Marshall Ma 50 - 100h Ve Kabin Seçimi

Arkadaşlar merhaba öncelikle cahilliğimi mazur görün bir çoğunuz "bu ne biçim soru be!" diyebilir. Neyse mevzu şu; Uzun zamandır amfi arayışı içindeyim evde kullanacağım aleti fakat isteklerime en uygun düşen amfi bunlar oldu (farkındayım ev için fazlalar amfiden beklentimde, olabildiğince sıkı bir dist. ile yine olabildiğince sıcak clean tonlar). hughes and kettner tubemeister 18 ve ENGL gigmaster ideal gibiydi fakat ikisinde de reverb yok bu canımı sıktı vazgeçtim. Amfi konusunda bu ikisinden hangisini seçmem daha uygun olur? Farklı önerilere de açığım (2. el olmamak kaydıyla) bütçe max. 1500-2000tl bu arada

Kabin konusunda ise merak ettiklerim şunlar;

1) Malum ev için fazla olan bu kafaları 1x12 kabine bağlasam tonda kayıp yaşamadan sesi ev ortamına uygun hale getirebilir miyim?

2) Kabinlerde ki celestion, vintage vb. şeyler neyi anlatıyor? Tona nasıl bir etki verebiliyor? "Alt tarafı hoparlör neticede" olaya bu gözle baktığımdan dolayı.

3) Her kabinin tona verdiği farklılığın sebebi nedir? Mesela bu kafaya Fender, Mesa, Özel yapım vb. bir kabin bağlasam netice ne olur? Kaybım veya kazancım ne olur?
 
1- Ev ortami icin attenuator kullanmadigin hicbir amfi ile kisik seste verimli calamazsin. Lambali amfilerde sesi kokleyip, lambalar isindiktan sonra asil "şov" basliyor cunku. Attenuator dedigimiz alet de -bilmeme ihtimaline karsi yaziyorum- sesini acarak "hazir" konuma getirdigin amfinin sesini tonda kayip (goreceli olabilir) olmadan kismaya yarar. Bu sekilde atiyorum sesi full konuma getirdigin amfiden cikan tonu dusuk volume'de de alabilirsin.

2- Celestion kabinin markasi, vintage de modeli. Her hoparlorun tipki manyetiklerde ve tipki gitar agaclarinda oldugu gibi sesleri verme sekli farklidir. En basiti kimisi bas karakterlidir, kimisi tiz.

3- Kabinin tona etkisi burada da kesinlik kazanmis degil. Kimisi o kadar yildir bu kadar kabin kullandim farketmedim derken kimisi de baska bir aciklama getirerek farki budur diyor. Benim gorusum evde kullanacagin buyuk markalarin kabinleri (hoparlor degil, sadece kabin) bir fark hissettirmeyecektir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Çok teşekkürler cevabınız için. Hoparlörler ile ilgili bilgi alabileceğim Türkçe yazılı bir kaynak var mı acaba? Varsa bağlantı yolunu paylaşabilirseniz memnun olurum. Amfi konusunda fikriniz nedir acaba? Veya farklı bir öneri? Bir de 100h de power lambaları 4 iken 50h de 2 power lambası kullanılıyor bunun tonda farkı olur mu? Tanıtımlarını izlediğimde pekte bir fark yok gibi.
 


Burada speakerlar arasındaki farkı iyi kötü belli eden bir video var. 50 /100 w arasında mutlaka bir fark var ancak attenuator olmadan açamayacağın için, anlaşılması zor olacak ve bence anlamı olmayacak. Eğer MA 50 - 100 W gibi bir amfi almayı düşünüyorsan , bence 2013 yılı üretimleri amfileri de göz önüne al. Yeni seri Marshall DSL amfilerde yakında Türkiye'ye ulaşacaktır. Onları da fırsat bulur dener , ona göre bir seçim yaparsın. Ancak her ne olursa olsun Attenuator şart , ve tabii ki tavsiyem Alen Geere Watt Killer. Ben satın aldım , çok memnunum. Hatta :) Kendi tarzında bir review

 
2. için cevap. Celestion, ünlü ingiliz hoparlör firması. Vintage 30 ise en ünlü gitar kabini hoparlörü. Buradaki 30, watt değil çap ölçüsü. Marshall 1960 kabinler de çoğu pahalı Mesa kabinler de içinde4 adet Celestion Vintage 30 barındırır. Tek farkları görünüşleri ve kabin malzemesindeki ayrıntılardır. Fender ise Eminence hoparlör tercih eder.
Uzun süre marshall mg hdfx100 kafa ve 4x12 kabin kullandım. Bir gün aynı amfinin combo versiyonu ile (tek hoparlörlü) karşılaştırma imkanım oldu. Sesi süren amfi aynı olmasına rağmen, ton çok daha kapalı gelmişti bana. Dört penceresi açık bir oda ile tek penceresi açık oda içine giren hava kadar farklı.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Bilgilendirme için çok teşekkürler. Attenuatorler hakkında bilgim var fakat 1x12 kabin alsam ses şiddeti azalır mı acaba diye düşünmüştüm tabi cevabımı da aldım :) mecburen attenuator de alacağım ama attenuator lerde tonu yiyor gibi şeyler duyuyorum sürekli. Tanıtımlarını izlediğimde tonda kayıp yok gibime geliyor. Sizler ne düşünüyorsunuz acaba?
 
