Elektro akustik gitarı iyi çalmak için neler yapılmalı?

Çalışırız çalışırız da gitarın ilk bölümünde kurs gitmeye gerek yok. Yani ilk bölümde versem devamında vermem gitarı değişemem. Bana ilk bölümü söyleyin. Parmakları açtım bir miktar egzersiz vs v sıraya dizin yapayım.
 
metalcafe demiş ki:
Çalışırız çalışırız da gitarın ilk bölümünde kurs gitmeye gerek yok. Yani ilk bölümde versem devamında vermem gitarı değişemem. Bana ilk bölümü söyleyin. Parmakları açtım bir miktar egzersiz vs v sıraya dizin yapayım.

Aslında bana göre esas iyi birinden ders alınması gereken ilk evre burasıdır. Zira temellerdeki hatalar, ileride ciddi sıkıntılara yol açarlar. Telafileri zordur. Gitarı tutuş, sağ elin yerleştirilmesi, pena tutuşu gibi konular ilerledikçe önemini arttıran unsurlardır. Eğer hoca bulamama sorunun varsa gitarist videolarına baş vurabilirsin gözlem yapmak adına.

Parmak geliştirme için ise verdiğim linktekilerin hepsi şarkı değildi, bazıları egzersizlerdi. Özellikle Steve Vai'in 10 saatlik çalışma etüdü ile S.Morse-J.Petrucci etüdleri yararlı olacaktır. Penalama yönlerine de dikkat ederek çalışılırsa faydalı olacağına şüphem yok.
 
HARDMANX DEMİŞKİ;dostum yazdığın şey ileri seviyede saçma,ben sadece clean tonda(hatta çoğu zaman ampliye bile takmadan) gitar çalışmış ve kayıtlarınıda umumiyetle gece 3-4 sularında kulaklıkla yapan biriyim sonuç imzamdaki linkte mevcuttur

önce bi çalışın bakalım gitarı bahaneler bulacağınıza,müziği bilmem ne marka gitar,procesor yada ampli alıp hava atmak için kullanmaya çalışmayın,benim endonezya yapımı 150 dolarlık bir gitarım bir de 15 wattlık crate amplim var

bu soruyu soran güzel kardeşim; boşver bu işleri eğer sen nasıl çalışacam diye internette sorular soruyosan hiç gitar çalma,bizim zamanımızda
internetmi vardı
___


tebrik etmek (haddimse) isterim hardmanx sonuna kadar haklıdır bende bilirim gece 4lere 5 lere kadar çalışmanın hazzını.bakın şindi herşey kolay internet var.şole en basitinden google e bir yazsan envaii çeşit şey gelir karşına.bana kimse gostermedi şurdan başla bunu yap ama bu gun etrafımdaki insanlardan tebrikler alıyorum:)
bence her şeyi dinle özellikle metronomsuz çalışma.iyi bir gitara başlangıçta hiç gerek yok.çunku kötü bir gitarla başlayıp sonra iyi bir kutsal mekanizmaya geçtinmi (yani gitara:) kendini tabiri caizsse cennete duşmuş gibi hissedersin.bu da sana gaz verir.ben 4 yıl 150 dolarlık bir gitarla çalıştım klasik gitarı 1 ay çaldım şimdi rahatlıkla satriani steve vai şarkılarını çalabiliyorum.
yani anlıcan nerden başlarsan başla gitarı eline alman bile bir başlangıç.son bir tavsiye asla ben iyi gitar çalarım demeyin çunku asla iyi gitarist yoktur çunku bu işin sonu yok.........______________
 
bir de şunu biliyorum kendimden " ertelemek" kadar kötü bir şey yok.ertelemenin sonucunda bir bakmışsın yılları da beraberinde getirmiş ve hiç bir ilerleme sağlayamamışsın.nerde ve ne şekilde olursa olsun,içten gelen o durdurulamaz isteği durdurmamak ve çalmaya devam etmek.....
 
Oyle yap boyle yap diye olacak bir sey degil bu. Herkesin kendine gore bir olayi var. Ben sadece gitar almak icin lisedeyken yazlari animatorluk falan yaptim, beyoglu'nda tezgahtarlik yaptim falan... Para birikti, gidip gitari alacagiz bu sefer evdekiler "kesh" olursun diye aldirtmadilar. Amerikan fender stratti bu bahsettigim alamadigim gitar. Para sonra yalan oldu tabi biriktiriyorsun da cabucak da harcaniyor. Uc sene bundan sonra ancak alabildim amerikan fender'i.

