Gomalak Cila Uygulaması

Merhaba arkadaşlar, gövdeye ne renk atsam hangi cilayı uygulasam diye uzun bir araştırma sonucu bu forumdan bir arkadaşın tavsiyesi ile gomalak cila uygulamaya karar verdim. Ben bu cila ile ilgili çok fazla bilgi ve görsele ulaşamadım. Bu yüzden işlemi aşama aşama fotoğraflayıp burada sizlerle paylaşmak istedim.

Gövdenin eski boya ve cilasının tamamen sökülüp ince zımparasının yapılmış hali;

sam1457h.jpg

sam1451h.jpg

sam1450x.jpg


Cilaya Hazırlık

Zımpara işi tamamen biten gövdeyi hafif nemli bir bezle silip tozunu tamamen alıyoruz. 10-15 dk tamamen kurumasını bekledikten sonra 1-2 fincan zeytin yağı ile gövdeyi tamamen yağlayıp 1-2 dakika beklettikten sonra yağı temizliyoruz. Yağı temizledikten sonra gövdenin rengi koyulaşıyo, fotoğraflardan da görebilirsiniz.

Gomalak cilayı benim gibi hazır vaziyette alırsanız, kargo elinize ulaştığında şaşırabilirsiniz, bildiğin çamurlu su gibi görünen gayet akışkan su kıvamında birşey. Bir kaba bir miktar cila koyuyoruz, uygulama tamamen elle yapılıyor. Pamuklu bir kumaşın içine bir parça pamuk koyup, ekmeği yemeğin suyuna banar gibi bir güzel cilaya banıp yavaş yavaş gövdeyi cilalamaya başlıyoruz :)

Cila İşlemi

Gövdeyi düz bir zemine yatırıp yüzeyleri sıra sıra cilalayabilirsiniz yada benim gibi pratik bir şekilde asarak renk farkı olmasın diye heryerini aynı anda cilalayabilirsiniz. Gövdeyi astığımızda cila aşağıya doğru akar vs gibi korkunuz olmasın çok uçucu bir madde 1 dakika içinde ıslaklık tamamen kaybluyor ve çk çabuk kuruyor.

Ben 5 er dakika ara ile toplamda 15 kat attım. her 5. kattan sonra 2 saat kadar hiç bir işlem yapmadan kurumasını bekleyip; bulabildiğim en ince zımpara ile hafif zımpara yaptım ki bence şart. Yoksa cila kalınlaştıkça zımparalanmayan pürüzler çok daha kötü bir hale gelebilir. İnce zımparadan sonra kuru bezle silip cilaya devam ettim.

1 lt cila yetmez sanıyordum ama şişenin 3 te biriyle 15 kat attım ve gayet iyi bir görünüme ulaştım. Amacım 25 e tamamlayıp rengi birazdaha koyulaştrmak ve cilayı kalınlaştrmak. İşin en güzel yanıda bu; istediğin kadar devamedebilirsin. Çünkü elle uyguladın işlem okadar ince ki amacına yavaş yavaş ulaşıyorsun. yani şukadar olmalı bu sayıyı geçmemeli gibisinden bir kural yok. Cila işi tamamen bittikten sonra montaj yapmadan gövdeyi asılı vaziyette 1 gün bekletmek gerekiyrmuş ( satın aldığım firmanın tavsiyesi).

Elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Eksik bilgi vermiş olabilirim ama umarım yanlış bilgiler yazmamışımdır. Nihayetinde ben uygulamamın aşamalarını elde ettiğim sonucu ve kendi değerlendirmemi yazdım. Umarım birilerine faydam dokunur. :)

Sonuç Olarak;

5 kat cila ;

sam1478.jpg

sam1477z.jpg

sam1476i.jpg


10 kat cila ;

sam1496.jpg

sam1495m.jpg

sam1491.jpg


15 kat cila ;

sam1519q.jpg

sam1513j.jpg

sam1511f.jpg


25 kat atıp gitarı topladıktan sonra final fotoğraflarınıda bu sayfaya ekleyeceğim. Herkese İyi forumlar...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Eline sağlık,güzel olmuş :) Baya koyulaşmış ama rengi 15 kattan sonra.Saydam almadınmı gomalağı ?
internette 2 farklı yerde buldum, renkli ve şeffaf opsiyonu olan sitede gramajı bana uygun gelmediği için direk diğerinden aldım ki zaten rengin koyulaşmasını istiyordum. farkında olmadan tam denk getirdim diyebilirim.
 
