Focusrite Ses Kartı Yardım..

Arkadaşlar kısaca konuyu anlatayım;
Uzun süredir masaüstü bilgisayarımda M-audio Audiophile 192 ses kartı ile vst software programları kullanıyordum. Tabii ki, slot ses kartı olduğu için üzerinde preamp devresi yoktu bu sebeple de ses di box tarzı yükselticiler kullanmadan çok sönük ve yavan geliyordu.Bende bir booster devresi ile manyetikleri şişiriyor ve açığı bu şekilde kapatıyordum.
Şimdi focusrite saffire 6 usb ses kartı aldım ve gitarımdaki booster devresini söktüm. Daha az önce bilgisayarıma bağladım ve denemeler yaptım(Guitar rig 5 ile). Preamp katı olmasına rağmen seste çok büyük bir değişiklik hissetmedim. Ya da ben gerekli ayarlamaları yapmayı beceremedim:D Ayrıca ek bilgi olarak latency değerim yeni ses kartı ile 48000 sample rate, 256 buffer size ile 24 bit ses eşdeğerinde 23.9ms olarak veri aldım. Bu değer kabul edilebilir değerler arasında mıdır?
Ayrıca, ses kartı açıkken guitar rig 5 te compressor ile güçlendirme yaparsam yada program üzerinden input level değerini 3-5 db kadar artırırsam bu seferde hışırtılanmalar başlıyor.
Önerileriniz nelerdir?
Yardımlarınızı bekliyorum..
saffire_6_usb253.jpg
 
Preamp tuşu 48V .
Gain'de giren sinyalin seviyesini ayarlıyor .
Pad basarsanız ses kartı özelliği dahilinde - dB kadar etki ediyor .
Trs jack ile girdiyseniz , İnst. tuşunu basmanız gerekiyor .

Yazılımı üzerindende benzer şekilde ufak ayarları olabilir .

256buf. yerine 512buf. veya 44.1'e düşerseniz daha iyi olabilir .
24ms. müzikte senkron açısından özellikle kayıt alacağınız zaman oldukça geç bir süre .
 
Girişlerinizde hata olabilir, inst girişi kapalı olabilir. Bu şekilde yapılan bağlantı da gümbür gümbür ses gelir çünkü. Bu arada önceki ses kartınızda line-in'den di-box ile girdiğinizde de iyi sonuçlar almanız gerekiyordu, çünkü aynı hesaba geliyor. Tabii guitar-rig kullanmanızında etkisi var, guitar-rig çok iyi bir program değil, çok iyi sonuçlar beklemeyin.

Seste çok iyi olan iyileşmeyi hissetmeniz için, o derece iyi bir referans hoparlörünüzün olması gerekir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Cevaplar için çok teşekkür ederim. Ayrı mesajlar yazmak yerine setup kurulumunu size aktarmak daha mantıklı olacaktır.

Gitarı mono jak ile ses kartının 1.inputuna giriyorum, ardından amfiden gelen jakı mono out (+4db) çıkışına bağlıyorum. Bu kısımda sorun yok:D Sonrasında programı açıyorum ve settings kısmından asio ayarlarını yapıp kaydediyorum(??). Sonrasında ses kartındaki mixer ve monitoru sonuna kadar açıyorum.
Eğer instrument tuşuna basarsam, clean bir ses geliyor ve programdaki ses ile karışıyor. Gaini artırsam bile programdan gelen seste bir değişme olmuyor aksine clean ses yükselmeye başlıyor. İşte bu noktada benim atladığım bir durum var. Input gaini program açık iken nasıl kullanabilirim? V48'e de basıyorum ancak bir değişme yok.

Bu arada, cabinet impulselar mevcut elimde. Sık kullandığım program ise Revalver III.V(y) Redwirez ile ikisini kombine edip kullanıyorum. Guitar rigi de beğendiğim birkaç preset haricinde kullanmıyorum.

Durum bu şekilde.. Ek bilgi vermem gerekirse, ses kartının usb çıkışı usb1.1 i destekliyor. Usb 2.0 driverini da yükledim ama malesef cihazla bağlantı kuramadım. Latency yi etkileyen bir faktör olabilir..
Ayarlama seçeneklerini kurcaladıktan sonra ayrıntıları size yine aktaracağım.
Saygılar..
 
Amfiden gelen jakı mono out'a mı bağlıyorsunuz? Bir de amfi ne amfisi? Dediğiniz bağlantıyı ben tam anlamlandıramadım. Amfi'de nereden çıkış alıyorsunuz? Onu da tam anlayamadım.

48v sadece kondanser mikrofonlar içindir, açmanızın bir manası yoktur.

Bir de sesi nereden aldığınızı anlayamadım? Nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?

Açık şekilde bir hata mevcut, çünkü sıradan bir speakerda bile düzgün ton almanız gerekiyor, basit bir şeyi hatalı yapıyorsunuz diyebilirim.
 
