Gibson Ve Shred&sürat Meselesi

Dikkatimi çekiyor speed tarzı takılan ünlü virtüözlerin (satriani -vai - malmsteen - vinnie moore - m.angelo- malmsteen , timo tolkki , kiko loureiro v.b....) hiçbiri ana gitar olarak gibson kullanmıyor. Hatta yeni nesil govan tarzı hızlı çalan fusioncular arasında bile pek yaygın değil. arada tek tük kullanan var ama bir strat ya da süper stratlar kadar yaygın değil. gibsonu çoğu kullanıcı gitar piyasasının mercedesi olarak kabul ediyor. uzun süredir bende de sg takıntısı başladı ama ana kullanım tarzım genelde 80ler lead üzerine. gibsonla çok fazla haşır neşir olmadım. arada eşde dostta stüdyoda denk gelirsem kullanıp inceliyorum. geçenlerde dore müziğe gittim ve detaylı olarak inceledim ve çalımı oldukça hoşuma gitti. yabancı forumlarda da araştırdığım kadarıyla bazı kullanıcılarda shred gitarı olmadığı yönünde düşünceler mevcut. gibsonla fazla haşır neşir olmamış biri olarak düşüncelerinizi merak ediyorum. gibsonla çok süratli çalan müzisyenler de var ( zakk , buckethead v.s.) lakin yine de gitar üstünde akrobasi yapan legato manyakları tarafından pek tercih edilmiyor sanırım (özellikle sg) . ciddi ciddi almayı düşünen biri olarak fikirleriniz benim için önemli rakam yüksek çünkü. al eline kullan beğenirsen al diyebilirsiniz fakat birincisi yurt dışından gelecek ikincisi kullanmaya başladıktan belli süre sonra ortaya çıkacak ya da farkına varacağım durumlarla karşılaşmak istemiyorum. özetle bu tarz kullanımlarda bir suhr veya üst model ibanez süper stratla hız ve teknik açısından çalım pozisyonları çok mu farklı.
 
Cutaway yüzünden olduğunu düşünüyorum. Şahsen single cutaway gitarlarda üst perdelerde çalarken zorlanıyorum, sadece Gibson LP'de de değil, Telecaster, bilimum Hollowbody gitarlar da aynı şekilde pek ergonomik gelmiyor bana. Klavye hakimiyeti önemli shred'de. SG ile ergonomiye dair hiç bir sıkıntım olmadı bugüne kadar. Hatta ilk çaldığımda neden daha önce elime geçmedi ki bu gitar diye düşünmüştüm. 80'ler lead dersen eğer ve yurtdışından alma şansın varsa HSS bir ESP Vintage Plus, Musicman Silhouette Special de aklının bir köşesinde bulunsun :)
 
Gibsonlar diablo modeli hariç 22 frettir. 24 fret soloistler için önemlidir. Bende diablo var ve gayet rahat olarak hızlı çalınabiliniyor. Diablonun bir artısı da fretboard biraz daha incedir Gibsonların standartlarına göre. Bir de tremolo konusu var. Klavye ve tremolosu için yine de Jackson'u değişmem.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
15 yıllık gitar geçmişimi üçe bölersem belli kısmı hss bir strat belli kısmı japon bir ibanez ve son kısmı da eski bir yamaha stratla geçirmiş bulunuyorum. dediğiniz musicman esp v.s stratların daha uygun olduğunu biliyorum ama dediğim gibi sabit köprü bir sg alıp yardırıp gideyim diyorum artık :) yaş da ilerleme başladı lakin bir skid row çalacağım zaman aman aga yapma kalbin dayanmaz bozarsın sgyi otur adam gibi demesinler bana :D
 
Anlaşıldı SG'ye gönül vermişsin sen :)

E en iyi gitar da sahibini en çok mutlu eden gitar olduğuna göre al gitsin bence :)

Hani yanlış anlaşılmasın SG'ye burun kıvırdığım falan yok, hatta çok severim. İzmir'de ortalıkta SG var mı deneyebileceğin bu aralar bilmiyorum ama mutlaka dene, yoksa en azından Epiphone'lara bak ve ergonomisini gör... Ton işi illa ki bir şekilde hallediliyor, ama bugün rahat edemiyorsam ben bir gitarla 10 yıl sonra da rahat edebileceğimi hiç sanmam...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
aslında biraz da almaktan çok şahsi merakımdır da bu mevzu. :) çok alet sattım alıp da kullanmadığım ya da beğenmediğim. alıp satabilirim yani denemek için ama şu konuya açıklık gelsin istedim biraz da.
 