Gomalak akustik yani boş kasa enstrumanlarda çok riskli fakat dolu kasa için görünüm estetik dışında bir problem olacağını sanmıyorum.Bence çok güzel bir düşünce olmuş eline sağlık.Günümüzde her şey vitrin olduğundan boyalı giarlar daha revaçta olabilir ama bence en güzeli natürellik, bir de ne kadar az cila o kadar iyi, misal ne tarz olursa olsun geneli etkilemiş olan JACKSON SL-1 'i örnek vereyim neredeyse yarım milim boya(astar vs.) var, tamam estetik süper ama mikron seviyesinde de olsa olumsuz etkisi vardır sese, ayrıca boyası kazınmış SL-1 ile boyalı SL-1 çaldım denedim sanki başka iki gitar gibi ( sap inceliği bakımından).Sen bilirsin ama ben her kattan sonra beklemeyi tercih ederdim atıyorum 1 saat.Son halini bende merak ediyorum, rengide süper olmuş bence.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Yorumlar için teşekkürler arkadaşlar. 15. kattaki fotoraflar cila yaptktan yarm saat sonra çekilmişti. gitarı farklı ışık ve ortamlarda izlemeye çalıştım, bazı kısımları dengesiz gibi geldi yine ince bir zımpara yaptım ve 8 kat daha cila attım ve bitirdim.

Manyetiklerden kaynaklı bi problem sözkonusu, elektrnikçiye gtmesi gerekiyor. oyüzden gitarı toplama işi pazartesiye sarktı. Ama pickguardı köprüyü ve inputu civatasız üzerine yerleştirip şöyle bi karşıdan baktım :D ortayaharika birşey çıkıyor :D
 
internette 2 farklı yerde buldum, renkli ve şeffaf opsiyonu olan sitede gramajı bana uygun gelmediği için direk diğerinden aldım ki zaten rengin koyulaşmasını istiyordum. farkında olmadan tam denk getirdim diyebilirim.
Renkliden ziyade bu flame maple üzerine uygulanan cinsten mi hocam.Ben de elimdeki gitara bu tarz bir modifiye yapmayı düşünüyorum da
 
http://www.mehmetmarangoz.com/MehmetMarangoz/126/gomalak-cila-nasil-yapilir.aspx

1 litresini 25 tl , artı 9 lira kargo ücreti ödedim. ayrıca 10 litreye kadar kargo ücreti 9 liraya sabitlenmiş durumda ama 10 litre forumdaki herkesin gitarını cilalamaya yeter sanırım :D Şişenin 3 te biriyle bir stratı 20-22 kat cilaladım.

Renk olayına gelince; renkteki değişikliğin en büyük nedeni zeytin yağı oldu. yani en çok orda fark gösterdi. cilayıda uyguladıkça renk iyice koyulaştı. bu arada ağacın ne olduğunu bilmiyorum, gövde 3 parça ama parçalardan birinin damarları felan tamamen diğerlerinden apayrı. yarın texas special manyetikleride takıp ortaya nasıl birşey çıktı göreceğiz :)
 
hemen yukarıda paylaştığım sayfada örnek uygulamada işe yağlayarak başlıyor ama bunu ne amaçla yaptığını açıklamamış. Ama bence amacı şu olabilir; yağ gözenekleri açarak ağacı yumuşatarak cila emilimini hızlandırıyor olabilir. renk değişimi belkide tamamen tesadüftür. Yine paylaştığım linkteki uygulamaya bakarsanız ahşap oldukça koyu bi renkte, ve dahada koyulaşacak olsa kapkara bişey olurdu sanırım.

Tam emin olamadığım için kesin bir tavsiyede bulunamıyorum. Renk konusunda emin olamıyorsan internette biraz araştır, bulabilirsen şeffaf ve renkli bi gomalak al. ahşap bir malzemeyi ikiye böl ve her ikisine ayrı ayrı uygula. aradaki farka göre daha seçim yaparsan senin için daha faydalı olur.
 
Geri
Üst