Linux işletim sistemi destekli oyunlar

Penguen logosuyla tanınan Linux, rakibi Microsoft'la mücadelede önemli bir adım daha attı. Counter Strike ve FİFA serisi gibi Windows tabanlı yüzlerce gelişmiş bilgisayar oyunu artık Linux destekli bilgisayarlarda oynanabiliyor

Açık kaynak kodlu, güvenli ve bedava yazılım olarak bilgisayar dünyasına giriş yapan, bu özellikleriyle kısa sürede Microsoft'un en ciddi rakibi olan Linux, şimdi de Microsoft Windows tabanlı oyunları hedef almış durumda.
Bugüne kadar bilgisayar kullanıcılarının işletim sistemi tercihinde, oyunların Windows'u destekliyor olması Microsoft'a önemli rekabet avantajı sağlıyordu. Zaten oyun üreticileri de, geliştirdikleri hemen tüm oyunları Microsoft destekli geliştirip piyasaya sürüyordu. Linux ise uzun zamandan bu yana, oyun pazarında yer alıp özellikle genç kullanıcıları kendine çekmek için bir arayış içindeydi. Şimdi ise, bu alanda önemli mesafe alınmış durumda.

Yüzlerce oyun var
Bu alanda çalışmalarını yoğunlaştıran ve öncesinde WineX isimli sistem ile bu geçişi sağlamaya çalışan Transgaming Technologies firmasının yeni nesil uygulaması Cedega, gelişmiş bilgisayar oyunlarının Linux destekli bilgisayarlarda oynanabilmesi için bir platform oluşturdu. Bundan böyle, Counter Strike, Max Payne 2, Grand Theft Auto, Warcraft III, Diablo II ve Doom 3'ün de aralarında bulunduğu onlarca farklı kategoride, yüzlerce Windows tabanlı bilgisayar oyununun Linux işletim sistemi destekli versiyonu hazırlanmış durumda.
www.transgaming.com adresinden ulaşılabilecek tüm bu oyunlar, açık kaynak kodlu Linux destekli olsa da, üretici firmaların şartları gereği diğer Linux uygulamaları gibi kodların açılıp, oyunun tüm kodlarına ulaşılmasına izin vermiyor.

Önemli çizgi aşıldı
Cedaga uygulaması Windows tabanlı bir oyunun, Linux destekli platforma aktarılıp özel kodlar sayesinde oynanabilmesini sağlıyor. Bu arada oyun ses, görüntü, performans ya da içerikte herhangi bir değişikliğe uğramıyor. Platforma eklenen yeni oyun hızındaki artışın ardından, analistler Linux'un Microsoft ile mücadelede önemli bir çizgiyi aştığı görüşünde.
Bu arada Transgaming Technologies firmasının bir diğer uygulaması Aclerex ise, kurumsal alandaki Windows tabanlı uygulamaların Linux destekli platformda çalışmasını sağlıyor.

http://www.aktifnuke.com
 
Ne güzel haber ;) Artık Linux kullanmamak için en destekli bahanelerden biri ortadan kalkmış oluyor. Benim oyunlarla hiç işim olmaz ama Linux kullansana dediğim kişilere "oyun oynamıyorum" dediklerinde söyleyecek bir cevabımız olmuş oldu. Teşekkürler haber için eXpert.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Benim için de güzel haber oldu.Artık tamamen Linux kullanmaya başlayabilirim.Hepsinden önce Ankara'da Linux programları satan bir yer bulmam lazım...
 
Linux programları satan bir yer bulmana gerek yokki expert. Net üzerinden sana uygun dağıtımı seçip iso sunu indirirsin, programları her yerden bulursun zaten internette. Ben de yardımcı olurum sana. Özel olarak sana ne gerekiyor bilmiyorum da benim şu ana kadar bulamadığım hiç bir şey olmadı ki çok da popüler olmayan Centos kullanıyorum ben ;)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Daha önce Fedora Core 3 kullandım ama bilgisayarımdaki sorun nedeniyle pek tadını çıkaramadım.Şimdi Fedora Core 4 kullanmayı düşünüyorum. www.linuxcuyuz.biz sitesinin güncellemesi bitince oradan sipariş edeceğim.
 
Birşey sormak istiyorum.

