Dimarzio Paf Pro Manyetik Sorunu.

Sorun basit:

İkinci el set aldım (hata burada ya neyse)
Bir heves gitarıma takacağım. (Ibanez RG 570)
Satan eleman vidalarını vermemiş (kendisine de ulaşamadım)
Söz konusu vidalar: Manyetiği çerçeveye sabitleyen, dışından yay geçen, aynı zamanda manyetiğin yükseklik ayarının yapıldığı vidalardır.
Gittim karaköyde dükkan dükkan dolaşıp en uygun vidayı buldum (ama uzun geldi ya neyse esas sorun bu değil)
Aldığım vidalar manyetikteki tek deliğe cuk otururken, diğer deliğe ufak geldi. (vida dümdüz deliğe giriverdi, döndürmeden etmeden...)
Tahminim o ki, eski sahibi de vida bulamayıp tek deliği genişletmeye çalışmış. Sonunda da galiba vazgeçip manyetiği birine (bana) çakmış.

Manyetikleri tarihe gömmeden önce tavsiyelerinizi duymak istedim. (Çöpe atmayacağım merak etmeyin ehehehe)
Bu arada paf proların (en azından bendeki set) o vida delikleri standartlardan çok daha darmış, bunu da bu vesileyle öğrenmiş oldum, yani diğer gitarlarımdaki manyetiklerin vidalarından çok daha ince vidalar gerekiyor)
 
Manyetiğe vida bulamayıp da bu kadar dert etmeye gerek yok bence. Yani hevesiniz kaçmasın. Benim tavsiyem; Her işin bir erbabı vardır ve bu da gitar manyetiği olduğu için hırdavatçıya değil gitar ustasına gitmek çözüm için daha doğru bir adrestir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
somun çözümünü deneyeceğim.
bir yandan da manyetiği bağlı olduğu o metal parçadan ayırıp farklı bir parçaya takmayı deniyorum şu anda
 
Abi,birinin iki vida için manyetiği satacağını düşünmüyorum ben. Daha önce o vida sorununu epeyce yaşadım bende. O alt kısmı değişiyor diye biliyorum. (Denemeye kalkmıştım) Ama tam onlara göre vidayı hırdavatçıdan bulmak zor. Çünkü ya uzun geliyor, ya kısa. Ya da hiç olmuyor.
En iyisi luthierlere sormak.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
aslında bu gitarı olduğu gibi paketleyip bu haliyle luthiere teslim edip, hem manyetiklerini güzel taktırıp hem de nefis ayar yaptırmak lazım.
perdelere falan da baktırırım ehehehe
bu pazar gidiyorum o halde, sonucu bildiririm :)
 
usta daha önceki deneyimlerime dayanarak şöyle birşey önerebilirim. somun taktığınız zamanda üstten vidayı sıkacaksınız alttan somun dönecek ve gene sinir harbi olacak. o yüzden somunu manyetiğe bir oje yardımıyla sabitleyebilirsiniz. plaka ve somun metal olduğundan japon o kadar çok işe yaramıyor. somunun etrafına bir tur oje çekersiniz daha sağlıklı olacaktır. saygılar.
 
biraz meraktan, biraz da ucuz nasil olsa diyerek 'base plate' dahil komple montaj seti siparis ettim.
aslinda bi ara gitari luthiere'e goturup teslim edecegim de, bunca zamandir gitarlarimin boyle ufak tefek bakim, tamir, modifikasyon, ayar islerini kendim yapmaya calisiyorum.
inat ettim, bir sekilde kendim yapacagim bunu! :)
bundan sonra ikinci el manyetik alirken iki kez dusunecegim, sorup sorusturacagim. bes dakikalik is, gunlerimi aldi dandik bir vida meselesi yuzunden.
 
Başından beri gözden kaçırılan bir konu olduğunu farkettim. Lütfen manyetik aldığınız kişiyi hemen yargılamayın bence. Eğer manyetikler pickguardlı değil de direk gövdeye üstten vidalamalı bir gitardan sökülmüşse bu gibi durumların yaşanması normaldir. Daha önce dediğim gibi inat da etmeyip bir ustaya (luthier) teslim edip kafayı rahatlatmak daha iyidir. Hem teller de yenilenir, sap ve entonasyon da ayarlanır tertemiz kafayı yormadan takılmaya devam edilir .
 
Başından beri gözden kaçırılan bir konu olduğunu farkettim. Lütfen manyetik aldığınız kişiyi hemen yargılamayın bence. Eğer manyetikler pickguardlı değil de direk gövdeye üstten vidalamalı bir gitardan sökülmüşse bu gibi durumların yaşanması normaldir. Daha önce dediğim gibi inat da etmeyip bir ustaya (luthier) teslim edip kafayı rahatlatmak daha iyidir. Hem teller de yenilenir, sap ve entonasyon da ayarlanır tertemiz kafayı yormadan takılmaya devam edilir .

manyetiğin vida yuvası deforme edilmiş, vida oturmuyor, yargılarım.
 
tek vidayla nasıl durabilir bilemiyorum, bu haliyle satan arkadaş kullanabilmişse helal olsun, nasıl yapmışsa anlatın ben de yapayım

Yanlış anlaşılmasın ama bu cevaptan "üstten vidalama"yı ya ben anlatamadım ya da siz aşina değilsiniz gibi geldiği için cevap vermek istedim. Resimde görüleceği gibi çok tanıdık bir gitar ve manyetikler üstten vida ve altta yay ile direk gövde ağacına vidalanıyor. Yani 2. resimdeki Jackson Soloist'te de görüleceği gibi humbucker delikleri vidaya geçerken saptaki manyetikte vidanın yivi manyetiğe değil direk gövde ağacına girmekte. Dolayısıyla üstten yüklemede kullanılan vidanın manyetiğin deliğine denk gelen kısmında yiv yok aksine düz. Bu da fabrika çıkışlı bir Amerikan Jackson'da bile manyetiğin vida yerini deforme edebiliyor.

16a7dsl.jpg
Jackson-Soloist-SL1-BCB-2.jpg


Daha önce ben de Jackson SL-1'den çıkma bir Seymour Duncan STK-S1 manyetiği Fender'e taktım ve aynen bir taraf tam vidayı tutarken diğeri boşa dönüyordu. Ben kauçuk ile manyetik altına da vidayı sıkıştırarak durumu kurtarmıştım.
 
Geri
Üst