Lag Akustik Deneyen?

E

Episode13

Arkadaşlar yazın bizim buralar canlanıyor. Benim ıbanez akustiğim var. Arkadaşta almak istiyor. Ben lagların çok övüldüğünü gördüm.Zuhale gidip T400Dce denedim fakat teller ezik büzük, yıpranmıştı sanırım o yüzden beni pek tatmin etmedi.


Bu lag gitarların sıralama olayını da çözemedim. T100 T200 T300 T400 var fakat anladığım kadarıyla T400 en pahalı diye en iyi gitarı olmuyor lag firmasının.

Biraz araştırdım Jeff loomis Lag T100 akustik - T400 klasik gitar kullanıyor.

Yine gidip deneyeceğiz fakat sizlerden de deneyen varsa fikir alalım dedik gitmeden.
 
Ben tünelde denemiştim bir buçuk sene önce.550 - 600 liralık bir modeliydi,akustik gitardı.Gövdesi ufaktı sanki diğer gitarlara göre, çalımı rahat fakat çok da tatlı, gür bir ton yoktu.Hatırladıklarım bunlar..
 
Ben de zuhalde denemiştim 3-4 ay önce,öncelikle çalımı çok rahattı,klavyesi çok uygun her türlü şeye,tonlarıysa ortalamaydı yani kötü değildi,600tl'lik bi modeldi şimdi adını hatırlamıyorum.
 
Yaklaşık bir buçuk yıldır Lag T200J kullanıyorum (jumbo kasa olan model), geçen ay elime bi tane de T333JCE geçti (jumbo kasa, kesik kasa elektro). İkisi de fiyatına göre inanılmaz derecede kaliteli gitarlar. Bence ikinci el olarak başka marka alınacağına aynı fiyata Lag'ın sıfırını almak daha mantıklı. Bunu söylerken T66 modelini istisna tutuyorum, 66 Lag'ın en düşük modeli. Ön kısım solid top değil, binding kısmı da gül ağacı yerine siyah plastik. İşçilik detayları olarak da 100 ve daha üst serilerden daha yetersiz. Bu markanın tüm modelleri Çin yapımı. T100 ve üst modellerde ses tahtası masif, gül ağacı binding ve gül ağacı "headstock" kaplaması var, modeline göre yan ve arkaların ağacı maun ve gül ağacı arası değişiyo ama tüm modellerde lamine ağaç olduğu için bu çok önemli bi fark değil, daha ziyade görsel olarak bi fark oluşturuyo. 100 ve 200 serisi mat cilalı (french satin diye geçiyo katalogda), bu cilanın çok önemli bi dezavantajı var, gitar çalındıkça el değen yerler parlamaya başlıyo... Pek hoş görünmüyo açıkçası. Ben T200'den çok memnunum, elime son iki yılda sekiz akustik geçti, bunlardan biri Martin, biri de Cort Custom Shop'tu ama hepsi arasında fiyat performans olarak en öne çıkanlar 80ler üretimi bi Yamaha FG-340II (tamamı lamine bi Yamaha ama ilginç bi gitar, efsane modellerdendir) ve Lag T200J. Bu arada üzerinde eski tel olan çok kaliteli bi gitardan bile sönük bi ses gelir, onun için bunu bi kriter olarak almayın derim.

Ortadaki T200J üzerinde Seymour Duncan manyetik takılı
45323_469801133065806_1435737939_n.jpg

248265_469801116399141_483754599_n.jpg

484162_469801339732452_844531400_n.jpg
 
Hocam bende büyük kasa istiyorum ama alt perdelere de inmem için cutaway gitar bakıyorum. Jeff loomis elektro da schectera klasik ve akustikte Lag gitarla ilişkili.

Araştırdım biraz adam T100 ASCE-BLK kullanıyor. Bunu görünce şaşırdım çünkü serinin en ucuz ve en düşük modellerinden biri.Klasikte ise T400 ü var. Benim denediğim ise t400dce fakat tellere tecavüz etmişler resmen o yüzden hoş gelmedi kulağıma gitarın tonu.

