Ses Kartı Ve Hoparlor Konusunda Yardım Lutfen!

M

makyol

Arkadaşlar merhaba,

Foruma yeni üye oldum bazı sorularım yardım edebilirseniz çok sevinirim.

Ses Kartı satın almak istiyorum; aklımda olan kartlar sırasıyla:

m-audio fasttrack c400
line6 ux2 beya ux1

fiyat aralığım 500-600 TL gibi anlayacağınız üzere.

Şimdi bende bi logitech 5+1 hoparlor var, bunu kullanmaya devam edersem kayıtta daha da önemlisi ses çıkışında istediğimi almam çok mu zor?

veya şöyle söyliyim iyi bi multimedya speaker alırsam, mesela http://www.edifier-international.com/products/edifier-multimedia/s530-s530d gibi yine de istediğimi alamaz mıyım ses ve kayıt olarak?

illa ki http://www.muzikekipman.com/urun/m-audio-av-40-studiophile-.aspx tarzı monitor hoparlor mu almam gerekiyor?

Mesela bu m-audio av40'ı alırsam, müzik dinlerken istediğimi alamayacağımdan korkuyuorum ve ikisine de ayrı ayrı verecek param yok. ses teknoloji konusunda da çok bilgili olmadğımdan yardım istiyorum.

benim için olabilecek en iyi ses kartı ve kurabileceğim setup, sizce nedir, ne değildir?

Şimdiden teşekkür ederim, vakit ayırdığınız için.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #2
ayrıca digitech gnx4 processor'um var onun üzerinden bağlayacağım yazmayı unutmuşum.
 
selamlar dostum ben 5 aydır hem imac hem de win7 ile line6 ux2 kullanıyorum. line6 pod hd 500 almak için satılığa çıkarttım, satılmadan gittim aldım pod hd 500'ü.

herhangi bir ses kartı ya da preampli ses kartı ile amfiden alınan ses gibi bire bir ses alınması çok zor.

müzik dinlerken bu tarz ses kartlarında herhangi bir problem yaşamassın. pc ses çıkışını bu ses kartlarına yönlendirdin mi rahat rahat film müzik seyredip dinleyebilirsin.

Ev ortamında ve kayıt ile uğraşıyorsan preampli bir ses kartı tavsiye ederim..

Almayı düşünürsen do-re muzik garantili ses kartım bu linkte satılıktadır. ;)
 
Hoparlor icin de benim diyecegim sudur. Belirttigin gibi ikisi farkli hoparlorler. Multimedya dedigin sesi makyajlayip daha gumbur gumbur veren hoparlorlerdir. Referans monitorleri dedigimiz studyo monitorleri ise olabildigince sesi yalın vermeye calisan ve kayit icin (kimileri dinlemek icin de) kullanilan hoparlorlerdir. İkisinin de yeri ayri yani. Fakat profesyonel yaklasimla degil de daha amator kayitlar alinacaksa nispeten multimedya hoparlorler de isini gorur. Belki yaniltmamasi acisindan bir referans kulakligi alabilirsin ek olarak.
 
Ses ve kayıt olarak ne beklediğini ben kendi adıma tam anlayamadım. Ses çıkışı derken amacın mix mi? Gitar tonları mı? Müzik dinlemek mi? Eğer şu an ki 5+1'in sana yetiyorsa bence hiç değiştirme, değişteceksen de doğru düzgün bir referans monitörü al. av40 giriş seviyesi için idare eder ama bence alma. Zaten bir kere de hepsini almana gerek yok. Kayıt ve dinleme amacıyla kullanacaksan multimedia hoparlörüne yatırım yapman anlamsız olur. Doğru duyum yapamazsın onlarla.

