Gitara İnlay Yaptırmak

Birçok internet sitesinde, çeşit çeşit inlayler, ve onları gitara yapıştırmak/monte etmek ya da herneyse için gerekli malzeme de satılıyor. Fiyatları fazla olmadığı için gümrük sorunun da olmayacaktır... www.projectguitar.com buraya bak mesela, sonrasını kendin de halledebilirsin...

Ankara'da Evrensel Müzik'e bir sor derim oranın dışında birilerinin bu işle pek ilgileneceğini sanmıyorum :)

Bu arada ben şahsen inlaysiz klavyeleri çok beğeniyorum :)
 
Çok ince numara freze ihtiyacınız var. Çevrenizde dişhekimi filan varsa ondan alabilirsiniz. Olmadı diş depolarına gidin orda da var. 0.5. 0.8 no frez ihtiyacınızı görür. Tabii bir de bu frezi takacağınız bir aeretöre ya da başka bir motora ihtiyacınız var.
Evrensel Müzik dışında Başkent Müzik Merkezi'nde Zafer usta var. O da yapar bu işi. Çok hassas bir işçiliktir ama :D
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
bu sitede de inanılmaz inlaylar var aşık olursunuz ama ben genede bu işin ehri birinden yararlanmak istedm hemde ankarada olsun rahat rahat yaptırayım istedim..

kim yapar biraz daha detaylı yazabilirmisiniz? kenan abiydi sanırım yaparsa nerden bulurum vsvs :)
 
Hadiseyi elimden geldiğince ve bilgim elverdiğince açayım o zaman. Ama öncelikle bu işin zor bir iş olduğunu belirteyim.

Ben de şu an klavyeme inlay yapmakla uğraşıyorum. Henüz tasarıma karar verdim denemez. Zaten gereken malzemeyi bulmak da kolay değil. Ben hazır inlayler yerine kendi tasarımımı yapmak istediğimden öncelikle inlayin çıkarılacağı bir plak bulmak gerekti. Sedef bulmak hem kolaydır hem de ucuzdur ama ben fildişi yanlısıyım. Çünkü hem kararma-sararma olmayacak hem de daha değerli bir iş çıkacak :D (panter emel duymasın) Fakat gerçek fildişi bulmak çok zor. Endüstriyel tasarımcıların bir mail grubu var onlara mail attım cevap bekliyorum halen. Ayrıca plağınızın kalın gelmesi durumunda sedefi zımparalayarak inceltmek kolay ama fildişi çok zor aşınır ve şekil vermek de çok zordur. Bu yüzden eğer fildişi kullanacaksanız çok yüksek devirli ve hassas bir motora ihtiyacınız var. Çok titrememesi gerektiğinden şu an için sadece diş hekimlerinin kullandığı aeretörlerden başka birşey gelmiyor aklıma. Dişhekimi arkadaşlar halledecekler sağolsunlar :D Bir de ince numara frez. Mikro frez de denir bunlara. 0.5 ve 0.8 ler işinizi görür. Dediğim gibi dişdepolarında bulabilirsiniz.
100cm boyunda, 10cm eninde ve 2-3mm kalınlığında bir sedef plak lazım. Kaliteli olsun derim. Fosfor içeriği fazla olsun :D Birkaç gün içinde nerden bulabileceğinizi de yazarım.