Sizin denediğiniz iki lag gitardan hangisi daha iyiydi?Şu Jeffin gitarının gövde rengini çok seviyorum. Yakında gidip deneyip karar vereceğim.

jeff_loomis-5.jpg
 
Ben şu an ikisine de sahibim. T333JCE daha iyi, çünkü cilası mat değil ve yanlar ve arka gül ağacı... Lamine bile olsa gül ağacı görsel olarak daha dikkat çekici tabi. Bu arada T100ler de cilalıymış galiba, ben mat diye hatırlıyordum. Zaten sadece T200J'yi Zuhal Müzik'ten alırken denemiştim diğer modelleri, aklımda öyle kalmış. T200J'yi almaya gittiğimde daha üst modelleri alabilecek bütçe ayırmıştım ama denediklerim arasında bu gitar içime sindi. T66 hariç model numaraları daha ziyade kullanılan ağaçlarla alakalı, iyi bi T100 ton olarak T300'den çok farklı çıkmayabilir, dediğim gibi daha ziyade görsel farklar var aralarında. T400 tek ladin ses tahtalı model onun sesi daha farklıdır diğerlerine göre tabi. Model numarasından ziyade kasa tipi çok önemli bence, gördüğüm kadarıyla Lag firmasının asıl başarısı jumbo kasalarda.
 
Büyük ihtimal bende t200jce alırım. Ben pek bir bilgi sahibi değilim akustikler hakkında. Şimdi bu elektro akustik lagların hepsi amfiye girdiğimizde aynı tonu veriyorlar sanırım? Hani gitarın jumbo veya slim olması pek önemli değil amfiye girildiğinde.

Çıplak seste ise jumboların büyük bir üstünlüğü var diye biliyorum.

T333Jce modeli sitesinde yok sanırım eski seriden.
 
T333ü ben de hiç bi sitede görmedim, bendeki galiba geçen yıl üretilmiş bi gitar, çok eski bi seri değil yani ama limited edition tarzı piyasada az zaman kalmış bi model. Amfiye bağlandığında kasanın çok önemi yok, zaten eşikaltından alıyo sesleri, telin sesini alıyo yani... Eğer preamfi Blend modelleri ya da Yamahalardaki gibi kasanın içine mikrofon uzanan çift yollu sistemden olsa kasanın akustiği de devreye girer ama bunlarda öyle bi durum yok tabi ki. Aslında tonun hoşluğuyla kasanın boyutu arasında normalde doğru orantı yok ama Lag modelleri arasında jumbo kasaları ben daha çok beğendim. Jumbo kasa genel olarak dengeli ses verdiği için daha ziyade akor basıp ritm atarken tercih ediliyo. Bu arada ladinle sedir arasındaki farkı da araştırmak gerekiyo akustik gitar alırken; sedir daha romantik, sıcak, dolu dolu sesler verir, ladinse daha parlak, agresif tonlar verir. Les Paulle Strat gibi yani. Renk olarak da fark var, yukarda benim fotoğraftaki klasikler ve Lag kırmızı sedir, Cort Engelmann ladini, Yamaha da lamine ladin, muhtemelen T400 yani Sitka ladini olan gitar Cort'un rengine yakındır, Lag'ın sedir modelleri de zaten T200le aynı renk, kimine göre önemli bunlar =)
 
bende t66ace var forumda alper isimli arkadastan almistim genel anlamda memnunum fakat sisteme bagladigimda sahnede cokfazla fedback sorunu var bu yuzden de ton cekemiyorum bass neredeyse sifir seviyesinde ayarliyorum yoksasiddetli feedback yapiyor nasil duzeltebilirim yardimci olursaniz sevinirim bi de sap cizirti sounu var truss rod olayindan anlarim ama 12. perdedeki cizirtiyi bir turlu gideremedim
 
2.el Lag t-333 buldum. Çarşamba veya perşembe elimde olacak inşallah. Herkese teşekkür ederim.
 
Yalnız alacağım gitar iki senelik imiş. Bu saatten sonra bir faydası olur mu? Ona göre alayım hocam.
 
"Ürün temin edilemiyor." yazıyo ama bulunabilinirse her akustik gitar kullanıcısı almalı. Bunlar gitarı hem koruyo, hem de daha önceden oluşmuş göçme ya da kabarma varsa zaman içinde eski haline dönmesini sağlıyo. Ama öncelikle gitarı alırken kontrol etmek gerek köprünün etrafında kabarma ya da göçme var mı diye tabi ki.
 
Geri
Üst