Alışkanlık meselesi. Magnus Karlsson gibi daha çok Gibson (Les Paul) çalan, ama başka gitarları da kullanan ve bir hayli shred (ben bu terimi hiç sevemedim ama neyse...) çalan adamlar da var. Üst perdelere erişim sıkıntılı sanırım standart bir Les Paul'de. SG'yi pek bilmem açıkçası...
Diğer taraftan, esas shred tayfasının standart Strat kullanıcısı da olmadığı açık, "Super Strat" denilen gitar tipi de bu iş için icat edilmiş gibi zaten... Stratların da perde sayısı ve erişimi sorunlu. Malmsteen gibi fırıncı küreğine benzeyen elleriniz yoksa ve o gövdeye yapışmış bir şekilde büyümediyseniz, standart Strat da shred için ilk tercih değil.

Sorunun son kısmına gelince. Yıllarca Ibanez (RG) ile çaldım. Bir gün daraldım o kaba ve keskin şekilli gövdeden... dünya kadar aptalca seçim yapıp para kaybettikten sonra bir gün bu forumdan bir Music Man Silhoutte aldım ikinci el. "Vay be" dedim. Üstüne de uygun fiyata sıfır bir tane Vigier Excalibur Indus aldım. Ona hiç bir şey diyemedim, sözün bittiği yer:) Suhr çalmadım, ama Ibanez ile kıyası bile anlamsız bana sorarsanız. Eğer fırsatınız ve imkanınız varsa bir Suhr veya Vigier çok daha iyi bir seçim olur. SG'nin tek avantajı, (bence) memnun kalmazsanı kolayca satabilecek olmanızdır. Ancak açık söyleyeyim, ben bu konuda kesinlikle tarafım. Benim açımdan en hantal ve çirkin gitarlardan biridir SG:)

Diğer taraftan, Les Paul'ün bir "double cutaway" modeli de var, 24 perde vs...Bu tip modellerde shred açısından sorunlar daha az olabilir... Ben çok yeni duydum bu modeli (cahilliğime verin), ikinci el bir adet SRV müzikte var şu an...
 
Bence kişisel tercihlerle alakalı bir durum, eğer SG istiyorsanız ve bütçeniz müsaitse Gibson SG Supreme öneririm, tam bir shred makinesi.
 
aslında shred sürat falan takıntım yok hatta eskisi gibi dinlemiyorum çok fazla ama shred gitarı rahat olmalı mantığından yola çıkarak sordum bu soruyu. fransızlara kıl olmama rağmen vigieri beğeniyorum lakin bütçemi aşar :) zamanında ben de sizin gibi düşünüyordum aslında herhalde çoluk çocuğa karışınca baba arabası karakterli gitar arıyorum :) bir de bende şöyle bir psikoloji var eskiden beri olmazsa olmaz denilen kavramlara daha çok kıl oluyorum. misal bir 5-6 sen önce fender olmazsa olmaz bir kavramdı keza sonra marshall jcm 800 şimdilerde mesa triple kabinlerde vintage 30 gitarda da suhr. hangi kabini alayım diye soruyorsun cart vintage 30 hangi amfi alayım mesa triple hangi gitar tabiki suhr gerisi para etmez. bu yüzden suhrdan soğudum. tamamen psikolojik ama :) bu yüzden belki hantal sgye kayıyor gönlüm.
 
Köprünün gövdeye göre yüksekliği ve gövdenin şekli daha farklı bir çalım tekniği gerektirebiliyor. Örneğin alt tellerde çalarken eli gövdeye değdirerek destek almak çok kolay değil..

Benim için cutaway'den daha ciddi bir sorun bu.
 
