Teoman

seni anlamak mümkün değil,açıklamaya bak,sen teoman'ın rock müzik yaptığına inanıyorsan dostum benim lafım yok,herkes rocker olabiliyor bu devirde demek ki,laflarım da saptırılmış,yok hangi pedal kullanmak,şu bu.öyle şeyler söylemedim zaten,sen bir isyan görebiliyor musun teoman'ın ruhunda,çoğu parçası aşkları,kadınları üzerine değil mi?rock müziği sadece sert sound olarak tarttığımı sanmışın herhalde,merak etme neyin ne olduğunu anlayacak kapasitedeyim.
Herkese saygılar.
 
Neyin ne olduğunu anlayabilecek kapasitedeysen anlat işte o zaman, biz de anlayalım. Eğer rocker'lığın seviyesi içindeki isyanın seviyesi ile alakalı olsaydı Orhan Gencebay en büyük rocker olurdu.

Rolling Stones'un sözlerine bak, isyandan mı bahsediyor, yoksa karı kız paradan mı bahsediyor? Aerosmith'in bütün şarkı sözlerine bak, neden bahsediyor? Aerosmith'in onlarca albümü içerisinde sözleri sosyal içerikli bir tane (evet, sadece ve sadece bir tane) şarkı vardır, o da Janie's Got A Gun'dır. Onun dışındaki bütün sözleri karı kız, alkol, parti, aşk meşk, kalbimi kırdın beni aldattın, öldüm bittim sürünüyorum tarzı sözler. Şimdi onlar rocker değilse ben de Brijit Bardo'yum. Hadi buyur? Nerede çizeceksin rocker'lığın sınırlarını?

Senin kafanda oluşturduğun rock prototipine uymayan herkesi bir çırpıda ittin başka tarafa, üstelik o kafandaki prototipi de anlat diyorum anlatamıyorsun. Buyur hadi, madem o kapasiten var, anlat nedir rock da bilelim.

Bir eleştiri yapmadan önce git önce bir aynada kendine bak. Önce kendi çelişkilerini gör ondan sonra başkalarında çelişki ara.

Herkesin kendine göre bir rock anlayışı vardır, ona göre herkes kendi çemberinde takılır. Teoman'ı beğenirsin beğenmezsin o ayrı konu. Ama kalkıp da burada bir anda kendini Rock'un otoritesi filan zannedip ahkâm kesme.

İsyanmış. Ne isyanı? Ona bakarsan Hip Hop'un içinde Rock'tan Metal'den daha büyük isyan var. Rock'u da metali de hip hopu da alayı plak şirketlerinin pazarlama departmanlarında tasarlanıp bir şablona oturtulmuş imajlar.

Yok rock'muş, isyanmış... İsyan müzikte değil, dinleyenin içinde.
 
tmm belki sert çıktım kusura bakmayın ama içimde birikmiş birşey var,birikir birikir sonunda patlarsınız ya öyle birşey oldu işte,fazla bağırındıysam özür dilerim,kim kimi isterse dinlesin,karışmam,öyle de bir hakkım yok zaten ama kimse beni sorgulamaya kalkmasın...Amacımız burda fikirlerimizi ortaya dökmek zaten...Tamam?
Sorun var mı?
Herkese tekrar saygılar...
 
ha bu mesajını görmedim yeniden başlamayalım işte,benim oturttuğum şablona benim bildiğim yola bir kere senin karışmaya hakkın yok,herkesin yolu farklıdır,bana anlatamıyorsun diyorsun,ben sana elbet açıklarım,ama sen böyle aşşağılarcasına beni sorguluyorsun,ben de bu tavırdan nefret ederim,sen bu laflarınla,teoman'ı rock kıvamında biri olarak mı sunuyorsun yani bize?
açıkca söyle de bilelim teoman rockerdır diye,madem biz bilmiyormuşuz,öğrenmiş oluruz bir de rock nedir ne değildir,herkesin yolu farklıdır arkadaşım benim kafamdakini değiştirmeye kimsenin gücü,sözleri yetmez.Ayrıca rock'ın otoritesiyim gibi bir çıkışta bulunmadım,sadece rock müziğe uymayan bir herifin,neden rocker olarak yüceltildiğini anlamadım.Sence rockersa senin rock mantaliten nedir onu ben bilemem,ama benim kafa yapım bu kimse değiştiremez.rock sadece isyandır gibi bir açıklamada da bulunmadım,güzel çarpıtıyorsun çoğu lafımı,amacın nedir?birşeyler bildiğini kanıtlamak falan mı? ne bildiğin beni ilgilendirmez zaten,bu kadar sert çıkışının anlamı ne?benim laflarımı yanlış anlaman yorumlaman olacak herhalde...Gerektiğinde herşeyin açıklamasını yapmayı da bilirim,hatamı telafi etmeyi de,nitekim de öyle yapmaya çalıştım ama bu kadar saptırarak eleştirdiğin için cevap yazmak zorunda kaldım,benim doğrum bana kalsın,senin doğrun sana dostum.senin dediklerine katılmayabilirim,senin doğrun bana göre de yanlış olabilir,tmm?
Anlaştık?
 
