Blackstar Ht-5r Head Ve Combo Modellerine Dikkat!

Üretici firma ve fabrika işçiliği hakkında detaylı bir araştırma yapma ihtiyacı duymadan, sadece deneyerek ve ton kalitesine vurularak geçtiğimiz aylarda almış olduğum HT-5RH serisi amfi dün itibariyle r39 adlı direnç devresini yakmış bulundu.

Konuyla ilgili nedir ne değildir babında bir araştırmaya girişince şok üstüne de şok yaşamış bulundum. Detaylı linkleri blackstar official forum üzerinden vereceğim. Burada da Blackstar HT-5 serisini oldukça sık görüyorum. Numunesinden bir adedini bizzat taze taze yakmış bir er kişi olarak ufaktan uyarmış olmak istedim. Ola ki bu yakınlarda almayı düşünen birileri vardır, acele etmesin. Önce burayı bir okusun tarasın. Faydası olacaktır.

Sadede gelmeye debeleneyim;

Mevzu bahsi geçmekte olan amfinin fatura tarihi 9 mayıs 2012 olmasına rağmen ben ancak 2 kasım günü yani sadece 10 gün önce adam akıllı ve düzenli bir şekilde kullanmaya başlayabildim. 6. günden itibaren amfiyi her açtığımda aradan yarım saat kadar bir süre geçtikten sonra ortalığı illet bir kablo yanığı kokusu sarıyordu. Durumun normal olmadığının farkındaydım ve fakat o saatten sonra düzenli teste tabi tutmaktan başka çarem kalmamıştı. Elektroniğe baba mesleği olmasından ötürü az çok yatkın olmamdan kelli sorunu yetkili servisten önce kendim anlamak istedim ve bekledim. Nihayet bu sabah beklediğim ani patlama sesleri, bir anda belirip kaybolan cızırtılar da belirdi.

Bir yandan da netten konuyu kurcalarken firmanın kendi forumları içinde belki 20-30 adet hatalı üretimden kaynaklı ani ses kayıpları ve benzeri sorunsallara dair farklı kullanıcı yorumlarını okuyunca iyiden iyiye gerildim. Aynı forumda bir kaç yetkili teknik servis çalışanı tarafından 2011 sonu üretimi ht-5 serilerinin bir çoğunda TR3 adlı kapasitörün ve sırasıyla R10, R38 ve R39 adlı dirençlerin bir çeşit üretim hatasına sahip olduğu ve bu sebeple çok kısa bir sürede ömürlerini doldurduklarına dair yazılar mevcut idi.

Bu sabah duyduğum ve kesinlikle duymamış olmam gereken deforme sesler ve okumuş olduğum hatalı üretim sorunsallarından güç alarak amfiyi servisten önce kendim açmaya karar verdim. Sonuca kesinlikle şaşırmadım. Çünkü aynen adı geçen dirençlerden R39 cayır cayır yanmış bir vaziyette pcb üzerinde de ufak tefek kararmalara sebep olmuş halde duruyordu. Hiçbir lehime dokunmadan veya pcb'yi temizlemeye kalkmadan amfiyi aynen geri kapatıp Dore'nin yolunu tuttum.

Mağazada bu konunun epey genel bir soruna dönüşmüş olduğunu duyunca daha da uyuz olmuş bir halde tekrar eve döndüm. Ne zaman ve ne çeşit bir onarıma tabi tutulacak ve geri dönecek bunu görmek için ölümüne bekliyorum. Çünkü Bahsi geçen arıza esasen zincirleme bir trafiğe tabii. Eğer yalnızca R39 değişmiş halde gelirse, gidip teknik servis elemanlarına ucu kesik kablo değdirmeyi planlıyorum.

Tüm bunların haricinde bir facia sonuca daha değineyim ki bunun bir arıza veya hatalı parça sorunuyla ilgisi yok.

