Ses Şiddeti Ölçümü Nasıl Yapılır?

S

Stiga

Arkadaşlar ses şiddeti ölçümlerinde nasıl bir standart vardır mesela ses kaynağına olan uzaklık ne olmalıdır? Ayrıca desibel değerlerinin pozitif veya negatif olmaları neyi ifade eder? Biraz araştırdım desibel biriminin logaritmik bir birim olduğunu öğrendim ancak teknik açıdan biraz daha detaylı bilgisi olan varsa paylaşabilir mi? SPL ve Db arasındaki fark nedir?
 
Ses kaynağına 1 metre olarak standarttır. 1 khz ile ölçülür. Db bir oran - spl ise ses basınç seviyesidir.Eski bilgiler olduğu için unutmuşta olabilirim :))

Aşağıdaki alıntı bu olayı güzel anlatmış

Desibel, Decibel, dB Nedir?


Desibel (dB) elektriksel ve akustik ölçümlerde sıkça kullanılan bir terimdir, iki farklı niceliğin değerlerinin birbirine olan oranını temsil eden bir sayıdır. Bu herhangi bir nicelik olabilir, basınç ya da voltaj gibi.

Daha açık olmak gerekirse Desibel, çok geniş bir ölçüm aralığını çok daha küçük ve kullanışlı bir aralığa ölçekleyip indirmeye yarayan logaritmik bir orandır. Mesela voltaj cinsinden bir desibel ilişkisi şöyle ifade edilebilir:


dB = 20 x log(V1/V2)


20 sabit çarpan, V1 voltajlardan biri, V2 diğeri, log da logaritma 10 tabanıdr.



Örnek:

100 volt ile 1 volt arasındaki ilişkinin desibel cinsinden karşılığı nedir?


dB = 20 x log(100/1)
dB = 20 x log(100)
dB = 20 x 2 (log 100=2 olduğundan)
dB = 40


Bu demektir ki 100 volt 1 volt'dan 40dB daha büyüktür.



Bir örnek daha:

0.001 volt ile 1 volt arasındaki ilişkinin desibel cinsinden karşılığı nedir?


dB = 20 x log(0.001/1)
dB = 20 x log(0.001)
dB = 20 x (-3) (0.001'in 10 tabanına göre logaritması -3 olduğundan)
dB = -60

Bu demektir ki 0.001 volt 1 volt'dan 60dB daha küçüktür.


Aynı şekilde:

Eğer bir voltaj diğer bir voltaja eşitse aralarındaki farklılık 0dB'dir.
Eğer bir voltaj diğerinin iki katıysa aralarındaki fark 3dB'dir.
Eğer bir voltaj diğerinin on katıysa aralarındaki fark 20dB'dir.


Desibel iki değerin birbirine olan oranı demek olduğundan, dB cinsinden verilen bir ölçümün de gerçek ya da sanal bir referansa bağlanması gerekir. Genellikle bu dB değerinin sonuna getirilen bir ekle yapılır, mesela: dBV (1 volt = 0dBV olacak şekilde referans alınarak) veya dB SPL (0.0002 mikrobar = 0dB Ses Basınç Seviyesi/Sound Pressure Level), gibi.

Örneklemek gerekirse 1 volt'un 0dBV olduğu bir ölçümde 2 volt = +3 dBV, 10 volt = +20dBV iken, 0.5 volt = -3dBV ve 0.1 volt = -20dBV olur.

Desibel'in belli ses ölçümlerinde çok kullanışlı olmasının bir sebebi, bu ölçekleme sisteminin insan işitme hassasiyetinin karakteristiğine çok yakın olmasıdır.

Örnek olarak, 1dB SPL'lik bir değişme ses yüksekliğinde insanın algılayabileceği en küçük aralığa denk gelirken 3dB SPL'lik bir değişme genel olarak algılanabilir. 6dB SPL'lik bir değişme bariz olarak farkedilir ve son olarak 10dB SPL'lik bir artış "iki katı daha yüksek" olarak algılanır.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Hocam çok teşekkür ettim gerçekten faydası oldu webde çok araştırdım ancak aradığım cevapları bulamamıştım. 1 khz ile ölçülmesi ne demek onu anlayamadım. Birde elimizdeki bir kondenser mikrofon yardımı ile rölatif olmadan ses şiddetini SPL cinsinden ölçmek mümkünmüdür. Ya da 0.0002 mikrobarlık referans noktasını tanımlayıp yazılım yardımı ile db cinsinden ses şiddeti ölçümü yapabilirmiyiz? Ayrıca dBa, dBc vs.. birimleri neyi ifade ediyor?
 
! khz sesi hoparlörlerden vermek demek.Singal generatör programları vardır daw programlarında.Onunla verebilirsin.Tam emin olmamakla beraber Dba belli bir frekansla ölçülen birimlere deniyor.Bunların ölçümlerinde spl meter alet kullanılır.aşadakı linkte verdim bakarsın. Elindeki conderserın bu iş için uygun olmadığını düşünüyorum 100%100 doğruluk arıyorsan.kolay gelsin.

http://www.infotek.com.tr/ses.htm
 
Ölçüm kriterlerini, standartlarını, ağırlık grafiklerini ve uygulama metodlarını tamamen ölçüm yapılacak, yer, mekan ve amaç belirler.

DbSPL açık havada kulağa yapılan basınca dair birimdir, ölçümlemeler genellikle dBA birimi üzerinden yapılır. A-Weighted standartı ölçüm amacına göre değişebilir.
 
Geri
Üst