belli olmaz,belki de olabilirdi,kendisi elektro gitarda kullanır ama imkansızları konuşmayalım.bu arada espri yapmamış dalga geçmeye çalışmış arkadaş.
 
Benim kimseyle dalga geçtiğim yok, gayet de ciddiyim. Orhan Gencebay'a da yaptığı müzikten dolayı saygı duyarım. Kimsenin müziğini kötülemek bana düşmez, herkes beğenenine güzeldir.

İyi günler.
 
Şimdi rock müziği sert olmakla sınırlayamayacağımız gibi, isyan müziğidir deyip sınırlamamız da imkansızdır bence. Şu meşhur rock felsefesi geyikleri işte hepsi. Müzik sadece müziktir, felsefesi, isyanı ise Mahcem'in dediği gibi dinleyenin içindedir.
Ayrıca konuyla alakasız olacak ama Türkçe'de virgülden, noktadan sonra boşluk bırakılır, bazı ekler de ayrı yazılır. Bazı mesajları okumak artık işkence gibi gelmeye başladı.
 
hl_dave demiş ki:
seni anlamak mümkün değil,açıklamaya bak,sen teoman'ın rock müzik yaptığına inanıyorsan dostum benim lafım yok,herkes rocker olabiliyor bu devirde demek ki,laflarım da saptırılmış,yok hangi pedal kullanmak,şu bu.öyle şeyler söylemedim zaten,sen bir isyan görebiliyor musun teoman'ın ruhunda,çoğu parçası aşkları,kadınları üzerine değil mi?rock müziği sadece sert sound olarak tarttığımı sanmışın herhalde,merak etme neyin ne olduğunu anlayacak kapasitedeyim.
Herkese saygılar.

bu bana yönelik bir mesaj değil ama benimde cevaplamak geçiyor içimden.

kaldı ki teomanın şarkılarını sadece aşk ve kadınları anlatan şarkılar olarak görmek (yalnızlık,ölüm ve korkusu,varoluşçuluk,özlem,hayal kırıklığı,bunalım vs.. vs.. göz ardı etmek) zaten ciddiye alınabilecek bir yorum değil,onu geçiyorum.

teomanın ruhunda bir isyan görebiliyor musun demişsin.frank zappa bir keresinde yazdığı şarkı sözleriyle ilgili yargılanırken şunları demiş:eek:rtalıkta o kadar çok aşk şarkısı var ki ama kimse birbirini sevmiyor.

heralde teoman ve ya bir başkasının da,şarkıların politik,sosyal vs.. etkinliğinin olmadığını düşünüp,bu yolda eser vermemeyi tercih etmesi gayet normal bir şey.hissederse belki ileride yapar.(o zaman sen ne yapacaksın,samimiyetsizlikle suçlayacaksın bu seferde büyük ihtimalle.)

işin müzikal tarafına bakarsak,teomanın hiç bir zaman müzisyenlik tarafının,gitar çalabilme yeteneğinin iyi olduğu iddiasında olduğunu görmedim.zaten aslında buna gerek yok yanılmıyorsam,herkesin jimi hendrix olmasına gerek yok.ama teomanın şarkılarında kulağıma gelen sesler,kullanılan aletler,sözlerinde ki yaratıcılık,söz ve müzik uyumu,vokal tarzı (düşüşleriyle,çıkışlarıyla) benim rock anlayışımla uyuşuyor.hem de şu forumlarda tartışılan bir çok isimden çok daha çok.
 
