Cihan Düşmez Modded Marshall Haze 15

Oldukça uzun süredir temel ekipmanım Fender Blues Junior ve Pedallar şeklindeydi, ancak her zaman için high gain düşük watt’lı bir ampli arayışım sürüyordu. Malum 15-20 watt civarında hi-gain all tube ampliler ülkemizde sınırlı seçeneklerle bulunabiliyor. Egnater, Blackstar, Orange …vb hangisini denediysem sevmedim. Öyle böyle değil gerçekten hep beni rahatsız eden bir şeyler oldu. Ya “harsh”-kulak tırmalayıcı buldum ya da high-gain bir drive karakterinden çok fuzz’a yakın tonlar aldım.

Daha sonra elime bir şekilde haze 15 geçti, hiç sevmedim yine yukarıda anlattığım durumlar geçerliydi bu alet için de. İşte hafif, sağa sola taşırım pedallarla falan kullanırım diye durdu bir köşede.

Bir gün gecenin bir yarısı Cihan Düşmez’e telefonda konuyu açtım. Öncesinde hiçbir tanışıklığımız yoktu ancak gerek müzisyen çevremden hakkında duyduklarımdan, gerek forumlarda okuduklarımdan bana bu konu hakkında yardımcı olabileceğini düşünmüştüm. Sağ olsun çok olumlu yaklaştı, yolla bakalım ampliyi bir bakarız ne olur ne olmaz falan derken girdik modded Marshall diyarlarına :)

Amplide yapılan temel değişiklikler kısaca şu şekilde:

•Power-amp katından hemen önce FX Loop eklendi.
•Overdrive kanalı daha fazla gain üretecek şekilde modifiye edildi.
•Pedalları beslemek için 1 adet 9v 1A 1 adet de 12 V 1 A besleme cıkışı konuldu.
•Clean kanal ile drive kanalı arasındaki ses şiddetini dengelemek için çalışma yapıldı. (2 kanal arasında çok ciddi bir volume farkı vardı)
•Clean ve drive kanalları için bright swtch yeniden düzenlendi. (Stock halinde, Bright switch devredeyken aşırı-istenmeyen bir parlaklık vardı, kapalı iken ise ton bence çok boğuluyordu)
•Amplinin içeriğinde tona etkisi yoğun olan malzemeler daha kaliteli malzemelerle değiştirildi. Şu an alet çok sessiz çalışıyor, mesela çok yüksek gainli tonlarda bile neredeyse hiç dip gürültüsü yok. Bir de evimin konumu gereği amplilerden zaman zaman radyo yayınları alırdım. Bu alette böyle bir sorun da kalmadı. Bu konuyla ilgili Blues Jr çok başımı ağrıtmıştı mesela.
•V1 ve V2 preamp lambaları tungsol 12 ax7 ,V3 JJ tesla, ve power lambalarıda jj tesla 6v6 s lerle değiştirildi. 6v6 s ler için amp yeniden biaslandı.
•DSP (chorus, echo, vibe) ve Dijital Reverb iptal edildi, DSP ünitesi fiziki olarak devreden çıkarıldı.
•Master Volume ve Presence eklendi.
•High Gain ve Low Gain olmak üzere 2 farklı gain karakteri seçeneği eklendi. Burası biraz ilginç; ampli normalde high gain olarak çalışıyor ancak foothswitch bağlarsanız footswitch’in üzerinde effect on-off artık low gain-high gain seçimi şeklinde çalışıyor. Bu durum sololar esnasında çok işe yarıyor, çünkü bir miktar volume artışı da oluyor high gain tarafında.
•Trafo tekrardan sarıldı.
"Metal nüve bir çeşit solvent aracılığıyla sökülmüş ve sargıların olduğu kısım çıkartılmış. Çıkan karkas yerine sökülenle fiziken aynı ölçüdede, sekonder 2 primer arasında olacak şekilde "sandwich" şeklinde şeklinde sarılı olan başka bir karkas takılmış. Nüve yeniden birleştirilmiş, tekrar verniklenerek fırınlanmıştır."