Ben HT-5 serisini ilk defa 2011 ekim ayı içerisinde denedim ve daha o anda ön ödemesini yapıp af edersiniz "alıyorum ulan!" şeklinde bir coşkuya kapıldım. Çünkü gerçekten sadece 5 watt güç sağlayan bir cisimden böyle bir ton çıkamazdı. Akabinde beklemek zorunda kalmış olduğum 7 aylık hayvani zaman dilimi dahi hevesimi kıramadı. Fakat ne zaman ki kendi amfim elime geçti ve ilk deneme fırsatını yakaladım, işte ilk darbeyi orada aldım.

Ton yapısı bütünüyle mid frekansı üzerine abandırılmış, dizginlenmesi neredeyse mümkün olmayan bir boğuklukta tınlıyordu. Gözümü kapatıp çaldığımda bunun bir behringer üretimi olduğuna yemin verebilirdim. Konuyla alakalı mağazaya ve yetkili kamillere danıştığımda aldığım cevap "evet o serilerde böyle bir değişik tonlar" oldu. O ne demek lan? Aynı model aynı seri fakat farklı tonlar? Bunu sorgulamaktan çoktan geçtim.

Esasen amfinin kendisinden bile tümüyle geçtim. totalde neredeyse 1 yıl önce sipariş verip 7 ay sonrasında elime geçen amfi, düzenli kullanımda ancak 10 gün dayandı.

Kısaca; daha üst seriler için böyle bir saçmalık mevcut mudur bilemem fakat özellikle HT serisi üretimlerde Blackstar firması son zamanlarda ciddi fabrikasyon sorunları yaşıyor gibi. Farklı forumlarda spesifik olarak ht-5 serisi kafa ve kombo amfi modellerini tercih edecek olanlar 2011 değil 2012 üretimi serileri tercih etmenin olumlu anlamda bir fark yaratabileceğini yazıp çiziyorlar. Bilemem. Lakin bu modellere hallenmiş olanlar kutuların ve amfilerin üzerindeki seri numaralarını kontrol ederek bir önlem almayı deneyebilirler. Seri numaraları üretim yılı ile başlıyor.

Ve tabi ki yetkili satıcı olarak bilinen hiçbir mağaza sizi böyle bir sorunsal bulutunun içine doğru koşmakta olduğunuza dair uyarmıyor.

Olaylar böyle iken böyle.

Onarım ve sonrası ile ilgili olarak da öncesi/sonrası şeklinde birkaç görsel paylaşacağım. Şimdilik kabinle birbirimize sarıldık, amfiyi bekliyoruz.
 
Birincisi blackstar ın peynir ekmek gibi gittiği bu süreçte global anlamda 20-30 hatalı ürün geri bildirimi çok da anormal değil. Biraz bakın diğer markalara hepsinde vardır. Bir dönem ünlü bir bilgisayar firmasında yöneticilik yaptım bir seri notebook kampanyaya girerdi. örneğin en kalitelisinden 1000 tane satılırdı en az 20 tanesi arızalı çıkardı. Sizin ürün baştan problemliymiş. İlk açtığınızda kablo yanığı kokusu ele vermiş herşeyi. Bu tüm 2011 serisine maledilecek bir durum değil bence.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Rakamlar global demedim ben. Firmanın kendi sitesinde bu konunun dönmekte olduğu forum başlıklarından da net bir şekilde bunu doğrulamak zaten mümkün. Ek olarak yalnızca benim kullanmış olduğum modelin baştan hatalı olduğunu düşünmek, aynı amfinin yanından bile geçmemişken pek ciddiye alınamaz sanırım. Sizin karpuz baştan çatlakmış demek gibi oldu o biraz.