carolgerber demiş ki:
teomanın ruhunda bir isyan görebiliyor musun demişsin.frank zappa bir keresinde yazdığı şarkı sözleriyle ilgili yargılanırken şunları demiş:eek:rtalıkta o kadar çok aşk şarkısı var ki ama kimse birbirini sevmiyor.

teomanında çok sık verdiği bir örnektir.
 
merhabalar

Bugüne kadar müzik yazılarıyla tanıdığımız Deniz Durukan ın bir yazısını buldum ben bu yazıyı geçtiğimiz sene "iyier siyah giyer" adlı kitabında okumşuş ve bayağı gülmüştüm .Teoman fanatiği arkadaşlarımızın okuyacağını umut ediyorum:

Teoman Neye Koşuyor!
Deniz Durukan

Her yıla bir albüm sığdıran Teoman, bu kez süreyi birkaç ay daha uzatarak, bir önceki albümünden de kötü bir çalışmayla dinleyici karşısına çıktı. Üstelik herkesin cover krizine tutulduğu şu günlerde, Teoman da bu modaya uymuş, Barış Manço ve Cem Karaca'ya ait şarkıları yeniden yorumlayıp işin suyunu çıkarmış. İşin doğrusu, başkasına mal olmuş bir şarkıyı söylemek için, önce o şarkıyı en az asıl sahibi kadar iyi söyleyebilmek, ya da daha farklı bir yorum getirebileceğine inanmak gerekir. Tabii bu iş salt inanmakla bitmiyor; o kişinin ruhunu yakalamak, bakış açısını iyi bilmek de önemli. Barış Manço'nun "Kol Düğmeleri" ya da Cem Karaca'nın "Resimdeki Gözyaşları" adlı şarkılarını söylemek için bütün bu kriterlerin göz önüne alınması gerekirdi. Bir de o müzisyenin felsefesi, siyasi birikimi, yaşamı algılayışı var. Bunların hepsi bir bütün. Yani cover yapmak sanıldığı kadar basit değil. Sadece şarkıyı sevmekle iş bitmiyor. Sanat ruh işidir. Sırasında kendi ipini çekmektir. Kendi ipini çekebiliyorsan eğer, özel yaşamında belki mutsuz olursun ama, sanatta istediğin yere ulaşabilirsin.

Sonuçta Teoman kendi besteleriyle de farklı, yeni bir şey anlatmıyor son albümünde. Üstelik buğulu, her an intihar edecekmiş hissini uyandıran sesi kulağı inanılmaz tırmalıyor. Oysa Teoman'ın önceki şarkılarını genelde beğenirdim. Ama Teoman son iki yıldır büyük bir düşüşte. İlk çıkışındaki özen ve heyecan yok. Naim Dilmener'in dediği gibi, sesindeki peltelik sanki bu albümle daha da açığa çıkmış.Teoman'ın kendisini yenilemesi gerek, hem de her açıdan. Önce büyük starlar gibi davranıp röportaj için önümüze sunulan ve diğer gazetelere de gönderildiğini öğrendiğim o acayip formdan vazgeçmesi gerekiyor. Her kişinin kendisiyle röportaj yapacak gazeteciyi seçme hakkına sahip olduğuna inanıyorum. Ama yapacağı röportajın içeriği, uzunluğu, gazetenin tirajı... gibi acayip ayrıntılarla, üstelik form doldurarak kendini kanıtlama durumuna düşmek, böyle bir sevimsizliğe muhatap olmak sanırım hiçbir yazarın hoşuna gitmez. Eğer bu, o yazarı ya da bağlı olduğu yayın organını tanımak amacıyla yapılıyorsa, durum çok daha vahim demektir. Peki menajerler ne işe yarıyor? Sanırım sadece konser organizasyonları, sanatçısının tanıtılması gibi işleri yapmıyordur menajerler. Kimlerin neler yazdığını, en azından müzik alanında nelerin yaşandığını, yeni gelişmeleri, kimlerin bu çalışmaları nasıl değerlendirdiğini takip etmeleri de gerekmiyor mu? Bunları değil menajerinin, bir müzik adamı olarak kendisinin de takip etmesi gerekir. Eğer amaç yazarı tanımak değil de starlığını tescil ettirmekse bu daha da çirkin. Yani benim artık tanıtıma ihtiyacım yok, ben zaten kendini ispat etmiş biriyim, onlar benim peşimde koşsun zihniyetini anlatıyor bu form. Ama bir yazarın da ancak albümü dinledikten sonra o kişiyle röportaj yapıp yapmamaya karar verebileceğini bilmesi gerekir.

