Elektro gitarda sap ayarı nedir? Nasıl yapılır?

hala cızlama varsa fretlerin tesviye zamanı gelmiş olabilir, ama tavsiyem aşırı bir cızırdama yoksa fazla kurcalama, tuşeyle dengelemeye bak meseleyi, sonuçta elektrik gitar, her cızlama amfiden duyulmaz, distortionda falan zaten duyulmaz onlar, bu arada floyd rose'da tel yüksekliği ayarını değiştirirken dikkat etmen gerekenleri biliyor musun?
 
Cızırdama hangi tellerde mevcut?
Birde tel yüksekliklerin ne kadar?
Gitar neydi söylemiş miydin?
Birde sap gövde birleşim yerinde ince bir tabaka koyup sapın gövdeye olan açısını değiştirme olayı var ama artık bu biraz pro setup a girer(Türkçe meali ne yaptığını ne istediğini %100 bilmiyorsan bulaşma dmek bana göre :) )

Bence ince tellerde 2mm civarı ve kalın tellerde 2-2.5 mm arası 24.perde tel yüksekliğinde bızlamadan çalabiliyorsan sorun yoktur.
Bu tel yüksekliği bence gayet iyi
Alışkın değilsen bile zamanla alışırsın ve daha rahat ve hızlı çalmakla bir ilgisi yok bana göre (bu miktarda bir yükseklikten bahsediyorum tabii ki)

ben daha az ayarlayabiliyorum ama o zamanda bend lerde rahat edemiyorum ve çok önemli bu benim için.


Tellerin rahat titreşebilmesi ayrıca ton ve sustain üzerinde direkt etkili
 
heartcore demiş ki:
hala cızlama varsa fretlerin tesviye zamanı gelmiş olabilir, ama tavsiyem aşırı bir cızırdama yoksa fazla kurcalama, tuşeyle dengelemeye bak meseleyi, sonuçta elektrik gitar, her cızlama amfiden duyulmaz, distortionda falan zaten duyulmaz onlar, bu arada floyd rose'da tel yüksekliği ayarını değiştirirken dikkat etmen gerekenleri biliyor musun?

bızlama çok değil bazı perdelerde oluyo ama çok uğraştım sap ayarı ve tel yüksekliği için o yüzden hiç bızlama olmamasını bekliyorum :D fretler için şunu söyleyim hafif erime olan biriki yerde bızlama olmuyo ama fretlerin cillop olduğu 12. perdeden sonraki mi la tellerindeki perdelerde bızlamalar oluyo. buarada gitarın marka ibo rg370 tel yüksekliğini ayarlarken sadece tellerin 12. fretten yüksekliğine bakıyorum 1-1.5 mm ortalama olması gerekiyomuş ama ben şu anda 2küsür mm yaptım hala bızlamalar var çok olmasada.sonrada köprü ayarını yapıyorum.bunun dışında dikkat etmem gereken bişe varmı? sap dediğim gibi konkav oldu hafif daha fazla da yapmak istemiyorum tabi yoksa garip bi klavye çıkabilir ortaya :D bide sapı tekrar dümdüz yapmak istesem olur dimi yani sapta zigzaglar oluşmaz dimi :roll: ? teşekkür ederim saygılar
 
cızlamaların fretlerin erimiş olmasıyla alakası yoktur ilk etapta, eğer seviyeleri düzgün değilse, yani hepsi aynı seviyede değilse yepyeni fretler bile cızlama yapar, 12. perdeden sonra cızlamar abarıyorsa fazla konkav olmuş demektir çoğunlukla, ama bu dediklerim tabii ki kanun değil, her gitarın durumuna göre farklılıklar gösterebilir, tel yüksekliğini en son perdeden ölçmelisin, 2mm civarı ortalama iyi bir sonuç verir, floydda tel yüksekliğini ayrlarken telleri boşaltıp köprüyü ayar vidalarından (tellerin yüksekliğini ayarladığın ve de köprünün oturduğu alyan vidalar) ayırman gerek yoksa köprünün vidalara oturan keskin ağız kısmını bozabilirsin ve de köprüyü kullandıktan sonra durması gereken yerde durmamaya başlayabilir, yani kolu aşağı itip bıraktığında biraz aşağıda, yukarı çekip bıraktığındaysa biraz yukarıda kalabilir, bunun sonucu da her kolu kullandığında akordun değişmesi olacaktır, o yüzden floydda bu ayarları yapmak zahmetlidir, fazla abartmamak kaydıyla sap ayarı yapmanda bir zarar yoktur, ayarlanmak için dizayn edilmişlerdir zaten, ayarları aşırı uçlara çekmeden ufak ufak değiştirdiğin sürece problem yok.
 
heartcore demiş ki:
turkegilmez demiş ki:
İstediğim sonuca ulaşabilmek için baya bir çevirdim truss rod ı fakat şimdi resmen boşta hiç bir gerginliği yok ulaştı ama dediğim gibi şu an resmen boşta dönüyor....

