müzisyen sakatlıkları

Birde hep korktuğum bir olay vardır,gitar akordunu yaparken suratınızı tellerden uzak tutun,o gerilmeyle telin göz vede yüze ani kopma sonucu temasını düşünmek bile ürkütücü,ALLAH korusun...

benim bi kere başıma geldi.mi telini la ya çekmeye çalışıyodum.ama ince la ya.:D çeker mi çekmezmi diye merak etin.bide yanımda bağlamacı arkadaş verdı onun akordu la da bende la ya almaya çalışıyom.:D sol, sol # civarındayken tel çat dedi koptu.Allah'tan en alt telli ve ben zaten tırstığım için kafam gerideydi.o gün anladım gitar la çekmiyo.:D

bence aklınızda olsun; eğer telinizin herhangi bir yerinde incelme görürseniz değiştirin o teli.çünkü oralardan kopuyo teller genellikle.kib.kolay gelsin.müzikle kalın.:D
 
Ben 13 yaşımdan 17 yaşıma kadar tırnaklarımı koparıp atma huyum vardı derste sıkıntıdan falan. Zamanla sol el yüzük parmagı tırnağım olması gerekenden 1-2mm kısa kalmış dişleyecek tırnak kalmadığı için ona yüklenmişim sanırım. Nerden bilirdim 18 yaşında gitara başlayacağımı ;) Bu kısa tırnak 6 ay kadar başımı ağrıttı. normal beyaz çizgiden kestiğim zaman kenar köşe uçlar dipte kalıyordu ve uzarken parmak etinin içine doğru uzama eğilimi gösteriyordu. Biraz uzayıp 3 - 4 battığı zaman ise 7 gün geçmeyen bi acı veriyordu özellikle bend yaparken. BU tırnağı 4 -5 ay boyunca diğerlerinden biraz uzun bıraktım tam çizgiden kesmedim zamanla et - tırnak birleştiği yer biraz daha öne geldi 1mm kadar ve şimdi normale döndü sayılır çok şükür. Tırnak hala olması gerekenden biraz kısa kalıyor ama en azından etin içine doğru uzama eğilimi yok köşelerin. Çok üzücü bi durum bu, bunun yüzünden sinirlenip tüm aleti edevatı satıp gitarı çalmayı bırakmayı bile düşündüm...
 
son zamanlarda ısınmada büyük problem yaşıyorum.yaklaşık1-2 saatimi alıyor tam performansa ulaşmak. özellikle sağ elde çok hızlı üstten vurmalarda.bu durum inanılmaz sinir bozucu.
gitarımı fırlatıp atıcak kadar rahatsız ediyor bu durum.
var mı bir önerisi olan bu konu hakkında.
sağ el için özellilkle
 
benim de parmaklarımda çaldığımın ertesi günü ağrılar oldu.. Ama beni mutlu etti. ilk defa bu kadar uzun süre aralıksız gitar çalmıştım. Ama asıl şikayetim bileğim çok ağrıyor. Bare basarken kimi parçaları sonunu getiremeden çalmayı bırakıyorum. Böyle kopacakmış gibi oluyor artık.. bileğim ve başparmağımın o kalın but kısmı özellikle.
 
parmak bilek ve ön kol ağrıları için güçlendirici aletler mevcut. bunların yardımcı olabileceğini düşünüyorum. ayrıca bir de şimdi yeni powerball diye bir alet var bu alet de el kol ve bilek kasları için yararlı bir alet.
 
1 ay kadar bir süredir ben de karpal tünel sendromundan çekmekteyim. Bileklerinize olduğu kadar dirseklerinize de dikkat edin arkadaşlar. Çok rahatsız edici bir duruma dönüşüyor çünkü.
 
Bazen bende sırt, bel değil de çok fena omuz ağrısı oluyor gitar çalarken...

Onun dışında sol elimin yeteri kadar kuvvetli olmamasındandır diye tahmin ediyorum, uzun solo pasajlarda veya hammer-pulloff/legato/sweep gibi şeyleri kombine edince sol el kaslarım yavaş yavaş donan çimento gibi sertleşiyor, hızım düşüyor :D

Acaba şu Gripmaster denen şeyden mi alsak, gerçi müzisyenliği sporla karıştırmayın diye bir yorum var mydukkan'da ama... :?:
 
grip master gerçekten yararlı bir alet. kendine uygun olanını secersen uzun solo ya da performanslarda parmakların gittikce sertleşip yavaşlamasını engelliyor. ama fazlası da zarar bunu da belirtmek isterim.
 
Gitara başlayalı 6 ay oldu ve bundan tam birbuçuk sene önce sol el yüzük parmağımın ucunu koşarken kapı civatasına sıkıştırıp kendimi yerde bulmamın sonucunda o parmağın üst kısmından 1 cm2 kadar yer koptu ve elimin yan tarafından alınarak dikildi.Et ve kas yapısında ciddi hasar var.Gitara başladıktan sonra kaç kere neden ben dedim kim bilir.Solo çalışırken o parmağı basamamam,lifin bir kısmının kopuk olması sonucu diğer parmakları kullanırken onun da tellere deymesi.Bu parmak yüzünden hiçbir akor bilmemem.Normal hayatta da sürekli sol elimi saklamam dayanılmaz şeyler allah kimsenin başına vermesin çok zor günler geçiriyorum.
 
ya benim sağ el işaret parmağım çok ufak pena kullandığımdan ritm çalarken tellere sürtüyor ve hem derim hem kırnağım param parça oluyor. 1 yıldır bu böyle ve şimdi tırnağım çok yavaş uzuyo ve ilginç bi görünüm aldı işaret parmağım :LOL: bu sorunu yaşamış da üstesinden gelmiş arkadaşlar varsa önerileri varmıdır acaba? (yara bandı denedim tellere yapışkanı geçiyor :) )
 
Bloodbath demiş ki:
eczaci kardeşi olarak tedavileri yaziyim buraya.
sorun1: calarken (bare vb.) sol elde kasilma
cozum:calmayi birakin. agriyan yerdeki sinirler sıkışmıştir. agriyan bolgeyi bilege kadar ovun. parmak acma kapama hareketleri yapin.
sorun2:calarken sol kolda(dirsek-bilek arasi) agri
cozum2:calmayi birakin. agriyan bolgedeki damarlar veya sinirler sıkışmıştir. agri gecene kadar ovun ve masaj yapin.
eczanemiz acil şifalar diler :p


Evet çözümler iyi hoş teşekkür ederiz ama şarkının tam ortasındayken gitarı bırakırsan pek iyi olmaz tabi konserde olduğumuzu düşünürsek :D
 
Geri
Üst