Paranoya

Çok paranoya iyi değildir.İnsana Amerikan filminden fırlamış havası verir ve çevre tarafından pek hoş karşılanmayabilir :) Ama matematik öğretmenimin söylediği bir söz var ve ben buna katılıyorum:"Ispatını görmediğiniz birşeye inanmayın!"

Saygılar...
 
Doğrudur da ben doruklarında yaşıyorum paranoyayı. Kesinlikle öyle ve kaçınılmaz. Hatta şöyle diyorsunuz;
-Yok canım, öyle olmadığını sen de biliyorsun güzelim.
Bunu diyorsunuz ama yine de kuşkusuna düşüyorsunuz. Garip bir şey gerçekten.
Ayrıca tecrübelerden de sonradan oluşabiliyor. Ama benimki tecrübeyle oluşandan değil, doğuştan. Geçen gün 11 yaşıma bir seyahat yaptım, aklıma geldi. Ben o zaman da paranoyakmışım. Kurtuluş yok mu :)
 
estella demiş ki:
Evet, niye bu kadar iyi gidiyor ki dediğimi fark ettim bazen :LOL: , vardır içinde bi şeysi diye düşünürüm hep, ama harbi çıkar içinden bir şey. Ama bazen gerçekten öküz altında buzağı arıyoruz. Ama genelde sapmaz benim şüphelerim. Açık ve net olsun her şey yeter ki... Şüphe olduğu sürece hiçbir şey açık ve net olamaz belki ama en azından olumlu ya da olumsuz diyebilirsiniz.

Othello geliyo aklıma, orda Desdemona. Yazık oluyo.

Şüphe aşkın katili olabilir mi? Bazen abartıyo olamaz mıyız yani? Oluruz oluruz...

ve

estella demiş ki:
Bu yüzden aşkı kaçırmış olabilirim. Belki de kaçırmamışımdır. Bilmiyorum ki.
İşte bir paradoks örneği gibi bir şey. Yani abartırsak kuşkularımızı bu durumlara düşebiliriz. Tekrarlıyorum bence sadece kuşku duymak yaşamak ve ayakta durmak için yeterli.
Zaten verilen örnek de bilimsel olarak paranoya kapısına çıkmıyor ama halk arasında biz ona paranoya diyoruz.

Haklısın aslında.. Ama bence ikili ilişkilerde paranoya abartılmadığı sürece insanları da birbirine bağlıyor. Kıskançlığı ortaya çıkartıyor. Bu kıskançlık da kontrol altında olduğu sürece arada garip bir bağ oluşturuyor. Güzl oluyor. Ama bazı sınırlar aşıldığında herşeyi bıçak gibi kesebiliyor da...
 
Doğru, azar azar gerekiyo...
Kendi adıma,
Aslında bu paranoya sebeplerine bakınca hep de küçük şeyler, hatta önemsiz büyük bir kısmı. İlerde daha büyük olaylar içine girince ne yapacağım bakalım :LOL:
Çizmeyi aşıp, "neden her şey bu kadar harika, keşke biraz zor olsa" aşkından vazgeçmem gerek... Öküz altında buzağı aranmadığı sürece gerekli bir şey kuşku.
 
estella demiş ki:
Doğru, azar azar gerekiyo...
Kendi adıma,
Aslında bu paranoya sebeplerine bakınca hep de küçük şeyler, hatta önemsiz büyük bir kısmı. İlerde daha büyük olaylar içine girince ne yapacağım bakalım :LOL:
Çizmeyi aşıp, "neden her şey bu kadar harika, keşke biraz zor olsa" aşkından vazgeçmem gerek... Öküz altında buzağı aranmadığı sürece gerekli bir şey kuşku.

İkili ilişkiler konusunda zaten pek de "büyük" paranoya nöbetleri bekleyemeyiz. Ancak genel dünya düzeyindebir paranoyadan bahsediyorsak da kesinlikle küçük şeylerden bahsedemeyiz ne yazık ki...

