Bend ve akord problemi

Artunsan demiş ki:
Bugün yeni gitarım geldi. Ibanez RG1570MB. Edge Pro floyd rose sistem var. Gitarı internetten aldım ve açıkcası ayarlarından pek anlamıyorum. Biraz kurcalamayla akord'u yaptım çalarken bu olayın olduğunu farkettim.

Eski gitarım sabit köprü strat tipiydi ve böyle bir şey olmuyordu. Aynen bahsedilen olay, bir tele bend yapmışken alttaki teli çalınca telden gelen ses kaymış geliyor. Forum iyice kafamı karıştırdı. Bir kısım floyd rose'da bunun çözümü yok diyor, Atalay çift kilitli gitarlarda sorun olmuyor demiş. E gitar zaten çift kilitli, niye oluyor o zaman bu?

Gitarın yaylarında falan sorun olabilir mi (sorun demiyeyim de, ayarsızlık falan)? Aynı gitarı kullanan bir arkadaş da onda böyle bir şey olmadığını, tellerin ya da yayların yeni olduğundan olabileceğini söyledi. Ya da neck kilitlerini iyi sıkmamışsındır diyor, ama alyanla döndüğü kadar sıktım hafif zorlayarak. Arkadaş böyle demeseydi bu sistemin kaderi bu deyip geçecektim de, kafama takıldı şimdi. Sorun ne olabilir acaba?

Sanırım arkadaşında Atalay da soruyu yanlış anlamışlar. burada bend yapınca akordun bozulmasından, kaçmasından bahsetmiyoruz.

kilitli gitarlarda double bend "aslında tam double bend değil nasıl bir şeyden bahsedildiği yukarıda var" olayında köprünün kalkmasıyla birlikte yani bendlenen birinci telin üstüne tınlatılan farklı telin, vermesi gereken sesi vermemesi hadisesi. köprünün havalanması nedeniyle daha düşük bir ses vermesi. çok sinir bozucu bir olay.

DrB nin dediği akla yatan birşey , galiba adamlar kayıtlarda falan sabit köprü kullanıyorlar. ;)

benim sorunumsa bunu sabit köprülü bir fender de yaşıyor olmam.

E---12--
B---15---17

si de ki nota bendlenince 12 nin bütün tadı tuzu kaçıyor. Eb gibi bir şey oluyor.
 
Yazdığın olayı aynen denedim evet bozulma var fakat benim gitarımda Eb ye kayacak kadar bi geveşeme olmuyor Eb ile E arasında (tunera göre söylüyorum) 10 nokta varsa max 3 - 4 nokta kayma oluyor Mi den. Gitarım Edge Pro Köprülü bi ibanez...
 
split: Atalay yanlış mı anladı bilmiyorum da, arkadaşım ve ben aynen bahsettiğin olayı anladık. Aynen söylediğin olay başıma geliyor; ama arkadaşım aynı gitarla aynı şeyi yaşamadığını söylüyor. Ki bu arkadaş da öyle çömez biri değil.
 
Arkadaşlar yukarda anlattık işte: Bu olay illa ki olacak eğer siz direk (yukardaki örnek ile= ince mi telinde 12 basıyorsanız. Onun yerine uzun süre floyd kullanınca insan bir şekilde o durumda oromatik olarak 12yi biraz geriyor yeterli olacak kadar zira kulağınızla duyuyorsunuz ne çaldığınızı. Sabit köprü olduğunda buna gerek yok.

Amma vellakin daha uzun metrajlı komplike üc telde mesela numaralarda bunu yapmak çok daha zor, kabiliyet meselesidir belki, en azından üç ve dört teldekileri ben floyd'da bu problem ile karşılaşmadan yapamıyorum. Ama daha basitçe iki tel numaralarında o kadar problem yok.

B
 
Geri
Üst