Gitarda slide problemi, rahat slide için etkenler?

Yurtdışından bir yakınım gelirken bana bir gitar getirdi. Ibanez GSA60. Bu gitar ibanezin en düşük modellerinden birisiymiş. Ucuz diye bunu istemiştim babamın bana ayırdığı bütçeyle anca bunu alabildim. :evil: Sorunuma gelince 2 yıldır gitar çalıyorum daha önceden dayımın hediye ettiği eskiden kendinin kullandığı bir jackson var bende. Modelini bilmiyorum ama v şeklinde olanlardan işte. Bayağı yıpranmış bir gitardı. Ben gitarda yeni olduğum için sürekli egzersizler yapıyorum legato vs. Ama parmağımla bir perdeden aşağı doğru hızla 5-6 perdeye slide yaparken ibanez gitarda parmaklarım zorlanıyor kaymıyor sanki teller kurumuş veya klavye kupkuruymuş gibi. Parmaklarım henüz acemi diyemi olmuyor deyip merak ettim aldım jackson gitarı yine onda denediğimde yağ gibi kayıyor parmaklarım. Acaba yeni gitar alınca klavyesine bakım felanmı yapmam lazım? Niye böyle kayganlık problemi yaşıyorum klawyede bir yardım nooolur abiler ben daha çok yeniyim ve yaşım çok küçük (15) :p çıkamadım çok üzüldüm bu durumaaaaaa yaaa yoksa korkuyorum sormaya ama düşük model diyemi böyle... :cry:

Not : birde ibanezin bu modelinde medium fret var oysa jacksondaki kocaman ve kalınnn herhalde jumbo. Bu yüzden olabilirmi. Fretler inceldikçe slide zorlaşır diye birşe warmı?
 
bence telleri değiştirebilirsin, teller baya fark eder. bir de klavyeye limon yağı sürersen güzel oluyor. tabi yeni gitara gerekir mi bilmem ama arkadaşım da gitar alcaktı baktık klavye aynen anlattığın gibi , kaymıyor. adam klavyeye limon yağı sürdü, klavye çok güzel oldu. dadaryo tel taktık(nası yazılıyo bilmiyorum:)).. klavye harika oldu...sorunun nedeni büyük ihtimalle budur.
 
pyramind demiş ki:
Her gün gitarı eline alan biri için bir takım telin ömrü yaklaşık 1 aydır. Sonrası için doğaldır böyle şeyler.

Tam katılamıyorum herkesin yapısı farklı, elleriniz fazla terliyor olabilir ve terin asidik etkisi tellere zararlıdır. Bu yüzden hem elleriniz fazla terliyor hemde bol egzersiz yapıyorsanız 1 ay telin dayanması neredeyse imkansızlaşıyor...

Gitarı çaldıktan sonra çok ince bir bezle (böyle tellerin üzerine yapışmıycak bi kumşatan olsun ufak ufak kalıyor sonra uyuz eder adamı) telleri temizlemek bu etkiyi biraz azaltıyor. Çünkü bu olay biraz gece yemek yiyip dişleri fırçalamadan yatmak gibi. Asit, siz gitarı kenara koyduğunuzda etki edebildiği kadar etkiliyor telleri. Birde kontak yağları var, temizlemeden önce telleri onunla silerseniz bu etkiyi minimum a indirgeyebilir. Ama ne yalan söyliym şuana kadar kontak yağını hiç tellere sürmedim, sadece bezle kuruluyorum çaldıktan sonra...