Tamam anladım, siz amfi diyince ben de kolonlarınızı besleyen harici amfi sandım. Madem gitar-amfisi kullanıyorsunuz, neden direkt giriş ile ses kartına giriyorsunuz ? Şu an yaptığınız şey yüksek empdeanslı gitarı girip, ardından line-out'daki düşük empedanslı çıkışı, yine yüksek empedans giriş gerektiren amfiye girmeniz. Böyle bir bağlantı şekli olmaz.

Altın kural, yüksek empedansı-->yükseğe, düşük empedansı-->düşük girişe takınız. Aksi halde ses abuk sabuk çıkar. Yani ya gitarı direkt amfiye giriniz ya da gitarı girip, normal bir monitörleme hoparlörüyle birlikte kullanınız.

Zaten yapmak istediğiniz şeyi de hiç anlayamadım. Madem amfiniz var neden gitarı ayrıca ses kartından geçiriyorsunuz? Ses kartına direkt takmanın espirisi, Önüne koyulacak bir pre-amp veya POD benzeri bir simülasyon cihazıyla direkt PC'e girip kayıt almaktır. Amacınız direkt-monitörleme(yani çaldığınız şeyi duymak ise) ise line out'a hoparlör bağlamanız gerekir, çünkü hoparlörlerin empedansı k-ohm cinsinde uygun girişlerdir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Bahsettiğiniz bağlantı grubu kesinlikle doğru, katıyorum. Ancak ben amfiyi girerek, amfiden direk gelen analog sesi almak istiyorum. Böylelikle program ile şekillenip ses kartında işlenen ses amfiye yönlendiriliyor ve basit bir amfiden bile hayaledilemez tonlar alabiliyorsunuz.
Kısacası, amfimi program kullanarak lambalı, sıcak tonlar alabileceğim bir amfiye dönüştürmeye çalışıyorum. Yaptığım şey saçma gelebilir ancak ses kartları illa da kayıt almak için kullanılacak diye bir kaide de yoktur ki ben bu düzeneği bu şekilde uzun süredir kullanıyorum. Creative ses sistemimi de bağlamıştım ama amfimden çok daha iyi netice aldım. Size örnek bir video gönderiyorum. Bu videodan esinlenerek yola çıkmıştım.

Eleman gitarı ses kartından poweramfiye oradan da kabine bağlamış ve nasıl bir sound elde etmiş izleyin(y)

 
Anladım yapmak istediğinizi. Her şey güzel de bu videoda arkadaş, power-amp'e giriş yapmış. Power-amplerde uygun empedanslı giriş olur genelde, farkettiyseniz direkt kombo tipi amfiye hele ki guitar-in'den bağlamıyor. Siz direkt yüksek empedanslı girişe giriyorsunuz, sorun oradan çıkıyor.

Ama önceden yaptım demişsiniz, orası kafamı kurcaladı benim. Bence biraz daha kurcalayın, belki elimin altında olsa çözerim ama buradan imkansız, belki usb kablonuzda belki jakınız da basit bir problem olabilir ya da ses kartından bir şeyi farketmeden devre dışı bırakmışsınızdır.
 
Kablomda bir sıkıntı yok. İşte şu mixer olayını biraz kurcalamam gerek. Belki potansı tamamen açarak ses kartından gelen direk sesi keser böylece preamp katını artırarak program bazlı sesin buffer seviyesini yükseltebilirim. Yardım için teşekkür ederim. Aklınıza gelen farklı bir çözüm olursa veya değişik bir setup düşünür iseniz buraya yazın lütfen. Değerlendirebilirim. Bütçem müsait.:p
Belkide artık lambalı bir amfiye geçiş zamanı gelmiştir ne dersiniz:)
Saygılar..
 
Cooldog a katılıyorum, bana da yaptığınız iş pek doğru gelmedi açıkçası. Yanlış anladıysam da kusuruma bakmayın ama, eğer doğru anladıysam siz şunu yapmaya çalışıyorsunuz :
gitar-->ses kartı-->gitar rig-->ses kartı out tan gitar amfisine giriş

Burada yapmaya çalıştığınız bu ise, bu durumda amfiyi sadece hoparlör gibi kullanmak asıl vazife gibi gözüküyor. Ama bu iş için stüdyo monitör kullansanız, çok daha iyi sonuç alırsınız. Ses kartınızdan çıkan sinyal enstrüman sinyali gibi değil, line seviyesi bir çıkış olacak. Bu sesi amfiye giridğinizde, muhtemelen çok başarılı bir ses olmayacak, keza pc de guitar rig gibi bir programın sanal preampında işlenmiş sesi de amfinize gönderip, tekrar amfinin preampına sokmakta yine işi karmaşıklaştırıyor.

Şunu yapsanız çok mantıklı gelecekti, ama siz tersini yapmışsınız (Tabi zevk sizin:)) :

Gitar-->amfi giriş-->amfi kulaklık çıkışı veya line out çıkışı-->ses kartına line in giriş (enstrüman değil, line in seçilecek dikkat)-->Guitar rig kabin simulasyonu. (amfi simulasyonu kapalı olacak veya daha da iyisi guitar rig yerine, kefir gibi bir programla impulse response eklemek)

Bu durumda amfinizin analog sinyalini pc ye gönderip çatır çatır guitar rig de işletip istediğiniz efekti vs verip canavar soundlar alabilirsiniz. Ama tabi sesi amfinizden değil pc hoparlörü, kulaklık veya stüdyo hoparlörden duyacaksınız gene.
 
