Toplum ve Etik

copadam demiş ki:
soloist demiş ki:
Bana lâf ettin demedim zaten,uzatacakmısın?..
Ben ne diyorum sen ne yapıyorsun...

Tamam haklısın, ben saçmalıyorum burada. Devam et hadi, bir daha da benden alıntı yapma veya bana cevap vermeye çalışma lütfen. Buna ne yorum yaparsan yap, yaptığınla kalırsın.
Hadi hayatta başarılar sana...

Etik tamamen toplumun dini görüşüne bağlı olmamalı, aslında yaşamak için, güvenlik ve barış için bu kurallara gerek var. Ancak zorla güzellik de olmaz!
Şimdi burada yazana cevap verip sözünü tutamayan insan durumuna düşme...
Kullandığın psikolôjik kalkanlama yönteminle dini kesimi alâkadar edipte cevap alırsan sana cevap vermeme gibi lüks isteği isteyerek kendini özgür konuma sokmaya kalkarak forumda amaca ulaşacak gücü kimsenin yoktur...
Ayrıca kapalı bir odada sözlerine kapıyı açıpta karışan insan gibi beni göstermeyede hakkın yok,forum demek elinde bir kâğıtla topluma çığıran adamın aynalı mantığıdır,seyircilerden övgü,lâf,yumurta yada saygılı şekilde seni zor durumda bıracak cevaplar yediğin zaman,"sen sus ben devam edeceğim diyemezsin"...
Buna cevap vermeyeceğini kendin belirtmiştin,cevap vermemeni tavsiye ederim...
 
Evet arkadaşım senin tüm dediklerin doğrudur, ama sana göre! Bence kimseye bir şey öğretmeye çalışma. Bunun üstüne de bir dünya yazı yaz, veya hiç umursama hiç umrumda olmaz. Çünkü bana göre en doğru yorumları yapıyorum ve bu başlığı açmamın nedeninin dini, toplumu veya kşileri eleştirmek olmadığını biliyorum. Bilmesem zaten kimse buraya bir şey yazmazdı.

Sen ne dersen, ne düşünürsen, ne yaparsan yap fikirlerimi değiştirecek halim yok. Burada psikolojik çözümleme de yapacaksındır, yap yine yaptığınla kalırsın.

Tüm bunları da cevap olarak değil, "sen sus ben devam edeceğim" gibi saçma bir yorumun nedeniyle yazdım. Yoksa cevap vermeyeceğimi yazmıştım.
 
Hayatımız kural olmuş zaten,görgü kuralı,etik kuralı,imla kuralı,formda kalma kuralı,forum kuralları,ahlak kuralı, ebesinin kuralı...
İnsanın vicdanı varsa böyle şeyleri kural yapmasına gerek kalmaz zaten.Sırf kurallara uymuş olmak için bunları yapan insanlar var mıdır ki?Ha vicdanı olmayan insanlara bu kural bunu uygula demenin anlamı nedir peki?
Gece yatağımdan yaptığım şeylerden vicdan azabı duymuyorsam benim için sorun yoktur,kuralmış tırt bunlar...
 
Etik kelimesi köken olarak Eski Yunan'a kadar gider derler. Ahlak, ahlakla ilgili demektir ama aralarında farklar vardır. ''Ahlak bilmi'' de denir ama ''Etik Bilmi''de vardır.

Ahlak ve Etik arasındaki anladığım farkı açıklamaya çalışayım: Etik daha çok ahlak üzerinde konuşur, sorgular, tartışır, düşünür, yargılar vs vs.

Etik bir şeye direk doğru veya yanlış demez, ama ahlak diyebilir.... Mesela geğirmek, bazı kültürlerde ahlaksızlıktır ama başka bir kültürde iltifat anlamına gelebilir diye bakar etik. Sadece ahlakta değil, mesela 90 60 90 batı kültürü için seksi demektir ama Hawai de eskiden şişmanlık seksiydi ve bunun gibi dolu örnek verebiliriz

Belki karşınıza etiksel sorular ya da etiksel sorunlar diye de çıkmıştır. ''Mesela yolda bir çanta dolu para buldunuz, ne yaparısnız? '' gibi... Doğru ya da yanlış cevap yoktur ama daha doğru cevabı vardır diyebiliriz.


Hukukun, yasaların, adaletin, sistemin kısacası yazılı kuralların bittiği ya da ulaşmadığı durumlarda etik yardıma yetişir. Mesela ''Bu davranış, yasada yazmıyor ama adaletin ruhuna(ahlakına, onuruna) aykırıdır'' deriz, işte bu yaklaşım etiktir, evrenseldir.

Kişiden kişiye, konumdan konuma, yereden yere, olaydan olaya, zamandan zamana, durumdan duruma çoğu şey değişebilir (değişkendir, görecelidir, yorumsaldır...) ama daha doğrusu ya da daha iyisi var demek daha doğrudur ya da daha iyidir belki daha güzeldir bile diyebiliriz. :) Etik burda işleve girer, mesela bir zorluk karşısında sabırlımı davrandınız daha da sabırlı davranılabilinir ya da daha hoşgörülü davranabilinirdi de :) çünkü neydi: her zaman daha iyisini, güzelini, kolayını, doğrusunu yapabiliriz, uygulayabiliriz, düşünebiliriz, edebiliriz vs vs eylemlere dökebiliriz...

