Ingilizce Meselemiz Var Evet...ama Bu Kadar Da Olmaz Ki Kardeşim..:)

Forumlarda ürünlerin İngilizce adlarının yanlış yazılmasına alışığım, herkes İngilizce bilmek zorunda da değil zaten. Ama, esas işi böyle ürünleri satmak olan profesyonel bir sitenin bu kadar saçmaladığına ilk defa şahit oldum:

Ahanda bakınız aşağıdaki link:

http://www.mydukkan.com/urunler_detay.asp?id=1542&gid=287

Dilinizi eşek arısı soksun. O manyetiğin adı EVOLUTION. "Evrim" demek Türkçe'de. "Evulation" diye bir şey yok; ona en yakın sözcük (benim bildiğim) "Evaluation".Türkçesi: "değerlendirme" :)

Şeytan diyor DiMarzio'ya yaz...

Tabii esas soru şu: Niye o kadar manyetiğin arasında bunun adı özellikle yanlış ? Bu manyetiğin adının forumlarda yanlış yazıldığına daha önce de şahit oldum ve aynen böyle yazıyorlardı o arkadaşlar da. Ama anlaşılan o arkadaşların bir kısmı herhalde böyle sitelerin de tasarımını yapıyormuş:) Herhalde bu manyetik popüler olduğu için bir şekilde onun adını deforme edip kendimize ait bir hale getirmek istiyoruz:)

Böyle mahvetmeyi başardığımız bir diğer İngilizce sözcük de "loser" ("kaybeden", "ezik"...). Nedense Türkiye'de bunu bir sürü insan "looser" şeklinde iki "O" harfi ile yazıyor. Öyle ki, siz tek "O" ile yazsanız düzeltecekler filan yani:)
Çünkü memlekette bilmeyen bilmediğini de bilmiyor. Siz doğrusunu söyleyince de kızıyor....
"Loose", "bol", "gevşek" demek. "Looser" ise "bollatıcı", "genişletici" filan gibi bir şey oluyor:) Söylemedi demeyin:)

Bir diğer örnek de bugün aldığım kitaptan. Troy Stetina'nın "Speed Mechanics for Lead Guitar" isimli eseri Türkçe'ye çevrilmiş. Tabii rock-metal gitarı ekolleri ile hiç bir ilgisi olmadığı anlaşılan biri tarafından çevrilmiş, doğal olarak da yüzüne gözüne bulaştırmış teknik terimleri arkadaş. Mesela, "string skipping" teriminin karşılığı olan "tel atlama", "string-crossing" (komşu tele geçme) yerine kullanılmış. Böyle bir sürü yerde çorba olmuş kitap. Kırk yıllık "eksik beşli", olmuş sana "eksiltilmiş beşli" vs vs...

Ama en kötüsü, ifadelerin yanlış ve deyimlerin yetersiz çevrilmesi. Bu da aslında meselenin teknik terimleri bilmemekten öteye gittiğini ve dile hakimiyetin yetersiz olduğunu gösteriyor. Şöyle bir örnek vereyim:

Orjinal ifade: "In case you haven't yet been challenged with sweeps, have fun with this one - It should do the trick!"

Benim gibi kitabın İngilizce metnini neredeyse satır satır ezberlemiş arkadaşlar, kitaptaki en zor sweep örneğinin ardından yazılan bu ifadeyi muhtemelen hatırlayacaktır ("monster sweep" örneği...)

Buyrun; aşağıdaki, kitapta yer alan çeviri metni:

"Henüz sweep ile çok fazla uğraşıp zorlanmadığınız için, bu egzersizin tadını çıkarın - İşinizi görmeli"

Görüldüğü üzere cümlede anlam bütünlüğü yok ve Türkçesi oldukça tuhaf. Çünkü çeviri açıkça yanlış. İfadede söylenen bu değil. Ayrıca, kim, niye "işimizi görmeliymiş" ???

Benim önerim aşağıdaki gibi bir şey olurdu:

"Eğer buraya kadar gördüğünüz sweep (süpürme tekniği) örnekleri henüz sizi yeterince zorlamadıysa, bir de aşağıdaki örneği deneyin - İşinize yarayacağına eminim !"

Çeviri, sözcüklerin anlamlarını yanyana dizmekle olacak iş değil maalesef... Yine de, böyle bir çaba içerisine girilmesini takdir etmedim değil. Gençliğim bu kitabın bir fotokopisini hatmekle geçti, orjinali zaten satılmazdı Türkiye'de. O nedenle Türkçesi'nden hemen aldım bir tane... Fakat eğer "Fretboard Mastery" de tercüme edilecekse, bunu daha yetkin bir arkadaşın yapması çok daha iyi olur.
 
Evolution kelimesindeki yazım yanlışı çoğu zaman yapılan, kelimenin okunuşunun akılda yanlış kalmasından kaynaklı bir hata. Çoğu insan Revolution kelimesini de yanlış yazar, Revulotion gibisinden. Ben alıştım bunlara, ama mydukkan gibi bir sitenin hata yapması da doğal değil, gözlerinden kaçıyor herhalde. Zaten aşağısında aldıkları İngilizce açıklamada doğru yazılımı var kelimenin, bari oraya baksalarmış.
 
burada ki sorun teknik tercüme eksikliği...çevirilerde genelde ilgi sözcüğün birden fazlasının en uygununu kabul edip ona göre yazar çevirmen...ama buda kaçınılmaz hatalar doğurur..istediğiniz kadar ingilizce çeviri eğitiminiz olsun ,o konu hakkında teknik bilgi yoksa tüm bunlar kaçınılmaz oluyor...bütün bunların kontorlünü konuya hakim birisi yaparsa tüm bunlar ortadan kalkar iyi bir çeviri olur....iyi bir noktaya parmak basmışsınız....
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
İngilizce bi yana Türkçeyi doğru okuyup yazamıyoruz daha... =)

Bu ikisi arasında bağlantı olduğunu düşünüyorum ben zaten. İnsanın ana diline hakimiyeti, elbette yabancı dil öğrenme sürecini ve hakimiyetini de etkiliyor. Yazılı kültürün zayıf ve okuma alışkanlığının düşük seviyede olduğu Türkiye'de yabancı dil becerisi de herhalde bu durumdan nasibini alıyor. İnsanlar sadece ders çalışarak veya konuşma pratiği yaparak dil öğreneceğini sanıyor. Oysa iyi yazılmış metinleri okumanın kendisi de bir eğtim aynı zamanda.
 
Yüzde yüz alakalı. Çok az kelimeyle Türkçe konuşuyoruz zaten, ondan da çok daha az İngilizce kelime bilmemize rağmen özentilik yüzünden yarım yamalak Türkçemizin arasına anlamını tam bilmediğimiz yabancı kelimeler ekliyoruz. Bunu halk engellemezse devlet politikası olarak önüne geçilmesi gerek ama TDK son otuz senedir hangi daha önemli sorunların peşinde bilmiyorum.
 
Geri
Üst