Belirttiğim gibi, genle olarak 2011 sonu serilerde bir fabrika sıkıntısı mevcut. Ben diyorum diye değil, üretim dönemi itibariyle AYNI hatayı vermiş ve bildirilmiş olan modellerin bolluğu sebebiyle.
 
ilginç... sadece Tr ye özgü olsa diyecem ki bizim gibi 3. dünya ülkelerine kakılıyorlar b stock malı ama dünya genelinden böyle bir şikayet gelmesi ... şikayetlerın yoğunlaştığı ülkeler var mı? uzak doğu ülkeleri -doğu avrupa/balkan ülkeler vs gibi.Belki bizim gibi gariban ülkelere kakalamışlardır.Üretimden hatalı çıkan ya da b stock ya da refurbished vs gibi kondüsyonda olan ürünleri.Mutlaka abd ingiltere vs çıkar hatalı üretim ama şikayetler belli ülkeler üstünde toplanıyorsa sanırım dediğim şeye çok da uzak olmayacaktır.Belki hatayı fark ettikten sonra blackstar ürünleri temsilciliklerden çekmiştir ama do re vermemiştir ya da hala satıyordur filan.. blackstar bu konuya kayıtsız kalmaz herhalde.1-2 sene geçmiş neredeyse...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Açıkçası bu ihtimali düşünmedim. Ama sanmıyorum, zira ticari anlamda böyle bir hatanın ne izahı ne de telafisi mümkün olabilir. Tabi bir olasılık değil diyemem. Fakat bahsettiğim forumlarda kullanıcılar dünyanın dört yanından farklı mağaza isimleri vermiş. Sadece alttaki konu başlığında sürüyle abd ve uk orijinli hatalı ht-5 kullanıcısı mevcut. Aralarda fransa almanya mevcut.

http://www.blackstaramps.com/forum/viewtopic.php?f=32&t=2135

Yukarıdaki link incelediğim okuduğum zibilyon forumdan yalnızca bir tanesi ve üstelik firmanın kendi sitesi altında dönüyor bunlar. Daha bambaşka sitelerde yazılı çizili tonla benzer şikayet mevcut.
 
basit bir üretim hatası bence.Önlemini alırlar sanıyorum hatta belki de almışlardır.Dediğim gibi dore elindekilerini çekmek istememiştir ya da blackstar talimat vermesine rağmen satıyordur.Sonuçta millet aylar önce isim yazdırıyordu blackstar için.Do re ye de hava hoş illegal de olsa satmaya devam ediyordur.Sorun hala başka ülkelerde de devam ediyorsa... iş yaş... do re nin de suçu yok o zaman.Blackstar ın bu konu ile ilgili hamlesi ne onu bilmek gerek.Hatalıysa ve hala geri toplatmıyorlarsa marka değeri zedelenir. Özellikle bir ingiliz firmasının böyle bir kumar oynayacağını hiç düşünmüyorum.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Oynamamış olmasını diliyorum ben de bakalım.. Şimdilik iyi geceler. Amfi onarımdan döndüğünde tekrar test edip yapılan onarımı da fotoğraflayıp buraya aktaracağım.
 
Geçmiş olsun. Blackstar adam gibi bir marka ise, bu ürünleri doğrudan değiştirmesi gerekir. Öyle tamir-mamir ile olacak bir şey değil bu anladığım kadarıyla.
Yalnız ton meselesi ilginç. Sizce bu tümüyle donanımdan bağımsız denebilir mi peki ? Ben elektronikten anlamam, ama bir dizi hatalı bileşen olduğuna göre bu berbat tonların sebebi de onlar olamaz mı ? Acaba benzer sorun yaşayanlar da sizin gibi amfi çalışıyorken bile kötü ton mu alıyordu ?
 
Geçmiş olsun öncelikle. Elektronik aletler biraz şans işidir, kronik problemler ne yazıkki ürünün piyasaya çıkmasından 1-2 yıl sonra belirmeye başlar. Belirli aletler için bu süreç, bazen nadir olarak ortaya çıkabilir, bazen hatalı üretime/tasarıma/seriye dönüşebilir.

Ama zaten bakarsanız büyük markalarda da her zaman hatalı seriler olmuştur. İyi tonlara sahip olmalarına rağmen belirli bir süre sonra bazı parçalarında sorun yaşayan kullanıcılar çıkar ve şikayetler birikir. Örneğin; Marshall JTM30!

