Thy Kabine Gitar Sokmak

Arkadaşlar merhaba,
Benim gibi başka insanlar da olabilir ilerleyen zamanlarda, onlar için de böyle bir başlığın olması uygundur diye düşündüm. İki gün sonra yurtdışına çıkacağım ve aklıma takılan bir konu var. Gitarımı uçağın içine kabin bagajı olarak sokabilir miyim? Alabilirsem eğer, hardcase ya da softcase içinde olmasının bir farkı var mıdır? Neler önerirsiniz? Burada yurtdışı alışverişlerince tecrübeli arkadaşlar da olduğundan umarım gereken cevabı alabilirim.
 
Bu ayarda bir baslik vardi ama fazla bilgi goz cikarmaz. Gitari kabine (üstelik tartmadan) sokabilirsiniz, oturdugunuz koltuga ayaklarinizin arasina alarak (cama yaslayarak, koridor gecisini engellemeyerek, ortadaysaniz saginiz-solunuzdakini rahatsiz etmeyerek) softcase/hardcase farketmeden sokabilirsiniz. Bu durumda hardcase boyutlarina gore dezavantaj olusturabilir. Cunku genellikle hardcase'ler kalin ve buyuk olurlar. Bu da size gerekli alana sigmasi icin problem teskil eder. Ayni zamanda ucus boyunca rahatsiz bir konumda kimildamadan oturmaniz gerekir. Zaten gitar yaninizda olacagi icin softcase isinizi fazlasiyla gorur. Sayet bagaja vermek isterseniz o zaman hardcase/flight case kullanimi daha uygundur. Hatta zaruridir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
İnternette bayağı bir araştırma yapmıştım ama hiç bu kadar açık ve net bir cevap bulamamıştım. Çok teşekkür ederim cevabınız için yeterince yardımcı oldu bu bilgi.
 
Yıllarca yurtdışına gitarımla beraber uçtum. Her seferinde kabinde götürdüm gitarımı. Benim tavsiyem softbag yada gigbag tarzı bir kılıfla götürmen olacaktır. Hardcase dizinin dibine sığmıyor normal olarak. Ayrıca hardcase için genişçe bir yere ihtiyacınız var başüstü dolaplarında ve insanlar hemen eşyalarını tıkınca yer bulamayıp elinizde hardcasele uçak içinde bir öne bir arkaya koşturmak zorunda kalıyorsunuz :) Softcasele ayağınızın yanına alma imkanınız var hem üzerine ağır bir cisimde koyamaz böylece kimse. Yalnızca acil güvenlik kapısında oturmaman lazım orada gitara izin vermiyorlar ayağında tutmana yani. Çok zor bir durumda kalırsan hosteslere rica edersen onların ön tarafta ayrı dik duran dolapları oluyor. Daha önce oraya da koymuştum gitarımı :)
 
Ben birçok defa hardcase'i bagaja vererek gitar taşıdım. Çoğu havayolunun kırılgan aletler için ayrı bir alanı oluyor. Check in sırasında lisan-ı münasiple derdinizi anlatırsanız yardımcı oluyorlar.
 
Evet en mantıklısı gig bag ile gibi gözüküyor, fakat şöyle bir durum var, atlas ve anadolu jet yanılmıyorsam 3 senedir bu işe takmış vaziyetteler denk gelmişsinizdir bu işi protesto edelim diye bir çok olay olmuştu, ilk önceleri uçağa gitar bas gitar vs kabul etmemeye başladılar bahane olarakta gitarın telini söküp gidik kaptanı boğabilirmişiz, aradan 1 sene geçti kabine almaya izin verdiler ama gitarınız için ayrı koltuk alırsanız, yani fazladan bilet alırsak kaptanı gidip boğabiliyoruz yada fazla bilet alan kişiler zaten boğmaz mantığımıdır nedir.Evet THY ile gideceksin ama bu olaylar belki thy nada sirayet etmiş olabilir, temkinli olmakta yarar var, yadi hem gig bag hemde hard case seçeneğin varsa hard case ile git garanti olsun derim.Bir kaç senedir gitarla seyahat etmiyorum ama öncesinde yüzlerce defa bu işi yaptım bu konudaki en sorunsuzu THY, Hosteslere biraz şirin davranırsan ve dolaplarında yer varsa ( çünkü genelde tıkabasa oluyor) oraya koydurtabilirsin, olmadı en arkadaki koltuğun arkasında tam gitarın girebileceği kadar bir boşluk var orası çok ideal.Aslında kabine kadar gelebilirsen bir şekilde halloluyor tabi gıcık bir kabin memuruna denk gelmezsen, çünkü yetkileri gerçekten bir polis kadar var uçakta, senden şüphelendiğini söylerse anında polisler alır seni.Aslında Uçağa gitar sokmak yasak; nedeni ise 40 cm' i geçen bagajlar ( ve belirli bir en ve ağırlığıda var) kabine alınmıyor, ama çaktırmadan giriyorsun, yani ben hep yaptım bunu.
Sana tavsiyem check-in yapmadan evel gitarını göremeyecekleri bir yere koy birine ver, alabiliyorsanda kabin bagajı etiketi almaya çalış, sonra gitarını etiketle kalabalığa karış gir.

Moralini bozmak için değil fikir vermesi açısından başımdan geçen bir olayı anlatayım: Samsun hava alanındayız grupça ve herkes enstrumanlarını çantalarını bir yere koymuştu ve tabi hayvan gibi yer kaplıyordu o vaziyette, uçak saatini bekliyor muhabbet ediyorduk, o sıra ne hikmetse kaptanlar önümüzden geçti ve geçerken yer görevlilerine dönüp celalli celalli bir şeyler söyledi, görevli bize gelip bunları kabine alamayacaklarını kaptanın istemediğini söyledi, birazda ters konuşunca başladık kavgaya, neyse o zamanki ekibimizin başındaki kişi tamam herkes bagaja versin ama kırılırsa bunların canına okuruz falan demişti, ben hard case ile gitmediğim için banane deyip o durumda bile gitarımı uçağa sokmuşturm.Tabi bayağı tehtit ve blöfünde etkisi olmadı değil :).

Yaşadığım diğer bir olaysa, konserler dijital mixerle gidiyorduk her zamanki gibi bagaja verip uçağa bindik indik, körüğün bağlanmasını beklşiyoruz, camdan valizleri boşaltan adamları seyrediyorum aşağıda, adam bizim mixerin çantasını fırlatışını gördüğümü hatırlıyorum, (herif basket atar gibi fırlatmıştı), sonuç= bagajı aldık açtığımızda display yani ekranı kırılmıştı, bulunmayanda bir şeydi o zaman, tamiri için çok beklemiştik malesef.Yani üzülerek söylüyorum ama hard case' te bir yerden sonra işe yarayamayabiliyor.
 
Geri
Üst