Eşik ayarını da uyapmaya çalışmıştım fakat tellerin yüksekliği eşik ayarından ayarlanmıyor ne yazık ki yani bir yer yükseliyor tamam ama ne yazık ki cızırtıya engelolunamıyor...

Ne yapayım ki artık böyle kullanayım bari?

sap ayar vidasını aşırı gevşetmişsen boşa dönmeye başlamış olabilir, yok eğer aşırı sıkmaya çalıştıysan sap çeliğini yalama yapmış olabilirsin, kontrol etmek için sap ayar vidasını "saat yönüne" çevirmeye başla, eğer sertleşmeye başlarsa problem yok, sadece aşırı gevşetmişsin demektir, ama sürekli boşa dönüyorsa yalama yapmış olma ihtimalin yüksek, bir de gitarın modeli nedir?

Teşekkür ederim baya bir süre cevap gelmedi vallaha deneyerek öğrendim aynen dediğin gibi saat yönünde çevirince tekrar sertleşiyor.

Markası? Cort Zenox Z22
 
birşey değil, senin gitarda tel yüksekliğini eşiğin bağlı olduğu vidalardan yapacaksın, o vidaları sıkarsan (saat yönüne) teller alçalır, tersini yaparsan yükselir.
 
arklar benim gitarında sap ayarı bozuktu,yapmaya çalıştım anlatılanlara göre ama ufak bazı sorunlarım ortaya çıktı,örneğin tellerin yükselkliği sap ayarından istediğim düzeye getirdiğimde bi çok perdede bzztlama oalyı ile karşılaşıyorum,istediğim yükseklikte bzz lama olmadan nası çalabilirim ?

2.si benim gitarda ortalama 10.perdeden sonra tellerde hafiften bi yükselme gözleniyor,eğişe doğru yaklaştıkça bu yükseklik artıyor. bu durum normalmidir ?
 
Son perdeler tabii ki daha yüksek olacak ama görmeden bir şey söylemek zor


Ama yukarıda anlatılanları tekrar okuyup kontrol edersen sorunun nerde olduğunu anlayabilirsin sanırım..
 
Nocturnal_Supremecy demiş ki:
arklar benim gitarında sap ayarı bozuktu,yapmaya çalıştım anlatılanlara göre ama ufak bazı sorunlarım ortaya çıktı,örneğin tellerin yükselkliği sap ayarından istediğim düzeye getirdiğimde bi çok perdede bzztlama oalyı ile karşılaşıyorum,istediğim yükseklikte bzz lama olmadan nası çalabilirim ?

2.si benim gitarda ortalama 10.perdeden sonra tellerde hafiften bi yükselme gözleniyor,eğişe doğru yaklaştıkça bu yükseklik artıyor. bu durum normalmidir ?

sap ayarı tel yüksekliğini ayarlamak amacıyla yapılan birşey değildir, önce sapı ayarlanır, sonra tel yüksekliği istenen seviyeye getirilir, yine söylüyorum, sap atık ve-veya fretlerin seviyeleri dengesizse istediğiniz kadar uğraşın cızlama-bızlamasız (bu da yemek ismi gibi oldu ya neyse:D) bir sap elde edemezsiniz, 10. perdeden sonra tellerde hafiften bir yükselme olması nprmaldir, aşırı bir yükselme var ve hatta ilk 5 pozisyonda zırıltılar varsa sap konveks olmuş demektir, sap ayar vidasını saatin tersi yönüne kademeli olarak çevirmek suretiyle konkav (içbükey) yapabilirsin, ne kadar gevşetmen gerektiği başlığın önceki kısımlarında yazıyor ;)
 
şimdi ii guzel abi cok ii yazmısın bizi aydınlatmısın ama cok bişey bilmeyince insan korkuyo gitarı kırmaktan falan bende ilk ve son perdeye basınca 8.perde felaket gozukuyo:) hiç alaksı yok. baya bi bozuk benim ayar galiba. ayrıca zaten normal gitarlarla da bi alaksı yok. istanbulda bikaç isim duydum. ekrem, murat sezen, yuksel, luthier hocalar. acep kaç para isterler? cok pahalıya patlarmı bana...
 