Onun dışında ampliyi verdiğiniz teknik servis elbette sadece yanan dirençleri değiştirecektir. Garanti kapsamında yapılabilecekler kısıtlıdır, bu yüzden sınırların dışına çıkamaz. Eğer bu amplideki sorunu kökten çözmek isterseniz büyük ihtimalle; amplileri iyi bir şekilde modlayabilen biriyle görüşmeniz gerebilir. Hem bu amplideki çamurlaşan ve aşırı tiz karakterden de kurtulabilirsiniz.
 
barrios & mistreated4u İyi dilekleriniz için teşekkür ederim öncelikle.

Ton konusunda ise şunu söyleyebilirim; bir amfi her ne kadar lambalı olsa da yine de bir takım transistör ve direnç takımları genel olarak frekanslar üzerinde çok büyük rol oynuyor. Amfideki bir takım karakteristik özellikleri kişisel beğeniye göre değiştirmek sadece farklı lamba seçenekleri ile de pek kolay olmayabiliyor. Bu konuda hangi transistör veya direnç tam olarak hangi frekansı ne şekilde etkiliyor ben de bu konuya hakim değilim. Basit sorunlu devre tespit ve onarımlarını yapabiliyorum, ve minimal oranda sahip olduğum bilgiyle power katı üzerindeki transistörlere bir takım sebeplerle zaman zaman müdahale etmeyi seçebiliyorum. Bu da kişisel bir merak sonucu keşfettiğim basit bir yöntemdi. Önceden sahip olduğum amfilerin bazılarında bu oynamaları yaptım ve sonucunda istediğime yakın sonuçlar da aldım. Fakat HT-5 (ilk denediğim örneği en azından) kesinlikle gayet güçlü ve karakterli tonlara sahipti.

Bu noktada söylediğiniz doğru olabilir. Hatalı elektronik malzeme kullanımı her şeyi tümden etkileyebilir. Bana gelen seriden alınmış amfilerde tonla ilgili olarak benzer şikayetlerin mevcut olduğunu mağaza çalışanları doğrulamış bulundu. Tabi bunu da kesin bir dayanak olarak kabul etmek doğru değil. Olayın ciddiyeti büyüdükçe yetkili satıcı/bayii söylemleri de değişecektir. Zira özellikle HT-5 serisi fiyat/performans döngüsünde oldukça ilgi görüyor haliyle satışlar yolunda gibi. Salgın gibi yayılması muhtemel bir fabrikasyon hatası duyumları bayiliklerde de daha ketum bir tavırla karşılaşmanıza sebep olacaktır. Nitekim bütün bunlar ticari çıkarlardan ibaret, hedef belli. Anlatabildim mi bilemedim.
 
Amfiyi ikinci el aldım.faturası falan herseyi var.arkasında do re stickerı var ama seri No yazmıyor.ne yapmam lzm

Bu mümkün değil. Amfiyi kutulu bir şekilde aldıysan mutlaka kutunun bir köşesinde parantez içinde bir yıl yazıyor olacak şekilde seri numarası mevcuttur. Bir barkod araman lazım sağında solunda o barkodun altında yazıyor olacak. Amfinin kendi üzerinde de aynı barkoddan mevcut olmalı.
 
Bu mümkün değil. Amfiyi kutulu bir şekilde aldıysan mutlaka kutunun bir köşesinde parantez içinde bir yıl yazıyor olacak şekilde seri numarası mevcuttur. Bir barkod araman lazım sağında solunda o barkodun altında yazıyor olacak. Amfinin kendi üzerinde de aynı barkoddan mevcut olmalı.
Evet kutuda dedıgın bankodan iki adet var.ama amfinin üstünde göremedim.dore stickerının üstünde birşey yazmıyor
 
buna benzer bir sorun marshall ın DSL401 modelinde vardı forumdan bir arkadaş tamir için getirmişti. devre elemanları yerleştirilirken lambaların ürettiği ısı dikkate alınmamış ve köprü diyotun yanmasına sebep olmuştu.nette ufak bir araştırma yaptığımda bazı pcb lerde lehimlerin erimesine kondansatörlerin sıcaktan patlamasına kadar olay gitmişti. vel hasıl bu tarz üretim hataları olabiliyor büyük markalarda bile.
 
