Linux

S

syntax

Yönetici Uyarısı: Mesaj içeriği anlaşılmayı güçleştirecek ölçüde yazım ve anlatım hatalarına sahip olduğundan yönetim tarafından silinmiştir. Kasıtlı olarak Türkçe'yi yanlış kullanmaya devam etmeniz durumunda siteden atılacaksınız. Lütfen Forum Kurallarını okuyunuz.
 
Severiz, bayılırız Linux bizim herşeyimizdir ;)
Güzel de konu açmışsın. Nereden nasıl başlamak gerekir bilemeden ben bir tarafından tutayım o zaman.

1984 yılında başlayan GNU hareketinin babası Richard M. Stallman "Bilgi paylaşılmalıdır" felsefesiyle yola çıkmış ve hayatını da buna adamış bir adamdır. GNU ismi, Stallman'ın kendi ifadesine göre de bir hacktir aslında ;) GNU is Not Unix ;)

Linux ise 91 yılında Linus Torvalds'ın kendine işletim sistemi yapma hevesinden doğar. Çekirdeği oluşturduktan sonra net üzerinden duyurur ve isteyen herkesi geliştirme konusunda yardıma çağırır. Kısa sürede birbirine yardım eden, ortaya çıkan şeyin üzerine bir şey daha katabilen bir grup oluşur.
GNU için yazılan tüm yazılımlar Linux ile uyumlu çalışabilecek hale getirilmiş ve açık kaynak kodlu bir işletim sistemi çıkmıştır. Asıl hali GNU/Linux olsa da kısaca Linux der geçeriz.

Kullanıcıya özel kullanımı ve esnekliği ile aslında herkesin rahatça kullanabileceği dağıtımlar bulunmasına rağmen alışkanlıklarından kolay vazgeçemeyenler pek tercih etmez. Ayrıca Knoppix gibi live cdleri olduğundan tam yükleme yapmadan kontrol etme imkanı vardır en azından alışma sürecinde oturup incelenebilir.

Türkiye'de son yıllarda TÜBİTAK sayesinde Pardus adına bir işletim sistemimiz oldu. Pardus da ilk duyrulduğunda live cd olduğundan eleştirenler karşı çıkanlar oldu. Ancak unutulan bir nokta şudurki, Türkiye için kendi işletim sistemimizin yazılmış olması büyük bir adımdır. Halen bilgisayar denince Windows öğretilen okullarda, kurslarda bu anlayışın silinmesi şarttır. Bizim gibi gelişmeye devam eden ülkeler için açık kaynak kodlu işletim sistemleri en ideal iken halen ücretli olan yazılımları kullanmaya devam ederiz. Korsan yazılımlar yüzünden bir çok işyeri tedirgin olurken Linux'a geçmek için herhangi bir adım atmazlar.

Son 1 yıldır Centos 4.0 kullanıyorum ara ara Debian'a tekrar dönüp dönmeme konusunda kararsız kalsam da şu an için Centos ile çok mutluyuz :) Herhangi bir problem yaşamadım. Ayrıca Slackware'i server makinaları için başımızın üzerinde tutarız. Önünde eğiliriz ;)

Şimdilik bu kadar yazayım dedim epey uzun oldu. Yazılacak çok şey var onları da ileride yazarız ;)

Günün sözü: Özgür yazılım kullanmayı hak ediyorsunuz-- Richard M. Stallman
 
Gün gelecek,herkes Linux kullanacak :) Bana biraz karışık geliyor teknik olayları.Şu çekirdek derleme,çekirdek ayıklama falan çok detaylı işler :?
 
Ubuntu default olarak Gnome ile geldiği için KDE versiyonlusuna Kubuntu deniyor ;) İkisi de aynı aslında.

Ayrıca 14 Kasım 2005 tarihinde Pardus'un ISOolarak dağıtılan, kurulabilir ilk sürüm olarak hazırlanıyor (Alpha olarak) Sanırım Aralık sonunda herkes kullanabilecek.

eXpert, konsoldan hiç ayrılmamacasına kernel derleme işinin başından kalkmazsan inan çok zevkli hatta bir kere öğrenince kurulum için asla rpm falan aramıyorsun kendim kurayım bileyim diyorsun ;)
 
eXpert, konsoldan hiç ayrılmamacasına kernel derleme işinin başından kalkmazsan inan çok zevkli hatta bir kere öğrenince kurulum için asla rpm falan aramıyorsun kendim kurayım bileyim diyorsun
Eminim ki öğrenince öyle oluyordur.Öğreninceye kadar sinir krizleri geçiririm herhalde :p Ama buna değeceğinden eminim ;)

Teşekkürler,saygılar..
 
Eheh, valla ben yarı Windows ama ağırlıkta Linux kullanıcısıyım.

