17 Yıllık Kurutulmuş Maun Ile Gitar Yapımı Yardımı Istiyoruz

J

jordan.23

merhaba arkadaşlar 17 yıllık kurutulmuş bikaç tane gitar gövdesi çıkacak kadar maun ağaç bulduk. müzik aleti de yapan bir marangoz abimizden ve gitar yapmak istiyoruz. gitarlarımız var ama hazır ağaç bulmuşken ve ben solak biri olduğumdan bunları alamadığım model bir kasa ile değerlendirmek istiyorum. youtube ta bir çok gitar yapımı videosu var ağacın sahibi abimizde çok iyi gövde çizip kesebiliyor. benim sorum les paul yapmamış les paul yapması meşakatli mi olur? olursa explorer kasa james hetfield in ahşap rengi olan gitarını düşünüyorum daha basit bi gövde yapısı var. gitarın sedef süslemeleri falan herşey tamam abimiz o işte iyi.

bunların dışında set-neck yapmayı düşünüyoruz internette genelde vidalı sistemle yapılıyor. artı gitarın köprüsü sabit köprü olcak les paullerdeki gibi köprüdeki eğimin oranını vs nasıl ayarlıycaz. artı diğer arkadaş elektronikçi bu iştede sıkıntı yok. emg ya da seymuar duncan manyetik takmayı düşünüyoruz önerilere göre de değişebilir bu durum.

gitarın sap ağacını ne kullanarak yapalım yine maun üzerine gülağacı klavye mi yoksa başka ağaç mı? ve klavye ağacını satın alabilceğimiz bir yer var mı? artı bilgisi olan varsa bu klavye sap ölçüleri nasıl olcak. esp - gibson tarzı sap klavye kalınlığı olcak 'U' diye tabir ettiğimiz şekilde.

bu gitarın yapımında püf noktalar dikkat etmemiz gereken ve parça tedarik edebileceğimiz dükkan veya satış yerleri önerebilir misiniz?(istanbul da oturuyoruz)
 
Yazdıklarından benim anladığıma göre şu an ne istediğini bilmiyorsun.

Bu bir hakaret gibi algılanmasın lütfen.

Gitardan beklentilerin netleşince bence bu tür bir başlık aç, heyecan ve kısa sürede edinilen fikirlerle o ağaçları ziyan etme olasılığınız bence çok yüksek.
 
Bence de konuya hakim biri ile yüzyüze görüşmekte fayda var. Benim aklıma gelen gibson'larda ön yüz yapıştırılır, iç yapısı ise değişkendir (ağırlık azaltmak için içeriden tahta eksiltilir çeşitli şekillerde ama bunun tona da etkisi var).

Set neck'te ise sap açısı iyi ayarlanmazsa dönüşü çok zor, vida (bolt-on) sistemde ihtiyaç haline açıyı hatta sapı değiştirmek son derece kolay.

Manyetik seçimi bile yerine göre gövde de şekillendirme isteyebiliyor, bunu da işe girişmeden netleştirmekte fayda var.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
evet les paulldarda iki parça yapılıyor ve üzerine iki parça kapak yapılıyor. gövde pasta gibi kat kat kesilip sonradan zımparayla o güzel oval şekli veriliyor ve içlerinde 15 yıl civarında uygulanan gövde iç kesiminde boşaltma tekniği uygulanıyor. tünelde ya da kadiköyde lüthiyerlerle irtibata geçmek lazım ama onlara verilcek her ekstra paradan azaltmak için öğrenebilceğim kadar bilgiyi öğrenmek ve ince detaylarda onlara danışıp yardım almayı düşünüyoruz. strat kasa yapmışlığı var abimizin bizdede elimizde dandik bir strat ibanez vidalı rg ve bir adette neck true saplı ibanez gitar var istediğimiz kasalarda bunlara göre farklı olduğu için bunları baz alarakta yapamıyoruz. eğer lüthiyerden ufak tefek yardımlar alsak çok işçilik parası alırmı bide o var
 
Bir de şöyle düşün:

Eğer kendiniz uğraşıp yaparsanız atıyorum 1000 liralık gitarlarla yarışabilecek kalitede (çalım, ton, görünüm) bir gitar çıkacak. Siz ise bunu cebinizden 400 lira çıkarak yapacaksınız(köprü, kulaklar, manyetikler, gövde ve sap için gereken kalıplar, perde malzemesi, klavye ve kapak vs için kullanacağınız vs).

Eğer bir ustaya elindeki ağacı verip gitar yapmasını istersen senden 1500-2500 lira alacak ama piyasadaki 4000-5000 liralık gitarlarla kıyaslanacak kalitede bir gitar çıkacak.

Bir gitarın maliyetinin oldukça komik bir kısmını ağaçlar oluşturuyor aslında, Türkiye şartlarında bile 150 liraya falan oldukça iyi kalite bir LP çıkaracak ağaçları almanız mümkün. Haliyle elinizdeki ağaçlar aslında o kadar da değerli(para olarak) değiller. Piyasada o kadar güzel kurumuş ağacı bulamazsınız belki, ama yine de gayet iyisini bu paraya bulabilirsiniz. Daha da az değerli ağaçları daha ucuza da alabilirsiniz. Bu maliyetten kaçıp deneme yapmadan direk gitara girişmek isterseniz elinizdeki ağaçları ziyan edebilirsiniz. Ben de kesinlikle deneme yapmanızı tavsiye ediyorum bu sebeple.

Gerçekten emin olana ve hakim olana dek bence harcamayın o ağaçları. Dediğim gibi, eğer 1000 lira seviyesinde bir gitar yapmak için 400 lira harcayıp bir o kadar da uğraşacaksanız, boşverin gidin 1000 liralık gitarı alın, değmez uğraşmaya. Ben tecrübemi kazandım, çok daha iyisini yaparım dediğiniz zaman buyrun, o zaman mantıklı hale geliyor bu iş.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
haklısın aslında 1000 liralık 1500 liralık gitarlar var elimizde zaten. güzel birşey olsun istiyoruz artı diğer ardakaş sağlak ama ben solağım bu durumda da görüntü ve malzeme istediğim seviyede olsun istediğim manyetik, burgular, renk, sap şekli olsun istiyorum. 3 kuruş için 5 kuruşluk mal fırsatınıda kaçırmamak lazım yarın kadiköy- tünel gezisi yapıp fikir alış verişinde bulunayım sağlam akor burguları, güzel bi köprü sap ağacı vs bunlara güzel bir işçilik ne kadar tutar piyasa yapalım
 
Ö.m atın, bu akşam elimden geldiğince yardımcı olayım. Öğrenmeniz gereken çok fazla detay var.
 
Hocam bu kaliteli güzel ağacı heder etmeyin. Gidip sağlam bir lüthier abimize yaptırın Erkan Sızlar gibi gitarınız değer kazansın. Hemde profesyonel ellerde sapı ayarı cilası her şeyi kusursuza yakın olsun. Deneme yapılacak veya tecrübe kazanılacak bir ağaç değil elinizdeki bence iyi değerlendirin ;)
 
evet bende bu riske girmekten vazgeçiyorum yarın tanıdık bir lüthiyere danışçam sağlam bir gitar olsun yapmışken tam olsun.
 
Ağacın nem oranı yaşadığınız alanla doğru orantılı zaten kuruma diye birşey yok da,
Erdem Koca diye birisi var. Facebookta bulabilirsin resimlerini. Onu bir incele gerçekten günümüzün genel istekleri doğrultusunda gitarlar yapıyor ve 10 numara.
 
Geri
Üst