Ne Önerirsiniz?

Arkadaşlar merhaba.
Size bir konuda danışmak istiyorum. Ama şu an nasıl bir ruh haleti içinde bulunduğumu kısaca bir dinleyin önce:

Yaklaşık 6 senedir elektro gitar çalıyorum. Bir kaç grup ve sahne deneyimim oldu. Belli bir çalış tekniğine de sahibim. Profesyonel seviyede gitar çaldığımı söylenemez ama alternatif tarzda piyasada çalınan şarkıların çoğunu çalabiliyorum. Teknik, gam ve ton anlamında kendimi yetersiz hissediyorum uzun zamandır. Türkiye'de ses getirecek kadar iyi bir vokal arkadaşım vardı. Bir grup kurmuştuk ve çalışmalarımız iyi gidiyordu. Arkadaş işi dolayısıylayurtdışına gitti ve grubumuz dağıldı. Malumunuz iyi ve karakterli bir vokal bulmanın zorluğu ortada bu ülkede...

Bende bir süreliğine grup çalışmalarını bırakmanın iyi bir fikir olabileceğini düşündüm. Geçen zamanda akustik bir gitar aldım. Daha önceden de akustik beste çalışmalarım olmuştu. Yeni gitar alınca bir sürü şarkı daha yazdım. Baktım ki bu müzik işinde herkes kafasına göre bir yerlere gidebiliyor. İyi bir vokal bulmakta zor. Ben de neden kendi şarkılarımı çalıp söyleyeceğim bir grup kurmayayım ki diye bir düşünce oluştu. Vokal yapma konusunda sıkıntılarım vardı. Söylemeye çalışınca sesim de belli bir kıvama gelmeye başladı. Ama vokal yapma konusunda hala yeterli seviyede görmüyorum kendimi. Sürekli akustik tarzda şarkılar yazıyorum fakat sadece şarkı yazmak ta yetmez oldu. Bir ekip olup bu şarkıları düzenlemedikten sonra bu durum da sıkıcı gelmeye başladı. Demo kayıtlar almak istiyorum. Fakat armoni ve teknik anlamdaki eksikliğimden dolayı da yazdığım şarkıları çok iyi bir şekilde aranje edemiyorum. Kafamda vokali kendim yapacağım bir beste grubu oluşturmak var. Müzikle uğraşmam ticari bir amaçtan ötürü değil hobi de değil tabiki. Şarkı yazım konusunda açıkçası kendimi yetenekli görüyorum. Ama vokal konusunda ve müzik bilgisi anlamında sıkıntılarım mevcut. Bu konuda bana neler önerebilirsiniz?
 
Sorun ne şimdi tam olarak? Yani vokal tekniğini mi geliştirmek istiyosun, düzenleme teknikleri mi araştırıyosun yoksa grup kurmak mı istiyosun? Vokal için tek yol kurs alacaksın, teori öğrenmek istiyosan internette tonla kaynak mevcut, ders alma alternatifi de var tabi. Grup kurmak istiyosan da eleman ara, kur yani. =) PC varsa gerçi programlar baterileri falan kendisi çalıyo artık, elini bilgisayardan başka bi şeye sürmene gerek kalmıyo. Besteleri düzenlemek için de gam bilmene gerek yok bu arada, ama tabi solo atmak istiyosan bu apayrı bi konu.

Bu arada "siniz" ayrı yazılmaz. Soru eki olan "mi" ayrı yazılır. =)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Evet dostum. Konuyu dağınık yazmışım biraz. Ama sorunlar da tam senin anladığın gibi. Sorunların ben de farkındayım ki ifade ediş şeklimden sen de rahatça anlayabiliyorsun. Çok güzel önerilerde bulunmuşssun, eyw. Ben de bunları düşünmediğim değil. Ama beklediğim senin verdiğin tarzda bir cevaptan ziyade, bana bir yol çizecek bir tavsiye. Bu bahsettiklerinin hepsini bir anda yapmak mümkün değil. Şu anda nerden başlanmalı, ne yapmalı onun derdindeyim. Vakit kaybetmeden ve müzikten sıkılmadan birşeyler yapmalıyım. Anlattığım durumu yaşamış arkadaşların yönlendirmeleri daha yapıcı olucaktır benim için sanırım.
 
Beste yapıyo olabilmen sahip olabileceğin en güzel şey. Gerisi teferruat. Bence evde bestelerine kayıt yapmalısın. Harici bir ses kartına , kaliteli bir mikrofona ihtiyacın var. Bilgisayarına cubase kayıt programını kur. Bir de ortalama bir davul programı. Deneme yanılma yoluyla ve bu işi yapanlarla birebir sohbet ederek birçok şey öğrenip kendini geliştirebilirsin. Sıkıntıya düştüğünde elinin altında internet te var zaten. Düzgün kayıtlar yapmaya başladığın zaman belli yerlerde yayınlayıp, grup kurmak istediğini soylediğinde beğenenler de sana katılacaktır zaten.
Şarkıyı düzenleme ve kayıt konusunu kısaca geçtim, çok çetrefilli bir meseledir aslında. Ama bu da zamanla tecrübe edinilecek bi konu bence. Gün geçtikçe kayıtlarına daha çok dikkat etmeye başlıyacaksın. Daha önce yaptıklarını beğenmiyeceksin. Farklı ekipmanlar deneyeceksin. Ve sonunda kendine göre fikirlerin ve bilgin olacak.Kayıtlarını objektif bi şekilde değerlendirmelisin. Yaptığın tarza yakın şarkıların kayıtlarıyla karşılaştırmalı ve bu işte tecrübeli insanlara dinletmelisin.
Grubun olmadan bunları tek başına yapman sıkıcı gelebilir. Ama bunları öğrendikten sonra grup kurduğun zaman herşeye daha çok hakim olursun. Ne istediğini bilirsin.
Vokal konusunda da sıkıntın olmasın. Kendi şarkını söyliyeceğin için, birilerine fazla benzemeyip, kendin gibi okursan kimse kolay kolay kıyaslama yapamaz. Beğenir ve ya beğenmez. Sende yorumlara göre bu konuda bi eğitim alırsın ya da daha çok çalışarak kendi kendini geliştirirsin.
Benim yapabileceğim öneriler bunlar. Umarım başarılı olabilirsin. :)
 
Çalışacak insan arama sürecinde müzikten fedakarlığın bir anlamı yok, ilanlar veriliken en güzeli bestelere basit bile olsa bilgisayarda yavaş yavaş aranje etmek böyle tanıştığın müzisyenler onlardan beklentilerini daha iyi kavrar.

Yapacağınız aranje albüm niteliğinde zaten olmasın öyle bir amaç sizin için bu noktada zararlı. tını hakkında fikir versin yeter grup oluşunca zaten baştan alınacak herşey.
 
Geri
Üst