Hangi Fender(hss-sss)

Single Coil boyutta humbucker manyetikleri baya araştırmıştım zamanında S S S strat kullanıyorum. Köprü manyetiği ile uzaktan yakından bağlantım olmuyor, sesini sevmiyorum, çok cılız. O sebeple köprüye gitarı daha versatil hale getirecek bir çözüme gideyim dedim. Önce Singe Coil boyutta humbucker manyetiklere baktım, bu alanda sanki Seymour Duncan güzel işler yapıyordu. Daha sonra kendimi H S S Pickguardlar arasında buldum, gerçek humbucker takayım daha iyi olur diye düşündüm. Sonra dedim ne gerek var misler gibi Fender'i bu kadar kurcalamaya dedim ve vazgeçtim o sevdadan. Üzerine de geçmiştir 4-5 yıl, birdaha aklımdan geçmedi. Sadece bir ara manyetik olarak lace sensörlere göz gezdirdim.

Kozmetik açıdan bence S S S daha güzel bir görünüme sahip, H S S ise benim kendi kendime oluşturduğum ve bünyede belirli zamanlarda doğabilecek "humbucker mı taksam" düşüncemi elimine etmek adına güzel bir çözüm olabilir tabi. Bence bütçende amfiye iyi bir yer ayır. Ben fender princeton 650 (baba bir transistörlü amfisi) ve american strat almadan önce el(v) yapımı çok çok basit bir amfi ve les paul kasa 200 liralık bir gitar kullanıyordum. Fender takım geldikten sonra yaklaşık olarak 1 ay daha elimde kaldı bu eski ekipmanlar ve deneme imkanı buldum haliyle eski gitarı yeni amfide ve eski amfiyle karşılaştırılacak gibi değildi durum, sadece amfi alsam bile işimi görürmüş bile dedim hatta ama stratın tadına vardıktan sonra....... :)
 
Bana sorarsan yumuşak tonları daha dolu dolu yaşamak çalmak istiyorsan SSS ama yok ben daha geniş ton yelpazesi istiyorum yeri geldiğinde hafif sertte çalarım diyorsan HSS Zaten yumşak ton gitarı istiyorsan Fender Çok doğru bi seçim
 
Dediğim gibi arkadaşlar fenderi sert kullanmak için almıyorum elimde zakk var onu tam anlamıyla blues tonlarını yakalamk için alıyorum şimdi ama bir arkadaş amfi dedi amfi işide girdi işin içine amfi+gitar biraz zorlar beni
 
İyi bir lambalı amfi önceliğin olsun. Ben yaklaşık 5 senedir 25w fenderle cebelleşiyorum. Artık kafaya dank etti tabii. Farkları bariz. Geçende bi arkadaşın jcm900 combo ile test sürüşüne çıktım. Amacım vst plugini lambalı bir amfiden geçirip değişik hacimli bir sound almaktı. Sonuçsa tondan dibi düşmüş bir adam ve sinirle kapına gelen bir komşu:ROFLMAO: (Deli işi-hiç uğraşma sen:)) O yüzden sen iyi bir amfiye yönel. Gitar seçimine gelince, HSS alman daha iyi olur. Sonuçta, manyetik modifiyesi diye bişey var. Coil split özellikli bir hum. alıp aynı zamanda single tonları elde etmende mümkün. Seçim senin..
 
coil split gerçek single tadını asla vermiyor , kandırmayalım kendimizi :)

katılıyorum dostum. coil split muabbetleri, bir öküzün içindeki kelebek gibi duruyor. kibarlık taslayan bir maganda gibi ton veriyor ama olay sonuçta hambucker'dan geliyor.

gitar seçimine gelince bence overdrive'ın üzerine çok çıkmıcaksan hiç luzum yok HSS 'a. SSS yeterli ama dipses gidericiler şart. ne kadar sert bir müzikle uğraşmasan da kimi zaman senin tonlarının hacmi genişleyebilir ve kirli tonlarla da çalabilirsin, o yüzden distortion olmasa bile az bir drive bile rahatsız edebilir. umarım kendin için en iyi seçimi yaparsın. ;)
 