Yukarda yazdıklarım daha çok D'addario teller için geçerli, Elixir deneme fırsatım olmadı henüz. Kayganlık probleminizin kaynağı "eskimiş teller" ise bu yöntemi deneyin biraz faydasını göreceksiniz. Ama hiçbirşey yeni tel takımının yerini tutmaz buda ayrı ;)

Birde klavyende sorun varsa, bazı üreticilerin limon yağı "özlü" (yoksa limonda asit etkisi yapar) bakım ürünleri var (bende biara washburn vardı galiba). Onlardan deneyebilirsin güzel yapar klavyeni...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Ya abiler biliyorum kızacaksınız niye daha önce yazmadın diye ama unutmuşum söylemyi, bendeki jackson üzerindeki teller 4 aydır değişmedi. Oysa ibanez gitarı geldiği gün yeni tel taktım diaddario 09 takım. Daha 15 gün olmadı gitara yeni tel takalı. Telleri çoook daha eski olmasına rağmen jacksonda çok daha kolay slide yapılıyor. Ayrıca ibanezi daha şurda 15 gündür çalmışlığım var jacksonu kaç aydır her gün çalıyorum. Ben jacksonda fretlerin jumbo olması sebebiyle daha iyi slide yapıldığı hissine kapıldım abiler. Niye derseniz jacksondaki fretlerdeki demirler geniş ve parlak üzerinde şöyle parmağımla hafif demiri ovuşturunca parmaklarım kayganlığı hissediyor oysa medium fretlere dokununca ince ve kuru duruyor hatta dış yüzeyi jumbo gibi parlakta gelmedi. Uyuz oldum ben bu medium frete hiç alışamıyacağım galiba jumbo gibi :evil:
 
Perfectionist, verdiğim süre bir nevi maximum süre idi aslında. Yokse tellerimi her çalıştan sonra silmezsem benimkiler 2 hafta dayanmıyor. Kişinin terine göre değişiyor tabi ki.

Sismik, söz konusu slide olunca bu kadar ciddi bir sorun olmasını pek kafam almıyor aslında. Yani slide yaparken tel ile etkileşim halindesin, telin üzeri kaygansa sorun nereden çıkıyor pek anlayamadım.

Bendlerden bahsediyor olmayasın?
 
Benim eller de epey terler. Ama şu aralar her ay takım tel alacak parayı da ayır(a)mıyorum. Pekiş ne yapıyorum? Önce asetonlu bir bez parçası ile güzelce teli temizliyorum. Ardından da Bijen'in (MBM/Tushe) tavsiyesi üzerine bu badem yağlı ayakkabı süngerleri var ya, ufak bir parça az yağlı sünger parçası ile gitarın klavyesine vs. deydirmeden doğrudan teller üzerinde gezdiriyorum. Slide'lar harika oluyor...Bu yolla eski teller daha uzun süre çalınabilir oluyor. Hem ömür açısından (yağlı tabaka oksitlenmeyi önleyici bir tabaka rolü oynuyor) hem de çalınabilme açısından.
 
nienturi demiş ki:
Slide=Tel kaydırma

Sorun bu değil mi?

Evet sorun kesinlikle bu.

Ama pyramind, in dediği gibi eller telle temas halinde ama fretlere kafamı takma sebebim şu oldu. Sanki jumbo fretlerde çalarken elim nedereyse klavyenin zeminine hiç değmiyor gibi slide yaparken ama medium fretlerde slide yaparken parmaklarımın bariz şeklide klevyeye sürtünüp zemini bayağı bir yaladığı olur. Jackson un da ibanezinde tel yükseklikleri neredeyse aynı yani yüksek değiller. Biliyorum saçma benim fikrim ama anlamadım ben bu işi. Bu arada medium ve jumbo kullanmış birisi varsa böyle bir sorun yaşayıp yaşamadığını söyleyebilirmi? Bu arada tellere takılmadım bı konuda çünkü gitarım gelir gelmez ilk işim hiç çalmadan tellerini değiştirmek oldu. Ardından çalmaya başladığımda bu sorunu hemen farkettim. Yani teller eskidikçe ortaya çıkmadı bu sorun. Bugün yanılıyormuyum diye defalarca alıp alıp bir jacksonu bir ibanezi çalıp denedim. Yok abiler bu ibanezde slide yapmak çok zor. Keşke üst modelini falanmı alsaydım. Birde şu limon yağını deneyeceğim olmazsa. :oops:
 
ya arkadaşlar forum kirliliği olmasın diye buraya yazıyorum bi arkadaş sweepten bahsetmişte bende son zamanlarda bu konuya takmış durumdayım
şu olayın tekniğini biri bana anlatabilirmi zahmet olmazsa