Rakamlar global demedim ben. Firmanın kendi sitesinde bu konunun dönmekte olduğu forum başlıklarından da net bir şekilde bunu doğrulamak zaten mümkün. Ek olarak yalnızca benim kullanmış olduğum modelin baştan hatalı olduğunu düşünmek, aynı amfinin yanından bile geçmemişken pek ciddiye alınamaz sanırım. Sizin karpuz baştan çatlakmış demek gibi oldu o biraz.

Belirttiğim gibi, genle olarak 2011 sonu serilerde bir fabrika sıkıntısı mevcut. Ben diyorum diye değil, üretim dönemi itibariyle AYNI hatayı vermiş ve bildirilmiş olan modellerin bolluğu sebebiyle.
Benim anlamadığım olay şu Blackstar Forumda 20 kişi bu arızayla karşılaşmış diyorsunuz. O forum global forum sonuçta. Girin herhangi bir firma forumuna değişik arızalarla birden fazla kişinin karşılaşması olağandır.

Ayrıca GENEL BİR ÜRETİM hatası kelimesini kullanabilmeniz için o dönem satılan ürünlerin çok büyük bir kısmının aynı arızayı yapmış olması gerekir. Blackstar forumun da ki 20 kişi total satışa oranla çok komik kalır.
Bende Ht-5 kullanıyorum kendi gurubumdan 2 arkadaşım daha kullanıyorlar. Hiç bir problem yok.

2 gün önce bir amfi almışsınız arıza yapmış 2 foruma bakmışsınız kararı vermişsiniz. Serinin GENELİ hatalı demişsiniz. Elinzide kaç amfi satılmış kaçı hatalı bu konu da istatistiki bilgi yok. 10-20-30 forum konusu açılmış olsa bile satılan amfi sayısı ile oranlayarak kronik üretim hatası tespit edilebilir. Bir de kullanıcı hatalarını ayırmak lazım.Örnek olarak veriyorum: " Adamlar kocaman yazmış STANDBY açıkken POWER ı açıp kapamayın diye. Ama kullanıcı paso böyle açıp kapayıp sonra vay amfim hatalı diyorsa oda ayrı bir konu."

Neyse Blackstar ın sahibi dayımın oğlu değil. Birazdan Blackstardan maaş alıyor diyenler çıkar. Ben sadece GENEL sorun kelimesine deliriyorum. Ben daha önce bu işi yaptım genel problem kavramı farklı bir olay.

Tamam bir sorun yaşamışsınız o kadar para verip hevesle alıp tadını çıkaramadan problem yaşamışsınız. Bu konu hakkında foruma konu açıp milletle dertleşmek istemeniz çok normal. Ama abartmadan lütfen.
 
Benim haricimde sadece Ankara'dan 3 problemli amfi daha mevcut. Bunlar sadece benim tanıdıklarım ve üstelik biri de benim önerimle bu amfiyi seçmiş bir kullanıcı. Mağaza da bunların haricinde bir sürü geri dönüş olduğunu doğruluyor. Adamlardan bana fatura kopyalarını verin gibi bir şey talep etmem mümkün değil ki seni ikna edecek lokal bir rakam sunayım sana. Ek olarak ne seni ne de başkasını ortada GENEL bir sorun olduğuna ikna etme ihtiyacım zorunluluğum yok.

Standby nasıl kullanılır biliyorum sanırım.

Haricinde konuyla alakalı bir istatistik değere dayanan bilgiler verme zorunluluğum da yok. Gidip kendin toplayabilirsin.

Benim "genel olarak 2011 sonu üretimi serilerde bir hata olma olasılığı var" önermem sana ne kadar saçma geliyorsa senin "hayır ben ve 2 arkadaşım kullanıyoruz mutluyuz" örneklemen de bana saçma geliyor.