Ben s / s / s kullanılmayacaksa stratocasterın çok da gerekli olduğunu düşünmüyorum. Çünkü benim için strat'ın keyfi asıl 2. ve 4. pozisyonlarda çalmak. köprüye takılan humbucker 2. pozisyonu zaten kafadan değiştiricek. Eğer zaten epi varsa ozaman hiç gerekli değil. Strat'larda gürültü bir problem hakkaten. Azıcık overdrive da bile dipses geliyor. Ancak bu sorunda artık 2. ve 4. pozisyonlardaki manyetiklerin reverse bir şekilde sarılmasıyla giderilmiş durumda.

Ben zaten eğer drive 'ları yükselticeksem 2. pozisyona alıyorum direk. 2 single olunca hem ötmüyor, hemde biraz daha toklaşıyor ton.

Humbucker takılınca stratın cefası çekilip bir taraftan da meyvesi yenmiyor sanki bana göre.
Eğer humbucker ihtiyacı varsa ve strat seviliyorsa belki H / S / S ya da H / S / H dizilimli bir superstrat düşünülebilir.
 
şu an için sh2n tb4 kullanıyorum coil split şeklinde lakin dediğim tadı alamıyorum. çok uzun süre standart strat kullandım stok manyetikli . belki bu işi başarmış modeller var olabilir ama elime geçen ya da stüdyoda denediğim pek çok coil split gitar da punchy sound dedikleri naneyi göremedim. hatta şu an kullandığım gitarda bir adet usa strattan çıkma single var birebir karşılıklı deneyebiliyorum ve hiç alakası yok ki sh2n jazz genelde bu coil split için başarılı bir manyetik kabul edilir.
 
İlginçtir ki bu konuda en başarılı bulduğum manyetikler emg 81twx ve 89xr, Bill Lawrence L500leri de unutmamak lazım. Bir de SD JB ve dişbudak gövde/akçaağaç kombinasyonuyla gayet hoş bir strat tonu aldım. Farklı potanslar ve kapasitörler denemeli, iş sadece manyetikte bitmiyor.
 
tabiki yapılamaz demiyorum ama ben denk gelmedim denemelerimde de çok başarılı sonuç almadım. zaten köprüde single pek sevmem keza sapta da humbucker bu yüzden hss ve hs benim için en uygun kombinasyon. bir de 80ler stili yatık single varsa değme keyfime :D
 
Split coil özellikli humbucker nasıl oluyormuş ta single manyetik gibi ses vermiyormuş? Kaliteli kablo ve switch ile hiçbir sorun olmaz. Asıl olan, manyetiğin özellikle split coil için tasarlanmış olması ve sarımının aradığınız tarza göre yapılmış olmasıdır. Bir heavy metal manyetiğini 4 kutuplu olduğu için splitlerseniz tabi ki vintage ses alamazsınız. Ancak Bunun için imal edilen manyetiklerden biri olan Lace'in Gold Sensor modelini kullanın bakalım neler oluyor. Ben kullanıyorum, vintage single ton ve isteyince de tam bir humbucker ton alıyorum.

Hele ki orjinal bir Fender HSS alacaksanız ve o modelde coil split özelliği varsa gayet bilinçli bir ayrım ve tonlama yapmış olmaları gerekir. Ancak bu konular hem tecrübe hem de keyifle ilgilidir. Sonunda seçimi sadece kullanıcı yapar ancak split coil manyetiklerin işe yaramaması durumu teknik olarak değil psikolojik olarak aldatır insanı.

Sadece unutmayın ki hangi firmanın hangi humbuckerını split yapmaya kalkıyorsunuz: Bunun için özel modeller var, evinizdeki trash gitarınızı splitlerseniz sonuç aradığınız gibi olmaz tabi ...

sl1_03.jpg

sl1_02.jpg

lacessh.jpg
 
Geri
Üst