Corel Draw

Vektör grafik için vazgeçilmezdir. Illustrator'ı da severim fakat Corel her zaman daha esnek ve sevimlidir gözümde ;)

Özellikle matbaaya gidecek işler hazırlayanlar daha çok kullanırki teknoloji olarak matbaalar Corel'e daha aşinadır. Mesela iş bitince telefon açarsın matbaaya o da sana direk Corel 9 var bizde ona göre gönderin der :) Illustrator ya da Freehand gibi programları sevmezler.

Corel Draw ile ilgili herşeyi bulmak için programı açıp iyice kullanmak gerekir. (Öğrenmek demiyorum ilk etapta oldukça zor gelecektir fakat en azından ne nerededir hangi araç hangi işe yarar gibi basit adımlar atmalısınız.) Vektör tabanlı bir programda deneyiminiz varsa zaten kısa sürede sever, benimsersiniz. Ama daha önce vektör tabanlı bir program görüp kullanmadıysanız ilk aşamada raster tabanlı bir şeyler öğrenmenizde yarar var. (Photoshop, Gimp gibi) El alışkanlığı kazanmak açısından raster dizayn programları daha kolaydır.
 
eğer sen böyle demişsen benim bir daha bakmam gerekecek. ;) corel'in matbaa çalışanları ile ilgili yakınlığını çokça duyuyorum. birde raster tabanlı dizayn programlarını (mesela gimp) biraz açmanı rica etsem. :) Photoshop zaten kullanıyorum da diğerleri hakkında da birşeyler öğreneyim senden. ;)
 
enchant, Gimp kısa özetle Photoshop'un Linux üzerindeki muadilidir :) Hani lisans maliyetleri yüzünden Adobe programlarını kullanamıyorsan yerine alternatif olan Gimp kullanılır. Gimp, platform bağımsız çalışır ve illaki işletim sisteminizi değiştirmeniz gerekmez, Linux kurulmasa da olur.
Photoshop ile farkı var mıdır? Vardır fakat başlangıç ya da orta seviyede bir kullanıcıysan Gimp işini hayli hayli görür. Uzun dönemler Photoshop kullanmış, Photoshop'un plug-inleri, brushları, filterlar gibi bir çok konuda alışmışsan ve tabiri caizse kendi tarzını bulmuşsan Gimp farklı gelebilir. Ama başlangıç ve orta kullancılar için gayet yeterlidir. Adobe'un lisanslarından da kurtarır ;) Gimp de raster tabanlı bir program olmasına rağmen vektör çizimler için ayrı bir eklentisi de vardır yani Gimp kullanan kullanıcılar ayrıca vektörel çizim için farklı bir programa gerek duymaz.

Sektörde profesyonel olarak bu işi yapan ve bu işten para kazanan kişiler Gimp yeterli gelmiyorsa, lisans parasını verip Adobe'un ya da Corel'ın ürünlerini satın alsınlar derim. Ama hobi olarak ya da ticari amaç olmaksızın ilgileniyorsan Gimp güzeldir, ücretsizdir.

Matbaa işleri olduğu zaman Photoshop zaten devreden çıkar. Matbaacılara lazım olan dpi ölçüleri ve CMYK renkleri Photoshop'la değil Corel ile uyumludur. Photoshopta dpi ölçüsünü 300 yapsan da (default olarak 72 dir) RGB renklerini CMYK yapsan da çalışma vektör olmadığı için basımda kötü sonuç verir. Ayrıca basılacak çalışmanın kenar boşluklarını matbaa kendine göre ayarlamak istediği için illaki o dosya üzerinde oynama yapar. Ve sizin matbaaya gönderdiğiniz dosyanın uzantısı .cdr olmalıdır. (Corel) Photoshop'ta .cdr olarak kaydedemezsiniz ve işi .psd olarak gönderirseniz matbaacı kafayı yer :)

Sonuçta bu işler piyasada olan kişiler için özel kullanımı kaldırmaz. (Gimp gibi) Piyasadaki matbaacıların çok büyük bir kısmı Corel kullandığı için uymak durumundasınızdır. Ben Illustrator kullanıyorum .ai versem olur mu dersiniz, matbaa da olur biz de Illustrator kullanıyoruz derse güzel olur, sürpriz olur :) Ama pek karşılaşılan bir durum değildir. Kendi halinizde takılıyorsanız Gimp kullanıp gayet de ustalaşabilirsiniz. Kimseye uymak zorunda da kalmazsınız.
 
Geri
Üst