem bi ziyaret ederiz hemde patentini alırız
Saygılar...
Not: Tüm bu yazdıklarım fiziksel öngörüler sonucu zihinde olusturulmus zahiri yöntemlerdir. Denenip basarısız olunması durumunda sorumluluk kabul edilmez. Sorumluluk uygulayıcıya aittir. (Oh! Korku filmi gibi notumuda yazdım. Artık kimse denemez. :twisted: )