•Belton Dijital Reverb ünitesi ampliye dâhil edildi. Bu çok güzel oldu :) Çünkü Haze 15’in kendi reverb’ü bence hiç güzel değildi.


http://www.banzaimusic.com/Belton-Digi-Log-Medium.html

Vaktim olduğunda daha düzgün videolar koymaya çalışacağım ancak, şimdilik fikir vermesi açısından iki kayıt yaptım. Umarım biraz olsun fikir verir.

http://www.youtube.com/watch?v=StoqQz_LpCk

http://www.youtube.com/watch?v=WiLcM-3dcMQ

image.jpeg image2.jpeg image3.jpeg image3.jpeg image4.jpeg image5.jpeg image7.jpeg image6.jpeg photo.JPG
 
Facebooktan videoyu görmüştüm. Charvel i video yakıyor özellikle. Forumda dolaşan efsane charvel o şimdi sizde sanırım :) modlarla çok iyi olmuş bence 80 ler 70 ler sonu british klasik marshall karakterine bürünmüş.İlk çıkan jcm-jmp tadı aldım ben. zaten yanlış hatırlamıyorsam hi low girişleri o amfilerde de vardı.İyi ki modlamışsınız süper olmuş. Amfilerine modlattırmayı düşününen arkadaşlar için fiyatı da söylersiniz bence çok iyi olur.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Facebooktan videoyu görmüştüm. Charvel i video yakıyor özellikle. Forumda dolaşan efsane charvel o şimdi sizde sanırım :) modlarla çok iyi olmuş bence 80 ler 70 ler sonu british klasik marshall karakterine bürünmüş.İlk çıkan jcm-jmp tadı aldım ben. zaten yanlış hatırlamıyorsam hi low girişleri o amfilerde de vardı.İyi ki modlamışsınız süper olmuş. Amfilerine modlattırmayı düşününen arkadaşlar için fiyatı da söylersiniz bence çok iyi olur.

Tamamen kişiye özel bir çalışma olduğu için maliyet değişiklik gösterecektir, bu sebeple Cihan ile görüşmek daha sağlıklı olur diye düşünüyorum. Kendisine Facebook aracılığıyla kolaylıkla ulaşılabilmekte.
 
Anladım o zaman bu aralar bir marshall düşünüyorum.Bu modu görünce acaba haze 15 alıp modlattırsam mi ki diye düşünmüyor da değilim :) Bu videolarda ses seviyesi nasıl? atteunator kullandınız mı ya da pedal den volume kısma vs gibi şeyler var mı? setup sadece videoda yazanlar mı?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Ses seviyesi bir miktar yuksek ama dusuk ses seviyelerinde de buna cok yakin tonlar alabilmekteyim. Master volume bu hususta cok ise yaramakta, attenuator kullanmiyorum. Kayitta gitarla amplidrn baska ekipman yok, ama bu arada alet suhr koko boost ile cok iyi anlasmakta. Daha sonra koko boost ile de bir video ekleyebilirim.
 
Eksik olmasın İlkerde cok hoş bir tanıtım yapmış, Bu anfiyle çok kafa patlattık diyebilirim...Özellikle dsp katını çıkartmak ve oraya belton reverb brick koymak gerçekten uğraştırdı...DSP katı sadece anfinin effeklerini oluşturan bir kısım değildi aynı zamanda kanal geçişlerini, effekt açıp kapatmak, standby swici için 5 sn yüksek voltaj geçikmesini vs sağlıyordu...O kısım gidince işler bir hayli komplex oldu. Birde effekt on off kısmıda buraya bağlıydı ve biz onu lowgain -higain kontrolü yaptık ki buda dsp kartının altındaki bir kontrolcü tarafından eletronik olarak kontrol ediliyordu. Yani Yapılan modifikasyonlar oyle 2 tane parça sök daha iyisini tak, parçayı farklı değerle değiştir mevczusundan cok uzaktı. Anfinin üzeirnde hala marshallın niye taktığını tebessüm ederek merak ettiğimiz filtre elemanları gereksiz bir ton şeyde cabası...Bence tonal olarak çalım hissi olarak o cihazdan daha üst bir marshall yada klonu muadili (volkan abinin ve cenk abinin cihaz hariç:) falan göremiyorum..Yaptığını iddaa eden kişi İlkerle irtibat kurup yan yana koyup bu cihazla test edilebilir...