Bir de Gibsonlar'daki sap açısı ve tune o matic köprü biraz sıkıntı oluyor shredderlar(şuna türkçe bir karşılık bulsak ya) için, ben gitarı biraz tuhaf tutarak çaldığım için pek sıkıntı yaşamıyorum(V kasa gitarla başlarsan böyle olur :D). Les Pauller'in single cut olması, 22 fret ve kısa skalalı olması da shredderlar tarafından tercih edilmemesinin başlıca nedenleri(bence). Bunların ortadan kaldırılmış hadi için; http://www.musiciansfriend.com/guitars/epiphone-prophecy-les-paul-custom-plus-ex-gx-electric-guitar, elimdeki gitarlardan birini satar satmaz alacağım bir tane.
 
Köprünün gövdeye göre yüksekliği ve gövdenin şekli daha farklı bir çalım tekniği gerektirebiliyor. Örneğin alt tellerde çalarken eli gövdeye değdirerek destek almak çok kolay değil..

Benim için cutaway'den daha ciddi bir sorun bu.

Bu da çok önemli, evet. Eğer sağ eli gövdenin üst kısmında bir yerlerde sabitleyerek çalıyorsanız Gibson sorun yaratabilir.

Bu arada, Vigier Excalibur Indus, diğerlerine göre çok daha hesaplı bir model. Benim Vigier alma hikayem şöyle zaten: Bir Ibanez RGA Prestige beğendim, Zühal Müzik "4500 TL" gibi bir şey dedi. Bütün sigortalarım attı... Özgür (TNT Müzik) o sırada bir Indus sipariş etmiş durumdaydı, onun da yaptığı kolaylık ile 4000 TL gibi bir fiyata aldım Indus'u... Yani Ibanez'in üst model fiyatları o kadar sapıtmış durumda ki, aslında butik gitar almak daha makul olabilir. Tabii Euro zırt pırt oynuyor ve muhtemelen artık 4000 TL'ye alınamaz Indus Türkiye'den, ama geçmişte başka gitarlara ziyan ettiğim parayı düşününce...
Bir de galiba Vigier daha hesaplıya geliyor Suhr'a kıyasla, çünkü Suhr Amerika'dan geliyor...
 
yahu şunun neresi şekilsiz hantal , ben de öyle bulurdum ama şimdi düşününce kendimi garipsiyorum. ben en iyisi SG sevdirme ve yaşatma derneği gibi bir şey kurayım :D

21787746730746222332016.jpg
 
Bu arada, Iommi'nin (özellikle de Tony Martin ile olan kadroda) çaldığı pek çok şeyi severim. Sadece adamın gitarına pek bir mesafeliyim:)
 
Abi 80'ler lead diyince, ben jackson ve esp furyasına kapılmış bir insan olarak bir dönem içimde yaşadığım iommi sevdasını dindirmek için daha ucuz yollu olarak şöyle bir alet aldım. bkz http://www.ebay.com/itm/ESP-Ltd-AL-...0-/280932465468?pt=Guitar&hash=item4168e13b3c
Daha önceden de şunu kullanmıştım ki (http://www.mydukkan.com/urunler_detay.asp?id=9241&gid=398) daha sonra forumdan dethklok 'a sattım, uzun süre kullandı kendisi de eminim fikir verecektir.

Bu da yeni çıkmış;


VIPER-1000_STBC.png



Ana ilgi alanıma girmeyen ancak çok sevdiğim bir gitar modelini büyük bütçeler ayırmadan kullanmak için bir çözüm olarak görmüştüm bu gitarları, büyük bir memnuniyetle de kullanmaktayım.
 
bu aletlerin fiyatına sanırım sg faded falan alınır :) esp jackson strat (özellikle şu aralar adrian smith jackson sat arabayı dedirtiyor) sevdam hiçbir zaman bitmez alana dek ama dediğim gibi esas merakım bu gitarların niye lead dünyasında fazla rol oynamadığı yoksa metal gruplarında bolca sg mevcut. hatta randallcı onur vardı pek takılmıyor artık buraya sgleri boyayıp boyayıp metalci gitarı haline getiriyordu facebookta görüyorum arada.

 
Geri
Üst