Usa Fenderin Ilginç Sorunu.

Fret yipranmalari, cok asiri olmadigi surece, isik altinda belli olan mikroskopik asinmalardir. Yarim mmlik bir fret asinmasi icin disaridan harab olmus bir goruntu gerekir. Keske gitari gorme sansim olsaydi.
Bir de gitarı kutusundan çıkaran ilk kişiydim. 2 sene kullandım tamam fretlerde bir kullanmışlık oldu ama gitarı çaldığım ilk saatlerde farketmiştim bu problemi gitar yepyeniyken. Her zaman vardı yani sonradan oluşmadı.
 
Bende aynı aynı sorunu sık yaşayan biriyim, Benim blackmore's da aynı sorun başgöstermişti. hatta bir stüdyo kaydında, kaydı yarıda kesip dakikalarca uğraştığımı biliyorum. İlginçtir ben "trusrod" vidasını bir tur gevşetip tekrar eski konumuna getirdiğimde nerdeyse bütün entonasyon değerleri yerine geliyor. Ayrıca köprü değilde "roller nut" da bazen bu tür sıkıntılar yapabiliyor.

nacizane tavsiyem trusrod u bir tur gevşet ve eski konumuna getir.
 
Yaban pardon tel mevzusu gözümden kaçmış malum gecenin 2 si :).Gerçekten ilginç sorun; peki yeni mi farkettin yada vardı da arttımı yada sonradan olduğuna eminmisin?İstanbuldaysan "Fatih Yılmaz" a bir göster derim o seni bilgilendirecektir, göremediğimiz için bir şey diyemiyorum, ayrıca bu konuya yatkın olduğun ve yapılabilecek bir çok şeyi denediğin belli, ama bazen gözden kaçan ufak bir detayda olabiliyor ( şeytan ayrıntıda gizlidir :) ).Kolay gelsin...
 
Bu sorunu izmirde bir lütiyere gösterdim. O da sorunu çözememişti. Gitarı sattığımı yazdım ama görmemiş arkadaşlar galiba ancak çözüm önerisi getiren arkadaşlara teşşekkür ederim, şu anki gitarımda da benzer bir sorun olursa burada anlatılanlar işime yarayacak. Bu başlığı aslında birisinin çıkıp kesin bir dille "sebebi şudur-çözümü de şudur o problemin, benim de başıma gelmişti vs." lafını duymak istediğim için açtım. Ancak burda yazan birkaç arkadaşın da başına gelen bir olay olarak bu sorunun her zaman tek bir sebepten kaynaklanmadığı, bahsedilen birkaç gözden kaçan şeyin buna sebep olabileceğini öğrenmiş oldum. Can ilknur da tek yönlü tremolo olan fenderlerde bunun kronik bir sorun olduğunu yazmış, orası da ilginç geldi.
 
başıma gelmemiş olsa bile endotasyon ayarı hakkında çok detaylı bi bilgi biliyorum.
G-string yani teller arasındaki en oynağıdır. Küçük bendler bile çogu zaman akor kaybına neden olabilir
Sorununuz basitmiş aslında. Dedinizki
0.G da 0 cent 12g de 20 cent 24g de ise 40 cent gibi bir seviye varsa o zaman sorun basittir. endotasyondaki arkadaki vidayı sıkmaktır 5-7 tur kadar. daha sonra tekrar 0dan akoru yapıp kontrol etmektir.
Ben sorunu birinde eksik cent birinde artık cent oldugunu sanmıştım ve korkmuştum açıkcası. öyle gitarlarım olduki 0 ve 12. perdede aynı olup 24 de 20cent ileri veya geri olabilen. gelde bunu çöz deriz bizde :)
 
2. kez okuyunca anladım demek istediğinizi. Eğer entonasyon vidaları ile çözüldüğünden bahsediyorsanız zaten onlarla çözülmeyen bir problem olduğunu yazdım.
 
Uzak bir ihtimal fakat manyetikler tellere çok yakın olabilir mi? Bir yerlerde mayetiklerin çekiminin de tellerin entonasyonunu etkileyebileceğini okumuştum... Benim hiç başıma gelmedi fakay paylaşmak istedim...
 
Geri
Üst