eywallah
 
limon yağı ile klavye gercekten güzel oluyor. bence sorunun bu. yalnız nası sürülür bu bilen arkadaslar yardım ederse sevinirim. çünkü ben sadece bi yerde tanık oldum, o da arkadasım gitarı alırken , dükkanda adam sürdü. ama adam gitarın sapı ayırmıştı zaten o yüzden kolayca sürdü. kupkuru , kaymayan klavye , açıkcası cillop gibi olmuştu :) ben bunu sapı ayırmadan yapmak istiyorum da, telleri çıkarmam gerek sürmek için. çıkarsam sap atmaz mı? (cevap veriyo gibi yapıp aslında soru sormuş oldum ama :) )
 
pyramind demiş ki:
Perfectionist, verdiğim süre bir nevi maximum süre idi aslında. Yokse tellerimi her çalıştan sonra silmezsem benimkiler 2 hafta dayanmıyor. Kişinin terine göre değişiyor tabi ki.

Biliyorum seninde nasıl tel eskittiğini, geçenlerde başka bir başlıktada okumuştum ;)

sansasyon demiş ki:
ya arkadaşlar forum kirliliği olmasın diye buraya yazıyorum bi arkadaş sweepten bahsetmişte bende son zamanlarda bu konuya takmış durumdayım
şu olayın tekniğini biri bana anlatabilirmi zahmet olmazsa

eywallah

Sweep tekniğini burda konuşmak doğru olmaz istersen yeni bir başlık aç veya ilgili başlık varsa oraya yaz ordan sana yardımcı olunur...

Kısaca değinmek gerekirse, sweep süpürmekten geliyor, penayı keman yayı gibi kullanıyorsun. Pena her telde yalnızca bir notaya vurmanı sağlıyor. Pena normal altlı üstlü vurma tekniğinden farklı olarak inerken hep aşağı çıkarkende hep yukarı vuruyor.

Bildiğim kadarıyla çıkış sebebi, klasik müzik eserlerini gitara aranje etme sevdasıdır. (yanılıyorsam düzeltin) Çözüm olarak bu teknik kullanılmıştır. (bkz. Paganini - 5th Caprice)

Dediğim gibi ilgili başlıktan daha çok yardımcı olabiliriz...

bauglir ince bir bez kullanırsan telleri sökmedende bu tür bir işlemi yapabilirsin, en güzeli şu bandanalar, çok temizledim onlarla :D Ama tellere değdirme onu pek (bunu nasıl yapıcam diyorsan bandanayı bi kaç kat yap arkasına geçmiycek şekilde ön yüzünü temizleyici sıvıyla nemlendir, iki ucundan tutup havluyla sırtını kurularmış gibi temizle ;) )
 
eğer teller yeni ise sorun tellerde değildir sanırım!!

perdelerde sorun vardır. jumbo olmasıda sorun değil dediğin kadar.

öncelikle şuna cevap ver? slide yaparken ellerin kaymıyormu? takılıyormu?

eğer takılıyosa sorun perdelerdedir. genellikle perdelerin telleri bastığın bölgesi içine doğru girer. tel o çukur kısma girer. buda parmakların takılmasına yol açar. ama gitar yeni??

teller yeni??

peki perdelere tek tek vurduğunda cızırtı yapıyo mu? eğer yapıyosa perdeler eski veyada ayarsızdır.
 
Perfectionist demiş ki:
.......
bauglir ince bir bez kullanırsan telleri sökmedende bu tür bir işlemi yapabilirsin, en güzeli şu bandanalar, çok temizledim onlarla :D Ama tellere değdirme onu pek (bunu nasıl yapıcam diyorsan bandanayı bi kaç kat yap arkasına geçmiycek şekilde ön yüzünü temizleyici sıvıyla nemlendir, iki ucundan tutup havluyla sırtını kurularmış gibi temizle ;) )
çok teşekkürler :)
 
Geri
Üst