Yine neyi kayıt etmek istediğini söylememişsin. Ses kartı olarak bulursan focusrite scarlett2 alabilirsin, iyi bir karttır. Bütçen çok düşükse fast track iyi bir başlangıç olabilir, sıfırlarına bakma hiç. 2. elde aynı ürünü 120-140 TL'e bulman mümkün.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
yorumlarınız için teşekkürler.

line 6 ux2 ve mauid c400 arasında kalıyorum şu an aslında fiyatları aşağı yukarı aynı, sizce hangisi..

ayrıca bi süre multimedya hoparlorlerimle takılmaya devam edeceğim, referans kulaklık alıcam

bana güzel bi referans kulaklığı önerebilecek olan var mı? 150-200 TL arası ?

cooldog'a; ses çıkışından kastım gitar çalarken alacağım duyacağım gitar tonları beni keser mi bi süre için? zaten ilerde illa daha iyi bi referans monitor almam gerekicek

yani sizce,

1) c400 fasttrack mi line6 ux2 mi?
2) referans kulaklığı önerileriniz ( 150-200 TL )

Teşekkürler yorumlar için tekrar
 
C400 daha iyi bir seçim olur. Referans kulaklık olarak audio technica atm-h50 tavsiye ederim, sennheiser hd-25 II'de olabilir fakat hiçbir referans kulaklık normal referans hoparlörün yaptığını yapamıyor.

Bana sorarsan iyi gitar tonları için iyi bir amfi edin, ses kartı almak gitar tonu için doğru bir seçim değil ama simulatör yardımıyla 5+1'den duyacağın seni idare edecektir. Yine POD benzeri bir cihazla line-in'den girip güzel, sessiz kayıtlar da yapabilirsin. Yine guitar-in'den girince çok iyi clean tonlar yakalayabilirsin ama iyi amfi=iyi ton. iyi ses kartı+iyi mikrofon=iyi kayıt
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
arkadaşlar c400 fasttrack aldım.

şöyle bir sıkıntım var, ses kartını hoparlör'e ne denediysem bağlayamadım. önce logitech in ses kartına giden kabloların ucuna dönüştürücü taktım ses gelmedi. daha sonra jakların ucuna kucultucu taktım yine ses gelmedi.

sadece front+sub kullansam yeter 5+1 çalıştırmam gerek yok.

aşağıda hoparlorun girişlerinin resimleri var, alttaki 5 giriş hoparlorlere gidiyor, üstteki 3 girişten de bi şekilde ses i almam gerekiyor ama bilemedim nasıl yapacağımı,

naapmam gerektiğini açıklayabilecek olan var mı?

teşekkürler


8.jpg
 
Şimdi şöyle, siz de 4 adet mono line-in mevcut, arkada bağlaman gereken yer "line outputs" yazan kısım. frontları line1'e rear çıkışını line2'e sub+center'ı line3'e bağlarsanız işiniz çözülür(kafana göre bu çıkışlara takabilirsin, sıra farketmez) bu durumda lineların her biri 2 adet hoparlör içerecektir. Yani frontlar tek başına tek kanal, rearlar tek başına tek kanal, sub+center tek kanal olacaktır ve stereo duyum yaratacaktır. Bunlardan "frontları üste üste sağ" ve "rearları üst üste sol" olacak şekilde koymalısınız, öbür türlü rearlar arkada kalırsa kötü bir duyum olur. çünkü önden sol, arkadan sağ gelir.

Tabii size "3,5mm stereo"'u "trs mono" yapacak bir dönüştrücü gerekiyor, kendisi Yazıcıoğlunda 1 TL'dir. Eğer 3,5mm-trs(2 tarafı da stereo) alırsanız, frontlardan ya da rearlardan sadece birini kullanırsınız, diğeri iptal olur ama mono olursa stereo'u mono'a indirger böylece 5 hoparlör de aktif olur.

Yalnız önemli bir nokta var ki bunları frontları ve rearların özelliklerini aynı olduğunu düşünerek yazdım, eğer aynı özellikte değillerse farklı yöntemler izlenebilir. Bir diğer seçenek frontları 3,5mm splitter ile 2'e bölüp yine 2 adet mono trs kablo ile sisteme bağlamak olabilir. Bu sefer rearlar iptal olur, onları da bölüp yine mono kablo yaparak frontlarla birleştirirsen tadından yenmez, aslında seçenekler çok, sadece mantığını anlaman gerekiyor.

Genelde bu tip rca tipli çıkışlar multimedia sistemler için üretildiği için böyle sorunlar çıkabiliyor, prof. ses kartlarında olay stereo görüntüleme olduğu için çok kanallı sistemleri direkt bağlayamıyorsun.