Keşke form hazırlamak için harcanan enerji albümde yer alan parçalar için kullanılsaydı da Motosikletli Kız gibi sözü, müziği hiçbir şey anlatmayan, gelmiş geçmiş en kötü parçalardan birine imza atmış olmasaydı Teoman.


Deniz Durukan ın bu sözleri herşeyi açıklıyor ;) ..
 
blues01 dostum sana teşekkür ve tebriklerimi sunarım okumuş araştırmış bizlerle paylaşmışsın harbi bu sitedeki en güzel olay benim gördüğüm... yalnız cover ile ilgili söylenenler takıldı kafama ilk paraagrafta coveri yapılan şarkıların aynı şekilde söylenmesi kadar anlamsız birşey olamaz bence tabi herkes istediği şekilde yapar herkesin müzik tarzı farklıdır, birde cover yapılacak olan şarkının asıl sahibinin ruh hali hayata bakışı siyasi anlayışı harbi harbi saçma... teomanın son albümünün ise dinlenecek bir tarafı yok, olmayan sesi ile bağırıp durmuş... yalnız eskilerden dinlebilecek hemde sıkılmada defalarca dinlenen yorumları da var 'gemiler,papatya,sus konuşma,ne ekmek ne de su' bence...
 
senin rock anlayışın oysa ben ne yapayım,değiştirmeye kalkmayacağız herhalde,ama bana uymuyor,herkesin düşüncesi ise kendinedir,benim düşüncelerimi de BLUES01 anlamış zaten sağolsun.Zaten bu mantıkla yaklaşırsak o zaman piyasadaki herkes rock yapıyor,yapma ya?
Bunun adı rock müzikse elbet belli bir yapısı olacaktır,yani bir şekilde yansıtılması lazım,müziği olsun sözleri olsun veya başka bir şekilde sunulur karşıdakine...
Neden müzik kategorilere ayrılmış?Elbet belli bir çizelgesi vardır,o zaman biz tutalım Techno müziğe rock diyelim,olacak iş mi?
Yalansa yalan deyin arkadaşlar. Kimse birbirine kendi bildiğini de kabullendirmeye çalışmasın,bu başlıkta pek olmasada başka başlıklarda herkes kendi bildiğini körükörüne savunuyor...
Neyse fikrim budur. Herkese saygılar ! ! !
 
merhabalar

Rock müziğin bir kere sürekli muhalif yanı vardır biliyorsunuz rock boyle türedi..Muhalif tavırdan uzak bir rock düşünemiyorum çünkü amacını aşmış oluyor..


Malesef bazı konulara öyle duygusal yaklaşıyorki arkadaşlarımız olmayanı var edecekler neredeyse..Sadece müzik olarak ele alsak bile(undergraund ruh bir yana) teoman bu işi yapamıyor..Son albümünü beğendim diyenlerin doğru söylediğini de zannetmiyorum.. ;) .

Rock dediğimizi şey yaşam tarzıyla muhalif duruşuyla isyanıyla v.s. bir bütündür bunları birbirinden ayırmak saçmalık olur..Malesef bunların hiç biri mevcut değil..


Önceki yazılarımda bir daha yorum yapmayacağımı söylemiştim ama öyle acayip yazılar yazılıyorki kendi kendime gülüp , kendimi tutamıyorum..Biraz daha mantıklı biraz daha objektif yaklaşırsak olaylara her rock çı hak ettiği ilgiyi bulacaktır.
 
benim anlayışımı kimseye kabul ettirdiğim yok dostum... sadece bir yorum, yalnız sen piyasadan falan bahsetmişsin, müziği niye kategorilere ayırmışlar demişsin nedense unutmaki MÜZİK EVRENSELDİR. birde ne alakası war teoman ve rock yorumlara saygılar kişilere de hürmetler
 
Geri
Üst