Ama küçükde olsa büyük de olsa paranoya kontrol altında iken (ki septisizm oluyor bu durumda adı :) ) güzeldir. Yaratıcılığı arttırıyor :LOL:
 
paranoid kişi; kendisine eziyet etmiş olan ebeveynlerini cezalandırma işini yapan kişi. fakat ipin ucu kaçınca harbiden paranoid olmuş kişidir benim literatürümde. yani ben. :)
 
Oyy oyyy oyyyyy!!!!!! Bütün sayfaları okudum bu topicin....

Bi paranoid olduğumu biliyordum da, bu kadar ciddi ve tehlikeli olduğumu bilmiyordum!!!! Acilen tedavi görmem gerek!! :!
 
paranoya, insanin gercegi degerlendirme yetisini ileri derecede bozmasidir. genelde bu tur insanlara gercek kanitlansa bile inanclarinda cok bir degisiklik olmaz aslinda cok ciddi ve onemsenmesi gereken bir hastalikmis ama yasadigimiz toplumda oyle hazmedilmiski gundelik hayatimizda surekli karsimiza cikiyor.
ben bile cok saglikli bir ruh yapisina sahip oldugumu dusundugum halde birgun ileri derecede bir paranoya ya kapildim..ve hayatimda daha once hic oyle bir duyguya kapildigimi hatirlamiorum.
 
psikanalitik açıdan ben burada paranoya ve paranoid arasındaki farkı irdelemek istiyorum. paranoyak tüm referans sanrıları yorumlara dayalıdır. ve düşünceleri tamamen sağduyuya aykırıdır. ve tüm hastalığı geçmişiyle ilgilidir ve referanslarını sistemleştirmiştir. paranoid bu durumda ayrılır. o sistemleştirmemiştir. bir düzene sokmamıştır ve halisünasyonları da vardır.
 
insanın ömrünü yiyen,yaşadıkları yetmiyormuş gibi bir de "lan yoksa..." şeklindeki hayali dertlere istemeden üzülmesini sağlayan DURUM.bendeki şekli hastalık diyemeyeceğim.. garip bir şekilde olmayacak şeyler aklıma geliyor,kendi kendime saçmalama yok öyle birşey diyorum ama bir yandan da içim içimi yiyor hatta bazen ağlamaya kadar varabiliyor..bir süre sonra bu gerçekleşme olasılığı %5 veya 10 luk ihtimaldeki fantastik boyuttadaki düşünceler gerçekleşince hepten ne yapacağımı şaşırıyorum..acaba 6. his mi?yoksa düşüne düşüne bu kadar imkansızlık derecesinde bir olayı yarattım mı?iyi halt ettim gerçekten aferin bana...
 
Geçmiş zaman aklıma geldi de büyüdüğü zaman tahmin edilemeyen sonuçlara götürebiliyor insanı..
Kontrol altına almalı..Öylesi daha katlanılır bir durum...
 
paranoyak insan tüm kötü ihtimalleri gözden geçirmiş insandır.
tüm korkunç olasılıklara hazırdır. ama her zmn en kötüsü olmaz bazen insanı gereksiz gerginlik ve zmn kaybına sürüklüyor. hele paranoyak bi insana tahammül...
çok zor ya
 
aslında bu kadar düşünüp kuruyo olması(yada olmamız)ne yazık ki hazırlıklı yapmıyor insanı.en azından böyle bir faydası olsa diycem ama o da yok.paranoya her türlü zarar ve yıpranma yaratıyo insanda.
 
Karşılıklı aşk ilişkilerinde kıskançlıktan çok paranoyak bir hal almam en nefret ettiğim özelliğim oldu...Paranoyaklık çok kötü birşey ya ama olmuyor sıyrılamıyorum bir türlü şu özelliğimden..
 
ben dönem dönem karşımdaki insanların düşüncelerimi okudugunu düşünürüm gerçi psikologum boyle bırsey olamayacagını soylemıstı ama yınede dusunuyorum :D
 
Geri
Üst