Şimdi örneğin linux için üretilen bu eklenti, program veya emülatör (adı herneyse;)) Linux'ü windows'a benzeterek mi çalıştırıyor, yoksa oyunun dosyalarını linux'e göre mi yorumluyor?
 
futurist demiş ki:
http://distrowatch.com/

Buradan incele, bu iyidir dediğin bir şey olursa direk çek. Bekleme hiç siparişi falan.

site güncelleniyor olabilir mi?oyunlarla aram pek iyi değildir sadece kardeşim için strateji oyunları kuruyorum.Linux kullanmak için güzel,yerinde bir vesile olacak.
 
Hem xp hemde linuz kulanana biri olarak hemde bir bilgisayar öğretmeni adayı olarak kesinlikle oyun için hala microsoftun rakipsiz olduğunu söyleyenilirim.Kesinlikle uyumsuzluklarla vb problemlerle karşılaşılıyor hala gerçi çözülebiliyor çoğu ama genede kimsenin böyle şeylerle uğraşmak isteyeceğini sanmam.
 
genede kimsenin böyle şeylerle uğraşmak isteyeceğini sanmam.
Bilgisayarı daha çok tanımak ve bilgisayar deneyimini geliştirmek isteyenler için bu problem değil.Ayrıca ben de biraz daha fazla bilgi sahibi olmak için bunu deneyeceğim.En azından bu tip sorularla karşıma çıkan kişilere "Bilmiyorum,üzgünüm." gibi cevaplar yerine sorunun tam olarak cevabını verebilirim.

Aynı zamanda Türkiye'de Linux'un en çok kullanılma sebebi güvenli olması ve PHP tabanlı sayfaları en iyi şekilde yayınlayabilecek bir server olması.Tabi güvenlik dolayısıyla serveri olduğu siteleri daha güvenli kılması...Bunu neden yazdım ben de bilmiyorum ama içimden geldi :)

Saygılar...
 
Başka bir başlıkta da yazmıştım. Keşke kendi üretimimiz olan bir Linux yaratabilsek ve tüm ülkede windows'un yerine onu kullanabilsek... Ama ne yazık ki daha zor o iş... Bu durum da da halen "CorvusTheHeretic" katılmak durumundayım :(
 
TÜBİTAK tarafından geliştirilen ilk Türkçe işletim sistemi Pardus var zaten. Ama ne yazıkki Pardus piyasaya çıkmadan bile gerek Microsoft yandaşları gerek medya bol bol kösteklediği için tanıtımı bile yapılamadı doğru düzgün.
Bu da hep "biz hiç bir halt edemeyiz" kompleksimizden olsa gerek, Pardus'un varlığına kimse inanmadı inanmak istemedi. İlk sürümü Live Cd olduğu için bile kötü şekilde eleştirildi. Temmuz itibariyle de kurulan gerçek sürümü yayınlandı. Ne yazıkki bu ortamda gelişmeye ileri götürmeye fırsat tanınmıyor. Çünkü birilerinin hiç işine gelmiyor alternatif şeylerin doğması. Ama lütfen araştırın ve kolayına kaçmayın. Kimse bunlarla uğraşmak istemez sözü işin bahanesi bana göre. Kendi üretimimiz olan Linux yok demeyin, Pardus'u bilen adam bize güler, kendi işletim sistemlerini bilmiyor diye.
Kendi işletim sistemimiz elbette var ama bir de köstekleyenlere bakın;

http://www.uludag.org.tr/basin/2005.03.01/yenisafak.jpg

Bu da destekleyenlerden;

http://www.uludag.org.tr/basin/2005.03.04/cumhuriyet.jpg
 
Pardus'u biliyorum... Ama ne olduğunu bilmiyorum. Bir dergi dağıtmıştı... Ama dergide de ne olduğu konusunda bir açıklama göremediğimden bir türlü ne programı olduğuna kanaat getirememiştim... Öğrendim şimdi. Mutlu oldum açıkcası... Teşekkürler Futurist... Bu arada bu Pardus, bir linux versiyonu değil mi?!

Bir de bunları yaymak için birşeylar yapılıyor mu peki?
 
Pardus GPL lisansı altında geliştirilmiş Linux çekirdekli bir işletim sistemi. Sürekli olarak güncelleniyor, açıklar temizleniyor. GPL olduğu için kaynak kodları açık ve kapatılamaz.
Zaten Linux ile ilgilenenler ilk çıktığında duydu onun dışında hemen hemen bütün PC dergileri ücretsiz verdi. Linux şenliklerinde ücretsiz dağıtıldı herkese, ayrıca halen ücretsiz olarak yayınlanıyor. Tabi TÜBİTAK destek göremezse durum ne olur muamma.
http://www.tubitak.gov.tr/basinci/dosya/4666.jpg
 
Geri
Üst