İzmir'de çalıştığım için firmam sağolsun :D, Valla evde bile Slackware versiyonu, bence en kazığı kurulu eheuehe. İş yerinde Debian versiyonu var, çok güzel bir sistem bence, kurdum üzerine proxy server'ı da oh, kim porno sitelere giriyor görüyorum.:D

Suse kurdum bi kaç gün önce de, evde 3 makine var, ya şu linux denen işletim sistemini network'te çalıştırmak kadar güzel birşey yok :)

Herkes birşey bilir ama farklı şeyleri herkes bilemez. Ehueheuehueheuehueh. Neyse fazla çene yaptık... :D
 
Ya ben linux kurmak istiyorum, öğrenmek için, Win XP'nin yanına...
Arkadaşta gördüm, bayağı ilerlemiş linux ya :oops: Ben hala bir kod yazma penceresi olan birşey diye düşünüyordum. Eşeğim ben!...

Şimdi Linux'un hangi versiyonunu tavsiye edersiniz bana? Kolay kullanım, süreklilik... Ayrıca kolay kurulum, çevremde anlayan kimse yok çünkü :?

Ha bir de çizim programı olarak ne kullanabilirim orada?!
 
anarchist_hippy, şu aralar yeni kullanıcılara genelde Ubuntu diyorum ben. Sıkıcı Linux arayüzlerinden farklı olarak oldukça cicili ve diğer dağıtımlara göre daha bir kullanıcı dostu ;) Debian tabanlı ve kurulum esnasında paketleri kendi yüklediğinden sonradan sen istemedikten sonra konsolu açıp ayar yapmana gerek kalmıyor. Net üzerinden Ubuntu diye aratınca isolarını bulabilirsin. Ayrıca yine diğer dağıtımlara oranla oldukça fazla Türkçe kaynak var Ubuntu hakkında. Debian'ın hardcore fanatikleri sayesinde Ubuntu'ya da çok çabuk kol kanat gerildi. Yani herhangi bir sıkıntıda yardımcı olabilecek çok fazla forum, bilgi, yazı var Ubuntu için.

Her dağıtımda olduğu gibi Ubuntu'da da default olarak Gimp geliyor zaten. Ben Photoshop a çok alıştım diyorsan Gimp'in plug-inini kurup Photoshop tipiyle de kullanabilirsin. Ayrıca vektörel çizimler için de yine ayrı bir plug-ini mevcut.

Bir de şu an mevcut sisteminde olmazsa olmazların ne var bilemiyorum. Onları da yazarsan onların Linux'taki alternatiflerini ya da izlenecek yolu söyleyebilirim. Örneğin Macromedia programları olmazsa olmaz diyorsan Wine kurman gerekir. Flash, dreamweaver gibi programları çalıştıramazsın yoksa.

İlk anlamda nasıl olur diye çekincelerin varsa Knoppix veya Slax gibi çalıştırılabilir cdlerden (live cd) de deneyebilirsin ya da harddiskinin durumuna göre sadece bir partitiona Linux yükleyip alışma dönemini geçirebilirsin.
 
futurist demiş ki:
İlk anlamda nasıl olur diye çekincelerin varsa Knoppix veya Slax gibi çalıştırılabilir cdlerden (live cd) de deneyebilirsin ya da harddiskinin durumuna göre sadece bir partitiona Linux yükleyip alışma dönemini geçirebilirsin.

Ben PARDUS öneririm bu durum için. Hem Türkçe hem de bizim işletim sistemimiz.

Ya belki abartıyorum ama ben milli işletim sistemi olayına biraz duygusal bakıyorum. Okullarda, kurumlarda, iş yerlerinde TR'nin ihtiyaçlarına göre şekillenmiş, bakımı modifikasyonu kolay, ucuz ama verimli bir işletim sistemi fikri bana çok hoş geliyor.
 
Teşekkürler öncelikle cevaplarınız için.

AMD athlon 3000+ 64bit işlemci, 200 Gb HDD, 1024 ram var. Sanırım kastırmaz?!...

Olmazsa olmazlarım:

Photoshop, Corel(****), Flash, Winamp, MSN, intenret güvenliği ve birkaç oyun(nadiren).

Sanırım başka yok böylesine önemli programlarım...

Bir de kurulumu nasıl yapılıyor?
 
anarchist_hippy, benim bildiğim "gaim" adında bir program var messenger olarak. Onu kullanırsan eğer MSN messenger kullanmak istemeyeceksin ;) CDyi takıp, reboot ediyorsun bilgisayarı ve kurulum ekranı karşına geliyor. Winamp'a gelince patch vardı sanırım futurist bahsetmişti. İnternet güvenliği zaten Linux'ta çok daha ileride Windows'a göre. Photoshop,Corel ve Flash kullanabiliyorsun zaten... Oyuna gelince bu konuda bir başlık var bu forumda. Orayı inceleyebilirsin. Bir de sistem demişsin... Tabi ki kastırmaz ama 1024 MB Ram'a yazık olacak :) Çünkü Linux, Windows'a oranla çok daha az RAM kullanıyor.