Etikten ancak olaylar üzerinde konuşarak daha iyi anlayabilriz zaten günlük hayatımızda bu olaylarla çoğu kez karşılaşıyoruz. Mesela toplumu ele alalım... Ahlaki açıdan büyüklere saygıdan bahsedilir evet bu bir toplumun gerçeğidir burada ne kadar küçüklerin büyüklere karşı doğru davranması behsedilirse, büyüklerin de küçüklere doğru davranmasını etik göz ardı etmez.

Görüyorum ki yanlış bir yaklaşım var.Etik ve din tamamen birbiriyle alakasız kavramlardır.Etik olgulara din karıştıgında bu "ahlak" kavramına dönüşür...Etik görece, fakat ahlak katıkural yaklaşır.
Sevgiler...
 
Etik sadece dine bağlı değildir ki! Anarchist hippy'ye katılıyorum.

Benim etik hakkındaki düşüncem şudur;
gayet göreceli bir kavramdır. Belirli kalıpları da yoktur. Karşınızdaki insana göre değişir. Samimiyetine bağlıdır nerede nasıl davranacağınız. Etik, yapılmaması gereken kurallar ise, bu kurallar herkese göre değişir, özneldir. Karşımdaki insanın bir durma noktası olmalıdır, sınırı kaldırmak sadece benim elimdedir. Karşı tarafın davranışları beni rahatsız etmiyorsa, kısıtlayamam. Rahatsız etmekten kastım karşımda bacak bacak üstüne atmış bir küçük değil, bana zarar vermiyorsa demem daha doğru olur. Benden yaşça büyük bir insanın karşısında çok rahat davranmıyorsam, etik kuralları yüzünden değil, karşımdaki insana duyduğum saygıdandır. Herkese saygı duymak zorunda değilim ama saygı duyuyorsam vardır bir sebebi. Bence bu böyle olmalı. Etik değil diye kalıplara girmektense insanlar kendilerine ve karşısındaki insana saygı göstererek huzuru sağlayacaktır.

Tabi iş hırsızlık, dolandırıcılık vs boyutuna girince iş etikten ahlaktan çok karşı tarafa haksızlık yapılmasına gelmeli bence.
 
Benim düşüncem etiğin din gibi sadece insan hayatını düzenlemek amacıyla kullanıldığıdır.E insan kendi anatomisini fln bilmeyince de sadece ne yapılınca güzel sonuçlar veriyosa (dinin de etkisiyle)onu etik kavramına uygun demiş.Sadece empati yoluyla oluşan bi kavram da anca bu kadar oluyo galiba..boşuboşuna mantık aramayın bence.yoq ben samanlıkta iğne arıycam diyenlere lafım yoq tabi:)
 
insanlar tam anlamıyla bilinçli olup da başkalarına zarar vermeden yaşayabilse ya da diğer insanlar kimseye zarar vermeden kendi halinde yaşayan insanlara karışmamayı öğrenselerdi bizim de bunu tartışmamıza hiç gerek kalmazdı...ama ahlak öznel bir şey ise bizim benim bunu demeye hakkım var mı??
var ya da yok ben dedim işte :)
copadam demiş ki:
İçinde bulunduğumuz duruma bakılırsa, toplum, gittikçe etiğe gizlice isyan etmeye başlıyor.
bence de kesinlikle doğru bakalım sonu nereye varacak bu gizli isyanın sonu??
 
Alf demiş ki:
nazicik demiş ki:
gereksiz kurallar bütününe etik ,bu gereksiz kuralları üreten gereksiz sürüye de toplum denir.

Çok doğru...Kişinin kendi etiği olmalıdır...toplumun dayattığı etiği kabul etmiyorum.hepsi çürümüş,kokuşmuş kurallar bütünü...

Herkesin kendi etiği olmaz arkadaşım, etik ahlakı inceler, "ahlak bilimidir" denir hatta ve kişiden kişiye değişmez, eitk hiçbir şeye doğru veya yanlış demez... Herkesin kendi etiği olursa herkesin tut..... Neyse herkesin kendi ahlak anlayışı vardır; ama herkesin kendi etiği diye bir şey olmaz.

Not: Herkesin kendi etiği olursa "Benim etiğim seninkini döver" "Vay be hatundaki etiğe bak" "Senin etiğin 0-100 km kaç saniye" gibi muhabbetler dönecektir, ki bu durum hiç hoş olmayacakyır...
 
eyy gözünü sevdiğimini varlık yokluk tartışmaları..
Ne kadar cok seviyorsunuz bu noktaya çekmeyi konuşmaları..
toplum ve etik denince her toplumun ve düşüncenin etiği olduğunu unutmamak gerekiyor.
İslami inanç yani şeriaatın bile bir etiği vardır..
Önemli olan hangi etik,nasıl uygulanacak.
Eğer memnun değilsen tepki ver ,mücadele et..
Kendi etiğini uygulat dünyaya..
gerisi boş..
 
etik, en basit anlamda ahlak kurallarını sorgulamak demektir.. etiği gereksiz görenler, onun ne olduğunu tam olarak bilmiyorlar sanırım..
mesela tanrı'nın dinini kendi hegamonyası altına alıp saçma sapan kurallar ekleyerek(şeriat vs.) insanları sömürenlerin oyununa gelmememize yardımcı olan faydalı bişeydir etik.. fayda değil de ne işte?
 
Geri
Üst