Gitarımda Ki Sorun (videolu)

Arkadaşlar gitarım Schecter hellraiser c-1 sabit köprülü.

Az önce fark ettim. Bilmiyorum sap ayarından falan mı ama sap ayarı da yeni yapıldı.

Videoyu daha iyi anlamanız için sorunu yazayım;

Si telinde 8. perdeden 6-5-4-3 kısaca daha kalın perdelere gidince seste bozulma oluyor.

 
6. fret veya 6 ve sonraki fretlerde problem olabilir. Sap ayarı düzgün yapılmamış olabilir. Trus rod vidasını saat yönünün tersi yonünde döndürürsen yani gevşetirsen sap biraz daha içbükey olacaktır. Bu işine yarayabilir. Köprüyü azbişey yükseltirsen bu da fazla olmasa bile birazcık fayda sağlayabilir. Ama ilk defa yapıcaksan kesinlikle bilen birine yaptır bunları. Sonra iyice bozulmasın gitarın ayarı. :)
 
Sanki bana bir rezonans problemi gibi geldi. Fretlerde düzensizlik olsa ya da tel yüksek bir frete çarpıyor olsa, slide yapmadan o perdeyi çaldığında da olurdu. Tabi uzaktan bir şey demek çok zor, ama gitarında herhangi bir yerde gevşek bir vida falan var mı? Tellerin ne kadar yeni? bir üst veya bir alt telde aynı sıkıntı var mı? Olmaması gereken sesin kaynağını tespit edebiliyor musun? Gitarı amfiye bağlamadan çaldığında geliyor mu? Bu arada videoda göremiyorum ama manyetiklerin aktifse pili değiştirmeyi dene.

Kolay gelsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Teller çok eski değil. Zaten çok çalmıyorum ve elixir tel. Gitarım ayarlarını da yeni yaptırdım. Yarın yeni pille denerim. Amfiye bağlamadan denedim sanki sorun yok gibi geldi. Akşam üstü clean kanalda denediğim de de drivedaki kadar yapmıyordu. Hatta hiç yapmıyordu gibi. Emin değilim.

Videoda gösterdim zaten bir üst telde aynı slide ı yaptığımda sorun yok. Sadece o telde ve 8. perdeden yukarıdaki perdelere slide yaptığımda oluyor.

En son resimde işaretlediğim yerdeki vidamsı parça düşmüştü. Alıp yerine takmıştım bende. Ne işe yaradığını bile bilmiyorum. Bununla alakası olabilir mi?



jfwyj.jpg
 
O parça eşiği üstünde durduğu vidalı parçalara (studlara yani) kilitlemek için, onun yaptığını pek sanmam ama bi sıkmayı dene, zararı olmaz :)

Daha çok acaba akort mekanizmasındaki bushing gevşek olabilir mi ya da saddle'da belirli bir sorun olabilir mi diye akıl yürütmeye çalışıyorum, 20 yıldır envai çeşit gitar çaldım ve böyle bir sorunu ilk defa duyuyorum çünkü.

İlk mesajda dediğim gibi, yakından görmeden akıl yürütmek bile zor ve eğer tam olarak o cızırtının kaynaklandığı noktayı duyabilirsen işin kolaylaşır (yani, perdeden mi geliyor, köprüden mi, gitarın içinden mi - gülme, mesela floydlu gitarlarda köprüyü tutan yaylar rezonansla acayip gürültüler yapabiliyor!) . O yüzden amfiye bağlamadan yap aynı hareketleri, dikkatlice ve yakından dinle, belki tespit edebilirsin.
 
Can sıkıcı bir durum. Ama işe girişmeden önce dikkatlice bi daha incele. Köprüyü kaldırmayı dene azbişey. Köprüyü kaldırdıktan sonra akort et gitarı dene. Yaptığın işlemden sonra gitarı akort etmeyi unutma yanıltabilir çünkü.bu Aslında çok fazla işe yaramayacak videodaki duruma göre, ama yine de belki bi etkisi olur. İster dene ister direk sap ayarına geç.
Trus rod vidasını fazla çevirme 45 derceyi geçmesin. çünkü bu işte tecrübesizsin anladığım kadarıyla dediğim gibi geri dönüşü zor olan bi problem olabilir.Bi kaç kere dondürmen sorunu halledecektir. Zaten vidayı her çevirdiğinde dediğin perdelerin sesini kontrol ettikçe bunun işe yarayıp yaramadığını anlıyosun ve ne kadar daha çevirmen gerektiğini de kestirebiliyosun. Bu da işe yaramazsa mecbur o yolu tepip anlayan birine götüreceksin gitarı. Çünkü fret tesfiyesine ihtiyaç duyuyo olabilir gitarın. O fretler aşırı kullanmadan yıprandıysa Onlardan sonra gelen fretler daha az yıpranmış olacağından daha yüksekte kalıyodur ve tel titreşirken onlara değiyodur.
Ama sap ayarı bu problemini çözecektir bence.
O gösterdiğin yerdeki vida köprüyü yukarı aşağı oynatan vidaları sabitlemeye yarıyor bu arada.
Umarım düzelir gitarın. :)
 
Telleri en son ne zaman değiştirdin? Uzun zaman olduysa B teli bozulmuşta olabilir oksitlenme vs. ile alakalı. Bir zaman sonra kendi ayarlarını kendin yapmayı öğreneceksin mutlaka, da o zaman bu zaman olmayabilir!
 
Geri
Üst