Saygılar.
 
Gaim'i biliyorum. Daha önce Futurist bolca kafama vurmuştu onu :D Windows altında kullandım. Java kaynaklı olduğundan çokca sorun çıkartmıştı bana :(

Photoshop'u fln kullanabilrsin derken, örneğin, normal photoshop'un kurulumunu başlatıp mı yüklüyoruz? Yoksa bir emülatör fln gerekiyor mu?
 
Hmm...

Ama ben hiç duymadım o programların Linux versiyonlarını ya :? Bence windows emülatörleri vardır Linux için... E o zaman bunlarda çalışırken sorun çıkartmasın?!

Bunun yanında birşey soracağım:

Bu Linux sürümleri arasındaki belirgin farklılıklar nelerdir? İnternet kullanımı için, iş için, oyun için diye mi farklılaşıyorlar? Yoksa çekirdekleri aynı sadece arayüzleri mi farklı?!
 
wine gibi programlar var windows programlarını çalıştırmak için. Photoshop'u, corel'i çalıştırır mı bilmiyorum ama...
winamp yerine birçok mp3 programı var. xmms winamp'a çok benzeyen bir program misal..
photoshop yerine rahatlıkla gimp kullanabilirsin (aşmış bir profesyonelim demiyorsan :) )
 
anarchist_hippy demiş ki:
Bu Linux sürümleri arasındaki belirgin farklılıklar nelerdir? İnternet kullanımı için, iş için, oyun için diye mi farklılaşıyorlar? Yoksa çekirdekleri aynı sadece arayüzleri mi farklı?!
Bazı özel işler için özel sürümler hazırlansada genel olarak bir son kullanıcıya ne gerekliyse onların olduğu paketler hazırlanıyor. Zaten yanılmıyorsam hepsinin çekirdeği aynıda (tabi kendin değiştirip derleyebiliyorsun), yüklenen paketler, ayar programları vs farklılaştırıyor sürümleri.
 
nienturi demiş ki:
futurist demiş ki:
İlk anlamda nasıl olur diye çekincelerin varsa Knoppix veya Slax gibi çalıştırılabilir cdlerden (live cd) de deneyebilirsin ya da harddiskinin durumuna göre sadece bir partitiona Linux yükleyip alışma dönemini geçirebilirsin.

Ben PARDUS öneririm bu durum için. Hem Türkçe hem de bizim işletim sistemimiz.

Ya belki abartıyorum ama ben milli işletim sistemi olayına biraz duygusal bakıyorum. Okullarda, kurumlarda, iş yerlerinde TR'nin ihtiyaçlarına göre şekillenmiş, bakımı modifikasyonu kolay, ucuz ama verimli bir işletim sistemi fikri bana çok hoş geliyor.

Kesinlikle katılıyorum nienturi, Pardus da livecd deneyimi için güzel seçim. Ayrıca ben ara ara kontrol ediyorum hem siteden hem cdlerden Türkçeleştirme de gerçekten çok profesyonel. Yani öyle anlamsız hata uyarıları, garip tanımlar, İngilizcesini okusam daha net anlardım diyebileceğimiz abuk çeviri de sözkonusu değil. Ayrıca dediğin gibi TÜBİTAK'ın ilk olarak misyonu Türkiye'de okullara hastanelere kamu kurum kuruluşlarına işyerlerine Linux kullanmalarına teşvik etmekti. Ancak haberiniz var mı bilemiyorum saçma sapan haberlerle Pardus'u küçümseyen bazı medya kuruluşları ve köşe yazarları şimdilik cd den çalıştığı için "vay efendim koskoca TÜBİTAK'ın işletim sistemi çalıştırılabilir cd mi olurmuş, millet neler yapıyormuş da TÜBİTAK neyle övünüyormuş" gibi anlamsız karalamalara gittiler. Bir de üstüne Bill Gates Türkiye'ye gelip ücretsiz Windows anlaşması yapınca Pardus'u yine 2. plana attılar. Öğretmenlere verilen laptoplara bile Windows konuldu, Office konuldu hiç kimse bizim işletim sistemimiz var Pardus yükleyelim, Open Office kullanalım diyerek ön ayak olmadı. Bizim gibiler oraya buraya duyurarak nereye kadar gideriz bilmiyorum. Biz müşterilere kesin kez Unix sistemlerde çalıştığımızı benimsetiyoruz, server kurulacak makinalara Slackware, Fedora yüklüyoruz.
 

Benzer konular

Geri
Üst