Neyse kendime gidip o zamanlar bir gitar fuari vardi (yil 1988 mi ne) ondan Adnan abiden hatta eski kotu bir rus LP taklidi (vidali sap gecme degil) siyah bir LP custom kopyasi bir gitar aldim. Valla o gitarda ogrendim diyemeyecegim ama cok uzun sure amfi yoklugundan gidip kendime kotu bir saz amfisi almistim onunla caldim. Ama caliniyor. Bu aleti sakladik hatta bizimkilerden, evde durmuyordu, bir arkadasimin evinde durmakta idi.

Neyse gel zaman git zaman gitarlari aliyorsun bilmem kac tanesini satiyorsun (en son saydigimda 35'ten fazla gitar gecmis elimden) su bu... Ama istek olmaz ise istedigi kadar imkan olsun ise yaramiyor. Kisitli imkanlar olursa ama istek ile insan isi kotarabiliyor zamanla.

Ondan acele etmeyin. Tek derdiniz gitariniz rahat olsun, gerci artik nerdeyse her turlu gitar cok rahat, o eski rezil Bulgar gitarlari kalmadi hani gitarin ustunde kemigin hemen arkasinda bir perde daha olur, zira adamlar sapin uzunlugunu sapi yaparken hesaplayamadiklarindan, sonradan bu ek (kemigin kopruye dogru hemen uc bes milim yakininda) fret ile akor tuttururlardi. Nasil da yuksek olurdu haltlarin telleri!!! Neyse, 500 600 dolara cok sahane aletler var.

Bir de elektrik gitar calacak insan klasikle baslasin diye bir geyik doner, aman siz siz olun inanmayin. Alakalari var elbette ama gerek yok!

B
 
JeanGuichard demiş ki:
Troy Stetina'nın "Speed Mechanics for lead guitar" adlı metodunu tavsiye ederim. Ayrıca etüdlerin ses kayıtlarıda var. Orjinalini Ankara'da bulmak imkansız. Fotokopisin çekip satıyolar. Yani yasa dışı edinceksin elin mahkum. O yüzden aha emule linki:

ed2k://|file|Guitar.-.Troy.Stetina.-.Speed.Mechanics.For.Lead.Guitar.zip|107419957|3E120D3D9CC2E1FE3F9A93A7D67E5BCF|/

içinde mp3 ü de var etüdlerin.
ben de tavsiye ederim çok iyi bir kitap ama ilk egzersizleri 35-40 civarından daha zor :LOL:
 
Bence hiçbi zaman parça çalmak için gitarı eline alma..Bu çok önemli..Hatta sabrını zorlayabilirsen ilk 3 4 ay hiçbir akor basma...Tabi bunlar iyi bir gitarist olmak istiyosan geçerli...yoksa 3 akorla çalabileceğin yığınla Haluk Levent parçası var...Parmaklarını açmakla işe başla...Zihnini ikiye bölmelisin ki bu konuda aslında baterist bi arkadaş sana çok daha fazla yardımcı olabilir..Kitaplara dalma hemen..Kendi eğzersizlerini geliştirmeye çalış daha sonra minör majör pentatoniklere falan geçersin...AMa ilk olarak ( 1234 ) (1324) gibi egzersizlerin yararı olacağını düşünüyorum...Sabır çok ama çok önemli...İyi şanslar
 
İlk 3 ay hiç tablara bakmadım hep egzersiz yaptım tabi zaman buldukça, yer yerde sıkıldım doğrusu. Şu anda sanırsam 7 ay geçti. Gerçi her gun çalışmadım zaen 2 hafta elimi sürmediğim oldu fakat gün boyu çalıştıgım zamanlarda oldu. İnternetten topladıgım bilgilerle şu an 4 parça çalabiliyorum tam olarak. Bir çok parçayıda kısım kısım. En büyük sorunum pena. Klavyem penamdan daha iyi durumda bu moralimi çok bozuyor. Şimdi de düşmüşüm ortaya pena egzersizleri arıyorum. Riffleri 3 parmak basıodum şimdi 2 parmak Kirk gibi. Ama keşke biri olsaydı da bak böyle de basabilirsin deseydi. Yada bak pena egzersizleride yap çok önemli deseydi. Yani uzun lafın kısası penada taramaları filan güçlendircek egzersiz varmı elinizde?
 
1234 134 123 124 gibi egzersizleri ve gamları her notayı pena ile 2 kere ve 3 kere vurarak çalış.


Bir de troy stetina nın speed mechanics methodundaki right hand egzersizleri iyidir.


ha birde Frank Gambale'ın Chop Builder metodu da da bu konuda işine yarar.
Ama ilk söylediğimin ben çok faydasını gördüm.

Bunların tablarını vs nette bulabilirsin.
Chop Builder videosunu izleyebilirsen çok daha iyi olur
 
Geri
Üst