Tellerim Çok Yüksek Ne Yapabilirim?(soru)

Günaydın Herkese.

Direk olaya girmek istiyorum. Gitarımın 12.perdeden sonra tellerim çok yüksekte oldugunu sanıyorum. çalarken çok zorluyor. 1 ay önce gitar bakımdan geldi bakımdan demeyeyimde 1 2 ve 3. tellerin ilk perdelerinde cızırtı oluyordu. mydukkan'a gönderdim 150 tl istediler yapmak için garanti dışıymış. yaptırmadım zaten gitar 350 tl :) bişeyler yapmıslar şimdilik cızırtı felan yok. ama dedigim gibi 12.telden sonra yüksek oluyor. luthiyer felan demişsiniz biraz karıştırdım forumu ama bulundugum il ve çevresi itibareiyle ne luthier var ne bişey.. bana bir çözüm önerin lütfen.

bu arada gitar Cort z40
 
Gitarın sapıyla oynanmış olabilir. Ya da köprüyle.sapta şu durumların herhangi birisi var mı?

4003_6.gif

Köprüde de yüksekliği değiştirilmiş olabilir
 
Anladığım kadarıyla gitarınızın köprüsü yükseltilmiş işlem olarak . Bu işlem tellerin gövdeye girdiği deliklerden önceki metal bloğun iki yanındaki vidalardan yapılır. Ama siz indirdiğinizde tekrardan cızırtı başlayacaktır.Tel kalınlığını mı değiştirdiniz? ondan sonra mı başladı cızırtı?
 
İnternetten birçok bilgi bulabilirsiniz bu konuda .Gitarın belirli saklama koşulları vardır. Isıl değişime çok fazla gelmez.Nem dengesi çok önemlidir.Saklarken sapa baskı olmaması gerekmektedir.Gitarı duvara yaslamak vb sapa baskı oluşturacak şekilde tutmalar zarar verebilir. Benden bu kadar.Daha bilgili arkadaşlar da yardımcı olacaktır size. İyi günler
 
yok bundan sonra gayet düzgün muhafaza ederim de. tellerin yüksekligi konusunda ne yapabilirim onu bilmiyorum. tellerin çıktıgı yerden sonra beyaz telleri yüksekte tutan bişey var (adını bilmiyorum) onu tornavidayla 1 2 ve 3. teli azıcık indirsem nasıl olur ?
 
yassı tornavida ile çevrilebilenler entonasyon vidalarıdır her tel için ayrı ayrıdır .Sakın oynamayın.Onlar tel yüksekliğini değil ileri geri hareket ederek tel uzunluğunu ayarlamaktadır.Eğer yüksekliğini illa azaltacağım diyorsanız sarı ok ile belirttiğim yeri çevirerek yapmalısınız.Bu işlemi yapmadan önce gitarınızın tellerini gevşetin, iki tarafıda eşit oranda indirdikten sonra(çok fazla indirmeyin) tekrar akort edin. Bence bi bilene anlayana götürün derim.Yanlış birşey yaptığınız dahilde enstrümanınız zarar görebilir.Böyle bir durumda sorumluluk kabul etmem.
 

Dosyalar

  • dsyvm.jpg
    dsyvm.jpg
    332.2 KB · Gösterim: 544
Benim anlatilanlardan anladigim kadariyla teller perdelere degiyor diye kopruyu kaldirmislar. Fakat 1, 2 ve 3. perdeler cizirti yapiyor ve digerleri yapmiyorsa kopruyu kaldirmaktansa üst eşiği azicik yuksek bir üst eşikle degistirmek daha mantikli olacaktir. Boylelikle sadece üst eşiğe yakin olan perdeler hafif yukselecek, gitarin koprusune dogru gittikce herhangi bir yukselme olmayacaktir.
Yani isin özü, gitarin sag tarafini yukari kaldirmak degil sol tarafini yukari kaldirmak gerekli. (Anlatimdaki basitlige gel :D )
 
Sana tavsiyem, internetten senin gitarın için tavsiye edilen yükseklikleri bul, karşılaştır. Örnek olması açısından, bu yükseklikler genellikle;

sap ayarı için: 1. ve son perdeye basılıyken belli bir perdenin (genellikle 8.) tellerden yüksekliği
Tel yüksekliği için: Hiçbir perdeye basmazken tellerin belli bir perdeden (genellikle 17.) yüksekliği

şeklinde verilir. Dediğim gibi, bunları sadece örnek olarak yazdım. Senin gitarının için farklı şekilde ölçülüyor olabilir.

Gitarının şu anki değerlerini ve önerilen değerleri bilmeden ne yapsan boş... Üst eşikle kesinlikle kendin oynama...

Bir de, gitarına daha ince tel taktılarsa da bu sorunu yaşıyor olabilirsin... Örneğin 0.01 yerine 0.009 tel taktılarsa...
 
Üst eşiği değiştirmek-yenilemek 1. 2. 3. perdelerdeki cızırtıyı düzeltmez. Boş vurulduğundaki cızırtıyı ve entonasyonu düzeltir ancak. Herhangi bir perdeye bastıktan sonra yükseklik açısından üst eşiğin işlevi kalmıyor.

Yapacağın şey sapı biraz içbükey ayarlayıp köprüden de telleri indirmek.
Tecrübeli olmadığına göre gitarı bir luthiere götürürsen daha iyi edersin.
 
Ha, belirtilmemis sanirim. 1,2 ve 3. perdelerde calarken mi cizirdama var yoksa tellere bos vuruldugunda mi cizirdama var? Bosken varsa dedigim gibi ust esikle halledilebilir ama o perdelerde calarken de varsa ustteki arkadasin dedigi gibi bir anlami olmaz esikle oynamanin.
 
Bence sap ayarını doğru bi şekilde yaptırıp fret tesviyesine gitmelisin. Bu sayede telleri istediğin yüksekliğe daha rahat çekebilirsin.
 
Geri
Üst