Sonra; eğer kesintisiz devam edecek bir inlay yapacaksanız (mesela Ibanez'in tree of life'ı gibi) perdeleri sökmeniz gerekli. Bu iş de gayet zordur. Perdelerin içindeki çentiklere dikkat! Yoksa klavyenizi harcarsınız. İşin bu kısmı ve perdeleri tekrar takma kısmı gerçekten tecrübe istiyor.
Perdeler de çıktıktan sonra plağınızı elinize alın ve tasarımınızı ince uçlu cd kalemiyle çizin. Sonra bahsettiğim frezle şekli kesin ve çıkarın. Eğer kalın gelirse de tesfiye işlemine başlayacaksınız demektir :D Bu zımparalama işlemi de zor. Sedefin parlaklığını kaybetmemesi için büyük numaradan küçük numaraya doğru zımparalamanız gerekir.
Ardından klavyenizin üzerine plağı koyun ve kurşun kalemle hassas bir şekilde klavyeyi çizin. Burda dikkat etmeniz gereken nokta cizgilerin iç kısmından 0.1 mm ara bırakarak klavyeyi oymanız. Dar gelsin ama geniş olmasın mantığı yani. Yavaş yavaş genişletirsiniz sonra. Klavyeyi de sapa kadar oymayın derim. Gülağacı ise mesela, kahverengi yer bitmesin bence. Eğer abanozsa zaten işiniz çok kolay. Kolay işleniyor abanoz.
Neyse, klavye oyma işiniz de bittiğinde (uygun kalınlık-derinlik kısmı size kalmış. 2 mm'yi geçmeyin derim. Hatta 1 mm de kalın.) hafif bir tutkal yardımıyla sedefinizi klavyenize takın. Ama tutkalı kesinlikle azıcık sürün yoksa taşar. Sonra klavyeyi çok küçük bir zımpara ile zımparalayın, deep conditionerla cilalayın (tutkal kurusun ama). Perdelerin takılacağı kısımlardaki inlayleri frezinizle alın ve perdelerinizi tekrar takın. (Muhtemelen ilk bir ay düzgün takamazsınız :D)

Umarım yazdıklarımdan bir fikir edinebilmişsinizdir. İsteyen olursa daha spesifik soruları da cevaplamaya çalışırım. Ama tekrar belirteyim bu "riskli" bir iştir. :D
 
Eline sağlık euphrates, hep söylemiş bu iş risklidir... Benim tavsiyem: Bu işe girişmeden önce gidin ve mağazalardaki uzak doğu üretimi gitarlara (nokta inlay hariç modeller) bakın. Mesela SB Dreams yada monkey gripli ibanez kopyaları falan. Sonra da en basitinden (kolay bulunurluk :D) RG370DX gibi bir gitardakini inceleyin. İnce yerlerdeki (köşeler) hem sedefleri hem de ağacı ayrı ayrı inceleyin... Çok fark göreceksiniz :D
Bu arada 100x10'luk sedef bulmak mümkün mü? 8O
 
elimde gül klavyeli bi klasik var birinden gasp ettim zaten.. :) eski bi gitar baktım klavyede gül dirket söktüm perdeleri perdesiz yaptım.. gövde uyduruk bi ağaç zaten.. şimdi deneme amaçlı ona girişebilirim.. :)
 
TobidyouFarewell;
Kenan ustada inlay vardır tabii ki ama ilginç birşey olacağını pek sanmıyorum. Ama canı isterse rahatlıkla bulur. Ama "canı isterse" :D

gogostar;
Yadıklarında kesinlikle haklısın. Güzel bir iş çıkarmak çok zor bu custom inlay olayında. Önce ağaç keresteler üzerinde de çalışabilirsiniz. Ama en zor kısım perde takma-çıkarma işlemi :D
Ayrıca sedef bulmak her türlü kolay. Gerçek anlamda parlak sedef bulmak biraz zor. Ama ben çok yaklaştım yazarım buraya yarın öbür gün.

vileshome;
Kolay gelsin! Bu iş zor ama bir o kadar da zevkli :D

Son olarak;
Benim iş bittiğinde (gövde tasarımımı da bitirmek üzereyim) fotoları buraya koyarım. Detaylı bir şekilde neler yaptığımı ve sonucun ne olduğunu daha iyi görebilirsiniz :D
Şimdi sadece high gloss polyester boyaya ihtiyacım var. Onu bulamıyorum işte! Sözde bulduklarım hep akrilik gibi duruyor :D
 
Benide heyecanlandirdiniz simdi,
Girmedigimiz bir bu is vardi bunada heveslendirdiniz.
Benim X-Custom uzerinde sharkfin inlaylar mukemmel duracak.Gibson olsada olur farketmez.

E-bay da 16 dolardan satiyorlar.Kargosunun birsey tutacagini sanmam.. 30 dolara kargosuyla beraber gelir herhalde.

peki elimizde inlaylar olsa.Bir luthiere gidip takmasini istedigimizde kac para ister bizden tahimini olarak...?
 
İzmir-2 caddesinin girişinde yani YKM den Maltepe tarafına giderken sağda kalan tarafa girdiğinde hemen köprünün ayağında Turets PAsajı var oraya gir alt katta Evrensel Müziği bulursun kenan usta oranın atölyesinde olur genelde sor gösterirler.
 
Geri
Üst