Roland Duo-capture Ve Sonar X1 Le

Lütfen daha formal yazın. Burada bilim yapmıyoruz muhabbet ediyoruz ama "FPGA işlem hızında da çok değişim olmaz" gibi dayanaksız cümlelere karşı argüman vermem gerekmesin.

Tabii ki... :=) Burada altı üstü karşılıkla düşünce paylaşıyoruz ama plug-in işlemesinde belirgin bir fark yok, olsa zaten kullanım zorluğu yaratırdı. Belki mili saniyede fark yaratır ama bizim hissetmemiz çok mümkün olmaz. Hatta ben bazı prosesörlerde geçiş hızlarının ve efekt eklendiğinde ki beklemeyi bizzat yaşadım, konserde de o sebeple problem yaşayıp ekipman değiştirdik, yani FPGA hızı değişken bir şey ama burada hız tartıştığımız önemli bir konu değil.

Ben de zaten sizin söylediğinizden farklı bir şey söylemedim, aynı işi kendi baskı devresiyle yapıyor dedim. Öyle bakarsak zaten her şeyin bir belleği ve algoritması vardır, en basit gitar ekipmanlarından en kompleksine kadar hepsi algoritma temelli çalışır. Önemli olan algoritmanın ne olduğu ve ne kadar iyi işlendiğidir. Baştan beri de bunu söylüyorum, harici cihazlar bu algoritmaları ekipman kalitesiyle doğru orantılı olarak daha iyi işler, örneğin bir fractal axe fx, bir g-major'ü düşünün bir de guitar-rig'i düşünün ama paranız az ise bir v-amp'den iyi, elinizden geldiğince iyi yararlanabilirsiniz. Çoksa hiçbirini sallamaz, alırsınız VOX AC-30 veya zevkinize göre Mesa Boogie Dual Rectifier, sonra oturup bunu acaba şöyle mi mikrofonlasak, bir dinamik bir kondanser mi kullansak, 3 mikrofon mu denesek diye düşünürsünüz. :)

Grugum, o kadar yapay gelmesi imkansız, ya kablolarda ya bağlantılarda bir problemleniz var. İsterseniz guitar-rig'i de deneyin bir ama tavsiyem öncelikli olarak diğer pre-amp'inizi denemeniz olur, o mükemmel bir alet.
 
Grugum, kulaklıkla aldığın sonuca yakın bir sonuç alabilirsin. Daha iyisini de alabilirsin. Eğer yazdıysan kusura bakma unuttum, pod'un hangi çıkışını kullanıyorsun? kabin simulasyonu açık mı? doğrudan preamp olarak çıkış alıp bunu ses kartında güçlendirirsen sonuç belirttiğin gibi güzel olmaz. ücretsiz kabin simulasyonu yazılımları da kullanabilirsin.

CoolDog, tartışma olup da konu dağılsın istemiyorum, o yüzden yazındaki hataları tek tek düzeltip konuyu dallandırmayacağım. Ancak, ortada bana göre başka insanları yanıltacak; "yazılım asla hardware'den üstün olamaz" yönlendirmesi var.

Öncelikle konuyu şu şekilde düşünmeni isterim: eğer POD bir hardware ise, bilgisayar nedir? POD tıpkı bir bilgisayar gibi, bilgisayar mimarisine dayalı olarak çalışır. Yazılım ise donanımın çalışma prensiplerini belirler. Lafı çok uzatmadan şunu söylemek isterim ki bugün gelinen noktada yazılımın rakibi axe fx tarzı cihazlardır. POD veya Boss (ki 8 sene kullandım bu cihazları) en iyi ihtimalle yazılımla aynı sevidedir. Benim fikrim ise gerisinde olduğu.

Neden gerisinde diyorum çünkü aşağıdaki tonu POD veya Boss ile alamazsın:

 
Şimdi dediklerinizden yola çıkarak yaptım bişeyler. Amfi simülasyonlarından sonra değişik kabinler denedim ve bazı tonlarda yeterli doğallığa ulaştım. Pod'un left output çıkışını kullanıyorum. Kabin simülasyonunu da normal ton ayarlarken yaptığım gibi uygun ton alana kadar deniyorum. Başka bi çıkışını mı denemek lazım? Şimdi her şeyi bağladıktan sonra kayıt yazılımını açtım. Denemek için basitçe bi kayıt alayım dedim ama susturulamayan tiz bir ses, baya kulak tırmalayan bi gürültü var. Bu ses sadece kayıt yazılımını açınca çıkıyor. Nerden kaynaklandığını anlamaya çalıştım, pod'dan gelen kabloyu çıkardım, yine geliyor bipleme sesi. Bu neden oluyor peki?
 
O halde Sonar ile ilgili bir sorun var demektir. Hiç sonar kullanmadım. Ancak bu yazılımların temel mantığı aynıdır. Öncelikle ses çok açık olabilir. Giriş ve çıkış sinyalinin hiçbir zaman kırmızı bölgeye ulaşmaması lazım. Sesi kısın, kanalda efekt varsa kapatın. Herşey en sade şeklinde olsun. POD kendisini ses kartı olarak gösteren bir cihaz diye hatırlıyorum. Preferance ekranında audio system olarak hangi kart seçili? Orada ASIO'yu seçin. Eğer ASIO2ALL kurduysanız onu silin. İçinden çıkamazsanız deneme amaçlı reaper kurun. Oradan daha kolay yardımcı olurum ama dediğim gibi bu yazılımların mantığı aynıdır. Reaper'da oluyorsa mutlaka Sonar ile de olur fakat ben Sonar ayarlarını bilmiyorum.
 
Forumlarda araştırdım, farklı bir USB girişi denerseniz çözülebilir yazmışlar. O şekilde denedim ve çözdüm. Yardımlarınız sayesinde her şey tamam şu anda. Sadece biraz yapaylık var tonlarda. O da benim yapacağım ayarlara göre düzelecek galiba. Sonuçta, normalde miksere girip denediğimde de biraz yapay tonlar alıyordum bazı presetlerde. Biraz deneme yanılma ile çözerim gibi geliyor. Zaten ciddi bir kayıt almak istersem AMT pedalıyla denerim büyük ihtimalle. Yardım eden herkese teşekkür ederim.
 
Yapaylığın aslında tek bir sebebi var: kabin simulasyonu. O kısma odaklanın. Özellikle impulse response hadisesi. Aslında bir amfi yazılmsal olarak modellenirken tüm devre elemanlarının sese olan etkisi bire bir modellenebilir. Buna tüplü amfiler de dahil. Ancak tüpün verdiği tepkileri modellemek zor olduğu için henüz istenilen seviyede değil (gerçi henüz transistörlü amfilerin modellemesi de tam değil ama idare eder).

Burada eksik parça kabin simulasyonu idi. Onu da hallettiler. Geriye sadece gerçek bir amfinin verdiği "sonuç" kalıyor. Yani hissiyat dediğimiz kısım. O malesef hep eksik kalacak çünkü amfinin ittirdiği hava ile bilgisayar speaker'ının ittirdiği hava aynı değil. Ortada boyutsal (fiziksel) farklılık var.
 
Ses kartım Roland duo capture ve kendi yazılımını kullanmaya karar verdim. Sonar x1. Yalnız normal mikrofonla kayıt aldığımda bile bir gecikme hissediyorum. Cubase ve reaper da hiç böyle birşey olmamıştı. Sonar da bir ayarmı yapmam lazım?
 
Geri
Üst