benımde bır sorum olcak

aria stg serisi gıtarım var sap soronu olup olmadını bılmıyorum ama kafama takıldı sımdı gıtarda herhangı bır tele boş vurdugum zaman klavye yi geriye dogru hafıfce ıtıyorum ve ses hemen hemen yarım ton incelıyo sap ayarı bozukmu sızce
 
Onun sebebi o değil. Aslında kolay kolay bükülmemesi lazım. Daha üst model gitarlarda olmaz o olay.
Sap ayarını teli 1. ve 24.perdeye basılı tutup 8. perdede tel ile perde demiri arasındaki boşluğa bakarak kontrol edebilirsin. Bir miktar boşluk olmalı. Çok az ama bir kartvizit falan girecek kadar falan. Nette 0.3 0.4mm gibi değerler verilmiş ama ölçemezsein zatan ama göz kararı anlayabilirsin.
 
Stormcrow demiş ki:
Onun sebebi o değil. Aslında kolay kolay bükülmemesi lazım. Daha üst model gitarlarda olmaz o olay.

aslında olur. . ağacın türüne gore farklılık gosterir.. bu bir tekniktir tele vurduktan sonra sapı ileri geri eğmek tremolo gorevi gorur bunu yabanci bi gitarist yapiyordu ama ismini unuttum
 
Bu haldeyken 2.birinin bir cetvel alıp, 8. perdedeki telin, perdeden yüksekliğine bakması gerekir. Bu yüksekliğin 1mm civarında olması veya perdeye "neredeyse" değmesi yeterlidir. Başka gitaristler için bu yükseklik ve kontrol metodu farklıdır, zira herkesin çalış stili ve tel yüksekliğinden bekledikleri farklı farklıdır. Ancak şu şekliyle ortalama bir sap ayarı yapmış olursunuz.





peki gitarımız 22 veya 21 perdeyse yine 8. perde nin yüksekliğine göre mi ayarlayacaz?
 
Neyse sapın esnemesi farklı bir olay eskiden dandik bir les paul taklidi igtarım vardı onla yapıyordum. Şu anda 2 gitarımında sapı beton gibi. Zaten kimseye tavsiye etmem bu şekilde vibrato yapmayı :)

8. perde klavyenin ortalarında bir yer olduğu için oraya bakıyoruz. Tel titreştiğinde orta noktada en geniş salınımı yapar. O yüzden o civarda bir yere bakıyoruz işte.
 
Şunu eklemek isterim;

Teller 12 perdeden önce cızırdama yapıyorsa bu genelde sap ayarı kaynaklıdır. Sap geriye doğru fazla eğiktir, teller (özellikle 0-12 perdeler arası)alçalır, sap ayarının bozuk olduğunu farkedemeyenler cızırdamanın geçmesi için genelde telleri eşikten yükseltirler ancak bu da kar etmez. Cızırdama mutlaka 0-12 arası başlar. Entonasyonda ise fazla bozulma olmaz bu durumlarda.


Klavye 12. perdeden sonra cızırdama yapıyorsa hem eşik yüksekliğinin azlığından, hem de sap ayarından kaynaklanıyor olabilir.

Sap öne doğru fazla eğikse teller özellikle 12 sonrası perdelerde olması gerekenden fazla yüksekte olacaktır. Sap ayarı yapmak yerine hata ile teller alçaltılırsa entonasyonda eşik ayarı ile düzeltilemeyecek bozulmalara yol açar. 0 ile 12 aynı notayı verdiği halde ara perdelerin entonasyonu bozulacaktır. Eşik daha da alçaltılırsa 15-24 arası cızırdamalara yol açacaktır. Doğru olan şey sap ayarını yapmaktır.

Bir gitarın sap ayarı düzgün ise cızırdama genelde bütün perdelerde birden başlar. Bu durumda telleri gitarın kaldırabileceğinden fazla indirdiniz demektir.

Şunu unutmayın ki sap ayarı vidasının(truss rod) sıkı veya gevşek olması 15ten sonraki perdelerin açısında değişmeye yol açmaz. Bu sebepten gitarda bakım yapılırken genelde önce sap ayarı ile başlanır.
 
akinu demiş ki:
bazılarında da gövdeye yakındır (ki bununla ilgili resim bulamadım) :D

sap1sa4.jpg


sap2jf4.jpg
 
Arkadaşlar benim gitarımda (jackson dkmg) da şöyle bir olay mevcut,kalın mi ve la telinin13-23. perdelerinde cızlama mevcut ancak aynı tellerin 24. perdesinde böyle bir sorun yok.O kısımdaki pereler de sağam,sorun ne olabilir yardımcı olursanız çok iyi olur..
 
Geri
Üst