Sacthres bilgilendirme için teşekkür ediyorum:) Yaptığım şey saçma, biliyorum ama bu abzurt bağlantı şeklinin sebebimi yukarda açıklamıştım. Daha öncede creative 5+1 ses sistemini buna kombine ederek çaldım ama sonucu beğenmedim. Bana amfinin o analog tonu daha hacimli ve dolgun geldi. Ayrıca referans monitörüne para dökmektense lambalı kombo amfi almayı tercih ederim ki, sonrasında da pedal, rig vs.. setup işine para dökmek zorunda kalacağım. Bu da gitarı hobi olarak çalan biri için gereksiz diye düşünüyorum. Yukarıdaki videoda, adamın yaptığı bağlantıyı açıklarsanız sevinirim. Ben , bu videodan esinlenerek yapmıştım. Ayrıca, ses kartımda malesef line-in girişi yok yada ben bilmiyorum:LOL:
 
Kısaca videoda yapılanı özetlmek gerekirse :

Gitar-->line6 ses kartı-->power amp-->gitar kabin yapılmış.

Line 6 çıkışı, direkt bir ses yükseltecine, yani power amp a gönderilmiş, oradan da hoparlörlere yani kabine. Açıkçası burada problem, sizin ses kartı çıkışını amfinizin guitar in kısmına girmeniz. Guitar in kısmında ses kartından gelen zaten işlenmiş sesi bir kez daha bu sefer amfinin preampında şeklilendiriyorsunuz. Oysa videoda, arada ses ekstradan işleme tabi tutulmadan (preamp olmadan), sadece sesi yükseltme işlevi gören bir poweramp a girilmiş. Yani videodaki amaç, aslında yine stüdyo monitörlerine girme amacından faklı değil. Aradaki fark, videodaki ses güçlendiricinin (poweramp) lambalı olması ve gitar kabini kullanılması.

Yani ses kartından çıkan ses, artık tek birşeye ihtiyaç duyuyor; sesin güçlendirilip bir hoparlöre yönlendirilmesine. Ne kadar işe yarar bilmiyorum ama, eğer amfinizin fx send, return u varsa, ses kartınızın çıkışını oraya bağlarsanız, en azından amfinin preampı devre dışı kalır ve videodaki gibi bir neticeye yaklaşabilirsiniz. (y)

Bu arada bilgilendirme olarak, ses kartınızın "line in" girişi var. Gitarınızı yine normal girdiğiniz gibi girip, ses kartı üzerindeki "inst" yazan düğmeye basıp inst girişini kapatıp, girişi "line in" seviyesi sinyal olarak kullanabiliyorsunuz. Bende de Focusrite Scarlett 8i6 var, Focusrite ı çok severim iyi karttır.(y)
 
Evet aynı şeyi söyleyecektim, send-return kullanıp pre-amp kısmını devre dışı bırakabilirsiniz. Yalnız madem referans hoparlör almayacaksınız yani amacınız dinleme veya kayıt değil, neden ses kartı veya başka şeylere para harcıyorsunuz? Direkt tüm paranızı amfiye yatırın. Böyle yok ses kartına bağladım oradan şuna çıktı yaptım gibi şeylere gerek olmasın. Zaten öyle birçok şeyden geçirince ses de kayıp olur.

Şu an yaptığınız sinyal açısından da doğru değil, yani haliyle iyi de ton alamıyorsunuz, ben yerinizde olsam, bir de normal hoparlör bağlayıp sonuçları değerlendirirdim ama normal dediğim en az bir m audio bx5a tabii. Gidip creative 2+0 veya 5+1 koymayın. Tabii elinizde varsa yalandan deneyin derim, sonuçlar daha iyi olacaktır.
 
Anladım..sekizgen jeton ancak düştü:ROFLMAO: Amfimin üzerinde "external speaker 8 ohm" yazan bir trs giriş, birde kulaklık girişi var, başka da bir halt yok:) Ancak kendime şunu soruyorum: Nerden baksanız 5 senedir bu şekilde kullanıyorum ve bu ton hoşuma gidiyor yoksa ben mi salak mıyım???o_O:D:D Neyse, konuyu dağıtmayayım daha fazla..
Ancak şöyle bir durum var. Ben ses kartı çıkışını inputa bağlayarak amfinin sadece eq kısmından faydalanıyorum. Gain switchi kapalı konumda iken bir sakınca olmaması lazım. Yani amfim 2 kanal. 1-Clean 2-Drive(y)
En iyisi size açıklamalı bir video gönderip konuyu oradan tartışmak. Belki de daha farklı ele alabiliriz olayı..:LOL:
 
Ben gerilmedim ya da sinirlenmedim. İstediğiniz sadece ton ise, yatırımı amfiye yapmanızın daha doğru olacağını söyledim. Öyle bir çok kabloyu dolandırmanın bir anlamı yok. Kolay gelsin.
 
Geri
Üst