Bu işler cihazın yok içi düzensiz olmuş vs gibi yorumlarlada olmuyor malesef:) Başka forum sitesinde açılan bir başlıkta komik yorumlar yapılmış işçilik vs, insanları manupile etmek amacıyla ve düşmanca eleştirilmiş...Yahu bir kerede kabul edip tonu söyle olmuş gerçektende zor bir iş başarılmış vs deseler dişimi kıracam :)Bu ve bunun gibi cift taraflı plaket teknolojisi ile yapılmış bir cihazı değiştirmek düzenlemek o dar alanda çalışmak vede mevcuda uymak öyle kocaman bir baskı devre üzerine sıfırdan kıçı kırık bir fuzz pedalı yapmaya benzemiyor :) Neyse artık diyerek başka bir mevzuyu daha parmak basmak isterim. Bu cihazdan kısa bir zaman Önce Cenk Eroğlu abinin metroamp modded marshallının bakımını yaptığımda ve çalışma voltajlarını yeniden düzenlediğimde bu cihazın drive tonuna ilham olacak bir sürü gözlem yapmıştım.Bu cihazında tonal atası o cihazdır diyebilirim. Ama düşük güç düzeyinde en az o kadar güzel olabilirdi desem yalan olmaz.Bu videonun mikrofonlama vs gibi mevzularla yapılmadığı hiçbir edit yapılmadan yayınlandığı düşünülünce belkide anlatmak istediklerimiz yarım kalıyor.Belki ilker ilerleyen zamanlarda kendisi çalarken bir arkadaşı potlarını başka aralıklara getirerek bu cihazın tonal genişliği hususndada fikir verebilecek bir çalışma kayıt yaparlar...
Şimdiden İlkere; bu işi yaparken bana sunduğu fikirleri için ve verdiği ilhamlar ve dostluğu için teşekkür ederim. Zira bunca yıldır o ve onun gibi,sizin gibi insanlar olmasaydı bende bu işi hakkıyla yapamıyor olacaktım.Tekrar ediyorum bu amplinin tüm başarısı İlkerindir :) Mimarı odur bu cihazın, ben sadece gerekli düzenlemeleri ve onun istekleri hususnda detayları gerçekleştirdim.Bir sonraki proje için çok hevesliyim bir süredir işlerin yoğunluğundan ve zaman sıkıntısından başlayamıyoruz ama bu cihazın daha özgün ve güçlü halini hayata geçirmek için sabırsızlanıyorum. not: Bu seferde yaptığım cihaza pedalları beslemek için gene çıkış koyacam ve gene oraya 100 nf takmayacam :) Neyse belki takarım :)
Görüşmek dileği ile...
 
Pedallar icin koydugun çıkışın problemsiz olduğunu mu düşünüyorsun yoksa elestieilmekten dolayı mi bu şekilde gönderme yapıyorsun . Diğer forumdaki geçmişi bilmedigimden soruyorum.
 
Benim ve bunu okuyan üyelerin sana karşı yaklaşımını değiştirebilir mesela ama her sorunun amacı birşeyleri değiştirmek de değil. Sana onu yazan kisiyide hiç sevmem ayrıca belirteyim. Senin icin mühendis dedi bir arkadaş da. Gönderme yaparken bence bunada gönderme yapmalisin.
 
Nasıl yaklaştıklarını düşünüyorsun peki? Ben dünkü adam değilim 15 yıllık bir müsizyenlik gitar geçmişi ile birlikte yapıyorum bu işi. Ton nedir çalım hissi sahne nedir bir nebze olsun biliyorum. Beni bu işlerle uğraşan herkes bir şekilde tanır ve sever yaptığım işleri... yardımları bilirler.Yani bu durumda kendimi açıklamak için bir sebebe gerek duymuyorum, yok ben mühendisim ben söyleyim böyleyim deme ihtiyacı hissetmiyorum.Bana illa cihaz yaptırım benle çalışın diye kimsedende beklentimde yok...Bu işlerden parasal bir beklentimde yok zira bana mühendislikten kazandığım yetip artıyor.Benim nerde çalıştığımı niyetimi fikrimi zikrimi çok kimse biliyor.Kaldıki çalıştığım insanların çoğu bu işe yıllarını vermiş profesyonel müzisyen Volkan Başarınından, Cenk Eroğluna, Süleyman Bağcı oğlundan Özgür Abbak'ına Yavuz Akyazıcı dan Ergin Altınel Ahmet Recep Katırcıoğluna kadar daha ismi şu an aklıma gelmeyen nice insan (bana göre yakın dostlarım) gözü kapalı bana güvenip cihazlarını emanet ediyorlar.Dahası nice genç kardeşlerimin ton arayışına bir nefes çözüm olduğum vaktimin yettiği kadar yadımcı olduğumuda söylesem haksızlık etmiş olmam :)
Şimdi beni sevmeyen düşmanca yaklaşan her yaptığım şeyi eleştiren 3-4 kişi ile neden kendimi üzeyim açıklama ihtiyacım olsun yada vereyim veriştireyim?
Buyursunlar daha güzel iş yapsınlar bizde alkışlayalım...
Bu arada gerçekten samimi olarak tanımak istiyorsan burdan yazışmaya bunları ortaya sermeye gerek yok... gerçi google cihan düşmez tel no diyince çıkıyor ama ben gene vereyim
0506 734 44 35 nacizane ararsan senin sohbet ederiz aklına takılan bişey varsa ordan seve seve en içten şekilde yanıtlarım.Burda adamın açtığı başlıkta birbirimize yazmamamız anlamsız.
Seninde bu işlerde araştırmacı ve bilgili olduğunu gayet net bir şekilde anlayabiliyor insan ve bilgi paylaşılınca güzel :)
 
Geri
Üst