Hoparlorlerle ilgili Turkce yazili bir kaynak aklima gelmiyor. Zaten ses/muzik alaninda Türkiye'nin buyuk bir sikintisi bu. Malesef anlayan insan sayisi az oldugu icin kaynak da yok. E her anlayanin kitap yazma ihtimali de olmadigina gore bizim gibi "player"lar icin herhangi bir konuda bilgi sahibi olma sureci oldukca sikintili ve ne yazik ki (belki de iyi ki?) deneme yanilmayla gerceklesiyor hemen hemen. O yuzden bu forum cok degerli bu tip bilgilerin paylasimi acisindan.

Attenuator icin evvelden forumda konusulmus bir baslik var: http://turkrock.com/threads/17015/
Bir de burada nadir de olsa alim/satim bolumunde satanlar oluyor. Onlardan direk bilgi almak da saglikli olur.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Sağolun arkadaşlar bilgilendirdiğiniz için. Peki bu fiyat aralığında önerebileceğiniz başka bir amfi var mı acaba?

Fx loop - reverb - clean ve drive olmak üzere en az 2 kanal - tamamen lambalı - thrash - death metal ağırlıklı olmak üzere blues da çalıyorum ve clean tonların sıcaklığı mühim. Beklentilerim bunlar arkadaşlar tavsiyelerinizi bekliyorum
 
Abi çok pardon Fenerbahçe başlığına yazacağıma buraya yazmışım :D Neyse kendimi affettireyim;

Marshall Ma100 olduğu için bende ondan bahsedeyim. Clean tonları fiyatının üzerinde yani çok çok güzel. Amfi üzerinde baya farklı tonlar elde edilebiliyor üzerinde oyanayarak. Drive'ı gayet metal müziğe uygun fiyatının hakkını veriyor. Ama clean tonu acayip güzel. Hele lambalar ısınınca çok daha iyi.Gayet blues'da metalde yapılır. Reverb için ne denir bilemiyecem onun iyisi kötüsü nasıl oluyor bilmiyorum ama çalan arkadaşlar baya beğendiler. Sanki bu amfi gider sana ya. Git bi dene bak gitarınla. Benim ki combo. Combo istemiyorsan vardır kabinde gittiğin mağazalarda bir bak. Düşük seste çalışırsın. Evde çok ses problem olmuyorsa arada da gümletirsin.

Ama öte yandan sadece evde çalıcaksan düşük wattlı lambalı amfiler var. Arkadaşlar tavsiyede bulunurlar o konuda. Forumda tonguch nickli arkadaş kendi amfi yapıyor Ankara'daysan onlada bir görüş derim.
 
hehe şaşırdım bende ne oluyor yahu dedim kendi kendime :D Dostum şu an Trabzon'dayım en erken Haziranda İstanbul'a döneceğim ve burada da bu tip ekipmanlar ne yazık ki yok. El mecbur netten tanıtımlar, demolar vs. ayrıştırıyorum amfileri kendimce. En son da bu iki amfi arasında kaldım ama yine de sizlere danışmak istedim gözümden kaçan amfiler elbet olmuştur.

Yüksek watt olması pek sorun değil. alen gree ile irtibat içindeyim ev kullanımına uygun bir güç düşürücü yapacaklar, bu sayede komşularla da sorunu ortadan kaldırdım :) Selahattin Bey'le de irtibata geçtim fakat "bir sebepten ötürü" sipariş alımını durduğunu söyledi.

Düşük wattlı lambalı amfi olarak; H&K tubemaister 18 ve ENGL gigmaster oldukça dikkatimi çekti. İkisi de 18w fakat dahili güç düşürücüleri var 5w ve 1w indirgeyebiliyorsun gücü. Bu iki amfide de Reverb olmaması canımı sıktı ayrıca ENGL metalin alası yapılır ancak clean tonlarını pek beğenmedim. H&K'nin clean leri çok tatlı fakat metale gitmiyor :) kaldım öyle anlayacağın. Şimdilik ma50 veya 100 e yakınım. Bakalım tavsiyeler aldıkça düşüncemi netleştireceğim.
 
Laney Ironheart serisi amfilere bak derim. Aşağıdaki başlıkta bir miktar tartışmıştık, üzerinde watt ayarını istediğin gibi düzenleyebildiğin iki farklı kafa modeli mevcut, ayrıca 15 wattlık tek kanallı ve yine 15 wattlık rack formatında 3 kanal power-preamfi modelleri de yolda, Mart-Nisan gibi çıkacak herhalde.

http://turkrock.com/threads/36393/#post-846737

Penna müzikte şu anda kafa modelleri görülüyor, ayrıca uygun fiyata sıfır gibi bir Ironheart kafa satan da var forumda. Attenuator ve pedal ihtiyacını ortadan kaldırablecek amfiler gibi geliyor bana, ama çalıp denemek lazım elbette.
 
Geri
Üst