Bunlara rağmen ses almakta sorun yaşıyorsan muhtemelen ayarlarında problem var.
 
cooldog öncelikle teşekkürler

kabloların ucuna mono dönüştürücü taktım fakat tuhaf bi şekilde, front left ve subwoofer dan ses gelmiyor. diğerlerinden geliyor, gelen ses de pek iç açıcı değil.

yanlız şöyle bir durum frontları ikiye bölme yönteminle ilgili, zaten front 2'ye bolunmus durumda subwooferdaki cıkışta, rearlar ve sub+center da öyle, alttaki 5'liyi zaten kullanamıyorum hoparlor girişleri onlar. Ve bu üst 3 lüyü ne yaparak en azından 3+1 ses alıcam, mümkün olmama gibi bir durum var mıdır sence?

Teşekkürler
 
kablo girişlerinde temassızlıklar var. bazen sağ ön çalışmıyor bazen sol ön çalışmıyor, genelde subwoofer çalışmıyor dönüştürü ve kablonun arasını biraz açınca subwoofer da çalışıyor ama baya kötü bir performansla

sanırım baştan kablo almak lazım ama eski ses sistemim recordingde de, müzik dinlemede de daha başarılıydı.
 
Taktıktan sonra ses kartının ayarlar bölümünden sesleri ve balansları da ayarlamanız gerekiyor. Taktıktan sonra ses kartının ayarlar bölümü zaten size herşeyi söyler. Buradan müdahale etmek zor ama muhtemelen kablolarda temassızlık var.

Bu arada bir hatanız var, frontlar veya rearlar 2'e bölünmüş durumda değiller. 3 adet çıkış mevcut, biri front(sağ-sol bir arada), biri rear(yine sağ+sol), diğeri de center+sub birlikte. Bölünmüş olanlar girişler. Girişler sub'dan güç alıyorlar, çıkışla da harici bir sisteme bağlanıyorlar. Ne yaptınız bilmiyorum ama yaptığınızda bir hata var.

Aslında bana nereden bağladığınızı varsa fotoyla anlatırsanız daha iyi olacak.
 
şimdi şöyle,

aşağıda hoparlorlerden bir tanesinin resmi bunlardan 5 tane var., sub'ın altındaki 5 girişe giriyorlar

fotoğraf 1.JPG


alttaki resimde de subwooferdan ses kartına giden kablo bulunuyor. resimde de gorundüğü üzere ucuna dönüştürücü taktım fakat subwoofer ve sol ön speakerdan bu yolla ses almayı başaramadım. sanırım başka bi kablo kullanmam gerekiyor veya farklı bi dönüştürücü?

fotoğraf 4.JPG



Ama dediğin 2 front u 3,5mm splitter ile bağlama olayını anladım sadece center ve sub ı bağlamak mümkün değil o durumda çünkü sub'ın hoparlorler gibi bir bağlantısı yok.

sence ne yapmam gerekiyor?

Teşekkürler
 
Hocam yalnız 3 tane dönüştücü alıp 3 line-out'a takacaksın diye anlattım üstte. Yanlış anlamış olabilirim ama tekini takarsanız sadece tekinden alırsınız haliyle.

Ayrıca ben size şöyle bir açıklama yapmıştım özellikle fakat dinlememişsiniz. Muhtelemen hepsinden ses alamama sebebiniz üstteki açıklamam değilse bu:

Tabii size "3,5mm stereo"'u "trs mono" yapacak bir dönüştrücü gerekiyor, kendisi Yazıcıoğlunda 1 TL'dir. Eğer 3,5mm-trs(2 tarafı da stereo) alırsanız, frontlardan ya da rearlardan sadece birini kullanırsınız, diğeri iptal olur ama mono olursa stereo'u mono'a indirger böylece 5 hoparlör de aktif olur.

Sizin şu an kullandığınız dönüştürücü jak çift çizgili, yani stereo dönüştücü jak, özellikle mono almanız gerektiğini belirtmiştim. Muhtemelen center'ı aktif hale getiriyor fakat diğer çizginin iletkenliği olmadığı için sub'ı görmüyor sistem.