İsteyen istediği markayı över söver fikrini yaşadığı deneyimlerini paylaşır ben bu başlığı dertleşmek için açmadım. Başıma böyle bir olay geldi. Kendi çapımda araştırdım ve işin ucunda "genel bir fabrikasyon hatası" olma İHTİMALİYLE karşı karşıya geldim. Benzer bir uyarı veya deneyimini paylaşan kimseyi göremeyince de ben yazayım belki birilerinin işine yarar dedim. Yarayacağını da biliyorum.
 
akay

Dünya çapında ciddi forumlara girip başlık açabilme yeteneğine sahip insanlar eğer bu problemi paylaşıyorlarsa, ki yabancı forumlarda bizi ülkedeki gibi bilgisiz insanlar pek bu tür şeylere girişmiyorlar, o zaman bu seride bir hata olabilir. Dünya çapında 30 amplide sorun var denmiyor burada, nereye baksak aynı dirençler yanmış, aynı parçalarda sorun olmuş deniyor. Hatalı seri demek her ürün hatalı demek değildir, hatalı ürünler var ve hataları ortal demektir.

Örneğin benim arkadaşım aldığı laptopda piksellerle ilgili sorun yaşadı, dünya çapında baksanız bu sorunu yaşayan çok kişi vardır ama bu laptopun hatalı seri olduğunu göstermez.
Ama siz bir ürün alırsınız, belli bir yeri sorun çıkarır, bir bakarsınız ki dünya çapında çoğu insan aynı dertten muzdarip, hatta sizin yaşadığınız hatanın aynısını yaşamış. O zaman bu seride belli bir hata vardır. Üstüne üstlük onca direncin içinden aynı direnç...

Blackstar ht5 serisinin hatalı bir seri olup olmadığını zaman gösterir, ama olanla bu yönde bir trend olduğunu gösteriyor. Fakat bu durum, ilerde tüm ht5lerde aynı problemin yaşanacağını da göstermez.

Bence siz biraz heyecanlanmışsınız, Blackstar sahibi olarak amfinizin hatalı seri içerisinde konuşulması sizi germiş olabilir, lütfen bu kadar abartmayın.
 
Sorunun ne kadar yaygın olduğundan bağımsız olarak bu başlığın bir değeri olduğu açık, bu nedenle ben "iyi ki açılmış" diyorum. Çünkü 2011 yılı HT-5'lere artık mesafeli yaklaşacağım. "Arızanın genel bir şey olmadığı" beni bu durumda hiç rahatlatmaz, çünkü kumar oynamak istemem doğrusu. O nedenle bu serilerdeki arızanın ne kadar genel olduğu tartışmasının tüketici açısından çok anlamı olmayacaktır gibime geliyor. Neticede ortada tek bir kullanıcının ürettiği bir genelleme yok, bu başlık benim açımdan uluslararası kullanıcıların yaşadığı bir sorunun Türkiye'de de daha iyi bilinmesi amacına hizmet eden bir başlık. Blackstar'ın bu şekilde arıza saptanan tüm HT-5'leri değiştirmesi çok daha dürüst bir politika olurdu kanımca. Bir ürünün özelliklerinden şikayetçi olmak farklı şey, kötü ya da hatalı üretiminden şikayetçi olmak farklı şey. İkincisi için tüketici suçlanamaz ve "dikkatli olsaydın" ("caveat emptor" - "sorumluluk satın alana aittir") düsturu kullanılamaz. Ben aynı sorunu yaşasaydım bundan daha azını yapmazdım, muhtemel Blackstar'a da direkt yazar ve çıkışırdım. İngiltere'de tüketici hakları kavramı ve uygulamaları çok daha üst düzeyde olduğu için de kimsenin "genelleme yapmayın, haksızlık ediyorsunuz" filan diye yanıt vereceğini de sanmam.
Böyle defansif tavırlar bizim gibi hatayı kabul etmekte ve eleştiri kaldırmakta zorlanan kültürlere has durumlar. Başka pek çok ürün ve sektörde benzer sorun olması da durumun ciddiyetini hafifletmez, aksine arttırır. Giderek kalitenin pek çok sektörde düştüğünü bir kez daha ispatlar. Pek çok şeyde artık eski kaliteye erişmek için çok daha fazla para ödemek veya custom shop ve butik ürünlere yönelmek zorunda kaldığımız ortada.
 
Geri
Üst