Bir de bu işlemden sonra ses kartı ayarları menüsünden girişleri tanıtmanız gerekiyor. Yani sisteme buna bunu bağladım diye yönlendirme yapmanız gerekiyor.
 
Cooldog yardımlarından dolayı öncelikle teşekkür ederim.

Dün gidip 3 tane bi ucu stereo bi ucu mono jak olan kablo yaptırdım ve sonunda çalıştırmayı başardım. stereo'dan mono'ya dönüştürücü yokmuş piyasada, olsa bile ses'i çok bozarmış belki de bundan dolayı yok bilmiyorum. Tek yapılması gereken ayarlar kaldı geriye.

bi de dediğin gibi hoparlorleri 2front right + 2front left + center + sub olarak kullanıcam fakat bunun için rca çoğaltıcı bulmam gerekicek.

Herneyse yardımların için tekrar teşekkürler.
 
Bir şey değil, güle güle kullan :) Sesi bozmaz, kim söylediyse sallamış. Yaptığın mantıken 2 iletken veriyi tek bir yere yölendirmek. Hatta çoğu hi-fi sistemde 1den çok kablo bulunur. Bozulma stereo sesi monoya "indirgersen" olur. Yani sistemi stereo olarak bağlayıp mono çalıştırırsan olur. Sen zaten en baştan o şekilde ayarlayıp stereo olarak hoparlörleri ayırıyorsun, Zaten amfiden o sistem ayrı ayrı güç alıyor ve gidip line seviyesinde ki line-out'a takıyorsun.

Örneğin jak yoksa kabloyla da normal bir jak alıp sen de yapabilirsin, yapılacak iş olan 3 çıkışın(2si sağ-sol, diğeri toprak) 2sini tek yere lehimlemek, diğerini yine toprak yapmak.

Hallettiğine sevindim, kolay gelsin.
 
merhaba arkadaşlar. foruma yeni üye oldum bir kaç sorum olucaktı size. şimdi bende http://im.tech2.in.com/images/2008/dec/img_108541_creatve_speakers_1_lowres.jpg bu sistem var. fakat benim laptopum var ve tam olarak tüm hoparlörlerden düzenli bir ses çıkışı alamadım. şöyle anlatayım http://img509.imageshack.us/img509/8972/06012010034.jpg sistemin bu uçlarının yeşilini laptopa bağladığım zaman subwoofer ve iki hoparlör çalışıyor geriye kalan 3 ü çalışmıyor. bir de yazıcıoğlundan http://mcdn01.gittigidiyor.net/5268/SONY-MARKA-5-1-SES-KABLOSU-3-STEREO-BENSU__52680618_0.jpg bu kabloyu alıp bağladığımda ise ses kontrolünü yaparken switchi yavaş yavaş açarak deniyordum ve sesin ilk önce iki hoparlörlerden sonra biraz daha açtığımda diğer ikisinden sesi max yaptığımda ise tek olandan ses çıkışı aldım yani düzgün olmadı. bunu düzeltebilmek için illaki http://www.akillifiyat.com/productimage/CREATIVE_SB_LIVE_71_SES_KARTI_en_ucuz____sb_live_7_1_990.jpg bu karttan mı almam lazım? hadi masaüstü bilgisayarım olsa alırdım ama laptopum var laptop içinde http://www.vatanbilgisayar.com/productdetails.aspx?I_ID=34569#allImages bunu mu almam gerekir? yardımlarınızı bekliyorum.
 
Öncelikle konun yanlış yerde. Hatta sorduğun site de yanlış. Bunu pc donanım sitelerinde sorman gerekiyor.

O aldığın kablonun bir espirisi yok, tek yaptığı 3 speakerın aynı kanaldan vermesi, yani 5+1'in olmuyor, hepsini 2+1 olarak bağlıyorsun. Laptop modeline göre 5+1 desteği olup olmadığına bakman lazım, varsa mic-in ve line-in'de rear ve sub'lara destek veriyordur, onlara 3 çıkışını(front, rear, sub+merkez), laptopın 3 girişine takarsın sorun çözülür, ek kablo kullanırsan sorunun olur. Laptopın destek vermiyorsa linki olan ses kartını alırsın sorunun yine çözülür.
 
Geri
Üst